Oppsett av VPN på MacOS

VPN shield and settings icon next to a mac showing MacOS (Big Sur)
Klikk her for et sammendrag av denne artikkelen
Oppsett av en VPN på MacOS: En kort guide

Å bruke en VPN på MacOS er alltid en god ide. Noen ganger kan du ikke bruke din VPN sin programvare til dette, så du trenger å sette opp tilkoblingen selv. Følg i så fall disse stegene:

1. Forsikre deg at du har de rette innloggingsdetaljene. Ser du fremdeles etter en VPN? Vi anbefaler ExpressVPN.

2. Gå til systeminnstillinger og velg ‘Nettverk‘.
3. Legg til VPN-tilkoblingen ved å klikke på «+» i nedre venstre hjørne. Fyll inn rett innloggingsinformasjon og velg «Bruk».
4. Velg VPN-tilkoblingen fra listen og klikk «Koble til«.

Vil du vite mer om hvordan man installerer en VPN på din Mac med VPN-programvare, eller ser du etter mer informasjon? Finn ut mer ved å lese resten av artikkelen vår under.

Hvis du er interessert i å holde deg sikret på nettet og hindre at nettkriminelle ikke får tilgang til din personlige data, da trenger du en VPN. Denne sikre tilkoblingen vil hjelpe med å holde deg sikker når du surfer. Mange Mac-brukere vil foretrekke å sette opp sin egen VPN på MacOS uten å installere tredjeparts programvare. Heldigvis kan dette enkelt gjøres. For å gjøre manuell konfigurering av VPN så enkelt som mulig har vi satt sammen en steg-for-steg guide som du kan følge.

Merk: Før du setter opp en VPN på MacOS trenger du et VPN-abonnement og medfølgende innloggingsdata.

Hvordan sette opp en VPN på MacOS

If you wish to set up a VPN on your Mac, you’ll first need to be logged into your device as an administrator, so you have the rights to adjust the network and security settings. If you don’t have these rights, contact your computer’s main administrator.

Optional: Depending on your VPN, you may need to download a security certificate for your login keychain. Your login keychain is a ‘safe’ of sorts, in which you store login details and other confidential data. Information about certificates can be found on your VPN provider’s website.

Dersom tjenesten bruker et sertifikat, høyreklikk på sertifikatet i din nøkkelring og klikk på “Få info”. Forsikre deg at innstillingene til ditt sertifikat ser slik ut:

VPN setup MacOS certificate settings

Steg 1: Gå til dine VPN-innstillinger

Nå er du klar til å sette opp din egen VPN på MacOS. Først trenger du å navigere til dine systeminnstillinger. Du kan finne dette i menyen som åpnes når du klikker på Apple-logoen i øvre venstre hjørne. Klikk først på systeminnstillinger, deretter på nettverksikonet, som vist under:

MacOS system preferences

Steg 2: Legg til en VPN-tilkobling

Når nettverksmenyen vises, klikker du på det lille “+” ikonet som vises under listen med mulige tilkoblinger.

Network settings MacOS + icon

Dette vil åpne en boks hvor du kan skrive inn dine VPN-detaljer:

VPN type popup box

  1. Velg VPN-valget fra rullgardin menyen bak «brukergrensesnitt».
  2. Velg din foretrukne VPN-protokoll in den andre boksen. Valgene som tilbys avhenger av dine brannmurinnstillinger og ruter. Generelt sett er IKEv2 protokollen den sikreste protokollen å bruke når du setter opp din VPN via Mac sine innstillinger.
  3. Velg et navn til VPN-tilkoblingen og skriv det inn i boksen bak «Tjenestenavn». Du kan velge hvilket navn du ønsker, slik som navnet til VPN-tjenesten eller type tilkobling. Så lenge det er et gjenkjennelig navn for deg.

Klikk på «Opprett» knappen og du er klar for å gå til neste steg.

Steg 3: Oppsett av din VPN på MacOS

Nå som du har lagt til en VPN-tilkobling trenger du å logge inn på din valgte VPN-tjeneste. Når du klikker på “Opprett” blir du tatt til en annen meny. Den vil spørre etter følgende informasjon: serveradresse, fjern-ID og lokal-ID.

