Hva er torrenting og hvordan fungerer det? En omfattende guide

Pirate on laptop holding his hand under folders that say "Torrents"
Les et kort sammendrag av artikkelen:
Hva er torrenting: et lite kurs

Torrenting referer til ned- og opplasting av filer mellom individuelle datamaskiner. Dette i motsetning til å laste ned filer fra en enkeltstående server som er det vanligste måte å få ditt digitale innhold på.  Torrenting har også noen komponenter:

  • En tracker, som er en liten fil som inneholder informasjon om filen du ønsker å laste ned, informasjon som hvem andre som har filen?
  • Torrent-sider, som er i grunn en samling av trackere.
  • Torrent-klienter, som er programvare som åpner din tracker og knytter din datamaskin til andre personver som har filen du ønsker.

Selv om det høres fristende ut er torrenting ulovlig om du laster ned opphavsrettighhetsbeskyttede produkter med den, slik som filmer, musikk og spill. Vi anbefaler sterkt å ikke laste ned ulovlige torrent-filer. Men dersom du ønsker å finne ut mer om hvordan dette systemet fungerer kan du lese den komplette artikkelen.

Torrenting er et verktøy for gratis datautveksling, men et symbol på piratkopiering og brudd på opphavsrettigheter. Begrepet “torrenting” er mest brukt til å beskrive det å laste ned og opp en fil (som regel en film, musikk eller en bok) ved bruk av peer-to-peer-nettverk.

Men hvordan fungerer? Er torrenting trygt? Kan du haven i trøbbel med loven? La oss besvare alle disse spørsmålene i vår artikkel om hva torrenting er.

Hva er en torrent?

En torrent, også kjent som “torrent-fil” er en liten fil som holder orden på hvor den aktuelle filen du ønsker å laste ned er på et bredt nettverk av forskjellige datamaskiner. Det kan høres komplisert ut, men det er faktisk enklere enn du tror.

En torrent er en liten fil som blir brukt av noe kalt en torrent-klient for å la andre vite; “Hei, jeg ønsker å laste ned og opp dette spesifikke innholdet til og fra deg”.

Torrent-filen kan brukes til å dele media som filmer, musikk, bøker osv. med andre ved å bruke et såkalt P2P-nettverk.

Hva er en Torrent-klient?

En torrent-klient er programvare som bruker en torrent-fil for å se hvem andre som har den aktuelle filen du ønsker å laste ned. Klienten får data fra alle disse datamaskinene, og langsomt legger til små pakker av filen du laster ned til din egen datamaskin. Torrent-klienten laster også opp små pakker av denne filen til de andre datamaskinene. Dette er hva som utgjør P2P-nettverk.

Torrent-klienten er programvaren som kobler nedlastere og opplastere av en spesifikk fil, med hverandre, som bruker torrent-filen til å bestemme hvilken fil som skal deles.

Hva er de beste torrent-klientene?

Det avhenger av hva du trenger. Ønsker du et enkelt brukergrensesnitt er BitTorrent et godt valg. Ønsker du ingen annonser og et godt utvalg funksjoner kan qBittorrent være et bedre valg.

Men generelt sett anbefaler vi uTorrent. Den er rask, pålitelig, lett å navigere, og har nok funksjoner til å blidgjøre de fleste. Dette er en rask oversikt over tre av de mest populære torrent-klientene:

Torrent-klientBeskrivelse
BitTorrentBitTorrent er den originale torrent-klienten med mye historikk i markedet og pålitelige funksjoner. Det er ingenting fancy med den, bare et godt torrent-klient valg for deg.
uTorrentuTorrent er basert på BitTorrent sin infrastruktur, men tar det et hakk lenger. Utformingen er bedre, som gjør det lett å navigere verktøyet og laste ned torrents raskere.

På toppen av dette har den mange hjelpsomme funksjoner som et søkefelt til å se etter trackers i appen.

Hvis du vet et par ting om nettverk og internett vil du like uTorrent enda bedre. Den har avanserte funksjoner som manuelt oppsett av båndbredde for en fil du laster ned, eller tvungen start av en torrent hvis en feil oppstår.

qBittorrentqBittorrent er ikke den enkleste torrent-klienten, men den er heller ikke for kompleks. Den er kompatibel med alle operativsystem og er ikke drevet av profitt.På toppen av dette har den interessante funksjoner som en mediaspiller, torrent-søkemotor, og mye mer. Så den er et godt valg om du ikke trenger de avanserte funksjonene til BitTorrent eller uTorrent.

Hva er Peer-to-Peer?

Peer-to-Peer-nettverk eller P2P er en måte hvor datamaskiner eller servere deler arbeidsmengden for å fullføre en spesifikk oppgave, eller i dette tilfelle en nedlasting. Dette er annerledes enn den vanlige klient-server modellen hvor en bruker ganske enkelt laster ned en fil fra en server. I relasjon til torrenting, med bruk av P2P, kobler hver datamaskin seg til en annen for å laste ned (leech) og laste opp (seed) en bestemt fil.

