Trygghet på Happn: Slik beskytter du ditt datingliv

Safety and Privacy on Happen Featured

Happn dating app logoHappn blir generelt sett på som et populært og «renere» alternativ til Tinder. Det vil gi deg kontakt med mennesker du allerede har møtt i hverdagen, men som du normalt ikke ville snakket med. Tenk på de andre studentene på favorittkafeen din fredag kveld. Med appen kan du enkelt starte en samtale med mennesker i dine direkte omgivelser. Appen ble lansert i 2014 og har over sytti millioner brukere over hele verden.

Når du kommuniserer med andre på et så personlig nivå, ønsker du ikke å få problemer. Det er derfor det er så viktig å passe godt på personvernet ditt på nettet – spesielt på dating-apper som Happn. Ikke del for mye informasjon, skjul plasseringen din når det er mulig, og bruk en falsk-plasering-app om nødvendig. I denne artikkelen forklarer vi nøyaktig hvordan du kan være trygg når du er på nettet. Vi vil også gi deg litt informasjon om personvernrisikoen med å bruke Happn og hvordan disse kan påvirke deg.

Hva er personvernrisikoen med Happn?

Happn er en møte-app. Hver gang du er i nærheten av en annen Happn-bruker, vil du se profilen deres på appen (så lenge de passer til dine forhåndsbestemte kriterier). Så snart du får en mathc, som betyr at du begge har uttrykt interesse for hverandre, vil dere kunne snakke sammen. Det er et morsomt system som lar deg komme i kontakt med mennesker i dine direkte omgivelser. Akkurat som med Tinder og Grindr, er det imidlertid et par mulige personvernrisikoer du bør være klar over.

Happns kobling til Facebook

Facebook logoHappn lar deg opprette kontoen din på to forskjellige måter: med telefonnummeret ditt eller med Facebook-kontoen din. Alternativet der du bruker telefonnummeret ditt ble lagt til i en oppdatering. Før det kunne du bare logge inn med Facebook-kontoen din. Selv om noen kanskje synes dette er nyttig, betyr det også at all Facebook-informasjonen din blir koblet til dating-profilen din.

Happn lover å aldri legge ut noe på Facebook-siden din, og vil heller ikke sende varsler eller invitasjoner til venner. Happn sier at Facebook Connect bare brukes til å dele felles venner og interesser med Happn-medlemmene du kommer over.

Likevel er det viktig å ta din nettsikkerhet og personvern på alvor. Med mindre du bruker telefonnummeret ditt for å logge på, vil Facebook-profilen din være koblet til Happn-kontoen din. På denne måten er det lettere for Happn å forhindre at folk oppretter falske profiler. Når du har koblet sammen de to sosiale medieplattformene, vil Happn imidlertid automatisk ta bilder fra Facebook-profilen din som vises på din datingprofil. Brukere kan da enkelt gjøre et omvendt bildesøk for å finne ut mer om deg og oppdage Facebook-profilen din. På grunn av måten Happn er satt opp på, er det vanskelig å forhindre dette.

Facebook ID-lekkasje

Happn har hatt noen alvorlige sikkerhetsproblemer med brukernes Facebook-kontoer i det siste. I 2017 avslørte WIRED at flere dating-apper, inkludert Happn, ikke beskyttet personvernet til brukerne sine på riktig måte. Facebook-IDene til medlemmene ble lekket, noe som betyr at bortsett fra fornavn, interesser og kjønn, kunne hele Facebook-profilen deres spores tilbake til dem. Happn forsøkte å finne en løsning på problemet. Tanken var å få appen deres til å fungere som en proxy. På denne måten var det bare informasjonen som var ment å bli sett av andre, offentlig tilgjengelig.

Happn brøt med sin egen personvernregler ved å dele personopplysninger

Tilbake i 2016 var Happn også i trøbbel. Den gangen oppdaget Forbrukerrådet at selskapet krenket sin egen retningslinjer for personvern. Happn lover aldri å dele dine personlige data med noen andre, men det viste seg at de gjorde det uansett. De sendte data til et amerikansk markedsføringsbyrå kalt UpSight. De delte brukerdataene inkluderte informasjon om brukerinnstillinger i appen, deres fulle navn, fødselsdato, ansettelsesstatus og kjønn. Informasjon om koblede Facebook-kontoer ble også brukt. Dette betydde at Happn aktivt gikk imot sin egen personvernpolitikk, og i utgangspunktet lyver for brukerne.

