Omgå sensur på nettet – Slik får du tilgang til fritt Internett

Sign with hand and laptop screen
Klikk her for å se et sammendrag av denne artikkelen
Omgå internettsensur: En kort oppsummering

Sensur på Internett blir mer og mer vanlig. Ofte er det en politisk grunn til dette. I noen land er enkelte nyhetsnettsteder eller sosiale medier blokkert fordi myndighetene ikke vil at innbyggerne skal ha tilgang til denne informasjonen.

En VPN-forbindelse gir en løsning for å omgå denne sensuren. Følg trinnene nedenfor:

  1. Få et abonnement fra en god VPN-leverandør, for eksempel ExpressVPN.
  2. Last ned VPN-programvaren på smarttelefonen, nettbrettet, stasjonære eller bærbare datamaskinen.
  3. Start VPN-en og koble til en server i et land der det ikke er sensur.
  4. Du har nå tilgang til det blokkerte innholdet, fordi datatrafikken din blir omdirigert gjennom et land der det ikke er sensur.

Mer informasjon om hvordan man kan omgå sensur på nettet finner du i artikkelen nedenfor.

Vi forbinder sensur på nett med land som Kina og Tyrkia, men det vil overraske deg hvor utbredt problemet er. For å omgå denne typen geografiske begrensninger kan du bruke en VPN. Hvis, for eksempel, bruk av Facebook er forbudt i landet ditt, kan du få tilgang til nettstedet via en VPN-server i et annet land. På den måten er det som om du får tilgang til internett som om du var i det andre landet, og dermed får tilgang til begrensede nettsteder og tjenester.

I denne artikkelen kan du lese alt om de forskjellige former for sensur på nettet og hvordan du kan omgå dem med en VPN. I våre øyne er ytringsfrihet en av de viktigste grunnleggende menneskerettighetene, og vi bør beskytte den til enhver tid. Du vil finne ut alt du trenger å vite om sensur av sosiale medier, nyhetssider og andre tjenester nedenfor. Videre vil vi forklare hvordan en VPN kan hjelpe deg.

Hva menes med sensur på nettet?

Hva er sensur på nettet? Internettsensur er undertrykkelse av det som er tilgjengelig Internett. Det blir ofte utført av regjeringer av politiske grunner. Regjeringer over hele verden velger å sensurere nettet og blokkere sosiale medier eller nyhetsnettsteder.

Heldigvis kan du omgå internettsensur med en VPN.

Omgå sensur på nettet med en VPN

Det kan være veldig irriterende hvis du er plaget av internettsensur i det aktuelle landet under ferie eller under opphold i utlandet. For eksempel kan Facebook eller WhatsApp bli blokkert, eller et annet bestemt nettsted kan bli blokkert.

En VPN er en god løsning på problemet når det gjelder sensur på nettet. Med en VPN kan du omgå geografiske begrensninger i landet ditt og få tilgang til sosiale medier og alle favorittnettstedene dine.

Nedenfor forklarer vi nøyaktig hvordan en VPN fungerer.

Hvordan fungerer en VPN?

Ved å bruke en VPN-forbindelse blir internettrafikken din kryptert. Du kobler til via en ekstern server og IP-adressen din endres.

How Does a VPN Work Illustration

Når du bruker en VPN, kan du velge fylket du vil ha tilgang til internett fra. VPN sender trafikken din via en server i det landet, og du får tilgang til internett ikke med din egen IP-adresse, men med IP adressen til VPN-serveren. For nettsteder vil det virke som om du får tilgang til dem fra landet du har valgt. På denne måten kan du enkelt omgå sensuren i landet ditt.

En VPN har også mange andre fordeler. Du får frihet med muligheten til å omgå geografiske begrensninger. Dette kan for eksempel hjelpe deg med å se på Netflix innhold fra et annet land. Men det er mer!

VPN gir deg også anonymitet fordi din egen IP-adresse ikke vil være synlig for noen. Med en VPN vil ingen kunne koble dine handlinger på nettet til din plassering eller person. Les mer om fordelene med anonym surfing.

