Hva er en dedikert IP? Og hvorfor vil du ha behov for en?

Dedicated IP feature
Klikk her for en kort oppsummering av artikkelen
Dedikert IP: en oppsummering

Noen VPN-leverandører tilbyr kundene sine mulighet for dedikert IP. Dette betyr at du får en unik, statisk IP-adresse som bare er brukt av deg, men som også skjuler din ekte IP. Dette har flere fordeler over en delt IP:

  • Det er mindre sannsynlig at du blir svartelistet
  • Du trenger ikke gå gjennom så mange ekstra verifiseringsprosesser
  • Du kan sende e-post raskere
  • Du kan enkelt jobbe hjemmefra

En dedikert IP-adresse kommer også med noen ulemper. For det første påvirker det ditt personvern på nettet. For det andre koster det deg ofte ekstra. Men allikevel er en dedikert IP den perfekte løsningen for mange VPN-brukere.

Ønsker du å bruke en dedikert IP? Ikke alle VPN-leverandører tilbyr denne muligheten. En god leverandør som gjør det er NordVPN:

Ønsker du å vite mer om dedikerte IP-er? Les vår komplette artikkel nedenfor.

Hvis du har sammenlignet VPN-leverandører, har du mest sannsynlig kommet over begrepet «dedikert IP». De fleste VPN-leverandørene vil liste opp dette som en fordel som deres tjeneste tilbyr over andre. Men hva er egentlig en dedikert IP? Hvorfor vil du gå for en VPN som tilbyr dette valget? Denne artikkelen vil fortelle deg alt om dette. Vi vil diskutere forskjellen mellom en delt IP og en dedikert IP. Vi vil også dele fordeler og ulemper med en dedikert IP.

Hva er en dedikert IP?

Laptop With Lock

En dedikert IP er en IP-adresse som bare er brukt av en person. Det meste av tiden når du kobler til en VPN-server, deler du IP-adresse med mange andre brukere. Du velger en serverbeliggenhet, la oss si New York, og vil bli tildelt en IP med denne lokasjonen. Denne samme IP-adressen er også brukt av mange andre VPN-brukere som velger New York. Kort sagt, datatrafikken fra mer enn en person blir sendt gjennom den samme VPN-serveren. Dette er ikke tilfelle med en dedikert IP.

Med en dedikert IP-tjeneste vil leverandøren tildele deg en statisk IP-adresse som bare du kan bruke. Denne IP-en vil være annerledes enn din ekte IP, så du vil såklart fortsatt være beskyttet på nettet. All din datatrafikk vil bli sendt gjennom denne IP-en uten at du mister kontroll over personvernet ditt. I tillegg kan ingen andre bruke din dedikerte IP. Dessverre kan de fleste dedikerte IP-er koste ekstra.

For mer informasjon om IP-adresser, kan du lese vår artikkel “Hva er min IP-adresse“, som vil la deg sjekke IP-en du bruker til å surfe på nettet i dette øyeblikket.

Hva er forskjellen mellom en dedikert og en delt IP?

Forskjellen mellom en dedikert og delt IP kan allerede være klart etter forklaringen ovenfor. Uansett, siden denne forskjellen er så viktig for å forstå fordelene og ulempene av en dedikerte IP-er, vil vi ta oss litt ekstra tid til det. Med en dedikert IP-adresse har du alltid den eksakt samme IP-adressen, hvor enn du er. Du kan alltid koble til den ene IP-adressen på den spesifikke VPN-serveren.

Som navnet antyder, deler du en delt IP-adresse med andre. Dette er normen for mange VPN-leverandører. Det betyr at du tar den samme IP-adressen som forskjellige brukere av den samme leverandøren. Både din data og trafikken av dusinvis av andre personer omkring hele verden vil bli sent gjennom den samme serveren. For eksempel, flere personer kan bruke den samme New York-serveren for og få tilgang til Netflix.

I tillegg vil du ofte bli tildelt forskjellige IP-er når du kobler til VPN-servere som bare har delte adresser. VPN-leverandører flytter ofte brukere fra en IP over til en annen for ekstra sikkerhet. Uavhengig om du kobler til en annen serverlokasjon eller ikke, vil du sannsynligvis ha en endring i din offentlige IP når du bare bruker delte IP-er. Dette er ikke tilfelle med dedikerte IP-er. Bilde under illustrerer forskjellen mellom to typer IP-adresser.

