Er det trygt å se på PrimeWire. Bør du avstå fra å bruke det?

Laptop screen with PrimeWire logo
Klikk her for et sammendrag av denne artikkelen
Er det å se på PrimeWire lovlig, og finnes det alternativer? En kort oppsummering

Gratis strømmetjenester som PrimeWire kan virke veldig attraktive, ettersom tusenvis av filmer og TV-serier er fritt tilgjengelig. Men det finnes noen ulemper:
Free streaming services like PrimeWire might seem very attractive, as thousands of movies and TV series are freely available. There are some disadvantages, however, among them the following:

  • Tjenester som PrimeWire er ulovlige i de fleste land. Dette kan føre til at brukerne får bot.
  • PrimeWire og sammenlignbare nettsteder er langt fra trygge. Skadelig programvare, som adware og virus, er ikke uvanlig på disse plattformene.
  • Disse nettstedene er ofte bare tilgjengelige via speil, noe som betyr at du ikke egentlig vet hva som kan skje med dine personlige data. Du kan bli sporet eller dataene dine kan bli stjålet.

Hvis du er interessert, kan du få tilgang til PrimeWire-nettstedet her. Vi anbefaler deg imidlertid å lese følgende avsnitt først.

Hvorfor mange bruker VPN når de ser på PrimeWire

Det er to hovedårsaker til at folk bruker en VPN (virtual private network) for PrimeWire:

  • For å sikre tilkoblingen deres og ivareta personvernet sitt når de strømmer. En VPN krypterer alle dataene og skjuler IP-adressen, noe som gjør det veldig vanskelig å spore dem.
  • Å oppheve blokkeringen av PrimeWire-nettstedet i land der det er blokkert.

En populær VPN for dette formålet er NordVPN. Dette er ikke overraskende, fordi det tilbyr gode tilkoblingshastigheter og brukervennlige apper for Windows, Mac, iOS og Android. Det er også en 30-dagers pengene-tilbake-garanti på alle pakker. Du kan prøve NordVPN uten risiko ved å bruke den oransje knappen nedenfor.

Selv om identiteten din er veldig godt beskyttet med en VPN og du ikke kan spores, kan det være lurt å sjekke lovligheten av å bruke PrimeWire i ditt land først. Hvis det er behov for det, er det mange gode alternativer til PrimeWire.

Vil du vite mer om (ulempene med PrimeWire, og hvilke lovlige alternativer som finnes? Vi vil fortelle deg alt om det i resten av artikkelen nedenfor.

PrimeWire er en populær gratis strømmetjeneste som inneholder TV-serier og filmer, som f.eks. Putlocker. Tusenvis av filmer og serier som du normalt må betale for, er gratis tilgjengelig på plattformen. Nettstedet var også kjent under navnene LetMeWatchThis og 1Channel, som senere ble endret til PrimeWire.

PrimeWire har noen betydelige ulemper. For det første fungerer tjenesten med popup-annonser, som kan være alt fra vanlige annonser til annonser for porno. I tillegg kan man klikke på feil lenke, noe som fører til nedlasting av skadelig programvare, som datastjelere. I denne artikkelen diskuterer vi lovligheten av tjenesten og risikoen ved å bruke PrimeWire.

Er det ulovlig å bruke PrimeWire?

Akkurat som 123Movies eller Putlocker, er PrimeWire ikke tillatt i de fleste tilfeller. Fordi det er en forskjell mellom strømming og nedlasting, tror mange at strømming er lovlig. Imidlertid er begge former for piratkopiering, og derfor ulovlig. Årsaken er at selv om strømmet innhold forsvinner fra enheten din etter å ha blitt sett på, bryter du fortsatt med lov om opphavsrett ved ikke å betale skaperne.

Videre er taktikken som brukes av PrimeWire å være et knutepunkt for innhold som streames fra flere forskjellige steder på det (dype) nettet. Problemet er at ingen av disse kildene er legitime. Dette betyr at myndighetene kan straffeforfølge deg for brudd på lov om opphavsrett, hvis dette er ulovlig i ditt land.

Rettslige konsekvenser

Hvis du blir tatt mens du laster ned eller strømmer en opphavsrettsbeskyttet film eller TV-serie, kan du bli bøtelagt ganske tungt. For eksempel kan bøter for piratkopiering i Tyskland gå så høyt som tusen euro eller mer. I USA kan du i teorien få en bot på hundretusenvis av dollar, eller til og med fem års fengsel. I praksis vil ekstreme straffer som sistnevnte sannsynligvis ikke bli idømt ofte, men å være forsiktig skader aldri. Se nedenfor for en oversikt over rettssituasjonen i mange land:

Rettslig statusLand
Piratkopiering er lovlig eller tillatt (for personlig bruk). Polen, Spania, Sveits.
Piratkopiering er ulovlig.Australia, Kina, Finland, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Italia, Japan, Latvia, Portugal, Russland, Sør-Afrika, USA.
Piratkopiering er ulovlig. Men man blir ikke tiltalt.Argentina, Brasil, Canada, Colombia, Tsjekkia, Danmark, Egypt, Hellas, India, Israel, Iran, Mexico, Nederland, Filippinene, Romania, Singapore, Slovakia, Slovenia, Uruguay.