Til slutt tilbyr en VPN god sikkerhet. VPN-programvare krypterer alle dataene på datamaskinen din. Ingen hacker eller myndighet vil være i stand til å tyde denne krypterte trafikken. Din personlige informasjon og internettrafikk er trygg ved bruk av en VPN.

Beste VPN-leverandører for å omgå sensur på nettet

Vi har laget en liste over de tre beste VPN-leverandørene som kan hjelpe deg med å omgå sensur. For denne listen har vi kombinert vår generelle liste over de beste VPN-leverandørene, med funksjonene en VPN må ha for å bekjempe sensur.

Noe som er vanskelig, er at noen land nå har begynt å blokkere VPN-leverandørenes nettsteder. Vi har valgt de leverandørene som har klart å være tilgjengelige (nesten) overalt. En annen viktig funksjon er pengene-tilbake-garantien. På denne måten kan du enkelt prøve tjenesten for å se om den fungerer. Hvis den ikke fungerer slik du kan, kan du si opp abonnementet og få pengene tilbake.

Selv om det finnes anstendige gratis VPN-leverandører, vil vi ikke anbefale dem for å omgå sensur på nettet. Gratis VPN-er er ofte ikke trygge, og noen ganger selger de dataene dine til andre parter. Også gratis VPN-er har ofte data- og hastighetsbegrensninger.

Planlegger du å bruke en VPN fordi du skal på ferie i et land der tjenester er blokkert? Vi anbefaler deg å installere VPN-en din før du reiser. Fordi nettstedet til leverandøren, som nevnt tidligere, kan bli blokkert i det landet.

Omgå sensur med ExpressVPN

Det er en grunn til at ExpressVPN er øverst på de fleste av listene våre. ExpressVPN hjelper deg med å oppnå en stabil og sikker tilkobling uansett hvor du er. De har god kundesupport og brukervennlige applikasjoner.

ExpressVPN er litt dyr, men du får den beste kvaliteten i retur. Du trenger ikke å bekymre deg for sensur med ExpressVPN fordi du enkelt kan opprette en forbindelse som omgår de geografiske begrensningene. Denne VPN-en gir deg tilgang til Facebook og andre blokkerte nettsteder på kort tid.

De tilbyr en 30-dagers pengene-tilbake-garanti, slik at du kan ta deg tid til å prøve ut løsningen deres.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

Omgå sensur med NordVPN

NordVPN er en veldig god og solid VPN-leverandør som definitivt hører til toppen. De tilbyr mange servere over hele verden til en veldig rimelig pris.

Spesielt hvis du bryr deg om personvernet ditt på nettet, er de leverandøren for deg! NordVPN bryr seg dypt om din nettsikkerhet og fører ikke logger.

NordVPN hjelper deg med å omgå geo-blokkert innhold fra hele verden. YouTube, WhatsApp, Skype, blokkerte nyhetsnettsteder; alt er tilgjengelig hvor som helst i verden når du bruker denne VPN-en.

De har også en 30-dagers pengene-tilbake-garanti, slik at du kan ta deg tid til å teste om tjenestene deres passer til dine behov.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
  • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
  • Fin og tilfredsstillende applikasjon
  • Ingen logger
Besøk NordVPN

Omgå sensur med Surfshark

Surfshark er en premium VPN til en veldig attraktiv pris. Denne VPN-en er veldig godt egnet til å omgå sensur på nettet. For eksempel kan du bruke VPN-en når du er i et land der WhatsApp er blokkert.

Med gode hastigheter og stabil forbindelse kan du få tilgang til internett anonymt. 30-dagers pengene-tilbake-garantien gir deg muligheten til å teste om denne VPN-forbindelsen fungerer i ditt (ferie) land.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
  • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
  • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
  • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Eksempler på internettsensur

Sensur på nettet blir mer og mer vanlig. Land som Kina, Tyrkia, Iran og Nord-Korea er kjent for å blokkere tilgangen til sosiale medier. Facebook, Twitter, YouTube og Instagram  er noe av det som sensureres.

I tillegg til sensur på sosiale medier, blokkerer land også spesifikke nettsteder. Disse landene nekter innbyggere tilgang til bestemte nettsteder. Ikke bare borgere blir berørt av dette, reisende kan også bli berørt av denne sensuren.

