Vilken VPN är snabbast? Ta en titt på vårt VPN-hastighetstest

VPN shield icon driving a fast car
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
I korthet: snabbaste VPN

En VPN hjälper dig att säkerställa din onlinesäkerhet, integritet och frihet. Dett är mycket trevligt naturligtvis, men vissa VPN:er saktar ner din internetuppkoppling. Även om detta är logiskt, eftersom all din data omdirigeras via en extern VPN-server, vill du förmodligen inte att bli alltför långsam. Därför testade vi anslutningshastigheten hos de mest populära VPN:erna.

Surfshark steg fram ur våra tester som allsidig vinnare. Förutom sin hastighet utmärker sig Surfshark i våra allmänna tester inom andra områden. Om du vill ha mer information om den här leverantören kan du läsa vår recension eller klicka på knappen nedan.

Bläddra ner för mer om våra tester och en topp-3-lista över de snabbaste VPN:erna för både lokala servrar och avlägsna servrar.

Laptop med raketFör en trevlig internetupplevelse är hastigheten på en VPN-anslutning viktig. En snabb VPN ser till exempel till att du inte behöver vänta länge på att filer ska laddas ner. Anslutningshastigheten spelar också in när strömning serier eller filmer. Med högre hastigheter kan du titta på dina favoritfilmer och serier utan stopp, hackande eller långa bufferttider. I denna studie testade vi hastigheten hos några välkända, blixtsnabba VPN-leverantörer för att presentera för dig våra tre VPN:er i toppen.

Hastighetstest av olika VPN-leverantörer

För att minimera inverkan av externa faktorer på testerna testade vi alla VPN:er samma dag vid ungefär samma tid, via en trådbunden anslutning. Detta säkerställer att svackor i wifi-nätverket inte orsakar orättvisa resultat. Först testade vi vår egen internetuppkoppling utan VPN och sedan anslutningarna genom olika VPN-leverantörer.

Till att börja med vill vi analysera hastigheten på en lokal VPN-server. För detta ansluter vi till en holländsk VPN-server från vår hemmabas i Nederländerna. Sedan testar vi hastigheten via speedtest.net.

Efter det anslute vi till VPN-leverantörens amerikanska server av och testar hastigheten igen. Vi upprepar detta för varje leverantör för att få en fullständig överblick över deras hastigheter för lokala servrar och deras hastigheter för avlägsna servrar.

Vilka VPN:er testade vi?

Först och främst testade vi våra topp 5-lista över bästa VPN. Vi testade också flera andra populära VPN-leverantörer. Dessa inkluderar VPN-leverantörer som är kända för sin hastighet, eller leverantörer som de flesta redan känner till. Detta är en kort översikt över de VPN vi har testat:

VPN-leverantörSkäl till testning
ExpressVPNEnligt våra experter är detta bästa VPN på många områden. ExpressVPN har varit i vår topp 5 under ganska lång tid nu. De hamnade också på toppen under vårt senaste test. Lever ExpressVPN upp till ryktet?
CyberGhostCyberGhost rankas tvåa i vår topp 5 och är känd för sin användarvänlighet. Men hur snabb är denna VPN?
NordVPNHastigheten brukade vara nackdelen med NordVPN, men nuförtiden har de förbättrat mycket. Vi är därför nyfikna på vilka poäng denna leverantör kan ta.
SurfsharkSurfshark är en relativt ny VPN. Vi ska testa om de håller farten.
Private Internet AccessPIA (Private Internet Access) är känd för sin säkerhet och starka kryptering. Frågan är om den, med dessa höga skyddsnivåer, ändå kan hålla en bra hastighet.
CactusVPNCactusVPN kännetecknas av enkel, användarvänlig programvara och snabba servrar. Det är därför vi är mycket nyfikna om denna VPN kan konkurrera med de bästa spelarna när det gäller hastighet.
VyprVPNVyprVPN är en mycket populär VPN i många länder. Därför kunde vi inte lämna den utanför våra tester.
IPVanishIPVanish är en annan VPN som gjorde mycket bra ifrån sig i våra tidigare tester. Även om de blev misskrediterade efter några säkerhetsskandaler är vi fortfarande nyfikna på hastigheten hos denna VPN.
TunnelBearTunnelBear är ett säkert, gratis VPN-alternativ och kan därför tjäna som exempel på hastigheten hos gratis VPN.

Vilka VPN:er är de snabbaste? Resultat

Vår egen anslutning är ganska snabb, med en nedladdningshastighet på 503,51 Mbps. Därför tittar vi främst på (procent) skillnaden i hastighet mellan vår anslutning utan VPN och vår anslutning med en VPN. Denna metod kommer att ge oss en bättre bild av vad en VPN gör med ens anslutningshastighet. Detta har lett till följande resultat.

Hastighetsresultat lokala VPN-servrar

Som framgår av grafen och tabellen nedan nådde alla testade VPN-leverantörer, förutom PIA, över 250 Mbps på lokala servrar. Topp 3 består av CactusVPN, CyberGhost och Surfshark.

