Hvordan får du tilgang til det mørke nettet i 15 steg

Woman sitting behind her computer accessing the Dark Web
Klikk her for å få råd om sikker tilgang til det mørke nettet
Få tilgang til det mørke nettet: sikkerhet først

Det mørke nettet er fascinerende for mange mennesker. For å få tilgang til det mørke nettet må du bruke Tor-Browser. Dette er en nettleser som kan brukes til å bla og få tilgang til det mørke nettet anonymt. Hvis du vil ha tilgang til det mørke nettet, er det viktig at du gjør dette trygt. For ekstra beskyttelse og personvern på nettet anbefales det å bruke en VPN-tilkobling. Følg disse trinnene for å installere en VPN:

 1. Abonner på en god VPN-leverandør
 2. Last ned VPN-appen på enheten din
 3. Velg en VPN-server i landet som ikke blokkerer Tor-nettleseren
 4. Åpne Tor-nettleseren og surf på det mørke nettet trygt og anonymt

Vi anbefaler NordVPN. Dette er en pålitelig og rask VPN-leverandør med høye personvern standarder.

Selv med en VPN-forbindelse kan du være i fare på det mørke nettet. Du er aldri 100% trygg. Du kan ved et uhell avsløre personlig informasjon eller klikke på feil lenke. Så vær alltid forsiktig og vær oppmerksom på nettkriminelle.

Ønsker du mer informasjon om hvordan du trygt får tilgang til det mørke nettet? Les hele artikkelen nedenfor for å finne ut alt det og mer.

Det mørke nettet er et mystisk sted. Kort sagt, det er den delen av internett du ikke kan besøke med en vanlig nettleser. Ofte brukes begrepet ‘deep web’ som erstatning for ‘dark web’. Dette er imidlertid en helt annen del av internett (avhengig av landet du befinner deg i). Kort fortalt er internett slik:

Type nettKort beskrivelse
Overflate nettOverflate nettet er det ‘vanlige’ internett. Den består av alle nettstedene som er tilgjengelige via nettlesere som Google Chrome, Microsoft Edge, Safari og Mozilla Firefox gjennom vanlige søkemotorer som Google og Bing. Tenk på nettsteder som Amazon, Wikipedia eller nettstedet til ditt lokale bakeri.
Deep webDet dype nettet er den delen av internett som er bak lukkede dører. Dette inkluderer filer, firma nettverk og sider som du bare har tilgang til hvis du er logget inn. Disse dataene vises ikke i søkemotorene. Tenk for eksempel på innboksen til e-posten din eller bedriftens oppslagstavle som bare er tilgjengelig for personer som jobber i et bestemt selskap. Dette er den klart største delen av internett.

Begrepet deep web brukes noen ganger som et synonym for dark web, mens de to faktisk er forskjellige. Selv om begrepet ‘deep web’ brukes på noen språk i stedet for ‘dark web’.

Dark webDet mørke nettet er den «usynlige» delen av internett som du bare kan besøke ved hjelp av en spesiell nettleser, for eksempel Tor. Tor er en forkortelse av The Onion Router. Gjennom Tor-nettleseren kan du surfe på Internett, akkurat som med for eksempel Google Chrome. Forskjellen er imidlertid at Tor-nettleseren også gir deg tilgang til nettsteder som ikke er tilgjengelige på det vanlige nettet (overflatenettet). Denne samlingen av nettsteder er kjent som dark web.

Det mørke nettet består av alle slags nettsteder, akkurat som overflatenettet. Og selv om det mørke nettet er kjent for «ulovlige» nettsteder, er disse nettstedene bare en liten del av det mørke nettet.

Selv om det ikke er veldig vanskelig å få tilgang til det mørke nettet, er det viktig at du tenker på din online sikkerhet. Det mørke nettet er uregulert og cybercriminals kan lure hvor som helst. Derfor bør du utdanne deg selv og sikre systemet ditt før du går inn på det mørke nettet. Denne artikkelen vil gi deg råd om sikker tilgang til det mørke nettet.

Vil du vite hvordan du konfigurerer Tor-nettleseren og hvordan du navigerer på det mørke nettet? Du har kommet til rett sted. Vi gir deg en omfattende trinnvis plan med lenker og tips om hvordan du surfer på mørke nettsteder så sikkert som mulig. Hvis du kommer over vilkår du ikke forstår, sjekk ut our dark web dictionary for ytterligere forklaringer.

Sikkerhet først! Bruk et VPN

Hvis du vil gå inn på det mørke nettet, anbefaler vi deg sterkt å bruke en VPN-tilkobling. Bruk av VPN gir deg ekstra personvern og beskyttelse online. Tor-nettverket har flere sårbarheter, og et VPN kan beskytte personvernet ditt og dataene dine. Det er imidlertid bedre å ikke koble til et VPN når du bruker en mobil live OS. Du vil lese mer om dette senere.

En VPN sørger for at du er mer anonym, gratis og sikker på nettet. Fordi en VPN lar deg få tilgang til internett med en annen IP adresse, din online atferd kan ikke knyttes til deg. Siden det mørke nettet også brukes av kriminelle og hackere, er det bra å sikre at ingen kan spore identiteten din.

Vil du prøve en rask, enkel VPN slik at du kan surfe trygt, selv på det mørke nettet? NordVPN er et godt og billig alternativ. NordVPN har høye hastigheter selv på .onion-nettsteder. Se på vår fulle vurdering av NordVPN for å lære mer om denne leverandøren eller laste ned NordVPN på deres offisielle nettside ved å klikke på knappen nedenfor.

NordVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
Only $3.29 a month for a two-year subscription with a 30-day money-back guarantee!
Fra
$3.29
9.3
 • Excellent protection and a large network of servers
 • Nice and pleasing application
 • No logs
Besøk NordVPN

Hvis du heller vil lære om andre gode VPN-leverandører, kan du ta en titt på artikkelen vår om fem beste VPNs. For mer informasjon om hva en VPN-forbindelse gjør og hvordan den fungerer nøyaktig, klikk her.

Hvordan få tilgang til det mørke nettet

Hvis du vil ha tilgang til det mørke nettet, er det viktig at du gjør det på en trygg måte. Det mørke nettet er ikke det samme som det ‘normale’ overflate-internett. Den kommer med en rekke uventede fallgruver. Følg disse trinnene for å få tilgang til det mørke nettet:

 1. Last ned og installer den anonyme Tor-nettleseren fra deres offisielle nettside.
 2. Slå på VPN-en din for ekstra sikkerhet på nettet.
 3. Start Tor-nettleseren.
 4. Forsikre deg om at Tor-nettleseren din ikke tillater at noen skript kjøres.
 5. Juster nettleserens sikkerhetsnivå til «sikrest».
 6. Gå til det mørke nettstedet du vil besøke. Du kan for eksempel, visit The Hidden Wiki (link fungerer bare i Tor-nettleseren). Dette er en side med lenker til andre mørke nettsteder.

Hvis du virkelig vil være forberedt på det mørke nettet, trenger du mer enn disse enkle trinnene. Ytterligere forklaringer og tips om hvordan du kommer inn på det mørke nettet anonymt og trygt, finner du i vår omfattende guide nedenfor. Vi vil gi deg tips som hjelper deg å holde deg trygg når du bruker Tor.

Merk: Du har kanskje hørt at bruk av Tor-nettverket (med en god VPN for ekstra sikkerhet) ikke er den eneste måten å få tilgang til det mørke nettet, noe som er sant. Imidlertid er det faktisk den eneste måten det er mer eller mindre trygt. I dag kan brukere også nå noen mørke websider via sin standard nettleser (for eksempel Google Chrome) gjennom et annet verktøy utviklet av Tor: Tor2web. Imidlertid til og med Tor selv indicated this is far more dangerous enn å bruke Tor-nettleseren til å gjøre det. Tross alt gjør denne måten å få tilgang til det mørke nettet, det mye enklere for nettkriminelle å finne ut identiteten din eller til og med infisere PCen din med maskinvare. Som sådan understreker vi at bruken av the Tor browser å få tilgang til det mørke nettet er veldig viktig!

Er det mørke nettet lovlig?

Lady JusticeIn one word: ja. Det mørke nettet er lovlig i de fleste deler av verden. Using the Tor browser er også helt lovlig. Men hvis du bruker det mørke nettet til å bryte loven, deltar du fortsatt i ulovlige aktiviteter. Vi anbefaler alle våre lesere på det sterkeste å være fornuftige og unngå ulovlige aktiviteter på det mørke nettet (og utover) til enhver tid.

Det mørke nettet og Tor-nettleseren er verktøy for å beskytte din rett til privacy. Det er meningen med nettleseren og måten vi skal bruke den på, etter vår mening. Retten til personvern er en menneskerettighet opprettet av FN. Dette er erklært i de følgende artiklene:

 • United Nations Declaration of Human Rights (UDHR) 1948, Article 12
 • International Covenant on Civil and Political Rights (ICCPR) 1966, Article 17
 • American Convention on Human Rights, Article 11
 • American Declaration of the Rights and Duties of Man, Article 5
 • European Convention on Human Rights, Article 8

Over 130 land som er en del av FN har konstitusjonelle erklæringer om vern av personvernet til sine borgere. Sjansen er at landet du befinner deg i har også disse erklæringene. Likevel kan lokale lover variere mye. Hvis du vil vite mer om din rett til personvern og bruken av det mørke nettet på din plassering, vil vi råde deg til å konsultere ditt lands lover.

Den komplette trinnvise planen for å trygt surfe på det mørke nettet

Det mørke nettet kan være et farlig sted hvis du ikke tar forhåndsregler. Du kan være relativt sikker med en god antivirus og en brukbar VPN. Men hvis du ønsker å være fullstendig anonym og beskytte din enhet vil du trenge litt mer enn dette. Nedenfor vil du finne 15-steg som kan hjelpe deg å besøke det mørke nettet sikkert. Men husk at ting forandrer seg hurtig og hackere blir smartere hver eneste dag.

 1. Forsikre deg at du har det basiske i orden
 2. Bruk et mobilt live-OS (valgfritt)
 3. Bruk en VPN til kryptering av nettrafikk
 4. Last ned Tor fra det offisielle nettstedet
 5. Ta sikkerhets forhåndsregler
 6. Endre sikkerhetsnivået i Tor nettleseren
 7. Sjekk at det ikke er IP-, DNS-, eller WebRTC-lekkasje
 8. Vær klar over kjente myter om det mørke nettet
 9. Bruk ytterligere anonyme tjenester
 10. Unngå logg-inn, abonnement og betalinger
 11. Vit hvor du går
 12. Bruk kryptovaluta
 13. Lukk alt når du er ferdig
 14. Husk at du aldri er 100% sikker
 15. Konsulter nettguider, blogger, søkemotorer osv.

1. Forsikre deg at du har det basiske i orden

Dette kan høres kjedelig ut. Men det mørke nettet er et sted hvor mye kan gå galt. Det er fullt av svindlere, malware og phising-nettsteder. Noen ganger er det bedre å lære ved å gjøre. Men på det mørke nettet dog er ikke dette den beste metoden. Du vil helst ikke infisere datamaskinen din med malware eller miste masse penger før du forstår hvordan alt fungerer. Det er nok av folk på det mørke nettet som ønsker å utnytte mangel av kunnskap.

