Er strømming av en film eller serie med en VPN tillatt?

Is Streaming a FIlm or Series Legal With VPN Featured

Klikk her for å åpne et kort sammendrag av denne artikkelen
Sammendrag: Er strømming med VPN tillatt?

I de fleste land er det helt lovlig å bruke en VPN mens du strømmer. Dette beskytter Internett-tilkoblingen og personvernet ditt. Det er imidlertid noen ting du må ta hensyn til:

  1.  I noen land er VPN-er ikke tillatt.
  2.  Ulovlig nedlasting er ikke tillatt, selv med en VPN.
  3.  Noen strømmetjenester, for eksempel Netflix, blokkerer bruk av VPN.

Så lenge du har dette i tankene og følger reglene for VPN og strømmetjenester, kan du strømme så mye du vil.

Et godt eksempel på et VPN som tillater strømming, er Surfshark

Vil du vite mer om VPN-blokkering, sikker strømming og hva som er og ikke er tillatt med en VPN? Les hele artikkelen nedenfor.

Lady Justice

Noen lurer på om det er lovlig å strømme med en VPN. Strømmetjenester som Netflix og Disney Plus gjør sitt beste for å blokkere VPN-brukere. Hvorfor skulle de gjøre dette? Er det ulovlig å se en film med VPN? Kan du få problemer hvis du gjør dette? I denne artikkelen vil vi svare på alle dine spørsmål og forklare hvordan både myndigheter og strømmetjenester tenker om VPN-bruk.

Bruk av VPN er lovlig

Først av alt, la oss kvitte oss med din største bekymring: i mange land er bruken av en VPN fullstendig lovlig. Selv om du bruker strømmetjenester på nettet, er det ikke i strid med loven å bruke en VPN.

En VPN beskytter datatrafikken og identitetsdataene dine. Å beskytte din informasjon er din rett. Tross alt har alle rett til privatliv. Det er grunnen til at bruk av en sikker tilkobling (for eksempel med en VPN) er tillatt.

I mange tilfeller anbefales til og med bruk av VPN. Mange selskaper jobber med VPN-er, slik at de kan dele nettverket sitt sikkert med ansatte som jobber hjemmefra. Mange (vestlige) regjeringer anbefaler også å bruke en VPN for å sikre internett, for eksempel. Å se serier og filmer er bare en bonus.

Likevel er det en rekke ting å passe på hvis du vil se serier eller filmer med en VPN:

  • Det er deler av verden der VPN-bruk anses som ulovlig. I land som Kina, Irak og Tyrkia kan det være veldig vanskelig å bruke en VPN fordi denne teknologien er begrenset av myndighetene.
  • Ulovlige aktiviteter forblir ulovlige når du bruker et VPN. En VPN skjuler internettaktivitetene dine slik at du er tryggere og har mer online personvern. Dette betyr imidlertid ikke at de aktivitetene som er ulovlige, plutselig blir lovlige.
  • Noen strømmetjenester bekjempe bruken av VPN-er. Eksempler inkluderer Netflix og Disney Plus. Les alltid nøye betingelsene for bruk av en tjeneste før du bruker dem i kombinasjon med en VPN.

Disse tre punktene vil bli diskutert mer detaljert nedenfor.

VPN-bruk er ikke lovlig overalt

China with LockI de fleste land, som USA, Frankrike og Storbritannia, er VPN-er fullstendig lovlig. Bruken av en VPN er imidlertid ulovlig andre steder. Hvis du bestemmer deg for å gå online via en VPN i et av disse landene, kan du risikere en bot eller strengere straff.

VPN-er kan være helt eller delvis forbudt. For eksempel har myndighetene i Oman lov til å bruke en VPN hvis de har lisens, men privat bruk av borgere er ikke tillatt.

Land som forbyr VPN-bruk har en tendens til å ha strenge autoritære regjeringer, slik som i Nord-Korea og Kina. Fordi VPN-er kan brukes til å omgå statlig sensur og overvåking, blir det iverksatt tiltak mot VPN-brukere. Alt i et forsøk på å holde landets borgere under kontroll.