Dedicated IP Norwegian

Fordelen med en dedikert IP-adresse

Det er nokså få fordeler med å bruke en dedikert IP-adresse over en delt IP, både for individuelle brukere og bedrifter. Vi har listet opp de viktigste nedenfor.

Ikke bli svartelistet

List with magnifying glass

En av de største fordelene med en dedikert IP er at din IP-adresse ikke vil bli svartelistet så lett. Når du har en dedikert IP, vil du være den eneste personen som bruker den aktuelle IP-adressen, mens delte IP-adresser har mange mange brukere. Dette har en annen effekt på hvordan nettsteder vil motta deg som besøkende: en dedikert IP vil ikke bidra til mistenksomhet.

La oss ta Netflix som eksempel. Se for deg at du bruker en delt IP tilbudt av en VPN-leverandør til å se på Netflix. Mest sannsynlig vil du ikke være den eneste som gjør dette. Siden mange personer vil prøve å få tilgang til forskjellige Netflix-kontoer fra denne samme delte IP-en, strømmetjenesten vil bli mistenksom. De vet at de sannsynligvis ser på en IP-adresse fra en VPN-tjeneste. De vil ikke kunne verifisere fra hvilken beliggenhet de forskjellige brukerne av denne IP-adressen som faktisk prøver og nå innholdet på Netflix. Netflix tilbyr forskjellige serier og filmer avhengig av din beliggenhet. Hvis selskapet ikke kan vite din faktiske beliggenhet, vil de derfor blokkere all tilgang. Den delte IP-en du bruker til å se på Netflix vil bli lagt til svartelisten. Som resultat vil du ikke kunne se noe av innholdet med denne IP-adressen lenger. Isteden vil du se et varsel som ber deg slå av din proxy dersom du ønsker tilgang igjen.

Som eksempelet viser kan et nettsted blokkere delte IP-adresser når mange personer bruker den for tilgang. Men når du bruker en dedikert IP, vil du være den eneste personen som prøver og få tilgang til nettstedet, enten det er Netflix eller en annen plattform. Derfor er sjansene mye mindre for at din IP vil bli plassert på svartelisten. Du vil kunne ha glede av et fritt internett så lenge du ønsker. Kort sagt: med en dedikert IP vil du kunne ha tilgang til alle dine favoritt strømmetjenester uten bekymring for å bli blokkert.

Ingen ekstra verifisering

Når nettsteder svartelister din IP-adresse er det som oftest fordi det er form for mistanke. Mest sannsynlig var bruken av denne IP-adressen irregulær og uforutsigbar. På grunn av disse irregularitetene mistenker nettstedet misbruk av IP-en eller din konto, og tar handling. I noen tilfeller betyr dette å sette IP-en din på en svarteliste, men det kan også bety at du må gå gjennom et ekstra steg med verifisering før du kan logge inn på tjenesten.

Sider som Gmail, PayPal og eBay kan etterspørre ekstra verifikasjon dersom de ser flere personer som bruker samme IP-adresse samtidig. De blir også mistenksomme når du bruker en annen IP-adresse til å logge deg inn på din konto enn den du brukte når du opprettet kontoen. Som oftest vil de ikke stole på disse (delte) IP-adressene, som gjør at de ønsker å dobbeltsjekke din identitet. De kan for eksempel spørre om verifikasjon på at du ikke er en robot. Det er en sjanse for at du må gå gjennom disse ekstra stegene hver gang du har adgang til tjenesten med en annen IP-adresse. Med en dedikert IP vil du ikke oppleve dette problemet, som kan spare deg mye tid.

Raskere e-post

En annen fordel med en dedikert IP er at e-post fra disse IP-adressene er mer troverdige for tjenester som Gmail enn e-post som kommer fra en delt IP-adresse. E-posttrafikk gjennom dedikerte IP-adresser har prioritet over trafikken generert gjennom delte IP-adresser. Dette er tilfelle fordi e-post sendt gjennom delte IP-adresser trenger å bli dobbeltsjekket av tjenesten. Disse e-postene kan til og med ende opp i søppelpostfilteret til mottakeren. For å sikre at din e-post vil nå sin destinasjon raskere og ikke ende opp i søppelpostfilteret, kan du bruke en dedikert IP-adresse. Du vil kunne kommunisere mye raskere, som kan være av stor viktighet i noen tilfeller, for eksempel jobbrelatert.