Derfor er det viktig å vite nøyaktig hva du ønsker å oppnå på det mørke nettet før du laster ned programvaren og starter å surfe. Om du vet hva du ønsker å gjøre eller utforske på det mørke nettet kan du forberede deg bedre:

 • Hvis du ser etter noe spennende eller uvanlig: forsikre deg hvordan du trygt kan navigere det mørke nettet.
 • Hvis du prøve å gjøre profitt via Bitcoin eller andre kryptovalutaer: sikre deg at du vet hvordan kruptovalutaer fungerer, hva blokkjede er og hvilke pålitelige plattformer som finnes til å forhandle med andre brukere.
 • Som en varsler, er det viktig å sørge for at du er helt anonym. Å bringe visse ting frem i lyset kan koste deg jobben din eller i noen land din frihet. Ved å prøve å være så anonym som mulig kan du forhindre at du dekker.

2. Bruk et mobilt live-OS (valgfritt)

Anonymitet er det viktigste for å beskytte deg på det mørke nettet. Ikke fordi det mørke nettet er ulovlig (det er det ikke), men fordi jo mer anonym du er – jo sikrere er du. Dessverre er ikke operativsystem som Windows 10 veldig godt egnet for personvern på det mørke nettet. Windows gjør følgende som ikke hjelper din anonymitet:

 • Din data er kontinuerlig synkronisert: nettleserhistorikk, åpne nettsteder, app-innstillinger, og Wi-Fi-punkt blir alle registrert
 • Din enhet blir automatisk lenket til en annonse-ID for tredjeparter
 • Cortana samler data som: tastetrykk, søkeresultater, mikrofon og lydmeldinger, kalenderinformasjon, musikkspilleliste, og nettkjøp
 • Microsoft kan samle all slags personlig data slik som: din identitet, ditt passord, vaner og interesser, brukerdata, kontakter, og beliggenheter

Hvis en hacker klarer å entre systemet ditt via det mørke nettet vil all denne informasjonen kunne utnyttes av hackeren. Mange av disse innstillingene i Windows kan enkelt skrus av (men ikke alle!). Du kan gjøre dette ved å gå gjennom innstillinger i Windows eller ved å bruke et lite program som W10Privacy.

En bedre ide enn å gå på det mørke nettet med Windows 10 er å bruke et mobilt live-OS slik som Tails, Whonix, ZuesGuard eller Qubes.

Tails, Whonix, ZeusGuard, eller Qubes

Tails logoTails (The Amnesiac Incognito Live System) er en live versjon av Linux OS som ikke vil legge igjen noe spor av din aktivitet fra OS på din datamaskin. Dette gratis OS-et kan lastes ned til en USB-enhet eller DVD. Du trenger ikke installere det på din datamaskin. Du plugger enkelt i USB-enheten eller setter inn DVD-en når du ønsker å surfe uten spor og laster inn OS-et. Den kan ikke lagre informasjonskapsler på disken din med mindre du personlig ber den om det.

Tail har også Tor nettleseren pre-installert. Tor nettleseren er essensiell for å gå på det mørke nettet, og installasjon av Tails på et medium sparer det for installasjon av Tor på din PC eller laptop.

Alternativer til Tails

Alternativer til Tails er Whonix, ZeusGuard (betalt) og Qubes OS. Alle tre har sine fordeler og ulemper. Det er en smakssak.

Whonix er ganske likt Tails med tanke på at det er et live-OS som kjører ved siden av ditt vanlige OS. Med andre ord kan du bruke Windows, Mac eller Linux for så å bruke Tails på siden.

Alt du gjør på Whonix blir rutet gjennom Tor. Forskjellen er at Whonix kjører samtidig med ditt vanlige OS gjennom en virtuell maskin. Dette gjør inn- og utlogging fra det mørke nettet mye raskere og enklere. Det gjør det også mindre sikkert. Nettstedet deres har detaljerte instruksjoner.

Qubes OS er et skrivebordsopreativsystem for en enkelt bruker med en mengde virtuelle maskiner som kjører i den. Den har bare cirka 30000 brukere. Den er ditt klart sikreste valg ettersom OS-et består av flere forskjellige virtuelle maskiner. For eksempel så bruker Edward Snowden Qubes OS til å beskytte sitt personvern.

Live-OS støtter ikke VPN-er

Det er viktig å nevne at mange live-OS ikke støtter VPN-er. Dette med god grunn. Disse type systemer kjører på isolerte virtuelle maskiner som betyr at det er veldig lite å koble til din identitet eller noe annet på din datamaskin.

I dette tilfelle vil det og ha et VPN-abonnement til og med kunne gjøre deg mer sporbar enn bare bruk av Tor-nettverket. Det er fordi VPN-er i dette tilfelle vil introdusere et permanent innstegspunkt eller er permanent utstegspunkt (exit node). Dette betyr bare ironisk nok at en VPN introduserer en ny metode til å bli oppdaget.

 • Så ved bruk av live-OS –> Bruk Tor, men ikke VPN (du kan hoppe over steg 2 og 3 og gå til steg 4)
 • Ved bruk av Windows, Mac, eller Linux –> Bruk VPN og så Tor (gå til steg 2)

Så klart føler ikke alle seg komfortable med å laste ned og bruke et helt nytt operativsystem. Hvis du velger å ikke gå på det mørke nettet via Tails, så forsikre deg om å følge disse neste stegene.

