Tor nettleseren – Hva er det, og hvorfor bruke den?

Computer on a table with onion icon and incognito Wi-Fi background
Klikk her for en oppsummering
Oppsummert: Hva er Tor og hvordan installerer du det?

Tor er en nettleser som tillater brukerne å surfe på nettet anonymt. Den gir deg også tilgang til det mørke nettet. Tor er et verdensomspennende nettverk av servere spesifikt laget for privat kommunikasjon. Om du ønsker å komme i gang med Tor nettleseren kan du følge disse stegene:

  • Få en brukbar VPN til å beskytte deg på nettet
  • Gå til Tor-prosjektets nettsted
  • Last ned rett Tor nettleser for ditt operativsystem
  • Installer nettleseren
  • Klikk ‘Connect’

Du er nå klar til å surfe alle hjørner av nettet med Tor nettleseren. Hvis du ikke er sikker på hvilken VPN som vil beskytte deg best når du bruker Tor, vil vi gjerne anbefale CyberGhost:

For mer informasjon om Tor, og en detaljert installasjonsguide, sjekk ut vår fullstendige artikkel nedenfor.

Tor The Onion Router Logo

Dersom du er interessert i personvern og anonymitet har du trolig hørt om Tor. For mange er Tor basis for ekte frihet på nettet. Hva er nøyaktig Tor? Hvordan virker det, og hvordan vil du bruke det? Hva er hovedforskjellene mellom Tor nettleseren og andre personvernsrelaterte løsninger, slik som en VPN eller en proxy-server? Les alt om det i denne artikkelen!

Sikkerhet kommer først: vær varsom når du bruker Tor!

Vi forstår godt at du er begeistret for å eksperimentere med alle mulighetene som kommer med Tor. Men noen av disse mulighetene kommer med stor risiko. Et eksempel er det mørke nettet. Tor gir deg tilgang til den mørke delen av nettet, men du bør ikke prøve og nå det uten at du vet nøyaktig hva du begir deg ut på. Derfor vil vi først vise deg noen forholdsregler du kan ta for og holde deg sikker ved bruk av Tor nettleseren, spesielt ved besøk av det mørke nettet.

Først av alt sjekk Tor’s sikkerhetsinnstillinger. Tor bruker et veldig enkelt og pålitelig system av datakryptering, som vi snart vil se. Uansett så kan opplevelsen gjøres mye sikrere ved å bruke Tor’s sikkerhetsinnstillinger. For det andre, selv om det kan høres opplagt ut for mange, er det viktig og ikke besøke nettsteder eller klikke på lenker du ikke stoler på. Dette er så klart noe du bør ha i bakhodet uavhengig av hvilken nettleser og sikkerhetstiltak du anvender. Til slutt anbefaler vi at du bruker en god og sikker VPN, eller virtual private network.

Bruk en VPN for å holde deg sikker ved bruk av Tor

Ved å bruke en VPN samtidig som Tor forsikrer du at dine data blir bedre kryptert. I tillegg skjuler også VPN-en din IP-adresse ved og vise IP-adressen til VPN-serveren du bruker istedenfor din «ekte» statiske IP-adresse. Dette betyr at du er mye tryggere når du surfer. En VPN-leverandør vi anbefaler for ekstra sikkerhet ved bruk av Tor nettleseren er CyberGhost. Denne leverandøren tilbyr et veldig pålitelig og sikkert dobbelt krypteringssytem, er meget rimelig og har til og med en 45-dagers pengene tilbake garanti. Dette betyr at du kan prøve den ut for og se om den fungerer bra for deg uten at du behøver og binde deg til et årlig abonnement.

CyberGhost
Tilbud:
 Fra $1,99 per måned
Fra
$1.99
8.8
  • Meget brukervennlig
  • Høy kvalitet for en lav pris
  • Torrents og Netflix er mulig
Besøk CyberGhost

Hva er Tor?

Teamet bak Tor (The Onion Router) tilbyr gratis åpen kildekode programvare som hjelper deg å surfe internett anonymt. Opprinnelig ble Tor-nettverket utviklet med hjelp av den amerikanske marinen. Nettverket ble utviklet for å gjøre det mulig for marinen og andre militærorganisasjoner å kommunisere anonymt på nettet. I disse dager fokuserer Tor hovedsaklig på sin nettleser, og utviklingen av et par andre personvernsverktøy, som vi kommer litt borti senere.

