Facebook-restriksjoner i utlandet: Hvordan omgå dem?

Restrizioni Facebook: come aggirarle
Klikk her for et sammendrag
Facebook-restriksjoner i utlandet: et kort sammendrag

Mange land blokkerer eller filtrerer Facebook av politiske og religiøse grunner. Hva er beste måte å omgå disse restriksjonene på under din ferie eller ditt opphold i utlandet? Den beste måte å koble til Facebook i et land med restriksjoner er ved å bruke en VPN-tjeneste. VPN-er er enkle å installere og bruke. Følg stegene under:

  1.  Abonner på en god VPN og opprett en konto.
  2.  Last ned VPN programvare til din enhet.
  3.  Logg inn på VPN programvaren.
  4.  Velg en VPN-server i et land hvor Facebook ikke er blokkert.
  5.  Du kan nå bruke Facebook. I tillegg kan du bruke andre tjenester som kan være blokkerte, slik som f.eks. Skype.

Ønsker du å starte å bruke en VPN for å komme rundt Facebook-restriksjoner? Vi anbefaler NordVPN. Denne har mange valgmuligheter, tilbyr sikre og raske servere og har et stort antall servere over hele verden.

For mer informasjon om hvorfor Facebook er blokkert og tips på hvordan du kan omgå disse blokkeringene, les vår fulle artikkel under.

Facebook er en av de mest populære sosiale medie plattformene i moderne historie. Nettstedet har over 1 milliard brukere i verden.

Tross den utrolige populariteten er det fortsatt noen land som har lagt restriksjoner eller bannlyst Facebook-bruk. I ekstreme tilfeller som i totalitære regimer som Nord-Korea eller Iran har de inkludert Facebook forbud av politiske grunner.

Overraskende så filtreres trafikk og ilegges det restriksjoner i mer liberale land og myndigheter også. Mens du kan forvente slikt i Cuba eller Kina, så har også Bangladesh, India og Vietnam bannlyst Facebook enten før eller i skrivende stund.

Organisasjonen Reporter Without Borders har til og med inkludert land som Storbritannia, USA og Tyskland på sin «fiender av internett»-liste. Dette etter at de introduserte lovverk til å filtrere internett og innhold på sosiale medier av «nasjonal sikkerhet» som grunn.

Så dersom din tilgang til Facebook er blokkert eller om du er bekymret for at innholdet ditt blir filtrert eller overvåket, hvordan omgår du disse restriksjonene?

I denne artikkelen vil vi se på hvordan og hvorfor Facebook blir begrenset, hvilke land som gjør det og hvordan du kan bruke teknologi som et virtuelt privat nettverk (VPN-er) og proxy-nettsteder til å omgå disse restriksjonene.

Hvorfor begrenser land Facebook?

Facebook Block

Som med mange sosiale medie-nettsteder, blir Facebook ofte bannlyst fordi den tjener som et forum for sosiale, religiøse, eller politiske tanker som enkelte myndigheter ikke vil at innbyggerne skal ha tilgang til. Å begrense tilgang til Facebook er som regel (men ikke alltid) del av et mer omfattende forsøk på å begrense adgangen til internett.

I land som Iran og Pakistan kan forbud mot Facebook være religiøst motivert. Et godt eksempel er når den pakistanske regjeringen blokkerte tilgang til Facebook i 2010 som svar til en nettkonkurranse om å sende inn tegninger av profeten Muhammed som ble tjent på en Facebook-side. Under visse islamske lover er avbildninger av profeten Muhammed forbudt.

I land som Tyrkia og Kina er restriksjoner på sosiale medier der for å hindre innbyggere fra tilgang til politiske ideer som er ansett farlige for staten. Bevis kan ses i Tyrkias økende restriksjon på ytringsfriheten, nyhetsmedier og sosiale medier etter det mislykkede kuppet i 2016.

Hvordan blir Facebook bannlyst eller begrenset?

Facebook-restriksjoner skjer som regel i land hvor myndigheter har stor kontroll over selskaper som fungerer som nettleverandører. Når lovgivningen har blitt godkjent som lar myndigheter svarteliste enkelte nettsteder, så er disse nettleverandørene nødt til å blokkere kundene sine fra tilgang til forbudt innhold.

