ExpressVPN mot NordVPN: Vilken av dessa VPN-jättar är den bättre?

ExpressVPN vs NordVPN Featured Image New
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
Sammanfattning: ExpressVPN mot NordVPN - vilken klarar sig bäst i test?

För att hjälpa dig att välja mellan ExpressVPN och NordVPN genomförde vi en grundlig jämförelse av dessa två leverantörer baserat på olika kategorier. Dessa kategorier var hastighet, säkerhet, integritet, pris, användarvänlighet och kundservice. Listan nedan ger vinnaren inom respektive kategori:

  • Säkerhet: NordVPN
  • Hastighet: ExpressVPN
  • Integritet: ExpressVPN
  • Pris: NordVPN
  • Användarvänlighet: Lika
  • Kundservice: ExpressVPN

Som du kan se ligger de två leverantörerna jämsides, även om ExpressVPN hamnar i topp.

Fortsätt läsa för mer specifik information om de två leverantörerna.

Vi bestämde oss för att jämföra NordVPN och ExpressVPN eftersom de är två av de mest populära VPN-leverantörerna. Inom vilka kategorier vinner vanligtvis ExpressVPN över NordVPN och omvänt? Nedan finner du vår jämförelse av dessa två leverantörers säkerhet, hastighet, användarvänlighet, integritetspolicyer (t.ex. föra loggar) och funktionalitet. Vi kommer också att förklara specifika funktioner hos båda VPN:er, såsom möjligheten att komma åt filmer i det amerikanska Netflix-biblioteket eller användningen av VPN i länder med repressiva regimer.

ExpressVPN mot NordVPN: funktionalitet, funktioner och andra alternativ

Innan vi gräver djupare i VPN:ernas specifika funktioner ger tabellen nedan en översikt över de funktioner som erbjuds av båda leverantörerna.

FunktionerExpressVPNNordVPN
Servrar3 000+ servrar i 94 länder5 500+ servrar i 59 länder
Torrenter/P2P-stöd
Netflix/strömning
Samtidiga anslutningar56
OperativsystemWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtokollOpenVPN, IKEv2/IPsec, L2TP/Ipsec, Lightway (beta)OpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard)
PrisFrån 6,67 USD per månadFrån 3,71 USD per månad
LoggningspolicyInga loggarInga loggar
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar30 dagar
DNS-läckagetest
Tor över VPN
Dolda servrar
Double VPN
Dedikerad IP
Kill switch
Split tunneling
Annonsblockering
Disklösa servrar
Blockering av skadlig webbplats
Alternativet Anpassad DNS
Länk till webbplatsGå till ExpressVPNGå till NordVPN

Nedan finner du en kort förklaring av alla ovan nämnda funktioner:

  • Servrar: Visar hur många servrar var VPN-leverantör har till sitt förfogande. En fördel med att ha många servrar är att leverantören kan garantera dig bättre stabilitet och hastighet eftersom antalet användare kan distribueras bättre.
  • Torrenter/P2P-stöd: Anger om torrenter kan laddas ned/utbytas med hjälp av den specifika leverantörens VPN-nätverk.
  • Netflix/strömning: Anger om du kan få tillgång till Netflix med den specifika VPN-leverantören (speciellt amerikanska Netflix).
  • Samtidiga anslutningar: Anger hur många samtidiga VPN-anslutningar du kan ha per abonnemang.
  • Operativsystem: Anger med vilka operativsystem som den specifika VPN:en är kompatibel med.
  • Protokoll: Visar vilken VPN-kryptering som stöds av respektive VPN. Du kan läsa mer om krypteringsprotokoll här.
  • Pris: Ger information om respktive VPN:s billigaste månadsabonnemang.
  • Loggningspolicy: Anger om en viss VPN håller koll på din privata data.
  • Pengarna-tillbaka-garanti: Klargör den period inom vilken du kan begära dina pengar tillbaka från en viss VPN-leverantör. Denna period kan skilja sig åt mellan en VPN-leverantörs olika månadsabonnemang.
  • DNS-läckagetest: Anger om den specifika VPN-enheten tillhandahåller ett separat DNS-läckagetest.
  • Tor via VPN: Anger om webbläsaren Tor fungerar bra på den specifika VPN-leverantörens servrar. Den här webbläsaren kan användas för att komma åt Dark Web.
  • Dolda servrar: Anger om respektive VPN-leverantör har dolda servrar. Dessa är servrar kan användas för att få tillgång till internet även från länder med de mest repressiva regimerna.
  • Double VPN: Anger om en VPN har Double VPN-servrar. Dessa är servrar som inte bara ansluter till en utan till två VPN-servrar samtidigt.
  • Dedikerad IP: Anger om VPN:en ifråga erbjuder dedikerade IP-adresser. Du kan läsa mer om dedikerade IP-adresser här;
  • Kill switch: Anger om en viss VPN har en kill switch. Detta är en nödbrytare som stoppar din internettrafik om VPN-enheten krånglar medan du använder den.
  • Split tunneling: Anger om en VPN tillåter split tunneling (tunneldelning). Detta är ett alternativ som gör att du kan ange vilken trafik du vill och inte vill köra genom VPN.
  • Annonsblockering: Gör det möjligt att avgöra om en VPN har en egen annonserblockerare.
  • Disklösa servrar: Anger om en viss VPN använder disklösa servrar, dvs. servrar där data inte kan sparas. Detta är en särskilt bra metod för att skydda en server mot hackare.
  • Blockering av skadliga hemsidor: Anger om en VPN erbjuder extrafunktionen att blockera farliga webbplatser.
  • Valbara DNS-inställningar: Anger om angiven VPN låter dig ange dina egna DNS-uppgifter (detta är särskilt intressant för avancerade användare).