Som nevnt tidligere gir Tor nettleseren deg store fordeler for personvern på nettet, og til et visst punkt sikkerheten. Nettleseren tar bruk av det verdensomspennende servernettverket som Tor-nettverket består av. Ved bruk av Tor-nettleseren går dataen din gjennom forskjellige Tor-servere (eller «noder»). Trafikken er kraftig kryptert og langsomt dekodet et lag om gangen ved de forskjellige nodene. Det betyr at hvem som måtte prøve å identifisere deg basert på din nettrafikk vil kun komme over den siste serveren dataen din passerte, «exit noden». Med andre ord: Tor nettleseren gjør det umulig, eller i hvert fall svært vanskelig og identifisere sine brukere.

Girl retrieving an internet file through Tor Nodes

For adgang til Tor-nettverket trenger du bare å laste ned Tor nettleseren. Alt du foretar deg på nettet mens du bruker Tor nettleseren vil automatisk bli kryptert og «anonymisert» ved hjelp a prosessen beskrevet ovenfor.

En ulempe som ofte blir pekt ut er at Tor nettleseren er generelt sett mye langsommere enn din rene internettilkobling. Fordi din nettrafikk er sendt gjennom forskjellige noder, må nettilkoblingen gå en lang vei rundt og derfor blir langsommere.

Hva bruker folk Tor til?

Selv om Tor sine utviklere opprinnelig laget programvaren for militærhensikter, har den utviklet seg til et verktøy som kan være nyttig for alle – spesielt de som har noe å skjule eller ha fordel av nettanonymitet. Mange journalister og politiske aktivister bruker Tor for og unngå forfølgelse. Som oftest bor disse personene i land hvor myndigheter kan straffe dem for tankene og synspunktene de ønsker å dele på nettet.

Journalister bruker også Tor til å beskytte sine kilder. Om en kilde ikke ønsker og bli avslørt, kan de kommunisere sensitiv informasjon gjennom Tor nettleseren. Ikke bare de som leverer informasjonen, men konsumenter er også å finne på Tor. Mange bruker Tor nettleseren for adgang til geografisk blokkert innhold, omgå sensur, å besøke spesifikke nettsteder. Alt i alt vil mange sider, slik som de på det mørke nettet ikke være synlige ved bruk av en «normal nettleser» slik som Safari eller Firefox.

En annen godt kjent gruppe som bruker Tor er varslere. For eksempel, en av Tor’s mest kjente brukere og supportere er Edward Snowden som avslørte dokumenter og klassifiserte overvåkingsprogram i USA. Tor kan også på samme måte brukes av ansatte for og avsløre bedrifts eller myndighets hemmeligheter, eller peke på ulovlige eller umoralske aktiviteter.

Den mørke siden av Tor

Mens alt dette ser positivt ut, så er det ikke alle som bruker Tor til det man vil kalle en «nobel sak». For eksempel bruker mange hackere og nettkriminelle Tor for og holde seg anonyme mens de utfører sin ulovlige business. Tor er spesielt nyttig for kriminelle, fordi det gir tilgang til det mørke nettet. Denne mørke delen av nettet inneholder flere ulovlige nettverk hvor folk har kjøpt og solgt all slags ulovlige varer, slik som narkotika og våpen. Kort sagt bruker mange kriminelle Tor til og unngå og bli tatt når de driver med sine ulovlige aktiviteter.


Tor er ikke bare brukt til og oppnå anonymitet som nettbruker. Med Tor er det mulig og tjene nettsteder som kun er tilgjengelige for personer som bruker Tor nettleseren. Slik at et hvert nettsted som tjenes ved bruk av Tor-nettverket vil ikke bli indeksert og funnet av populære søkemotorer som Google. Dette gjør dem en del av det mørke nettet.

Er Tor lovlig?

Bruken av selve Tor er fullt lovlig i de fleste jurisdiksjoner, spesielt i den «vestlige verden». Men som nevnt bruker enkelte personer Tor til ulovlige aktiviteter, på grunn av anonymiteten programvaren hjelper brukerne og oppnå. Bruken av Tor gjør ingen av disse aktivitetene til noe mindre ulovlig. Derfor vil vi sterkt råde deg til og ikke ta del i slike aktiviteter.