LeverantörNedladdnings-hastighet (Mbit/s)Uppladdnings-hastighet (Mbit/s)Ping% Nedladdnings-hastighet% Uppladdnings-hastighet
Vår anslutning503,51482,113100 %100 %
ExpressVPN322,38171,11864 %35 %
CyberGhost441,67214,62488 %45 %
NordVPN257,20388,64951 %81 %
Surfshark381,40265,15476 %55 %
PIA131,72202,63526 %42 %
CactusVPN502,39504,753100 %100 %
VyprVPN313,77177,75462 %37 %
IPVanish288,1295,46657 %20 %
TunnelBear371,34200,61474 %42 %

Hastighetsresultat avlägsna VPN-servrar

Nedan, i grafen och tabellen, kan du hitta en översikt över resultaten från våra hastighetstester med servrar som ligger längre bort. Surfshark sticker ut tydligt, men NordVPN och ExpressVPN visar också utmärkta poäng. Hastigheten på medeldistans-VPN:er i listan ligger runt 100 Mbps. Detta är ett bra resultat och kommer inte att orsaka några problem för de flesta normala internetanvändare.

VPN-hastighetstest av toppleverantörer avlägsna servrar

ProviderNedladdnings-hastighet (Mbit/s)Uppladdnings-hastighet (Mbit/s)Ping% Nedladdnings-hastighet% Uppladdnings-hastighet
Vår anslutning503.51482,113100 %100 %
ExpressVPN139,6826,9711428 %6 %
CyberGhost122,0717,307824 %4 %
NordVPN146,6427,247829 %6 %
Surfshark372,4619,027874 %4 %
PIA79,1271,988416 %15 %
CactusVPN60,489,239912 %2 %
VyprVPN103,4212,318421 %3 %
IPVanish121,1917,88224 %4 %
TunnelBear26,706,18975 %1 %

De snabbaste VPN-nätverken i just nu

För att avgöra våra tre snabbaste VPN-leverantörer för både lokala och de avlägsna servrar tittade vi främst på den bästa nedladdningshastigheten. För de flesta VPN-användare kommer detta att vara viktigare än uppladdningshastigheten.

Det hänger på dina personliga preferenser vilken VPN som passar dig bäst. Det är till exempel praktiskt att välja en VPN med snabba avlägsna anslutningar om du vill komma åt amerikanska Netflix-bibliotek när du är utomlands.

De tre snabbaste VPN:erna (lokal server)

Som sagt, ingen anslutning vi testat med en lokal server var riktigt långsam. Så i princip klarar du dig bra med alla testade leverantörerna när det gäller hastighet. Även TunnelBear, som är en gratis VPN, är mycket snabb. Tre leverantörer sticker dock ut:

Tre snabbaste VPN:er vid lokal servrar

Nummer 1: CactusVPN

CactusVPN är en liten leverantör, men vi bestämde oss för att se över deras hastighet på grund av deras goda rykte. Dessutom har de bra kundservice och programvara som är enkel att använda. Det visar sig att de har de snabbaste servrarna för korta sträckor!

CactusVPN
Erbjudande:
Endast 3,95 USD per månad för ett tvåårsabonnemang
Från
$3.95
7.5
  • Mycket snabb VPN
  • Enkelt gränssnitt
  • Torrenter är tillåtna
Besök CactusVPN

Nummer 2: CyberGhost

CyberGhost har uppnått andra plats i våra tester. CyberGhost har alltid varit en VPN som fokuserar på användarvänlighet. Ibland är detta på bekostnad av hastighet, men vi är positivt överraskade att CyberGhost uppnår så höga hastigheter från lokala servrar. Det är därför ett fantastiskt val för människor som är nya inför VPN.

CyberGhost
Erbjudande:
Pröva CyberGhost för 1,99 USD per månad!
Från
$1.99
8.8
  • Mycket användarvänlig
  • Hög kvalitet till ett lågt pris
  • Torrent och Netflix möjligt
Besök CyberGhost

Nummer 3: Surfshark

Surfsharks anslutningshastighet är ganska bra på den lokala servern. Vad som kommer att klargöras nedan är att deras avlägsna anslutning även är snabbast av dem alla, vilket innebär att Surfshark allmänt sett är ett bra val. Dessutom är deras abonnemang billigaa och deras programvara mycket användarvänlig.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Tre snabbaste VPN:er (avlägsen server)

Medan hastigheterna för lokala servrar var åtminstone rimliga för alla leverantörer, är skillnaderna för de avlägsna servrarna mycket större. De översta tre ser ut så här:

Tre snabbaste VPN:er vid avlägsna servrar

Nummer 1: Surfshark

Surfshark kom trea i det lokala servertestet, men anslutningen till den avlägsna servern är snabbare. Så, om du letar efter en allsidig höghastighets-VPN så är Surfshark rätt för dig. Nedladdningshastigheten när du ansluter till en server utomlands är nästan lika hög som till den lokala. Detta är exceptionellt!