Et annet problem med appen ble oppdaget på samme tid. Happn hevdet at all brukerinformasjon og data vil bli slettet fra serverne deres i det øyeblikket en konto ble slettet, ikke stemte. Noen av informasjonskapslene som er inkludert i installasjonen og i bruken av Happn, ble ikke slettet. I hovedsak klarte ikke Happn-brukere å slette appen fra telefonene sine fullstendig. Som et resultat ble ikke informasjonen deres slettet helt fra Happns servere heller.

Premium-brukere vet når du har «likt» dem

På Happn får du se brukerprofiler og enten «like» dem, avvise dem eller sende dem en «charm». Med en «like» eller «charm» viser du din interesse for dem. Imidlertid vil den andre personen bare se din «like» hvis de også velger å like deg. I så fall har dere to en «crush» og vil kunne føre en samtale på appen.

Imidlertid er det måter å komme seg rundt dette systemet på. Med en premium-konto, for eksempel, får du se nøyaktig hvem som likte deg og når. Mange Happn-brukere bestemmer seg for å bruke premium-konto. Med andre ord, likene dine er ikke lenger privat for menneskene du sveiper forbi på appen. Dette kan være ubehagelig eller vanskelig, hvis du er redd for å bli avvist eller bare generelt sett ikke vil at noen skal vite at du liker dem, med mindre de også liker deg.

Bortsett fra premium-funksjonen, kan et spill i appen som heter Crush Time også tillate andre å finne ut valgene dine på appen. I spillet får du sjansen til å avdekke hvilke Happn-brukere som har likt deg. Spillet viser fire forskjellige profiler, hvorav den ene har gitt deg en «like». Hvis du kan gjette hvem denne personen er, vil du automatisk bli matchet og kunne snakke med hverandre. Jo oftere du spiller dette spillet, jo lettere blir det å gjette. Noen profiler kan vises ofte, noe som sannsynligvis betyr at de har likt deg. Selv om dette er en veldig tungvint måte å prøve å finne ut hvem som har likt deg, er det ikke umulig. Hvis du heller ønsker å holde likene dine hemmelig, inntil den andre personen viser en oppriktig interesse for deg, er dette en risiko du må vurdere.

Plasseringen din er ikke lenger privat med Maps

Map with locationI 2018 introduserte Happn en ny funksjon som heter Maps. Funksjonen gjør det mulig for brukere å se på et kart hvor de kom over andre brukere. Disse stedene er ganske nøyaktige: opp til en radius på 250 meter. Tidspunktet du og den andre personen var på dette stedet er også nevnt.

Maps gjør det mye enklere å finne mennesker du har møtt i det virkelige livet på appen. Har du kommet over en søt fyr eller jente på favorittklubben din? Da kan du bruke Maps for å sjekke om vedkommende også har Happn. I så fall vil du kunne like ham eller henne.

Det er en fin måte å komme i kontakt med andre på, men det kommer også med mange sikkerhetsproblemer. Hvis du kan se nøyaktig hvor og når du kom over et Happn-medlem, kan disse brukerne se den informasjonen om deg også. Dette gjør kriminelle aktiviteter som stalking veldig enkelt. Med andre ord: personer som bestemmer seg for å misbruke kartfunksjonen, kan bli en reell fare for personvernet ditt.

Stalking: farene ved Happn

stalker in bushesPersonvernrisikoer nevnt over kan resultere i uønskede eller til og med farlige situasjoner. Så langt har det vært veldig få rapporter om hendelser som har skjedd på eller med bruk av Happn. Dette betyr imidlertid ikke at Happn er helt trygt. Det er alltid viktig å være klar over de mulige farene.

Hvis Happn-medlemmer bruker appen på en viss måte, kan det gjøre at de kan stalke andre effektivt. Siden Happn aktivt følger posisjonen din (GPS) og viser den til andre brukere under visse omstendigheter, er du i faresonen. Sunday Mail har forsket på bruken av Happn Maps. I løpet av to uker fikk forskerne opp samme bruker syv ganger. Fordi de kunne se den nøyaktige plasseringen på kartet, kunne de lett finne ut hvor denne brukeren bodde. Ifølge cybersecurity-eksperter kan dette føre til alvorlige problemer i fremtiden. Hva om en av de fremmede du tilfeldigvis kom over på Happn plutselig står ved inngangsdøren din?

Slik holder du deg trygg på Happn

Dating-apper kommer alltid med en personvernrisiko, og Happn er intet unntak. Du tar en risiko hver gang du forteller fremmede om deg selv. Likevel er det viktig å bruke Happn og lignende apper på en sikker måte for å begrense risikoen. Her er et par forebyggende tiltak du kan gjøre for å øke sikkerheten og personvernet ditt på Happn.