Personverns- og sikkerhetsbegrensninger med Tor

Eye on LaptopTor er nyttig, men har definitivt sine småfeil. Surfing med Tor er ikke så anonymt som du håper. Selv om personene bak Tor jobber konstant med å forbedre sin beskyttelse, har programvaren blitt cracked tidligere. Tor har stresset at det ikke var deres nettverk og system som har blitt brutt, men individuelle nettlesere. Uansett om dette kan gi noen brukere betryggelse, viser det allikevel at Tor ikke er perfekt som et enkeltstående tiltak for personvern.

Ved hjelp av nettleverandører er politi noen ganger i stand til å avsløre identiteten til Tor-brukere. Men de gjør dette bare selektivt. Når noe muffins foregår hender det offisielle organisasjoner prøver denne metoden for å avsløre et nettsted eller et individ. Så lenge du holder deg til loven, bør alt gå bra. Men du bør være klar over at bruk av Tor nettleseren som mange assosierer med ulovlige aktiviteter på de mørke nettet, kan gjøre myndigheter mer motivert til å spore deg.

Mer personvern betyr ikke mer sikkerhet

Personvern er ikke nødvendigvis det samme som sikkerhet. Tor kan ikke garantere at du er sikret mot nettangrep og nettkriminelle når du bruker deres nettleser. Tor-nettverket er ekstremt vanskelig og hacke, som er forsterket ved at koden er åpen kilde. Men det samme stemmer ikke om din nettleser, som er relativt lett og hacke. Selv «man-in-the-middle»-angrep er mulig på Tor ved hjelp av nettleverandører. Heldigvis er utviklerne til Tor klar over disse risikoene og jobber konstant med å forbedre Tor-programvaren for og gjøre det enklere for brukere og beskytte seg selv.

Hvis du ønsker å bruke Tor, så pass på og alltid laste ned den siste versjonen. Det er opplagt at Tor har begrensninger, men de jobber også konstant mot bedre og sikrere programvare. Du får kun glede av dette om du holder systemet ditt så oppdatert som mulig.

Er Tor nettleseren for deg?

For den gjennomsnittlige internettbruker er ikke anonymiteten som Tor tilbyr nok insentiv til å starte og bruke programvaren. Dette er for det meste ettersom krypteringen gjør tilkoblingen din markant tregere. I tillegg til tidligere nevnt så koster nettovervåking fortsatt mye tid og penger, som betyr at myndigheter ikke kan – og sannsynligvis ikke ønsker – spionere på hver eneste innbygger. De må fokusere på suspekt nettaktivitet istedenfor. Det er derfor de fleste personer som tilbringer tiden sin på nettet til å se på morsomme kattevideoer og google det nærmeste pizzastedet, ikke vil ha noen fordel ved å bruke Tor nettleseren.

VPN: et alternativ til Tor

VPN on mobileSelv om du kan surfe relativt anonymt med Tor, anonymiserer ikke eller beskytter nettleseren alle andre internettaktiviteter. Applikasjoner som kjører utenfor nettleseren vil ikke bli beskyttet av Tor-nettverket. Om du ønsker å være sikker på at all din aktivitet er kryptert og anonymisert kan en VPN være et bedre valg for deg. Spesielt dersom du prøver og sikre tilkoblingen din fra nettkriminelle ved bruk av offentlig Wi-Fi-nettverk, for eksempel, da er en VPN veldig nyttig.

En VPN tillater deg å bruke internett uten restriksjoner. Den hjelper deg å omgå enhver geografisk sensur og restriksjoner generelt sett, slik som restriksjoner satt av Netflix. Videre krypterer en VPN all din trafikk og forsikrer at du kan surfe og laste ned anonymt. De fleste gode VPN-er har overlegne hastigheter sammenlignet med Tor nettleseren. Dette betyr at strømming, nedlasting og gaming generelt sett er mye enklere og mindre frustrerende med en VPN enn med Tor nettleseren.