Jobbe hjemmefra

Businessmen shaking hands

For bedriftsbrukere kan en dedikert IP-adresse være veldig nyttig for tilgang til et spesifikt nettverk. Noen nettverk er kun tilgjengelige gjennom spesifikke IP-adresser av sikkerhetsgrunner. På denne måten kan sjefen din garantere at bare de personene med adgang til internettforbindelsen på kontoret kan få tak i viktige dokumenter og data relatert til bedriften. Ulempen med dette systemet er at du ikke vil kunne ha tilgang til disse filene med bare din egen internettilkobling hjemme eller med en delt IP-adresse fra en VPN.

Med en dedikert IP vil du kunne ha tilgang til disse nettverkene hvor enn du er. Dette kan være til stor hjelp når du ønsker å jobbe hjemmefra eller på farten. Gjennom din dedikerte IP-adresse kan du enkelt koble til ditt jobbnettverk. Samtidig vil den dedikerte IP-en beskytte din tilkobling hele tiden.

Et viktig punkt å nevne her er at du ikke vil kunne ha tilgang til bedriftsnettverket med hvilken som helst dedikert IP-adresse. Det lureste å gjøre viss du ønsker å bruke en dedikert IP til å jobbe hjemmefra, er å kontakte sjefen og få dem til å muliggjøre en sikker tilkobling med den rette IP-adressen for eller med deg.

Ulempene med en dedikert IP-adresse

Dessverre er det noen ulemper med å ha en dedikert IP-adresse. Først og fremst er tjenesten sjelden gratis: du må mest sannsynlig betale mer for VPN-tjenesten om du ønsker en dedikert IP. Prisen på en dedikert IP-adresse kan variere fra noen få dollar til over 100$ per år. Siden disse kostnadene vil øke prisen på ditt månedlige abonnement er det en viktig faktor å vurdere.

En annen viktig ulempe er at du kan ofre noe av personvernet en VPN gir. Om du bruker en statisk dedikert IP, kan nettsteder fortsatt lage en profil om deg basert på dine preferanser på nettet. På denne måten kan de vise deg personlige reklameannonser. I tillegg er det en økt sjanse for at noen lenker dine aktiviteter til deg som person. Det betyr at du er til en viss grad mindre anonym med en dedikert IP.

Dedikert IP: en oversikt over fordelene og ulempene

For en kort oppsummering av fordeler og ulemper ved en dedikert IP, kan du sjekke ut tabellen nedenfor.

Fordeler med en dedikert ipUlemper med en dedikert ip
Du vil ikke bli blokkert av nettsteder som NetflixHøyere kostnad
Ingen behov for dobbelverifisering når du besøker nettsteder som Gmail, eBay eller PayPalMindre anonymitet
E-post vil bli sendt og mottatt raskere
E-post vil ikke like enkelt haven i søppelpostmappen
Du kan få tilgang til nettverk som kun tillater en spesifikk IP, uansett hva din beliggenhet er

Utmerkede VPN-tjenester med valgmulighet for dedikert IP

Har du bestemt deg for og få en dedikert IP, men er noe usikker på hvilken VPN-leverandør du skal velge til dette formålet? Under har vi listet opp de tre beste VPN-leverandørene som tilbyr en dedikert IP-tjeneste.

Dedikert IP med TorGuard

Når vi tenker på dedikerte IP-tjenester, er den første leverandøren som kommer i tankene TorGuard. TorGuard er kanskje ikke den beste VPN-en for alle å bruke, ettersom den trenger litt erfaring for å brukes riktig. Derfor vil vi ikke anbefale denne VPN-en til nybegynnere. Brukere trenger litt teknisk kunnskap noe som gjør TorGuard programvaren litt mindre brukervennlig. TorGuard er allikevel en god VPN med gode hastigheter, mange servere, og utmerket sikkerhet. Og viktigst av alt er at TorGuard har flest valgmuligheter innen lokasjon for dedikert IP-brukere i forhold til alle leverandørene vi nevner her.

TorGuard sin dedikerte IP-tjeneste er fornuftig priset. I tillegg vil prisen på tjenesten synke i henhold til den månedlige prisen på abonnementet ditt dersom du velger en lengre bindingstid. Det er også veldig lett og få en dedikert IP med TorGuard: du kan velge en på bestillingssiden mens du velger ditt abonnement.