Ikke del for mye

Dette rådet virker kanskje innlysende, men mange mennesker deler fremdeles tankeløst all slags personlig informasjon om seg selv på nettet. Vær alltid forsiktig med det du deler, enten det er din alder, fulle navn, arbeidsplass eller andre personlige opplysninger. Dette gjelder både for informasjonen du la på Happn-profilen din og for samtalene du har med fremmede. Når det gjelder profilen din, lar Happn-appen deg skjule alder, «online» status og avstanden til andre brukere.

Begrens også forbindelsene mellom Happn-profilen din og dine andre sosiale mediekontoer. For eksempel gir Happn deg muligheten til å koble Instagram- og Spotify-kontoene til profilen din. Dette kan være nyttig, siden det lar andre brukere bestemme hvilken type person du er og hvor interessene dine ligger. Imidlertid skaper det også en personvernrisiko: med en direkte lenke til Instagram kan enhver fremmed få tilgang til alle bilder du har valgt å dele der. Vurder derfor alltid nøye hva du deler på nettet, og vær alltid oppmerksom på forbindelsen mellom Happn-kontoen din og Facebook-profilen din, dersom du har brukt Facebook til å konfigurere kontoen din.

Begrens informasjonen på Facebook

Facebook laptop anonymousFor å sikre at Happn ikke har tilgang til all Facebook-informasjonen din, kan du gjøre tre ting. For det første kan du velge å koble kontoen til telefonnummeret ditt i stedet for Facebook, noe som betyr at informasjonen på sosiale medier ikke blir koblet til dating-profilen din. Dette er imidlertid noe du må sørge for i det øyeblikket du åpner kontoen din. Senere er det mye vanskeligere å endre dette.

Etter det kan du opprette en annen Facebook-konto. Dette er mulig hvis du bruker en annen e-postadresse enn den som er koblet til din «ekte» Facebook-konto. Legg så lite informasjon på denne kontoen som mulig, og bruk den til å opprette en Happn-profil.

Det tredje og siste alternativet er å begrense tilgangen Happn har til informasjon fra Facebook-kontoen din. Når du er logget inn på Facebook, kan du klikke på «Apper» i innstillingene. Finn Happn-logoen og klikk på «slett». Logg deg på Happn. En pop-up melding vises på skjermen din og spør hvilken informasjon du er villig til å dele. Her kan du velge hva appen skal bruke. Sørg for at Happn kan bruke så lite av din personlige informasjon som mulig, uten å gjøre appen utførbar.

Slå av plasseringen din

For at Happn skal fungere slik den var ment, må appen vite hvor du er. Først da vil du kunne se andre Happn-brukere som er i nærheten. Imidlertid er dette ofte ikke egentlig nødvendig. I noen tilfeller kan det til og med bli vanskelig. Når du for eksempel er på en konferanse i forbindelse med jobb, vil du ikke at alle der skal se deg på en dating-app.

For å forhindre ubehagelige situasjoner, kan du slå på Happns usynlige modus. I denne modusen vises ikke profilen din for andre brukere på opptil åtte timer. Dette lar deg bestemme selv når folk skal kunne finne deg på dating-appen.

Hvis du virkelig vil ta en pause fra Happn, kan du også slå av GPS-en. På denne måten vil Happn ikke kunne lese posisjonen din – ikke engang når usynlig modus er slått av. Hvis du velger å gjøre dette, bør du imidlertid være klar over at appen ikke lenger fungerer. Happns hele filosofi er basert på å bli kjent med mennesker i omgivelsene dine. Hvis du ikke gir dem din plassering, vil du ikke kunne gjøre dette.

Bruk en falsk plassering-app

Å slå av GPS-en gjør Happn ubrukelig. Ønsker du fortsatt å bruke appen, men nøler du med å dele din eksakte beliggenhet med andre? Du kan alltid vurdere å installere en falsk plassering-app for å forfalske plasseringen din. I mange tilfeller fungerer dette også for dating-apper: Happn vil tro at du er på et bestemt sted, som du valgte på et kart selv, i stedet for der du faktisk er. Populære apper som kan oppnå dette er Fake GPS GO Location Spoofer for Android og Fake GPS Location gjennom iTools for iOS. Vi har testet Fake GPS GO Location Spoofer selv, og vi kan bekrefte at den fungerer med Happn.