Det er på den andre siden et par ting en VPN ikke kan. Den vil ikke gi deg tilgang til det mørke nettet. Hvis du bruker en VPN når du besøker det mørke nettet hjelper den deg dog til og holde deg sikker mot malware, nettangrep og andre farer. En annen fordel med Tor kontra VPN er at Tor er helt gratis. Men de fleste gode VPN-ene krever kun en liten sum i måneden.

Bør jeg bruke Tor?

Om du bør bruke Tor avhenger stort av hva dine behov er. Tor er gratis, enkel og bruke og en normalt sett effektiv programvare for personvern. Den gir deg tilgang til det mørke nettet og har flere valg for å beskytte deg på nettet. Hvis du heller vil ha en rask tilkobling til for eksempel strømming, nedlasting og gaming anbefaler vi en VPN. Se gjerne på våre VPN-omtaler og sammenligningsverktøy for og se hvilken VPN som passer dine ønsker best.

Hva er forskjellen mellom Tor og en proxy-server?

Sett bort i fra Tor og en VPN, kan du også øke personvernet og sikkerheten din på nettet ved å bruke en proxy-server. Men generelt sett fungerer proxy-servere for spesifikke oppgaver og situasjoner, slik som tilgang til The Pirate Bay. Selv da anser mange dem for og være mindre effektive og mindre sikre enn både Tor og en god VPN. Allikevel lurer en del på hvordan en proxy er annerledes i forhold til Tor. Derfor vil vi ta en titt på hovedforskjellene her.

Hva gjør en proxy-server?

En proxy-server i likhet med en VPN eller Tor er annen måte og føre din nettrafikk gjennom en annen server som befinner seg mellom din datamaskin og din datamaskins «destinasjonsserver». Denne serveren er proxy-serveren, som er tilbudt deg av person som eier den. Oppsettet brukt for dette er ofte ganske enkelt: alle som bruker tjenesten sender dataen deres gjennom den samme serveren. Alle disse personene får den samme «falske» IP-adressen.

Person connecting to the internet through a Proxy Server

Derfor beskytter Tor og en VPN deg bedre enn en proxy

Folk har en tendens til å like proxy-servere ettersom mange av dem er gratis. Dette betyr ikke at proxy-servere faktisk er den beste løsningen på dine problemer på nettet. Proxy-servere tilbyr kun en viss grad av anonymitet og sikkerhet på nettet. Proxy-servere krypterer generelt sett ikke din data slik som Tor og VPN-er gjør. Personvernet en proxy-server tilbyr er ikke i nærheten så pålitelig som fra, en god og sikker VPN slik som PIA.

En annen ulempe ved å bruke en proxy-server er at servertjeneren kan se nøyaktig hva du gjør på nettet. I teorien kan de til og med logge denne informasjonen, som kan potensielt føre til all mulig slags trøbbel. Derfor bør du velge en proxy-server som er under kontroll fra en du virkelig stoler på om du ønsker å bruke en proxy. Som oftest vil du ikke vite eierens identitet, noe som gjør dette vanskelig. Han eller henne kan samle på dataen din, eller til og med infisere annonser på sidene du besøker for alt du vet. Kort sagt tilbyr ikke en proxy-server deg ekte personvern og sikkerhet. I hvert fall ikke på samme måte som Tor eller en god VPN vil.

Hvordan installerer jeg Tor?

Er du overbevist på at du ønsker Tor? Installasjon av Tor på enheten din er ikke vanskelig i det hele tatt. Følg de neste få stegene og du vil kunne bruke Tor nettleseren i løpet av minutter.

Steg 1: Gå til Tor nettstedet og klikk på nedlastingsknappen i øvre høyre hjørne av skjermen.

Tor installatie download button

Steg 2: Du vil befinne deg på nedlastingssiden. Velg operativsystemet ditt ved å velge en av de fire logoene vist under. Som du kan se kan du velge enten Windows, Mac, Linux eller Android. Hvis du ønsker å laste ned nettleseren på et spesifikt språk, kan du klikke på ‘Download in another language or platform’.

Screenshot besturingssystemen ondersteund door Tor

Steg 3: En fil vil lastes ned til datamaskinen din. Åpne denne filen for å starte installasjonsprosessen. Velg ditt foretrukne språk, og klikk på “OK”.