3. Bruk en VPN til kryptering av nettrafikk

VPN Internet NorwegianSelv om du bruker Tor nettleseren kan din trafikk fortsatt spores tilbake til deg av en med tilstrekkelig tid, ressurser og kunnskap. Faktisk ble det oppdaget i 2017 at Tor nettleseren hadde en sårbarhet som i noen tilfeller lekket ekte IP-adresser.

Dette problemet var ekstra alvorlig for MacOS og Linux-brukere. Hvis disse brukerne også hadde tatt ekstra tiltak og hadde hatt en VPN i bakgrunnen ville ikke deres ekte IP-adresse blitt utsatt.

Derfor er det høyst anbefalt at du bruker en VPN i tillegg til Tor når du surfer det mørke nettet.

VPN-er krypterer din nettrafikk og sikrer at IP-adressen din er skjult fra hackere eller overvåkning fra myndigheter, selv hvis det skjer en lekkasje innen Tor nettleseren. For mer informasjon om VPN-er se vår detaljerte forklaring.

Men vær klar over at ikke alle VPN-tjenester er like pålitelige. Gratisversjoner lider ofte av treghet, databegrensning og sikkerhetslekkasjer. Vi vil anbefale NordVPN som en god VPN som fungerer sammen med Tor.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
 • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
 • Fin og tilfredsstillende applikasjon
 • Ingen logger
Besøk NordVPN

Vennligst merk at mange mobile live-OS som Tails ikke støtter bruk av VPN-er. Dersom du bruker en av disse mobile live-OS-ene kan du hoppe over dette steget om installasjon av VPN og gå rett til sikkerhetsforhåndsregler.

4. Last ned Tor fra det offisielle nettstedet

Tor The Onion Router Logo

Mobile live-OS slik som Tails og Whonix har Tor nettleseren allerede forhåndsinstallert, så du kan hoppe over og gå til steg 4 dersom du bruker disse. For Windows, Mac, Linux eller Android-brukere er dette dog viktig.

Tor nettleseren er et interessant mål for hackere og offentlige etater. Falske versjoner av Tor nettleseren har blitt laget for enten å utsette brukere før de en gang har tilgang til det mørke nettet eller til å overvåke aktiviteten til brukeren mens de er på det mørke nettet. Det siste scenariet er spesielt attraktivt for offentlige etater.

Derfor bør du alltid laste ned Tor nettleseren fra det offisielle nettstedet: https://www.torproject.org/
Last alltid ned den seneste versjonen av nettleseren og hold den oppdatert til en hver tid. På den måten vil du sikre at du har de seneste sikkerhetsfiksene på plass.

Hva er egentlig Tor?

Tor er en spesiell nettleser som du kan bruke til å få tilgang til det mørke nettet. De fleste nettlesere, som Chrome og Firefox, gir tilgang til alle regulerte nettsteder. Du kan ikke nå alle uregulerte nettsteder via disse nettleserne.

Selv om Tor er kjent for å la folk besøke det mørke nettet, bruker de fleste av brukerne nettleseren til å besøke overflatenettet (det ‘normale’ internett).

Det er derfor viktig å alltid laste ned riktig versjon av Tor fra deres offisielle webside: https://www.torproject.org/.

Forsikre deg om at du alltid laster ned den nyeste versjonen og alltid godkjenner oppdateringer så snart de er tilgjengelige. På denne måten kan du være sikker på at du har den tryggeste versjonen av Tor.

.onion adresser

Med Tor-nettleseren kan du få tilgang til et hvilket som helst nettsted, så lenge du har adressen. Mange nettsteder på det mørke nettet har en URL som slutter på «.onion». Hvis du skriver inn en slik adresse med en vanlig nettleser, ser du ikke noe.

Tor sørger for at brukeren kan bla så anonymt som mulig. Alle dine forespørsler i nettleseren går gjennom et nettverk av andre datamaskiner, og de pakkes stadig ut for å komme til destinasjonen. Nettlesings forespørselen din går gjennom en vakt node, flere relé noder og til slutt en utgangs node for å hente det du ba om. På denne måten er det ikke mulig for andre å spore surfe atferd.

How Does Tor Work - Network Nodes

5. Ta sikkerhets forhåndsregler

Før du åpner Tor nettleseren bør du:

 • Lukke alle ikke-essensielle apper på datamaskinen, f.eks, Netflix, passordbehandlere.
 • Stoppe unødvendige tjenester fra å kjøre, f.eks. OneDrive.
 • Dekke til webkamera med papir. Det er sjokkerende enkelt og få tilgang til webkamera ditt uten at du engang vet det.
 • Ha et anerkjent og oppdatert antivirus program installert på din enhet.
 • Installer oppdatert anti-malware program.
 • Skru av din beliggenhet på enheten. Din beliggenhet kan finnes ved hjelp av IP-adressen så vel som fra enheten selv.
  • I Windows 10, kan du skru av din beliggenhet fra Innstillinger > Personvern > Beliggenhet > Skru av beliggenhet + slett beliggenhet historikk
  • For MacOS: Systeminnstillinger > Sikkerhet & personvern panelet > Personvern > huk vekk “Aktiver beliggenhetstjenester”
  • For Tails eller andre live-OS: vil du ikke behøve bekymre deg over at beliggenheten din blir lekket.

Sikkerhetstiltak du må ta når du har åpnet Tor

Det mørke nettet er fullt av hackere som vil gripe enhver mulighet til utnytte detaljer du kan ha oversett. Hvis en hacker fra det mørke nettet klarer å hacke systemet ditt er alle apper og tjenester du har kjørende i bakgrunnen åpne for angrep.