Nedenfor diskuterer vi noen eksempler på internettsensur.

Sensur av sosiale medier

Sosiale medier er steder der folk kan uttrykke sine ufiltrerte tanker og meninger. Dette kan være en trussel mot noen regjeringer. Sosiale medier er en perfekt måte for store grupper mennesker med de samme ideene om å samles.

Regjeringer som ikke tillater opposisjon frykter at sosiale medier kan utløse motstand. Av denne grunn vil de begrense eller helt forby bruk av visse medier i deres land. Heldigvis er det måter rundt dette, og en av dem er bruken av en VPN.

Sensur av Facebook og Twitter

Twitter og Facebook er forbudt i et par land, som Kina og Nord-Korea. Videre var det flere tilfeller der land midlertidig har forbudt bruk av disse plattformene. Ofte skjer dette som en handling mot opprør.

Facebook er ideelt for å lage arrangementer og føre store grupper av mennesker sammen. Dermed kan det være veldig nyttig når du vil organisere en protest. Totalitære regimer som ikke tillater motstand, følger nøye med på sosiale medier og fortsetter i noen tilfeller å forby dem. Selvfølgelig vil vi stemple dette som åpen sensur.

Å forby Twitter vil ofte sammenfalle med blokkere Facebook. På samme måte som Facebook er Twitter også noen ganger midlertidig blokkert eller begrenset. Noen regjeringer anser Twitter som en trussel fordi du kan bruke den til å spre meldinger. Rekkevidden av opposisjonens meninger kan være stor på Twitter, noe som kan true ethvert regime. Alle kan sende forespørsler om fjerning på Twitter. Twitter publiserte at 90% av alle forespørsler om fjerning kommer fra Tyrkia. I skrivende stund har ikke Tyrkia blokkert Twitter helt, bare midlertidig.

Selv om fullstendig blokkering av disse nettstedene er åpen sensur, er andre saker litt mer kompliserte. Det har vist seg å være vanskelig for Facebook og Twitter å sjekke nettstedene sine for ulovlig innhold, som hatytringer og terrorisme. Videre er lovene forskjellige i alle land. Noen regjeringer har presset Facebook til å ta visse sider offline. Dette er ofte sider som er i strid med lovene i landet.

Du ser kanskje ikke på forbud mot terrorsider som sensur, fordi det kan være for din beskyttelse. Men forestill deg at regjeringen di har noe mot kattunger, og de forbyder dem på alle sosiale medier, vil du fremdeles synes det er rimelig? Forståelig nok har regjeringers sensur utløst store diskusjoner. Heldigvis kan vi finne en vei rundt sensur på sosiale medier med en VPN.

I Kina, hvor Facebook og Twitter er blokkert, har de skapt et alternativ til disse tjenestene. Tjenesten, kalt Weibo, er en stor delingsplattform. Imidlertid overvåker og sensurerer den kinesiske regjeringen Weibo. Du vil ikke legge ut alt du vil på Weibo. Det er en lang liste med forbudte ord og uttrykk. Dermed, selv om det presenterer seg selv som et alternativ, er det virkelig ikke det. Så hvis landet ditt tilbyr et alternativ til forbudte tjenester, er det alltid bra å sjekke den faktiske friheten plattformen tilbyr deg.

Sensur av WhatsApp og Skype

Skype Blocked Laptop

Apper som WhatsApp og Skype som tilbyr enkel, gratis kommunikasjon kan utgjøre en trussel for både teleselskaper og myndigheter. Disse applikasjonene tilbyr såkalte VoIP-tjenester. VoIP (Voice over internet protocol)-tjenester er en måte å kommunisere gratis på, via internett.

Regjeringer som blokkerer bruken av disse tjenestene, sier ofte at de gjør det for å beskytte tele- og internettleverandører. Eller internettleverandøren kan blokkere disse tjenestene fordi de ofte også eier teleselskapet. Selskapene du betaler, slik at du kan ringe eller sende en tekstmeldinger, mister inntekter når VoIP-tjenester er tillatt. På en måte holder de virksomheten sin flytende, en virksomhet som ellers ville ha gått ned.