Myndigheter i land som Tyrkia og De Forente Arabiske Emirater utfører streng kontroll over nettleverandørene. De krever at de må registrere seg hos myndighetene. De trenger et «sertifikat for aktivitet» for å gjøre forretning. Som del av denne registreringen må de overholde myndighetenes sensur eller motta strenge straffer.

Det er mange måter en nettleverandør kan blokkere trafikk til et nettsted på. En av de vanligste metodene er å blokkere domener på DNS-nivå. Individuelle myndigheter slik som i Tyrkia og Iran bruker mer sofistikert teknologi slik som pakkefilter for å hindre brukere tilgang ti forbudt innhold.

Hvilke land begrenser Facebook?

Alle landene listet opp under har begrenset tilgang til Facebook på et tidspunkt. I mer strenge stater som Nord-Korea og Iran er tilgang fullstendig forbudt. I andre land som Tyrkia og Cuba er ikke sosiale medier offisielt svartelistet, selv om nasjonale nettleverandører bruker senking av netthastighet for å gjøre tilgang vanskelig.

Nord-Korea

Ikke overraskende for et av de mest hemmelige og strenge landene i verden. Majoriteten i Nord-Korea har ikke tilgang til internett. Isteden opererer staten med et begrenset intranett kjent som Kwangmyong. Et 3G-nettverk er tilgjengelig for utenlandske besøkende. Men brukerne er kraftig overvåket og er hindret adgang til de fleste nettsteder, inkludert Facebook.

Iran

Iran bannlyste Facebook etter 2009-valget av frykt for at både opposisjonsbevegelser og radikale grupper brukte plattformen til å planlegge møter og for utveksling av meldinger. Som i Nord-Korea er tilgang til sosiale medier i Iran sterkt begrenset. Mange nettsteder er svartelistet av den Iranske regjeringen.

Kina

Det regjeringsstøttede sensur- og overvåkningsinitiativet kjent som «Kinas store brannmur» har blokkert Facebook siden 2009. Denne første restriksjonen kom på plass etter Ürümqi-uroen i 2009. Regjeringen antydet at Xinjiang-aktivistene brukte Facebook til kommunikasjon og planlegging av opptøyene.

I et forsøk på å blidgjøre utenlandske investorer er tilgang til Facebook tilgjengelig om du er innen den 17-kvadratkilometer store fri-handel sonen i Shanghai.

Cuba

Ifølge Cubansk lov har kun politikere, journalister og utvalgte medisinstudenter lov til internettilgang i hjemmene sine. Andre som ønsker å koble seg til må bruke lisensierte internettkafeer. $6 til $10 timen for nettilgang ser kanskje ikke så mye ut i noen deler av verden. Men det er i et land hvor den gjennomsnittlige månedlige inntekten er på rundt $20. Det gjør tilgang til internett forbudt dyrt.

I tillegg har det vist seg at statlig eide nettleverandører ofte bruker hastighetssenking på tilkoblingen for å begrense tilgang til sosiale medier, med sider som tar flere minutter å laste inn.

Bangladesh

I 2010 blokkerte myndighetene i Bangladesh tilgang til Facebook. Dette som følge av at satiriske tegninger av regjeringsmedlemmer og profeten Muhammed på en Facebook-side. Forbudet har siden blitt opphevet, men den Awami-liga ledede regjeringen fortsetter å overvåke tilgang til sosiale medier. De går etter brukere som poster blasfemiinnhold.

Egypt

Egypt blokkerte tilgang til en rekke sosiale medier under forsøket på å velte den Egyptiske presidenten Hosni Mubarak. Siden da har det ikke vært noe offisiell svartelisting. Men myndighetene bruker ofte senking av hastighet på tilkobling for å begrense tilgang til sosiale medier. De overvåker også nettbruk og kommunikasjon for de som er i Egypt av hensyn til «nasjonal sikkerhet».

Tadsjikistan

Siden november 2012 har Tadsjikistan blokkert Facebook-tilgang. Denne restriksjonen kom på plass som respons til negative kommentarer mot president Emomalii Rahmon og andre regjeringspersonligheter.

India

Som respons på rykter om at sosiale medier ble brukt av anti-nasjonale og anti-sosiale elementer støttet av den pakistanske hæren og pakistanske etterretningsbyråer innførte India et seks måneder langt forbud mot Facebook, Twitter og andre sosiale sider i Kashmirdalen i 2016.