Den beste måten å forbli sikker på det mørke nettet er å sikre at en potensiell hacker har lite eller ingen informasjon om deg. Dette betyr at du ikke tilfeldig bør surfe rundt på det mørke nettet eller gi ut personlig informasjon. Ikke klikk på mistenksomme lenker. Etterlat så få spor om din tilstedeværelse som mulig. Disse forhåndsreglene vil senke sjansen for at du blir et mål.

Når du har åpnet Tor nettleseren så ikke endre størrelsen på Tor skjermbilde. Rart som det er vil dette sikre deg bedre. I tillegg for å være på den sikre siden så aldri skriv direkte inn i Tor nettleseren. Isteden skriv inn søkeordet ditt i notisblokk og kopier og lim det inn i nettleseren. Avanserte sporingsmetoder kan identifisere din skrivemåte. Disse tingene kan virke trivielle, men de kan bidra til å være mer anonyme. Det er som et spill av «Gjett hvem?», Jo mer de vet om deg, jo lettere blir det å identifisere deg. Forskjellen med ‘Gjett hvem?’ er at de ikke ser på utseendet ditt, men heller på skjermstørrelsen, språket og måten du skriver på (blant annet).

Det hjelper også å sjekke hvor godt din Tor nettleser (eller dagligdagse nettleser når du ikke er på det mørke nettet) er sikret mot sporing. Cover Your Tracks tillater deg å sjekke med bare et klikk om nettleseren din er beskyttet mot: annonsesporing, usynlige sporere, såkalte «akseptable annonser» og digitale fingeravtrykk.

6. Endre sikkerhetsnivået og deaktiver skript i Tor-nettleseren

Du kan endre Tor nivå av sikkerhet til ‘tryggere’ eller ‘tryggeste’. Naturligvis er den høyeste innstillingen den tryggeste. Dessverre reduserer denne innstillingen internettforbindelsen din betydelig og får noen nettsteder til å fungere helt. Den høyeste sikkerhets innstillingen vil deaktivere de fleste video- og lydformater, noen skrifttyper og ikoner vises kanskje ikke riktig, JavaScript er deaktivert, og noen bilder kan ikke vises riktig, blant annet.

Endrer Tors sikkerhetsnivå

For å endre sikkerhetsnivået, ta følgende trinn:

 1. Åpne Tor-nettleseren.
 2. Klikk på det lille skjoldikonet øverst til høyre i nettleseren.
  Tor NoScript shield
 3. Klikk på «Avanserte sikkerhetsinnstillinger».
 4. Bla ned til «Sikkerhet» hvis du ikke har nådd denne delen ennå.
 5. Ingen velger «Tryggere» eller «Tryggest».

Alternativet «tryggere» deaktiverer bare JavaScript på nettsteder som ikke er «https» beskyttet. «Tryggeste» deaktiverer JavaScript på alle nettsteder. Disse alternativene forbedrer også sikkerheten din på noen få andre måter, som du kan lese mer om i menyen du kommer over i trinn 4 og 5.

Slå av skript i Tor

Du kan også slå av skript manuelt i Tor, uten å endre Tors generelle sikkerhetsnivå. Dette kan være et godt alternativ for folk som foretrekker et større nivå av kontroll over Tor-nettleseren. Slik deaktiverer du manus manuelt i Tor:

 1. Naviger til denne adressen med Tor-nettleseren din: “about: config”.
 2. Klikk på knappen som sier «Jeg aksepterer risikoen».
 3. Skriv nå inn følgende i søkefeltet på siden som vises: “xpinstall.signatures.required”.
 4. Dobbeltklikk på denne biten av tekst.
 5. Sjekk om «verdi» nå heter «faller» og «status» er på «modifisert». I så fall har du deaktivert JavaScript.

Det er viktig å endre disse innstillingene fordi nettsteder ofte kjører skript uten å varsle deg. Dette er spesielt farlig på det mørke nettet, da .onion-nettsteder er uregulert og det er mye skadelig programvare som går rundt. Ved å blokkere skript reduserer du sjansen for at datamaskinen din blir smittet. Imidlertid beskytter ikke blokkering av skript deg mot all skade. Forsiktighet bør derfor fortsatt utvises når du surfer på det mørke nettet.

Hvis du vil deaktivere skript for daglig bruk i en annen nettleser, kan du best gjøre dette gjennom en utvidelse.

Begge utvidelsene lar deg bestemme hvilke nettsteder som kan kjøre JavaScript og hvilke som ikke kan. Vær oppmerksom på: begge disse utvidelsene kan slå av alle slags vanlige nettfunksjoner ved å deaktivere JavaScript.

7. Sjekk at det ikke er IP-, DNS-, eller WebRTC-lekkasje

Det er mulig at selv etter alle disse sikkerhetstiltakene kjører du en IP- eller DNS-lekkasje. Dette betyr at gjennom en bug eller lekkasje blir IP-adressen din fortsatt sporbar for tredjeparter.

WebRTC er innebygget i de fleste nettlesere for å tillate sanntids kommunikasjon som stemme- og videosamtaler. Dette gjør at du kan snakke direkte gjennom din nettleser ved bruk av ditt webkamera, mikrofon eller hodesett. Problemet er at de fleste lydsamtaler blir sendt gjennom en P2P-tilkobling, som krever din eksakte IP-adresse. Så hvis du er i Google Chrome for eksempel og du har WebRTC kjørende vil din faktiske IP-adresse bli avslørt selv om du bruker en VPN.

Dette problemet er spesielt vedvarende med Chrome. For å unngå dette kan du installere dette Chrome-tillegget.