Tor language

Steg 4: Installasjonsveiviseren for Tor nettleseren vil vises. Velg hvilken mappe (som regel trenger du ikke endre noe her og installasjonen vil automatisk opprette en ny mappe for Tor) og klikk på ‘Install’.

Tor install

Steg 5: Under installasjonsprosessen kan du velge at Tor skal starte automatisk når installasjonen er fullført. Hvis du ikke valgte dette må du åpne den på egen hånd ved og søke opp programmet. Første gangen nettleseren åpner vil du se skjermen som vist nedenfor. I de fleste tilfeller kan du bare klikke på “Connect” og komme i gang. Men dersom du befinner deg i et land som aktivt sensurerer Tor, slik som Tyrkia, Kina eller Egypt? Da er det best å klikke på “Configure” først. Tor vil hjelpe deg og konfigurere din nettleser slik at du ikke vil bli plaget av ditt lands restriksjoner så mye.

Tor app

Steg 6: Når du er ferdig med konfigureringen, klikk på “Connect” og Tor nettleseren vil åpne. Du kan nå bruke Tor fritt.

Tor browser

Andre Tor-prosjekter

orbotBortsett fra Tor nettleseren har Tor også en del andre prosjekter som alle har noe med personvern på nettet og gjøre. The Tor Project, som teamet blir kalt jobber kontinuerlig med måter å beskytte sine brukeres personvern og kjempe for frihet på nettet. Et eksempel på et av prosjektene er Orbot, som er en gratis proxy-applikasjon for Android-enheter. Den bruker det samme nettverket av noder som nettleseren til og transportere informasjonen din over internett. Orbot hjelper ditt personvern og krypterer din nettrafikk. Akkurat som nettleseren, bare for Android.

OONIEt annet prosjekt fra Tor Team er OONI som fokuserer på å oppdage nettrestriksjoner. OONI som står for Open Observatory of Network Interference, overvåker nettsensur rundt om i verden. Siden 2012 har den utviklet gratis programvare som er designet til og oppdage nettblokkeringer. Programvaren beskytter ikke enheten din, og den omgår heller ikke restriksjonene den finner. Den er ganske enkelt ment til og få et innsyn på den globale situasjonen som omhandler restriksjoner og sensur. Du kan lære mer om OONI’s funn på OONI nettstedet.

Tor-messengerIkke alle prosjektene fra Tor er oppe og går lenger. The Tor Project laget en gang et chatteprogram som krypterte all kommunikasjon. De kalte det for Tor Messenger. Med dette programmet kan du fremdeles bruke din vanlige tjeneste slik som Google Talk, Facebook Messenger og Twitter, men din chat-data vil forbli anonym. Ingen logger kunne lagres heller, so meldingene dine var fullstendig sikret. Allikevel har oppdateringer av Tor Messenger stoppet fra April 2018, som betyr at programmet ikke er like trygt som det en gang var lenger. Derfor anbefaler vi ikke lenger å bruke Tor Messenger.

Oppsummering

Tor er en mester i verden innen personvern på nettet. Nettleseren gir frihet for brukere til å besøke en hver side de måtte ønske og tilbyr dem en viss grad nettanonymitet. Men denne beskyttelsen er begrenset til nettleseren og dekker ikke all internettaktivitet som en VPN gjør. Tor blir også ofte holdt øye med av politi ettersom ulovlige virksomheter og kriminelle ofte bruker nettleseren for ulovlige handlinger. Tjenesten er gratis og enkel å laste ned, men har sine begrensninger. Dersom du bestemmer deg for å bruke Tor nettleseren bør du alltid være varsom med uregulerte nettsteder og beskytt deg mot malware med et brukbart antivirusprogramm. Vi anbefaler også andre sikkerhetstiltak i kombinasjon med Tor, slik som en god VPN. Hvis du beskytter deg godt og tenker gjennom dine valg, kan Tor nettleseren tilby en morsom, anonym, og gratis internettopplevelse.

Teknologijournalist
Tove har jobbet for VPNOverview siden 2017 som journalist som dekker nettsikkerhet og utvikling innenfor personvern. Siden 2019 er hun VPNoverview.com sin nyhetskoordinator innen nettsikkerhet.