For en oversikt over land der VPN-bruk er forbudt, se denne artikkelen. Er du i et av disse landene? Da er du i faresonen når du bruker en VPN. Alle skal kunne glede seg over et fritt Internett, men det er dessverre ikke tilfelle ennå. Vi anbefaler deg derfor å være veldig forsiktig hvis du vurderer å bruke en VPN i et av disse landene.

Ulovlige aktiviteter forblir ulovlig selv når du bruker en VPN

Laptop DownloadNoen mennesker tror at bruk av VPN gjør ulovlige aktiviteter lovlige, for eksempel ulovlig nedlasting av filmer og serier. Det stemmer ikke. Ulovlig betyr ulovlig, selv med en VPN.

Selv om det er mange lovlige måter å se filmer og serier på, er det fortsatt populært å laste ned ulovlige torrenter. Forøvrig er ikke alle torrenter ulovlige: så lenge du bruker filene du laster ned med tillatelse fra rettighetshaveren, er det ikke noe problem.

Det er forbudt å laste ned uautoriserte torrenter av filmer, serier, musikk, spill og programvare. Europeisk lov sier at nedlasting av en fil uten tillatelse fra personen eller selskapet som eier opphavsretten til den filen, er ulovlig. Dessuten er ulovlig strømming av visse serier og filmer på plattformer som Popcorn Time, PrimeWire og Kodi heller ikke tillatt. Husk at hvert land har sine spesifikke lover, så sørg alltid for at du er klar over disse.

Disse reglene gjelder også for alle som bruker VPN. VPN gjør det vanskeligere for regjeringer og andre å spore dine bevegelser på nettet, men det betyr ikke at dine nettaktiviteter plutselig blir lovlige. Tenk deg nøye om før du bestemmer deg for å laste ned og se en film eller serie. I dag er det ofte lettere å finne underholdningen din på en lovlig måte, for eksempel ved å bruke en strømmetjeneste som Netflix eller Disney Plus. Dette bringer oss til vårt tredje punkt: ikke alle strømmetjenester fungerer med en VPN.

Enkelte strømmetjenester er mot bruk av VPN

I mange tilfeller kan du bruke en VPN for å omgå geoblokkering av strømmetjenester. For eksempel har Hulu og Sling TV bare kringkastingsrettigheter i USA. På grunn av dette får du ikke tilgang hvis du er i utlandet – dvs. utenfor USA.

Hvis du har et abonnement på en slik tjeneste, kan du fortsatt bruke den med en VPN, selv om du er i utlandet. Bare velg en amerikansk VPN-server, så får du tilgang til alle filmer, serier og sendinger som er tilgjengelige på plattformen i USA. Dette er helt lovlig. Likevel er det viktig å ta hensyn til vilkårene for bruk av en slik tjeneste.

Netflix og andre tjenester blokkerer VPN-er

Selv om det er lovlig å strømme med en VPN, er det tjenester som ikke setter pris på bruken av VPN. Netflix er et kjent eksempel. Denne globale strømmetjenesten treffer stadig tiltak for å forhindre bruk av VPN. Et av disse tiltakene er at Netflix kan blokkere tilgangen til tjenesten sin hvis de merker at du er koblet til en VPN.

Dette betyr ikke at VPN-bruk er ulovlig, men at Netflix prøver å opprettholde de geografiske barrierene for innholdet sitt. For mange filmer og serier har de tross alt bare rettighetene for visse land. Som et resultat kan noen filmer og serier bare sees på den amerikansk Netflix.

netflix error

Du kan se feilmeldingen ovenfor når du prøver å se en film eller serie på plattformen med en VPN. I så fall har Netflix lagt merke til at du bruker en VPN eller proxy, og du vil ikke kunne se filmer eller serier.

Hvis du slår av VPN-en din, får du øyeblikkelig tilgang igjen, men bare til innholdet i landet der du befinner deg. På denne måten gjør Netflix det mye vanskeligere for seerne å se alle filmene og seriene på plattformen. Andre plattformer, som Disney Plus, fungerer også med VPN-blokkerere.

Se på Netflix lovlig med en VPN

Innholdet som er tilgjengelig på Netflix varierer fra land til land. I USA har du tilgang til mange flere filmer og serier enn for eksempel i Tyskland – og den forskjellen er på tusenvis av titler. Noen VPN-leverandører omgår aktivt Netflix sin VPN-blokkere ved å hele tiden bruke nye IP-adresser. Dette betyr at det fortsatt er VPN-er du kan bruke for å se (amerikansk) Netflix.