Viktig merknad: strømming og nedlasting av opphavsrettsbeskyttet innhold er ikke tillatt i de fleste land. Strømming betyr i utgangspunktet at du midlertidig laster ned noe for å se det umiddelbart. I det øyeblikket du forlater strømmen, går det nedlastede innholdet tapt. Dette betyr imidlertid ikke at det ikke er like ulovlig som å laste ned filer du har på datamaskinen. Det at du ikke ‘lagrer’ opphavsrettsbeskyttet innhold på enheten din, burde ikke ha noe å si.

Hvor sikkert er PrimeWire og hvordan du kan se det trygt?

Som du kan se i tabellen over, er det ikke alle land som tiltaler brukere av gratis strømmetjenster som Primewire. Andre land tillater til og med piratkopiering for personlig bruk. Dette betyr imidlertid ikke at PrimeWire er trygt i disse landene; det betyr bare at du sannsynligvis ikke får bot.

Din største bekymring er kanskje ikke engang mulig rettsforfølgelse for bruk av PrimeWire. En annen realistisk trussel er at virus og annen skadelig programvare teoretisk kan invadere datamaskinen din. PrimeWire bruker tross alt ikke legitime kilder til innholdet. Generelt anbefaler vi å bruke god anti-malware eller antivirusprogramvare som BitDefender. Det vil bidra til å forhindre deg i å laste ned mer enn du forutså.

Også, hvis du skal bruke PrimeWire, anbefaler vi deg sterkt å bruke en VPN. En VPN skjuler IP-en din og andre data for å gjøre den ugjenkjennelig for eksterne parter. Da en VPN krypterer all internettrafikken din, tar datamaskinen IP-adressen til VPN-serveren du er koblet til. I utgangspunktet dekker du sporene dine ved å late som om du surfer på nettet fra et annet sted enn der du faktisk er. En veldig brukervennlig VPN, som vi anbefaler for tilfeldige brukere, er NordVPN:

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
  • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
  • Fin og tilfredsstillende applikasjon
  • Ingen logger
Besøk NordVPN

PrimeWire speil

Bortsett fra virus, kan du til og med bli identifisert av eksterne parter via nettstedet, noe som kan føre til identitetssvindel. Dette forverres av det faktum at den opprinnelige PrimeWire ikke eksisterer lenger; det er bare speil. Speil er andre domener som har en kopi av PrimeWire på en annen server.

Hvordan få tilgang til PrimeWire

Hvis bruk av PrimeWire er tillatt i ditt land, må du alltid sørge for at du beskytter enheten mot alle slags trusler, før du besøker et PrimeWire speil. Hvis du tilfeldigvis bor i et land der bruk av PrimeWire er tillatt, vær trygg ved å følge et par trinn folk tar for å sikre at de har en trygg PrimeWire-opplevelse:

  1. De starter med å bruke en god VPN-tjeneste, for eksempel NordVPN, og et godt antivirusprogram, for eksempel Kaspersky
  2. Trinn 2 er å få tilgang til PrimeWire ved å bruke et PrimeWire-speil eller ved å Google begrepet ‘PrimeWire Mirror’
  3. Hvis de har brukt Google for å lete etter speil, må de sannsynligvis gå til et annet nettsted som viser speilene. Google viser ikke alltid speil i sine egne resultater.

Slik får folk tilgang til PrimeWire i disse dager (i land der det er tillatt).

Ansvarsfraskrivelse: Vi tolererer ikke ulovlig bruk av nettsteder som PrimeWire. Vi anbefaler deg å se om det er tillatt i ditt land å få tilgang til PrimeWire og handle deretter. Hvis det er ulovlig, ikke bruk det.

Lovlige PrimeWire alternativ

Selv om en VPN- og antivirusprogramvare kan gå langt for å skape tryggere forhold, er PrimeWire ikke et optimalt valg for strømming. Dessverre eksisterer det ikke en gratis og lovlig strømmingstjeneste som kan konkurrere med Netflix eller Amazon Prime. Vi kan imidlertid gi deg råd om hvordan du velger et betalt alternativ. Populære strømmetjenester som Netflix, Amazon Prime, Disney Plus og HBO har alle sin egen katalog med filmer og serier, så valget ditt avhenger av tilgjengelig innhold og prisen du vil betale.

Strømmetjenester som Hulu og YouTube TV er mer fokusert på vanlige tv-show, med en god mengde on-demand innhold som en bonus. Sling TV er en populær tjeneste i USA, som lar deg strømme vanlige TV-kanaler til hvilken enhet du velger. De fleste av disse strømmer fra hvor som helst i verden, men en VPN lar deg se Hulu fra hvor som helst. For å oppsummere, du må legge litt jobb i å finne hvilken strømmetjeneste som er best for deg. Prisen på et abonnement og det tilgjengelige innholdet er de viktigste faktorene for å ta et godt valg.