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Nummer 2: NordVPN

Även om NordVPN nådde den näst lägsta platsen i det lokala testet så var den hastigheten fortfarande bra, med tanke på att alla leverantörer gjorde bra ifrån sig. Dessutom är deras servrar utomlands mycket snabba jämfört med andra leverantörer. Detta i kombination med den utmärkta säkerheten gör NordVPN till ett bra alternativ för alla som vill avblockera utländska webbplatser.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Nummer 3: ExpressVPN

ExpressVPN är ett allsidigt och bra val, inte bara på grund av dess utmärkta hastigheter, utan också på grund av deras strikta ”icke-loggnings”-policy, deras användarvänlighet och utmärkta säkerhetsförhållanden. Denna leverantör är den bästa i vårt allmänna test för bästa VPN. Om du vill ha bra hastigheter och fantastiska funktioner i allmänhet är ExpressVPN ett utmärkt alternativ.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

Slutsats

Surfshark är absolut den snabbaste VPN-leverantören om du tar både de lokala och avlägsna servrarna i beaktande. CactusVPN, NordVPN, och ExpressVPN får också bra hastighetspoäng. Trots detta ger dock hastighetstesterna bara en ögonblicksbild.

Du ser ofta att hastigheten på en VPN-server fluktuerar ganska mycket. Detta kan ske av alla möjliga skäl. En viss server kan till exempel vara livligare än normalt vid testtid. Vi kunde inte heller välja exakt samma protokoll för varje leverantör, eftersom inte alla leverantörer använder samma protokoll. Detta kan också ge en förvrängd bild.

Du bör också vara medveten om att krypteringsnivån skiljer sig mellan leverantörerna. NordVPN är känt för sin tunga kryptering och säkerhet, men gjorde ändå ganska bra poäng. Men den här säkerheten resulterar ibland i en långsammare anslutning. Detta är en övervägande du själv måste göra: vad tycker du är viktigast i en VPN? Om det är hastighet så är översikten ovan är mycket värdefull, men förlorare inte de andra faktorerna ur sikte .

Dessutom har vi inte kunnat inkludera alla tillgängliga VPN-tjänster i våra tester. Vi valde främst stora välkända leverantörer. Andra, mindre kända leverantörer, såsom CactusVPN, testade vi eftersom de har ett rykte om höga hastigheter.

Kort sagt: när du väljer en VPN så låt inte hastigheten ensam vägleda dig. För många människor är hastigheten en viktig faktor, men det finns också andra aspekter som är värdefulla. I vilket fall som helst rekommenderar vi att du också tar en titt på vår allmäna översikt över de bästa VPN-tjänsterna. Detta hjälper dig att göra ett välgrundat val och hitta en VPN som passar dig bäst.

Snabbaste VPN: vanliga frågor

Behöver du ett snabbt svar på din fråga? Klicka sedan på en av de vanliga frågorna nedan. Ditt problem kanske är löst på nolltid!

Cactus VPN är den snabbaste VPN-leverantören för vår lokala server. De hastigheter som uppnås av denna leverantör är jämförbara med hastigheten på vår anslutning utan VPN, vilket är en mycket bra prestanda. Det måste dock sägas att vi kom över fler leverantörer som uppnått fantastiska resultat.

Den snabbaste VPN-servern för avlägsna servrar är Surfshark. Denna leverantör stod verkligen ut i våra hastighetstester. Surfshark är också en allsidig och toppenbra VPN-leverantör, och är därför alltid ett utmärkt val. Hastigheterna är mycket höga för både lokala och avlägsna servrar.

Snabbaste VPN i våra tester var SurfShark. Denna leverantör uppnår höga hastigheter på VPN-servrar i både Nederländerna och USA. Det innebär att strömmande innehåll via en server utomlands (t.ex. när man tittar på utländska versioner av Netflix) är mycket smidigt och enkelt med Surfshark.

Eftersom din internetanslutnings datatrafik bara måste färdas en kort sträcka om du väljer en lokal server så kommer fördröjningen på din anslutning att vara mycket liten, eller inte ens märkbar.

Men om din internettrafik dirigeras genom t.ex. USA så tar det helt enkelt längre tid att nå destinationen. Det är därför lämpligt att endast använda servrar på platser i främmande länder om detta verkligen ger fördelar, till exempel tillgång till utländska Netflix-kalaloger.

En snabb VPN är särskilt användbar för spel, strömning eller nedladdning av stora filer. Dessutom kan det vara ganska irriterande att surfa anonymt när allt sker med en enorm fördröjning. Hastigheten är dock inte den enda viktiga tillgången för en VPN. Vi rekommenderar starkt att du också är uppmärksam på integritetspolicyn, antalet serverplatser, kostnader och användarvänlighet. För de bästa allsidiga VPN:erna – ta en titt på vår översikt dem bästa VPN.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.