Det er også myndigheter som av andre grunner begrenser bruken av Skype og WhatsApp. Som de sosiale mediene som er nevnt tidligere, kan Skype og WhatsApp utgjøre en trussel mot totalitære regimer. De er en måte for enkel kommunikasjon uten tilsyn. Av denne grunn bestemmer noen land seg for å forby dem. I noen tilfeller tillater de VoIP-tjenesten, men bruker spyware på dem for å overvåke dem. I Kina kan du for eksempel bare laste ned en justert versjon av Skype. Denne versjonen har spionprogramvare som gjør det mulig for den kinesiske regjeringen å overvåke samtaler og se etter utestengte ord.

Igjen har den kinesiske regjeringen tillatt en alternativ kinesisk tjeneste å overta markedet som i mange andre land tilhører WhatsApp. Denne tjenesten kalles WeChat, og i likhet med Weibo overvåker den kinesiske regjeringen den.

Les denne artikkelen for å lære mer om sensur på WhatsApp. Lær mer om sensur på Skype her.

Sensur av YouTube

Blokkeringen av YouTube har ofte en lignende motivasjon som de ovennevnte tjenestene. Friheten til å legge ut det du vil og eventuelt nå et stort publikum er en trussel mot totalitære regimer.

YouTube bruker også sensur i seg selv. Kanaler som ifølge YouTube inneholder ‘ondsinnet’ innhold blir vanskeligere å finne på plattformen. YouTube fjerner også annonser fra slike videoer.

Imidlertid er det også distribusjonsrettigheter på YouTube. På samme måte som streamingtjenester som Netflix, må YouTube noen ganger håndtere opphavsrett og distributører. Distributører begrenser landene der en video vises. Du vil se en melding som dette:

video not available youtube

Strengt tatt er dette ikke sensur, men du kan også omgå det med en VPN. Bare velg et land som gir deg tilgang til videoen du ønsker. Du kan lese mer om denne prosessen i vår artikkel om å se amerikansk Netflix over hele verden.

Blokkerte nettsteder

Foruten sensur på sosiale medier, er enkelte nettsteder også gjenstand for sensur. De kan utgjøre en trussel mot en regjering eller den sosiale ordenen i et land. Det er for mange forskjellige nettsteder som blir utestengt. Vi vil diskutere blokkering av nyhetssider fordi dette er et viktig brudd på uavhengig journalistikk.

Sensur av nyhetssider

Blokkering av nyhetssider er en stor fare for ytringsfriheten. Denne praksisen er trolig det klareste eksemplet på sensur. Hvis et land ikke tillater uavhengig journalistikk, bryter det ytringsfriheten. Ofte vil de blokkere nyhetssider som støtter opposisjonen, eller utenlandske nyhetssider. Eksempler på land hvor pressen er sensurert er Tyrkia og Iran.

Heldigvis kan disse nyhetssidene ofte nås ved bruk av en VPN. En bivirkning av blokkering av nyhetssider av regjeringer er at andre nyhetssider vil være forsiktig med hvilket innholde de viser. De sensurerer seg selv fordi de ikke vil bli blokkert. På denne måten er det ingen uavhengige journalistiske redaksjoner igjen.

Mer nylig har land begynt å blokkere sider med «falske nyheter». Dette er noe å være oppmerksom på, for hvem kan bestemme hva som er og ikke er falske nyheter? For eksempel har EU opprettet en arbeidsgruppe som vil kontrollere internett for falske nyheter, spesielt interessert i falske nyheter fra Russland. Falske nyheter kan være veldig farlige, men sensur kanskje enda farligere. Selv om spredning av desinformasjon blir mer og mer et problem, må vi være oppmerksomme på at regjeringer ikke blir for ivrig med å blokkere nettsteder.

Sensur av pornografiske nettsteder

Pornografiske nettsteder er en annen type nettsteder som ofte blir sensurert. Noen land tillater ikke uanstendig materiale på nettet. Ikke alle regjeringer og kulturer er enige om hva som er uanstendig og ikke. Mens ett land bare forbyr pornografiske nettsteder, kan et annet land til og med forby nettsteder som selger bikini. Disse landene bruker sensur for å pålegge borgerne i landet en viss moral.