Noen tjenester, for eksempel Surfshark, er også forpliktet til å gjøre andre versjoner av Netflix tilgjengelige, for eksempel nederlandske, tyske eller japanske versjoner. Alt du trenger å gjøre er å velge riktig VPN-server.

Vil du prøve Surfshark? Klikk på knappen i banneret nedenfor. Ta deretter en titt på denne trinnvise veiledningen for å finne ut hvordan du ser Netflix via en VPN.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
  • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
  • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
  • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Andre VPN-leverandører har gjort forskjellige tiltak for å komme seg rundt VPN-blokkering. Du må for eksempel koble til en spesiell strømme-server. Noen leverandører krever også bruk av en dedikert IP-adresse. Trinnene du må ta for å få tilgang til Netflix varierer fra leverandør til leverandør.

Vårt råd er å velge en VPN-leverandør som fungerer med Netflix. Når du har gjort det, kan du finne ut om leverandøren har tips for å se Netflix med tjenesten sin. De har ofte en FAQ som svarer på slike spørsmål. Hvis det ikke fungerer, kan du kontakte kundeservicen deres.

VPN-er og bruksvilkår

List with magnifying glassSå snart du abonnerer på en strømmetjeneste, for eksempel Disney Plus, godtar du vilkårene for bruk. Disse bruksvilkårene kan også omfatte avtaler om VPN-bruk. Dette fordi noen tjenester forbyr bruk av VPN. De kan derfor ta tiltak hvis de merker at du bruker en VPN.

Bruker du en strømmetjeneste og vil du se innholdet deres via en VPN-tilkobling? Les alltid bruksvilkårene for å være sikker på at du ikke bryter noen regler.

Siste tanker

Å se filmer og serier med en VPN er helt lovlig. Det er ingen lover i de fleste land som forbyr dette. Dette er imidlertid ikke tilfelle overalt. Vær forsiktig i land der VPN-bruk er ulovlig. Husk også at det er forbudt å laste ned filmer og serier ulovlig – uansett om du bruker en VPN eller ikke. Hvis du gjør det, risikerer du en bot (eller strengere straff). Til slutt gjør Netflix og andre plattformer mye for å forhindre VPN-bruk på nettstedene sine. Noen ganger forbyr de til og med bruk av VPN i deres bruksvilkår. Sørg alltid for at du bruker en VPN- og strømmetjeneste som du kan og har lov til å strømme med.

Strømming med VPN – Ofte stilte spørsmål

Har du et spørsmål om strømming med VPN? Nedenfor svarer vi kort på de vanligste spørsmålene. Bare klikk på et spørsmål for å lese svaret.

Avhengig av hvor du er, er svaret sannsynligvis ja. I de fleste land er streaming med en VPN lovlig. Imidlertid er det noen land der VPN-bruk er forbudt. Så vær forsiktig når du bruker en VPN i utlandet, og slå opp informasjon om bruken av VPN i ditt land spesifikt.

Med et VPN kan du få tilgang til filmer, serier og streamingtjenester (f.eks. Hulu og BBC iPlayer) som ellers ikke vil være tilgjengelig der du befinner deg. Men hvis du vil bruke en betalt strømmetjeneste, for eksempel Netflix, trenger du fortsatt et abonnement, selv om du allerede har en VPN. En VPN gir deg flere muligheter for strømming, men det gjør ikke betalte tjenester gratis.

En VPN lar deg surfe og laste ned anonymt. Dette betyr imidlertid ikke at ulovlig nedlasting av for eksempel filmer og serier plutselig er tillatt. VPN gjør det vanskeligere for andre å spore hva du gjør på nettet, men du risikerer fortsatt en heftig bot hvis du laster ned ulovlig.

I de fleste land er det lovlig å se filmer og serier med VPN. Netflix bruker imidlertid VPN-blokkere, så du kan ikke bruke alle VPN-er med Netflix. Hvis du vil se amerikansk Netflix utenfor USA, trenger du riktig VPN-leverandør. Vi forklarer dette og mer i trinn-for-trinn-guiden «Se Netflix med en VPN».

Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.