VPN setup server address remote ID

Fyll inn feltene ved å følge disse stegene:

  1. Din serveradresse kan ofte bli funnet i din VPN-tjeneste sine kontodetaljer. Dette er VPN-serveren du ønsker bruke. Hvis du ikke kan finne den bør du kontakte kundeservicen til din VPN-tjeneste.
  2. Sett den eksterne ID-en som navnet på den valgte VPN-tjenesten din, eller skriv ganske enkelt inn serveradressen igjen. Avhengig av din VPN-tjeneste er en/eller begge disse mulighetene tilgjengelig.
  3. Å fylle inn lokal-ID er valgfritt, så du kan la denne være blank.
  4. Klikk på knappen «Autentifiseringsinnstillinger»…

Steg 4: Autentifiser kontoen din å koble til

Når du har skrevet inn dine tilkoblingsdetaljer må du skrive inn dine innloggingsdetaljer for å og ha tilgang til VPN-tjenesten. Ved å klikke på knappen «Autentifikasjonsinnstillinger» vil du komme til følgende skjermbilde:

Setting up VPN account details

Velg valget “Brukernavn” fra rullgardin menyen, fyll så inn innloggingsinformasjonen du mottok når du satte opp VPN-kontoen din.

Etter du har fylt inn brukernavn og passord kan du velge valget “Vis VPN-status på oppgavelinjen nederst på skjermen. Dette vil gjøre at et VPN statusikon vil vise seg på toppen av skjermbilde, så du enklere kan justere innstillingene. Dette kan være veldig nyttig om du ønsker å koble til ditt VPN-nettverk eller bytte mellom VPN-tjenester på et senere tidspunkt.

Til slutt for å opprette VPN-tilkoblingen klikk på “Koble til”. Du har nå suksessfullt konfigurert din VPN på MacOS!

Hva er beste VPN til MacOS?

Hvis du ønsker å bruke en VPN på din Mac datamaskin er det et par ting å se etter. Ikke alle VPN-er er egnet til Mac-maskiner. Derfor bør du følge med på faktorer som kompatibilitet med Apple-produkter, hastighet, og hvilke ekstrafunksjoner VPN-en tilbyr. ExpressVPN viste seg å være det beste valget når vi testet VPN-er til Mac. I tillegg til høye tilkoblingshastigheter har denne VPN-tjenesten et nettverk med over 3,000 servere i 94 land.

ExpressVPN er en veldig brukervennlig tjeneste, som betyr at alle vil kunne bruke den. Du trenger ikke mye teknisk kunnskap for å jobbe med denne VPN-en. I tillegg er ExpressVPN sin kundeservice veldig hjelpsom. Derfor er ofte ExpressVPN det beste VPN-valget for generell bruk.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

Vil du vite mer om andre VPN-tjenester? Ta en titt på vår topp 5 beste VPN-tjenester for tiden!

Sett opp din VPN på MacOS uten VPN-programvare

Installasjon av VPN gjennom innstillingene til ditt operativsystem er ikke alltid den beste måten. Bruker du en betalingstjeneste som ExpressVPN anbefaler vi sterkt å bruke den offisielle programvaren. Denne programvaren støtter flere VPN-protokoller og bruker DNS-servere for å hindre DNS-lekkasjer. I tillegg inkluderer den ofte en kill-switch som automatisk kutter tilkoblingen din i tilfelle serverfeil. Kort sagt er du generelt sikrere når du velger å bruke VPN-programvaren istedenfor å sette opp tilkoblingen på Mac selv.