Senur av Google

Google vil blokkere enkelte nettsteder hvis de mener det kan beskrives som forsvarlig sensur. Dette er sider som bryter loven i de fleste land som terrorisme og barnepornografi. De er imidlertid klare på det faktum at de ikke ønsker å bistå med politisk sensur. Fordi Google ikke vil imøtekomme alle forespørslene de får, bestemmer noen land seg for å blokkere Google sine sider og apper. For eksempel forbyr Kina for øyeblikket alle Google-applikasjoner.

Bruk Tor for å omgå sensur

Tor (Onion Router) er et nettverk som fungerer som en nettleser. Den brukes til kryptert, anonym kommunikasjon. Tor-nettverket består av tusenvis av servere over hele verden. Tor jobber med forskjellige lag med kryptering. Datatrafikken blir kuttet opp i små biter som deretter blir kryptert og sendt gjennom flere servere før den ender opp hos brukeren.

Denne prosessen koster litt tid, og av den grunn kan Tor-nettleseren være relativt treg. Men hvor sakte det er, sørger det for at ingen kan se hva du gjør på nettet. Du kan surfe på internett anonymt, og ingen vet hvem du er og hvor du kommer fra. På denne måten kan ingen begrense deg heller.

Tor er en inngangsport til det såkalte «mørke nettet«. Det er mange nettsteder på det mørke nettet som du ikke kan besøke med en vanlig nettleser. Folk bruker Tor og det mørke nettet fordi de ikke opplever sensur her.

Imidlertid har det mørke nettet en veldig mørk side og er ofte forbundet med kriminalitet. Det mørke nettet er ikke regulert, og det er lett å utvikle skadelig programvare der. For de fleste som vil være anonyme på nettet, vil en VPN være et enklere, bedre og sikrere alternativ enn Tor.

Tor fungerer som en søkemotor, noe som betyr at det kan være en løsning å omgå restriksjoner på tjenester du får tilgang til via en nettleser, som Twitter og YouTube. Ting som opererer utenfor en nettleser påvirkes imidlertid ikke av Tor. Dermed kan omgåelse av begrensninger på programmer som Skype og applikasjoner på nettsteder som Twitter og Facebook bare gjøres med en VPN. Vi vil uansett anbefale bruk av VPN fremfor bruk av Tor, på grunn av de ekstra fordelene med full frihet, anonymitet og sikkerhet det gir.

Avsluttende tanker: Hvordan kan jeg omgå sensur på nettet?

Noen regjeringer sensurerer aktivitet på nettet. Tjenester som sosiale medier og nyhetssider er en trussel mot deres styre. Av denne grunn er nettsteder og tjenester forbudt i visse land.

En måte å få tilgang til disse begrensede nettstedene er ved bruk av en VPN. Dette vil tillate deg å endre din virtuelle plassering. Selv om Tor kan være nyttig for å besøke blokkerte nettsteder, vil vi anbefale en VPN for generell internettfrihet.

Omgå sensur på nettet - FAQ

Har du et spørsmål om å omgå sensur på nettet? Nedenfor har vi listet opp de vanligste spørsmålene. Bare klikk på spørsmålet for å se svaret.

En VPN kan hjelpe deg med å omgå sensur på nettet. VPN-programvaren krypterer all internettrafikken din og skjuler din personlige IP-adresse. Du kan velge en server i et annet land.

VPN sender trafikken din via en server i det landet, og du får tilgang til internett med IP-adressen til den serveren. Nettsteder vil tro at du får tilgang til dem fra landet du har valgt. På denne måten kan du enkelt omgå internett-sensuren i landet ditt.

I land med strenge regimer som Kina, Tyrkia, Nord-Korea og Iran ser du mye internettsensur. Disse landene er kjent for regelmessig å blokkere nettsteder og sosiale medier. Heldigvis er det måter å omgå disse sensurformene.

Vi anbefaler ExpressVPN for å omgå sensur på internett. Denne VPN-en har utmerkede sikkerhetsfunksjoner. Deres brede utvalg av servere gir deg tilgang til sensurert innhold fra hvor som helst i verden.

Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.