Det har også vært flere andre tilfeller hvor Facebook har blitt blokkert i India, inkludert et tredagersforbud mot Facebook og en rekke sosiale medier under opptøyene i Punjab, Haryana, og Chandigarh etter arrestasjonen av Baba Ram Rahim Sing.

Pakistan

Pakistan bannlyste Facebook etter at en Facebook-side promoterte en global nettkonkurranse til å produsere tegninger av profeten Muhammed som førte til at Bangladesh blokkerte nettstedet.

Tilgang har siden kommet tilbake, men pakistanske myndigheter fortsetter å blokkere individuelle Facebook-sider for å filtrere ut religiøst og politisk innhold som de anser skadelig for innbyggerne.

Vietnam

I mai 2016 blokkerte Vietnamesiske myndigheter Facebook i to uker for å begrense kommunikasjon mellom grupper av protesterende studenter. Selv om ingen videre forbud har blitt til har «internet shutdown observatory – Netblock» latt merke til flere tilfeller hvor Facebook ikke var tilgjengelig i Vietnam under sivil- og politisk uro.

Hvordan kan du omgå Facebook-restriksjoner?

Det er flere måter å omgå restriksjoner på tilgang til Facebook. Fra å endre dine DNS-innstillinger til å bruke Tor nettleseren. Men den meste effektive metoden er å bruke en VPN. Under kan du finne ut hvordan disse metodene kan hjelpe deg omgå restriksjoner.

VPN

VPN-connection-InternetEn VPN er den beste måten for Facebook-tilgang uansett hvor du er i verden. Et virtuelt privat nettverk (VPN) oppretter en kryptert tilkobling mellom din datamaskin og en rekke servere i verden. Dette skjuler dine nettaktiviteter og hindrer nettleverandøren fra å blokkere tilgang til nettsteder og innhold.

Bruk av VPN har også andre fordeler. Den krypterte din datamaskins kommunikasjon med VPN-serveren hjelper å beskytte mot nettkriminalitet mens din mulighet til å rute trafikken gjennom servere i en rekke land tillater deg å omgå geografiske restriksjoner og se på alle dine favoritt sportsarrangement.

Hvilke VPN-er er best for tilgang til Facebook?

Om du vil bruke en VPN for tilgang til Facebook må du velge den rette VPN-leverandøren. Du trenger en VPN som er troverdig og har alle de funksjonene du trenger til å beskytte deg fra snokende myndigheter. Under kan du finne noen av våre anbefalinger.

NordVPN

NordVPN er en pålitelig VPN til en konkurransedyktig pris. Kjent for sin raske og sikre tjeneste, og de har et stort antall servere i verden som tilbyr deg en rekke muligheter for ruting av trafikk. NordVPN tar sine kunders personvern og sikkerhet veldig seriøst.

NordVPN lar deg nå alt innhold du ønsker. Du trenger ikke bekymre deg for at noen overvåker deg. Og hvis du ikke er fornøyd med tjenesten har NordVPN 30-dagers pengene tilbake garanti.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
  • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
  • Fin og tilfredsstillende applikasjon
  • Ingen logger
Besøk NordVPN

ExpressVPN

ExpressVPN er en rask og brukervennlig VPN med plenty av nyttige valgmuligheter og funksjoner. Ser du etter kvalitet anbefaler vi ExpressVPN. ExpressVPN er en av de raskeste VPN-ene og vil få deg koblet til Facebook hurtig. Du kan velge fra over 3000 raske servere. Om du ikke er 100% fornøyd tilbyr de også 30-dagers pengene tilbake garanti.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

Surfshark

Ønsker du en VPN til en rimelig pris er Surfshark veien å gå. Med sine lave priser, sterke sikkerhetsvalg og brukervennlige programvare er denne VPN-en et rimelig og flott alternativ. De tilbyr utmerkede tilkoblingshastigheter på sitt omfattende globale servernettverk.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
  • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
  • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
  • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Endre dine DNS-serverinnstillinger

En annen måte å begrense adgang til Facebook er at en nettleverandør filtrerer trafikk som går gjennom sine DNS-servere. Ved å endre din foretrukne DNS-server til Google offentlig DNS kan du omgå disse restriksjonene.