Installasjon av VPN-programvare på MacOS fungerer på følgende vis:

VPN Desktop Steg for Steg

  1. Abonner på en VPN og opprett en konto.
  2. Last ned VPN-programvaren fra det offisielle nettstedet.
  3. Installer programvaren ved å følge de indikerte stegene.
  4. Logg inn på programvaren med kontoen din. Dette handler som oftest om å fylle inn brukernavn og passordkombinasjonen du lagde i steg 1.
  5. Valgfritt: velg foretrukket VPN-server. Avhengig av hva du ønsker å gjøre på nett kan du velge en egnet serverlokasjon. Vil du se på den amerikanske versjonen av Netflix? Da velger du en amerikansk server. Hvis du er i utlandet og ønsker å strømme lokale videoer så velger du en server i hjemlandet ditt. Hvis du bare ønsker å surfe trygt på nettet så velger du den serveren som er nærmest deg for raskest tilkobling.
  6. Skru på VPN. På det meste av VPN-programvare er dette gjort med et klikk. Hvis du ikke har valgt en serverlokasjon, vil programvaren sannsynligvis automatisk velge den nærmeste eller raskeste serveren.

Hvorfor bruke en VPN på MacOS?

Det er mange grunner til at folk ønsker å komme i gang med en VPN. Her er noen av de vanligste:

  • Dine data er kryptert, som gir ekstra beskyttelse mot hackere og nettkriminelle (så vel som andre parter som kan snoke, for eksempel myndigheter og selskaper);
  • Du kan bruke offentlige nettverk trygt;
  • Din beliggenhet og IP-adresse vil forbli skjult;
  • Du kan laste ned torrents og andre filer anonymt;
  • Å Omgå geografiske restriksjoner på sosiale medier og strømmetjenester (slik som Netflix)er lettere;
  • Du kan omgå sensur i enkelte land;
  • Hastighetsbegrensninger satt opp av din nettleverandør gjelder ikke for deg lenger;
  • Du kan få tilgang til tjenester som normalt bare kan brukes innen nettverket til en bedrift eller institusjon. Dette er ekstra nyttig ved jobbing hjemmefra.

Kort sagt er det alltid en god ide å sette opp en VPN på din Mac. Du bruker sikkert denne enheten for det meste av daglige nettaktiviteter. Med en VPN vil ditt personvern og din frihet på nettet umiddelbart bi forbedret.

Sammendrag

Noen MacOS-brukere velger å manuelt sette opp sin VPN. Denne artikkelen forklarer hvordan du gjør dette steg-for-steg. Å bruke denne metoden er som oftest ikke nødvendig ettersom de fleste betalte VPN-er tilbyr programvare som vil sette opp tilkoblingen for deg automatisk. Vi anbefaler derfor å bruke VPN-programvare, som ofte er enklere og sikrere. En VPN som vil fungere perfekt uansett hvordan du velger å installere den på din Mac er ExpressVPN.

Oppsett av en VPN på Mac – Ofte stilte spørsmål

Hvis du trenger et raskt svar på ditt spørsmål, kan vi hjelpe deg. Klikk på et av spørsmålene under for å se svaret.

Den enkleste måten å sette opp en VPN på er installere den medfølgende programvaren. Så lenge VPN er kompatibel med MacOS anbefaler vi dette. Det er også mulig å installere en VPN manuelt ved å justere systeminnstillingene på din Mac. Å sette opp en VPN på din Mac på denne måten kan være nyttig når du ønsker å konfigurere alle VPN-innstillingene selv når du ikke er fornøyd med VPN-en sin programvare.

En VPN kommer med flere fordeler. Den sikre tilkoblingen vil beskytte din data på nettet, du vil få tilgang til spesifikke nettverk (inkludert din bedrift sitt nettverk når du jobber hjemmefra) og ditt personvern vil bli ivaretatt. I tillegg øker en VPN din frihet på nettet. Kort sagt en VPN på Mac vil gi deg mer personvern, sikkerhet, og muligheter på nettet.

Når du velger en VPN til din Mac, må du se etter om tjenesten er kompatibel med Apple-produkter, om den vil nedsette din tilkoblingshastighet for mye, og hvilke funksjoner den tilbyr. Vi testet uavhengig mange VPN-er og konkluderte med at ExpressVPN for tiden er en av de beste VPN-ene til Mac.

Teknologijournalist
Erik er utdannet i humanitære fag, og startet deretter å undersøke teknologi og nettkultur. Han er spesielt interessert i personvern og nettnøytralitet. Erik har jobbet som redaktør, tekstforfatter og oversetter på flere plattformer med teknologi som et gjengående emne.