Torguard
Fra
$
  • Torrents er tillat
  • Stort utvalg av raske servere
  • Noe teknisk kunnskap er nødvendig
Besøk Torguard

Dedikert IP med NordVPN

NordVPN er en av de beste VPN-leverandørene på markedet. Deres VPN er rask, sikker og de tilbyr en dedikert IP-tjeneste. I våre øyne er NordVPN den beste leverandøren som tilbyr en dedikert IP-tjeneste. Men deres dedikerte IP-tjeneste er ikke så utviklet enda som for eksempel tjenesten TorGuard tilbyr. NordVPN tilbyr dedikerte IP-er på sju forskjellige lokasjoner: USA, Tyskland, Storbrittania, Nederland og Frankrike.

Dessverre er det nokså vanskelig å installere og sette opp det dedikerte IP valget i NordVPN. Du må ha et NordVPN abonnement til å begynne med, for så og lage en ny konto for å betale for din dedikerte IP via en spesiell kupongkode. Deretter kan du kontakte NordVPN sin kundestøtte for å kombinere de to kontoene..

Tross disse komplikasjonene tilbyr NordVPN mye verdi for pengene du bruker. Dette gjør NordVPN til en fantastisk VPN, uavhengig om du ønsker å bruke en dedikert IP eller ikke. Hvis du så ønsker en dedikert IP vil NordVPN gi deg en for $70 ekstra på toppen av abonnementsavgiften din. Når det kommer til hvordan VPN-en fungerer generelt, inkludert brukervennlighet foretrekker vi NordVPN over TorGuard. Men når du spesifikt ser etter valgmuligheter for dedikerte IP-er, kan det hende du ønsker å gå for TorGuard isteden.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
  • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
  • Fin og tilfredsstillende applikasjon
  • Ingen logger
Besøk NordVPN

Dedikert IP med CyberGhost

Vårt tredjevalg av en god VPN med en dedikert IP-tjeneste er CyberGhost. Denne VPN-leverandøren er brukervennlig, billig og troverdig. Nylig har CyberGhost begynt å tilby dedikerte IP-adresser også. På nåværende tidspunkt har tjenesten dedikerte IP-adresser tilgjengelig i Canada, Tyskland, Frankrike, Storbrittania og USA. På denne måte vil du kunne se på det amerikanske Netflix tilbudet med en dedikert IP-adresse fra USA.

Du kan enkelt få en dedikert IP på CyberGhost på samme siden hvor du registrer deg for tjenesten. Forsikre deg om og få din dedikerte IP på samme tid som ditt abonnement, ettersom du ikke kan legge det til senere. En dedikert IP koster bare $5 ekstra per måned, på toppen av ditt vanlige abonnement. Heldigvis er et CyberGhost abonnement veldig godt priset, spesielt hvis du binder deg i lengre tid. Grunnet dette er ikke den totale prisen inkludert en dedikert IP så verst. Alt i alt er CyberGhost et veldig godt valg for budsjettet til alle som ser etter en god VPN med en dedikert IP som valgmulighet.

CyberGhost
Tilbud:
 Fra $1,99 per måned
Fra
$1.99
8.8
  • Meget brukervennlig
  • Høy kvalitet for en lav pris
  • Torrents og Netflix er mulig
Besøk CyberGhost

Oppsummering

En dedikert IP-adresse gir deg muligheten til å gå på nettet på en sikker måte med den samme IP-adressen hver gang. Denne IP-adressen er ikke den samme som din ekte IP-adresse, men vil ikke bli delt med andre VPN-brukere heller. Ikke alle VPN-leverandører tilbyr mulighet for en dedikert IP. Og når de tilbyr det, vil det koste deg mer enn det vanlige VPN-abonnementet.

En dedikert IP har flere fordeler og ulemper sammenlignet med en delt IP. Generelt vil en dedikert IP gjøre deg mer synlig for nettsteder og andre parter. Dette kan være nyttig om du ikke ønsker å verifisere identiteten din kontinuerlig eller ikke ønsker at IP-en du bruker skal bli blokkert av nettsteder og tjenester slik som Netflix. Men dette betyr også at du oppgir noe av anonymiteten med en VPN. Hvis du ønsker en VPN med en dedikert IP-tjeneste, anbefaler vi TorGuardNordVPN, eller CyberGhost.

Analytiker innen nettsikkerhet
David er en analytiker innen nettsikkerhet og en av grunnleggerne av VPNoverview.com. Interessert i "digital identitet"-fenomenet, med spesiell oppmerksomhet for retten til personvern og beskyttelse av personlig data.