Her er en oversikt over de beste valgene for strømming, etter vår mening:

StrømmetjenesteSpecifics
NetflixNetflix tilbyr et veldig bredt utvalg av serier og filmer. Tjenesten er markedsleder for strømmetjenester, så for mange er det førstevalget. Du kan øke Netflix-utvalget ditt ved å bruke en VPN, siden tjenesten tilbyr forskjellig innhold i forskjellige land.
Amazon Prime VideoAmazon Prime Video er et billigere alternativ til Netflix. Utvalget er imidlertid mindre.
Disney PlusDisney Plus er mer spesialisert; i stedet for en enorm mengde filmer og show, tilbyr Disney Plus ganske enkelt alt fra Disney. Dette betyr at populære titler som Aladdin er tilgjengelige (både den nye og den gamle versjonen), i tillegg til alle slags familievennlige Disney-show og filmer.
HBO NowHBO Now er veldig lik Netflix, Hulu og Amazon Prime, men bare for HBO-innhold. HBO Now tilbyr noen av de mest kritikerroste seriene. Tenk på Band of Brothers, The Wire, The Sopranos og Game of Thrones.
HuluHulu er et godt alternativ hvis du vil se live sport, siden de nylig har lagt til strømmer av live sportsbegivenheter. Hulu er litt billigere enn Netflix, men det er færre filmer og serier tilgjengelig. I noen land er Hulu ikke tilgjengelig, i så fall trenger du en VPN for å få tilgang til Hulu.
YouTube TVYouTube TV er en av de dyrere strømmetjenestene, fordi den gir deg tilgang til over 70 forskjellige TV-nettverk. I en pakke kan du se kanaler som Fox, ESPN, ABC og CBS.
Sling TVSling TV kan sammenlignes med YouTube TV. Det gir deg tilgang til mange forskjellige TV-nettverk, og det er også bare tilgjengelig i USA. Forskjellen er at Sling TV lar deg kombinere flere kanaler basert på ditt valg, i stedet for alle kanaler.

Spare penger

I tillegg er det mange måter du kan spare penger på når du velger en strømmetjeneste. For eksempel, å bruke en VPN-server i land der abonnement er billigere, er en praktisk måte å redusere den månedlige avgiften. Hvis en viss rabatt bare er tilgjengelig i Storbritannia, men du bor i USA, kan du koble til en britisk server og betale den reduserte prisen.

Siste tanker

PrimeWire er en av de mange gratis strømmetjenestene som opererer i et ulovlig område. Derfor anbefaler vi deg å bruke et av de mange (betalte og lovlige) alternativene. Ofte kan du spare penger ved å bruke en VPN og velge en server i et land med billigere abonnementer.

Ansvarsfraskrivelse: artikkelen ovenfor er ment som kun informativ. VPNoverview-teamet består ikke av advokater, og dette er ikke juridisk rådgivning, så ikke ta artikkelen som sådan. Hvert land har sine egne lover, som endres kontinuerlig. Hvis du har ytterligere spørsmål angående regler og forskrifter i ditt land, kan du kontakte en lokal ekspert.

PrimeWire – Ofte stilte spørsmål

Trenger du en rask løsning på problemet ditt? Sjekk våre ofte stilte spørsmål, og forhåpentligvis finner du svar på det du lurer på. Hvis du har et spørsmål og ikke ser svaret, kan du legge igjen en kommentar.

Nei, PrimeWire er ikke lovlig i de fleste land (det er imidlertid noen unntak). Strømmetjenester forenkler ofte ulovlig nedlasting av TV-serier eller filmer, noe som bryter med lov om opphavsrett. Det spiller ingen rolle om videofilen faktisk aldri var på enheten din. Det å ikke betale for betalt innhold er ikke tillatt. Noen brukere tyr derfor til å bruke en VPN for å være anonym når de bruker strømmetjenester som PrimeWire.

Hvis du blir tatt mens du laster ned eller strømmer opphavsrettsbeskyttet innhold, kan du bli ganske tungt bøtelagt. Mange land tiltaler ikke folk for ulovlig strømming, men noen land går aktivt etter pirater på internett.

Betalte strømmetjenester som Netflix, Disney Plus, Amazon Prime, Hulu og HBO er nå de enkleste måtene å få tilgang til innhold lovlig. I tillegg, med tjenester som Sling, kan du strømme vanlige TV-kanaler til hvilken enhet du vil. Dessverre finnes det ikke gratis lovlige alternativer i mange land.

Gratis strømmetjenester som PrimeWire kommer alltid med risiko; skadelig programvare er en av dem. Hvis du klikker på feil popup-annonse på PrimeWire, kan det føre til at virus, adware eller annen skadelig programvare lastes ned til enheten.

Ettersom PrimeWire er ulovlig i mange land, kan regjeringer tvinge Internett-leverandører til å blokkere nettstedet. Siden nettstedet er blokkert gjennom Internett-leverandører, har ingen tilgang til dem i utgangspunktet. Dette fører ofte til speilversjoner, men det kan være enda mindre trygt enn det opprinnelige nettstedet.

Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.