For å sjekke om din tilkobling virkelig er anonym, gå til følgende nettsteder:

På disse sidene kan du se om din ekte IP-adresse er synlig. Alle disse nettstedene gjør omtrent det samme. På toppen av siden er din offentlige IP-adresse synlig og under er din beliggenhet. Hvis din VPN fungerer riktig vil ikke din ekte beliggenhet eller IP-adresse være synlig noe sted på siden.

8. Vær klar over kjente myter om det mørke nettet

Det finnes mange myter om det mørke nettet. Du vil få et bedre perspektiv ved å være klar over hva du kan forvente og håpe å gjøre på det mørke nettet. Om du er klar over disse mytene er det mindre sannsynlig at du blir offer for hackere eller svindlere. Dette er noen av de vanligste mytene:

MyteSannhet
All nettkriminalitet foregår på det mørke nettetDen meste nett kriminaliteten foregår på det vanlige nettet. Phishing og svindel er mer utbredt på overflatenettet enn det mørke nettet.
Det mørke nettet er enormtSammenlignet med det dype nettet, er det mørke nettet relativt lite. Det dype nettet består av akademiske databaser, bankportaler, bedriftdata, bedriftsnettverk, e-post kontoer, og mye mer. Dette er mye større enn de 250.000 til 400.000 nettstedene som eksisterer på det mørke nettet.
Det mørke nettet er kun for proffe nerderHvis du tar de rette forhåndsregler kan hvem som helst komme seg på det mørke nettet relativt trygt. Tor nettleseren, VPN-er og Tails eller andre live-OS er tilgjengelig for alle og er ikke for vanskelig for nybegynnere.
Det mørke nettet er ulovligDet mørke nettet i seg selv er ikke ulovlig. Tor nettleseren du bruker for tilgang til det mørke nettet bruker veldig sterk kryptering som er ulovlig i enkelte land. Derfor er det mørke nettet indirekte ulovlig i noen land. Disse landene pleier ha mer omfattende nettrestriksjoner uansett. Dette er land som Kina, Russland, Hviterussland,Tyrkia ,Irak, og Nord-Korea
Alt du kan gjøre på det mørke nettet er ulovligDet mørke nettet i seg selv er ikke ulovlig, heller ikke alt som foregår der er ulovlig. Hvorvidt noe er ulovlig eller ikke på det mørke nettet avhenger av landet fra hvor du har tilgang til det mørke nettet. Som tommefingerregel: hvis noe er ulovlig i det landet du er i, vil det også være ulovlig å gjøre det samme på det mørke nettet. Så hvis det er ulovlig å selge narkotika offline, så er det også ulovlig på det mørke nettet. Om du er i tvil så forsikre deg alltid om å finne ut hva som er lovlig og hva som ikke er det.

9. Bruk ytterligere anonyme tjenester

Selv om du entrer det mørke nettet helt anonymt, er det fortsatt mulig å gi ut personlig informasjon ved et uhell under bruk av nettjenester som søkemotorer, tillegg, fildeling, direktemeldinger, e-post osv.

Mange tjenester bruker informasjonskapsler, sporingstillegg og scripts til å samle spesifikk data om deg. Derfor er det bedre å gå for alternative tjenester som verdsetter personvern. Under kan du finne en rekke tjenester som er gode til og ta vare på ditt personvern.

Private søkemotorer

DuckDuckGo Logo SmallFor en god privat søkemotor, you can use the search engine DuckDuckGo i stedet for Google. Mens de fleste søkemotorer ikke fungerer på det mørke nettet, gjør DuckDuckGo det. I motsetning til de fleste andre søkemotorer viser DuckDuckGo også nettsteder som ender på «.onion».

Onion dressen til DuckDuckGo er: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

DuckDuckGo bruker Tor-nettverket. Dette gjør det vanskelig for folk å spore søkene dine tilbake til deg.

Alternative søkemotorer som vil fungere på det mørke nettet er:

Ved hjelp av private søkemotorer er et stort skritt i retning av en mer privat Internett-opplevelse.

Sikre passord

Laptop With PasswordSikre passord er enda viktigere på det mørke nettet enn på det vanlige (overflate) nettet. Om du ikke ønsker bryet med å komme opp med et godt passord hver eneste gang, og lagre dem trygt kan du skaffe en god passordbehandler. To gode valg er Bitwarden og LessPass. Begge er gratis og åpne kildekode. Det beste valget er å laste inn disse tjenestene via deres nettsted.

Filkryptering

Hvis du tenker å laste ned- eller opp filer på det mørke nettet kan det være en god ide å kryptere dem. En pålitelig, gratis og åpen kildekode krypteringsverktøy er PeaZip. Dette verktøyet støtter 181 forskjellige filtyper. Dessverre er ikke PeaZip tilgjengelig for macOS-brukere. Et alternativ er Keka.

Anonym opplasting/deling

Ønsker du å dele filer anonymt er OnionShare et veldig godt valg. Den er tilgjengelig for Windows, macOS, og Ubuntu. Dropbox og andre fildelingsprogrammer er notorisk for ikke å respektere personvernet til sine brukere eller deres data. Med OnionShare kan du dele filer av alle størrelser gjennom en nettserver.

Anonyme Office-tjenester

Hvis du ser etter et alternativ til Google Docs med bedre sikkerhet så ta en titt på Etherpad. Denne programvaren er åpen kildekode.  Dessuten trenger du ingen konto for å bruke den. Et annet valg er Cryptpad. Du kan bruke den til å skrive tekster, lage regneark eller lage presentasjoner. Bare de som har fått en adgangsnøkkel kan få tilgang til en fil.