Hovedproblemet med å forfalske plasseringen din er at du bare kan komme i kontakt med Happn-brukere som er i nærheten av den falske plasseringen din. Du vil ikke kunne se brukere som tilfeldigvis passerte deg på gaten. For å løse dette problemet til et bestemt punkt, kan du velge et falskt sted som er relativt nær der du er, eller et offentlig sted du ofte befinner deg på, for eksempel din favorittklubb eller restaurant. På denne måten vil du fremdeles samsvare med folk i nabolaget ditt uten å gi bort din faktiske, nåværende posisjon.

Hvis du vil vite hvordan du installerer en av de falsk plassering-appene som er nevnt over, kan du følge instruksjonene nedenfor:

Fake GPS GO Location Spoofer

Fake GPS GO er veldig enkel å installere og tilgjengelig for Android 6.0 og nyere. For å bruke det, gå gjennom følgende trinn:

  1. Last ned Fake GPS GO Location Spoofer-appen.
  2. Åpne appen og trykk på «Enable Mock Locations» på det første skjermbildet.
  3. Gå til kartet, velg stedet du vil bruke, og klikk på avspillingsknappen nederst til venstre på skjermen.
  4. Hvis meldingen «Mock locations are disabled» eller «the app is not the default Mock Locations app, please enable to continue» dukker opp, klikk på aktiver.
  5. Skjermbildet «Developer Options» kommer opp. Klikk på «Select Mock Location App» og velg «FakeGPS Free».
  6. Gå tilbake og trykk på avspillingsknappen igjen for å aktivere den falske GPS-innstillingen.

iTools falske GPS-plassering

Følg disse trinnene for å forfalske plasseringen din på iOS med iTools:

  1. Installer iTools på datamaskinen.
  2. Åpne programmet og velg “Free Trial”.
  3. Gå til «Verktøykasse»-fanen.
  4. Gå til «Device Toolkits» og velg «Virtual Location».
  5. Angi den falske plasseringen i tekstboksen på kartet og trykk enter.
  6. Når en markør for den falske plasseringen vises på kartet, klikker du på «Flytt hit» for å angi iPhone-en din til det stedet.

Når du er ferdig, kan du gå tilbake til Happn og bruke den slik du normalt ville gjort, men for andre brukere vil plasseringen din se ut som det virtuelle stedet du valgte.

Slå på VPN

VPN on mobileMange dating-apper håndterer ikke brukerne sine data med nok omsorg. Ofte bruker de usikre tilkoblinger, for eksempel HTTP-protokollen, for å laste opp bilder. Dette gjør dem mottagelige for man-in-the-middle angrep. For å sikre at dataene dine ikke faller i gale hender, kan det være lurt å bruke en VPN. En VPN oppretter en kryptert forbindelse mellom deg og serveren. På grunn av dette vil ikke andre kunne se IP-adressen din og vil ikke ha innblikk i datatrafikken din – inkludert alt du gjør på Happn.

To VPN-er du kanskje vil prøve ut er NordVPN og Surfshark. Disse to er kjent for sine sikre forbindelser og relativt rimelige priser. Med dem vil du ikke bare beskytte personvernet ditt på nettet og ivareta dataene dine, du vil også kunne surfe rundt på internett med full frihet, ettersom det lar deg omgå all slags sensur.

Konklusjon

Happn er en dating-app med en filosofi som er forskjellig fra de fleste andre datingtjenestene. Basert på plasseringen din, får du møte andre brukere som du faktisk har kommet over i det virkelige liv. Dette er en morsom og enkel måte å møte mennesker på. Plattformen tilbyr forskjellige alternativer for å komme i kontakt med brukere og dele interessene dine.

Likevel må du være forsiktig. Forsikre deg om at du tar vare på personvernet ditt ved å begrense informasjonen du deler på nettet, slå av plasseringen din, bruke en falsk plassering app eller installer en VPN. På toppen av det bør du alltid være forsiktig når du blir enig om å møte noen. Sørg for at vennene eller familien din vet hvor du skal, hvem du møter og når du forventer å komme tilbake. Det er også lurt å møtes på offentlige, overfylte steder på en første date. Ved å bruke disse tipsene vil du kunne glede deg over Happn til det fulle.

Teknologijournalist
Erik er utdannet i humanitære fag, og startet deretter å undersøke teknologi og nettkultur. Han er spesielt interessert i personvern og nettnøytralitet. Erik har jobbet som redaktør, tekstforfatter og oversetter på flere plattformer med teknologi som et gjengående emne.