Med den normale måten å laste ned på med klient-server modellen er filer lastet ned fra serveren slik:

Person som laster ned fil fra server

Dette er slik nedlasting som oftest fungere.

Med et P2P-nettverk blir deler av filen kontinuerlig delt med andre på P2P-nettverket inntil filen har blitt fullstendig nedlastet, slik:

Folk som deler filer via torrent-nettverk

På en måte fungerer folk som deler filen som små servere for nedlasting av filer, med hjelp av torrent-klienten.

Hva er seeders og leechers?

Seeders and leechers er ord brukt til forskjellige deler av P2P-nettverket. Under nedlasting er en klient kalt leecher, fordi den får filen fra andre. Under opplasting er en klient kalt seeder, fordi de planter frøene for andre til å laste ned.

Som regel er du både seeder og leecher når du bruker en torrent-klient siden du samtidig laster ned og opp deler av en fil. Når du har fullstendig lastet ned en fil blir du en seeder, fordi du ikke lenger laster ned filen, du bare laster opp deler av den gjennom P2P-nettverket.

Hvordan fungerer torrenting?

Torrenting fungerer ved å bruke P2P-systemet som beskrevet over. Først starter det med å laste ned en torrent-fil eller “tracker”.

En torrent-klient bruker denne lille filen for å se hvem andre som har denne filen som du ønsker å laste ned, for eksempel en film, og den får data fra alle disse datamaskinene. For så å sakte legge til små pakker av filen du laster ned til din datamaskin.

Når du laster ned flere pakker av filen laster du også opp pakker som du allerede har lastet ned til andre personer som deg, noe som gjør din datamaskin til en liten server. Så folk som deler filen (også kalt “seeders”) fungerer som små servere for nedlasting av en fil, med hjelp av klienten.

Denne nedlastingsprosessen fortsetter inntil du har fullstendig lastet ned filen eller stopper torrent-klienten fra å dele filen. For å stanse opplasting av en fil må du som regel manuelt stoppe torrenten fra “seeding”.

Hvor får folk torrents fra?

For å bruke torrents må du først få tak i en torrent-fil. Det er flere nettsteder som har disse filene, og det kalles torrent-sider. Et kjent eksempel er The Pirate Bay.

Men vær klar over at mange torrent-sider inneholder innhold som er beskyttet av opphavsrett. Dette innholdet er som regel ulovlig å laste ned og dele, så husk å hold deg unna slike filer. Noen sider, inkludert The Pirate Bay og Kickass Torrents, har til og med blitt nedstengt av lokalt politi for å stoppe deling av ulovlig opphavsrettbeskyttet innhold. Selv om torrenting i seg selv er lovlig og ikke alle filene på disse sidene er beskyttet av opphavsretten.

Ser du etter hvor å få tak i torrent-filer fra, sjekk vår andre artikkel om beste torrent-sider.

Ja, torrenting er lovlig. Det betyr at å være del av et P2P-nettverk og laste ned og opp pakker av en bestemt fil er lovlig. Men nedlasting av materiale med opphavsrett er ulovlig i de fleste land.

Nedlasting av beskyttet innhold er ansett som et brudd på opphavsretten. Det er bedre kjent som piratkopiering, og med folk som deltar i dette ofte kalt for pirater.

Om du blir straffet avhenger mye av hvor du bor. I de fleste land, spesielt i øst-Europa eller sør-Amerika er lover rundt dette nesten aldri praktisert. Det er derfor vanlig praksis å laste ned torrents i disse regionene uten noen ekstra tiltak.

I tilfelle en fil er overvåket og handlet i mot, kan du få en stor bot. Men bare en liten mengde personer som laster ned materiale med opphavsrett blir saksøkt eller får bøter. Dette endrer ikke det faktum at om du blir tatt i å laste ned ulovlige filer i land som Tyskland så vil du mest sannsynlig motta en høy bøt i posten.

Hva er risikoen med torrenting?

Det er et par risker du må tenke på når du vurderer å bruke torrents. Det vangliste er at du kan laste ned et virus ved siden av (eller istedenfor) filen du faktisk ønsker. Det var mye vanligere i begynnelsen av 2010-årene, men det kan fortsatt være et problem om ikke du er forsiktig. Dette er de største riskene du kan oppleve ved nedlasting av torrents:

  • Du kan laste ned en fil beskyttet av opphavsrettighet. Dette er ansett som ulovlig i de fleste land, og du kan få store juridiske problemer.
  • Du kan laste ned et virus istedenfor eller ved siden av filen du prøver å laste ned.
  • Hackere kan rette seg mot alle slags nedlastere. Selv om dette ikke lenger er like vanlig som det pleide å være.

Les videre for å finne ut mer om disse riskene.

Risiko 1: Ved uhell laste ned opphavsrettighetsbeskyttet innhold.

Torrenting er ulovlig hvis du bruker torrent-klienter til å laste ned opphavsrettighetsbeskyttet innhold fra andre brukere, som filmer, sanger, bøker eller spill. Du får innhold uten å betale for det, så det er utenfor loven. Selv om du er i et område som ikke praktiserer lover rundt dette nå, så vet man ikke hva som skjer i fremtiden.