Videosamtale (VoIP)

For videosamtaler finnes det en rekke gode tjenester tilgjengelig slik som Linphone eller Mumble. Linphone er gratis åpen kildekode programvare som kan brukes for Windows macOS, iOS, Android og GNU/Linux. Programmet har ende-til-ende kryptering.

Mumble er litt annerledes. Den er spesielt laget for gaming og lagrer ingen logger eller tar ikke opp samtaler. Den har dog ingen ende-til-ende kryptering. Programmet er tilgjengelig for Windows, macOS, iOS og Ubuntu.

Hvis du vil vite mer, kan du ta en titt på vår liste over de beste videoanrops tjenestene.

Send anonyme meldinger

Ricochet eller Signal gir mer sikkerhet enn din standard meldings app. Et annet godt valg er TorChat. Dette programmet er en del av Tor og tillater deg å chatte med andre brukere av programmet. Du trenger ikke registrere deg. TorChat tilegner deg automatisk en numerisk-ID som du må sende til den andre personen du ønsker å snakke med. Du kan gjøre dette ved å fortelle den andre personen direkte (ansikt til ansikt) eller ved å sende ditt ID-nummer gjennom en kryptert e-post (se neste steg). Dette vil gi en stor grad av anonymitet når du chatter som du generelt ikke får andre stedet.

Send e-post sikkert og anonymt

En kritikerrost e-posttjeneste er ProtonMail. E-postkontoene har ende-til-ende kryptering som standard. E-post sendt gjennom Gmail eller Hotmail er generelt sett enkle å fange opp eller dekode. Krypterte tjenester er et mye sikrere valg. Disse tjenestene pleier og ha strengere datagrenser. Så hvis du planlegger og bare bruke krypterte e-postkontoer kan det hende du vil opprette mer enn en. Her er en liste over krypterte e-posttjenester.

Det er også mulig å opprette en midlertidig e-postadresse. Fordelen med dette er at du kan opprette en konto på et hvert nettsted, bekrefte din registrering og så aldri bekymre deg over og få innboksen oversvømt med ubrukelig post fra gitt nettsted. Noen anerkjente midlertidige e-posttjenester er TempMail og Guerrillamail.

Dersom du virkelig ikke ønsker å bytte til en annen e-postadresse for surfing på det mørke nettet, så forsikre deg om å ta i bruk ekstra beskyttelse gjennom PGP (pretty good privacy). Dette kan gjøres ved å legge til ekstra tjeneste på toppen av din vanlige e-postkonto som Mailvelope. Denne tjenesten virker med Gmail, Hotmail og mange flere. Merk dog at dette valget er mindre sikkert enn en midlertidig e-postadresse eller en kryptert en. Mye informasjon om deg kan spores via din vanlige e-postadresse.

10. Unngå logg-inn, abonnement og betalinger

Hvis du vil surfe på det mørke nettet trygt så er anonymitet ditt beste valg. Skulle du velge å logge inn på spesifikke bruker- eller bankkontoer vil anonymiteten din bli utsatt.

Det er aldri en god ide å logge inn på din bankkonto når du er på det mørke nettet. Når du er logget inn på en brukerkonto kan all aktivitet på nettstedet bli assosiert til den profilen, Tor eller ikke. Derfor er det best å ikke logge inn på noen profiler eller kontoer når du surfer på det mørke nettet.

Men noen nettsteder krever at du har en konto for tilgang. Ved slikt tilfelle kan du opprette en tilfeldig engangs e-postadresse, opprett en konto som ikke på noen måte er identifiserbar til deg personlig og bruk denne kontoen til å surfe nettstedet med.

Å opprette en brukerkonto som ikke kan spores tilbake til deg betyr og ikke bruke ditt navn, fødselsdato, hobbyer, interesser, beliggenhet osv. Jo mer tilfeldig og anonym desto bedre.

De fleste bruker noen plug-ins i nettleseren sin. Mange av disse kan samle inn personlig informasjon om deg, din beliggenhet og dine nettvaner. Derfor er det bedre og ikke ha disse aktivert når du surfer på det mørke nettet.

11. Vit hvor du går

Det mørke nettet er ikke utstyrt med vanlige søkemotorer slik som Google. Du må vite hvor du ønsker å gå før du befinner deg på det mørke nettet. Dette betyr og ha spesifikke URL-adresser klare for å gå til de rette stedene. Det er ikke lurt og tilfeldig besøke nettsteder ettersom det er lett havne et sted du ikke ønsker. Det mørke nettet inneholder noen av de mest uønskede elementene på internett, som for eksempel barnepornografisider.

For og ha en retningssans på det mørke nettet er det noen katalogsider som kan hjelpe deg å finne det du ønsker. En av de vanligste plassene som mange nybegynnere besøker er «The Hidden Wiki».

Andre gode steder som hjelper deg å navigere er:

The Hidden Wiki

Å besøke the Hidden Wiki, lim inn følgende adresse i Tor: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page.

The Hidden Wiki gir deg tilgang til mange søkemotorer og sider å besøke på det mørke nettet. Som du kan se, kan det være ganske enkelt å navigere til det mørke nettet.

Husk at det mørke nettet er mindre regulert enn det ‘normale’ internett. Så det er lettere å tilfeldigvis havne på tvilsomme nettsteder. Det anbefales derfor en viss forsiktighet.

The Hidden Wiki kan se ut som en vanlig Wikipedia-side, men det er det absolutt ikke. Selv om den absolutt inneholder lenker til legitime sider, inneholder den også lenker til nettsteder med ulovlig innhold. Så bruk vettet når du bruker Hidden Wiki.