For å endre din DNS-server på en Windows PC, gå gjennom disse stegene:

  • Naviger til Kontrollpanel > Nettverk og internett > Nettverk og delingssenter, og klikk på «Endre kortinnstillinger».
  • Høyreklikk på din aktive tilkobling og velg «Egenskaper».
  • Høyreklikk på «Internettprotokoll versjon 4 (TCP/IPv4)» og velg «Egenskaper».
  • Aktiver «Bruk følgende DNS-adresseer» og skriv inn 8.8.8.8 som din valgte DNS-serveradresse.

Med litt flaks er dette alt du trenger å gjøre for å omgå dine myndigheters restriksjoner.

Tor-nettverket

Hvis endring av din DNS-server ikke er nok for å omgå nettleverandørrestriksjoner for tilgang til Facebook, da kan Tor nettleseren være nøkkelen for å komme tilbake på sosiale medier.

Tor nettleseren fungerer ved å rute din trafikk gjennom et antall lag rundt omkring i verden. Bruken av disse lagene gjør det veldig vanskelig for myndigheter eller nettleverandører å overvåke dine aktiviteter.

Ulempen med Tor nettleseren er at ruting av din trafikk øker ventetiden. Dette senker tilkoblingen og nedlastingshastigheten. Derfor kan det bli vanskelig å bruke lydsamtale apper slik som Skype. Enkelte land tillater deg å gå på Facebook, men prøver å gjøre det ubrukelig ved å styre hastigheten på ditt internett. Tor nettleseren vil forsinke deg enda mer og gjøre det helt umulig å gå på Facebook.

Sammendrag

For mange er plattformer som Facebook deres hovedmåte å holde kontakt med venner og familie på. Og få denne sammenkoblingen tatt vekk grunnet landet du er i kan være frustrerende, og isolerende.

Dessverre blokkerer eller filtrerer mange land i verden tilgang til Facebook av både politiske og religiøse grunner. De kutter av sine innbyggere og besøkende fra sosial medier.

Å omgå disse restriksjonene er ikke lett, men heller ikke umulig. Ved å re-konfigurere din DNS-server til Google offentlig server kan du gå rundt de enkleste restriksjoner. Men for mer omfattende filtrering må du bruke Tor nettleseren eller en VPN.

Selv om Tor nettleseren er en utmerket måte å surfe anonymt på, så har den sine ulemper. Ved å bruke mange lag for å rute trafikken din fører det til økt forsinkelse. Det betyr at du vil merke en del hastighetstap på din tilkobling. Flere land som notorisk begrenser tilgang til nettinnhold, slik som Kina, gjør forsøk på å oppdage og blokkere Tor bruk.

Den beste måten å koble til Facebook i et land med restriksjoner er å bruke en VPN. VPN-er er enkle å installere, enkle å bruke og kommer med mange fordeler som går utover det og ha tilgang til et nettsted. Med en VPN på plass kan du sikre deg at ingen sporer dine aktiviteter. VPN-en sin krypterte tilkobling betyr at myndigheter og nettkriminelle ikke vil ha tilgang til dine data.

Enten du vil ha tilgang til TikTok, er en sportsfan, eller bare vil se på BBC iPlayer utenlads, så er en VPN nøyaktig hva du leter etter. Siden trafikken din ser ut til å komme fra et annet land, får en VPN deg rundt geografiske restriksjoner. På denne måten kan du se på ditt favorittprogram og oppdatere dine sosiale medier uten restriksjoner.

Tilgang til Facebook i utlandet: ofte stilte spørsmål

Har du spørsmål om hvordan du omgår Facebook-blokkering når du reiser? Ta en titt på vår FAQ under og klikk på et spørsmål for å se svaret!

Facebook er blokkert både av politiske og religiøse grunner. Land som Tyrkia og Kina har restriksjoner på sosiale medier for å hindre innbyggerne tilgang til politiske ideer ansett som en trussel mot staten.

Den beste måten å koble til Facebook i et land med restriksjoner er å bruke en VPN-tjeneste. Når du er tilkoblet en server i et annet land får du også friheten til dette landet. Du får en passende IP-adresse og fra da av er du digitalt lokalisert i dette andre landet. Er du koblet til en server i et land hvor Facebook er tillat, har du også tilgang til tjenesten.

Vi anbefaler NordVPN. Dette er en god og rask VPN. Et rimelig, men også godt alternativ er Surfshark.

Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.