Men når det er sagt så er torrenting i seg selv lovlig, og det er grunnen til at det faktisk eksisterer etter så mange år. Torrenting er kun deling av filer, så hele infrastrukturen (klienter, trackere, og noen private sider) er ikke nødvendigvis ulovlige.

Risiko 2: Nedlasting av virus

En av de største faren ved å laste ned torrents er å få et virus. Siden nedlasting og deling av torrents er i gråsonen er ikke filene regulert av selskaper. Det betyr at du med sannsynlighet kan laste ned malware med eller istedenfor en torrent-fil.

Derfor er det alltid viktig å bruke god antivirus programvare når du er på nett. Programvare som Kaspersky kan beskytte din enhet mot all slags uønsket malware og spionvare, eller ransomware.

Risiko 3: Hackere som lager problemer

Torrenting har et dårlig rykte rundt omkring, så det er normalt at folk ser på torrent som en uting på nettet, inkludert hackere.

Selv om du utsetter deg for fare ved å laste ned torrents ukritisk, søkte vi på forum og nyhetssider for å se etter hackere som befinner seg rundt torrents, og vi fant igrunn ingenting.

For perspektiv: omtrent all programvare, spesielt programvare som er koblet til internett kan ha feil som utsetter din datamaskin.

Hackere har mer suksess med svindelkampanjer – hvor de later som å være noen andre, enten ved å sende svindel-e-post eller ved å kopiere en side å stjele personlig informasjon.

Så hackere bør ikke være din største bekymring med torrenting. Men virus, malware, adware, og juridiske problemer er en mulig fare, og de kan til og med være brukt av hackere.

Hvordan forbli sikker under torrenting

Det er noen steg du kan ta for å sikre din sikkerhet under torrenting. Husk at nedlasting av innhold dekket av opphavsrettigheten alltid er ulovlig, og derfor bør du ikke gjøre det. Men det er mange lovlige torrents der ute, og vi ønsker at du vet hva folk gjør for å holde seg sikker ved nedlasting og deling av disse filene.

For å holde seg sikker under torrenting gjør man som regel følgende:

  • Man bruker bare torrent-sider som er ansett som trygge og ikke inneholder masse annonser eller malware.
  • Man bruker ordentlig antivirus programvare som Kaspersky til å beskytte seg fra uønsket malware man kan støte på under nedlasting av en torrent-fil.
  • Laster ikke ned opphavsrettighetsbeskyttet innhold for ikke å bryte loven, og hindre at man blir saksøkt eller bøtelagt.
  • De bruker en VPN til å beskytte identiteten under bruk av torrent-sider og P2P-nettverk. En populær VPN for torrenting er ExpressVPN*:
ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

*Vi oppfordrer ikke å bruke VPN til ulovlig torrenting, kun til lovlige filer. Å holde deg sikker under nettsurfing er noe av det viktigste du kan gjøre, derfor anbefaler vi bruk av VPN uansett hva du gjør på internett.

Kort sagt

Torrenting er en måte å dele innhold over internett ved bruk av en torrent-klient for å bli en del av et P2P-nettverk. Torrenting virker ved å bruke en tracker-fil for å finne andre som seeder og leecher en bestemt fil. Istedenfor å laste ned filen via en server, deler de som driver med torrenting deler av filen med hverandre inntil filen er “fullstendig”.

Torrenting i seg selv er lovlig i de fleste land. Men hvis folk laster ned innhold under opphavsrettighet, så er dette som oftest ulovlig.

Hva er torrenting - Ofte stilte spørsmål

Har du spørsmål om torrenting som ikke har blitt besvart enda så ta en titt på vår ofte stilte spørsmål seksjon for å se om vi har svarene for deg. Du kan også stille oss et spørsmål i kommentarfeltet.

Seeders er folk som sender pakker av en fil til folk som ønsker å laste ned den spesifikke torrent-filen.

Leechers er folk som holder på å laste ned en torrent.

Det korte svaret er en bedre nettilkobling.

Det er tips og triks du kan bruke for å gradvis øke nedlastingshastigheten, men netthastigheten din spiller størst rolle.

Du kan prøve å laste ned trackere fra de beste torrent-sidene som har høy nedlastingshastighet.

Om det fortsatt ikke faller i smak og du bruker uTorrent kan du høyreklikke på en torrent som holder på å laste ned, gå til båndbredde-allokering og sette den til høy. Bortsett fra dette er det ikke mye annet du kan gjøre.

Ja, i enkelte land. Torrenting i seg selv er ikke ulovlig, men nedlasting av opphavsrettighetsbeskyttet materiale er det, som kan gjøre at du får problemer med nettleverandøren eller til og med loven.

Men mange land går ikke etter individuelle nedlastere. De går bare etter eierne av torrent-sider.

Analytiker innen nettsikkerhet
David er en analytiker innen nettsikkerhet og en av grunnleggerne av VPNoverview.com. Interessert i "digital identitet"-fenomenet, med spesiell oppmerksomhet for retten til personvern og beskyttelse av personlig data.