12. Bruk kryptovaluta

bitcoin

Det mørke nettet inneholder en rekke markedsplasser (mest kjent er den nå avsluttede Silk Road). Mange av disse markedplassene selger ting som er ulovlig i ditt land. Du bør derfor være forsiktig, og også bevisst på dine lands lover før du kjøper noe på det mørke nettet.

Men ikke alt som er for salgs på det mørke nettet er ulovlig. Og det er også mulig du ønsker å kjøpe noe som er lovlig, men anonymt. Ikke alt du kjøper bør være offentlig kjent.

Alle finansielle transaksjoner på det mørke nettet går gjennom kryptovaluta istedenfor vanlig bankoverføring eller kredittkort. Dette er for å sikre anonymitet for deg og selgeren.

Bitcoins pleier være det første navnet folk tenker på når de hører kryptovaluta. Den har et kjent navn og er ofte ansett som sikker, pålitelig og anonym. Men dette er ikke helt sant.

Bitcoin har en rekke problemer med personvern, slik som adresse-gjenbruk, tilkoblede noder, sporingskapsler og blokkjede-analystikk. Dette betyr at det er mulig for noen å koble din personlige informasjon til en transaksjon. Derfor er et bedre valg å bruke en personvernfokusert valuta. De to mest populære er Monero og Zcash, men det finnes også andre alternativer også. En god oversikt finnes her.

Før du kjøper noe på det mørke nettet forsikre deg om å være bevisst på lovverk i ditt land og hvordan kryptovaluta fungerer.

13. Lukk alt når du er ferdig

Når du er ferdig med å surfe på det mørke nettet bør du lukke alle dine nettleservindu og relatert innhold. Hvis du har brukt Tails, så slå av operativsystemet og gå tilbake til ditt vanlige OS. For å være på den sikre siden bør du gjøre en kjapp omstart.

14. Husk at du aldri er 100% sikker

Selv om du følger alle de nevnte stegene er du fremdeles ikke garantert fullstendig sikkerhet på det mørke nettet. Du kan ufrivillig gi ut personlig informasjon eller klikke på en korrupt lenke. Hackere finner kontinuerlig nye måter å omgå sikkerhetssystemer og innstillinger på. De nevnte stegene vil heller ikke holde deg sikret for utsatt maskinvare. Hvis din datamaskin sin maskinvare er infisert med en form for malware er all internettbruk allerede utsatt.

Kortfattet sagt så er det mye du kan gjøre for å øke din sikkerhet på det mørke nettet, men ingenting er noen gang helt sikkert.

15. Konsulter nettguider, blogger, søkemotorer osv.

Å finne veien på det mørke nettet kan være nokså vanskelig. Derfor har vi samlet noen ressurser som du kan bruke til å hjelpe deg på vei. Du trenger ikke å være avhengig av kataloger alene. Vær oppmerksom på at disse nettstedene kan inneholde tvilsomme karaktertegn eller malware. Ingenting på det mørke nettet er noen gang helt trygt. Stol ikke på noen og bruk sunn fornuft, og begi deg ut på eget ansvar.

Type SideLenke
Forum
 • The Hub: http://thehub5himseelprs44xzgfrb4obgujkqwy5tzbsh5yttebqhaau23yd.onion/
Søkemotorer
 • DuckDuckGo: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/
Blogger
 • Tor Metrics: http://rougmnvswfsmd4dq.onion/
Nyhetssider
  • New York Times: https://www.nytimes3xbfgragh.onion/
  • Privacy News: https://privacyintyqcroe.onion/
  • ProPublica: https://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/

Siste ord

Med denne guiden kan du holde deg relativt trygg på det mørke nettet. Men som nevnt tidligere så forblir det mørke nettet nokså vrient. Det kan kreve mye innsats for å gå på det mørke nettet, og når du så er der vil du sannsynligvis ikke kunne besøke så mange nettsteder. Vi anbefaler å lese mye om det mørke nettet før du prøver å besøke denne delen av internett. Hvis du er usikker på hva du kan gjøre på det mørke nettet, bør du heller holde deg til nettsteder på overflaten av internett.

Tilgang til det mørke nettet: ofte stilte spørsmål

Trenger du er kjapt svar på et spørsmål? Her er noen ofte stilte spørsmål og svar om det mørke nettet, og hvordan få tilgang til det.

For å besøke nettsteder på det mørke nettet må du bruke Tor nettleseren. Dette er en nettleser som gjør det mulig å besøke spesielle URL-er på det mørke nettet.

Du kan laste ned Tor nettleseren akkurat som andre nettlesere fra et nettsted. Når det gjelder Tor er dette: www.torproject.org.

Et nettsted på det mørke nettet er en side med .onion i sin URL. Disse er kun tilgjengelige gjennom Tor nettleseren. I media snakker de ofte om at nettsteder på det mørke nettet som steder hvor ulovlige ting foregår, men dette er ikke alltid tilfelle.

Et nettsted på det mørke nettet med .onion i URL-en. Disse kan bli funnet på Hidden Wiki eller via DuckDuckGo søkemotoren.

Hidden Wiki er en wiki-side med flere lenker til nettsteder på det mørke nettet

DuckDuckGo er en søkemotor (som Google). DuckDuckGo sporer ikke din bruk, og viser også .onion nettsteder i resultatene.

Teknologijournalist
Tove har jobbet for VPNOverview siden 2017 som journalist som dekker nettsikkerhet og utvikling innenfor personvern. Siden 2019 er hun VPNoverview.com sin nyhetskoordinator innen nettsikkerhet.