ExpressVPN mot NordVPN: Vilken leverantör mer säker?

Hur mycket säkerhet en leverantör kan leverera beror på en kombination av olika funktioner, dvs de protokoll som erbjuds, vilken typ av servrar som används och om den ger några ytterligare funktioner såsom att blockera onlinespårare och liknande. Nedan finner du en översikt över ytterligare säkerhetsfunktioner hos de båda leverantörerna.

  • ExpressVPN stöder OpenVPN med UDP eller TCP, samt L2TP/IPSec. Vi rekommenderar dock inte att du använder L2TP. Även ExpressVPN själv rekommenderar att du endast använder det här protokollet för att ändra din plats (till exempel för att titta på det amerikanska Netflix-biblioteket). Säkerhetsfördelarna med detta protokoll är mycket begränsade. NordVPN och ExpressVPN erbjuder båda ett protokoll som fortfarande är i sin testfas: NordLynx (NordVPN) och Lightway (ExpressVPN). I framtiden kan dessa protokoll ersätta OpenVPN, men för tillfället rekommenderar vi att du håller dig till OpenVPN.
  • Både NordVPN och ExpressVPN använder 256-bitars kryptering och de båda har en kill switch ifall VPN-anslutningen oväntat skulle avbrytas. NordVPN använder dock ytterligare en NAT-brandvägg på sina servrar jämfört med ExpressVPN, vilket definitivt är en bonus. ExpressVPN använder inte detta, eller åtminstone verkar de inte göra det utifrån vad vi kunna utläsa genom att gå igenom deras hemsida och VPN-programmet själv.
  • NordVPN erbjuder även Onion over VPN (dvs. en anslutning via Tor-nätverk), en dedikerad IP och en dubbel VPN, vilket helt enkelt innebär att du omdirigeras via två servrar. Både NordVPN och ExpressVPN har möjlighet att dela tunneln, vilket för vissa program är att föredra vid användning av VPN-anslutningar .
  • Vidare stöder båda VPN obfsproxy, vilket är en Tor-teknik som kan förhindra Deep Packet Inspection. Obfsproxy döljer det faktum att du använder en VPN-anslutning, vilket innebär att du kan använda sådana VPN i länder där VPN-användning är blockerad, till exempel Kina och Turkiet. Dessutom erbjuder NordVPN extra skydd mot IP-adressläckor. Kort sagt vinner NordVPN över ExpressVPN, eftersom den erbjuder ytterligare säkerhetsfunktioner.

Mer säker VPN: NordVPN

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av säkerhetsutmärkelse: NordVPN


ExpressVPN eller NordVPN: vilken VPN är snabbare?

För att jämföra hastigheten hos dessa två VPN:er så genomförde vi hastighetstester på dem båda. Men för att ställa in hastighetsbaslinjen testade först vi vår egen internetuppkoppling utan en VPN. Resultaten tillhandahålls i följande skärmdump.

Hastighetstest utan VPN

Vi testade sedan internationella och lokala servrar som tillhör både NordVPN och ExpressVPN. Resultaten anges i tabellen nedan, med de ”vinnande” hastigheterna i fetstil.

HastighetssiffrorExpressVPNNordVPN
Nerladdningshastighet lokal server (Mbit/s)322,38257,20
Uppladdningshastighet lokal server (i Mbit/s)171,11388,64
Pinga den lokala servern8 ms9 ms
Nedladdningshastighet internationell server (i Mbit/s)139,68146,64
Uppladdningshastighet internationell server (i Mbit/s)26,9727,24
Pinga internationell server114 ms78 ms

Testresultat visar att för vardagsbruk fungerar båda leverantörernas VPN smidigt utan problem. Därför spelar det ingen roll vilken leverantör du väljer när det gäller vardagsbruk – bådas hastigheter är bra. Men om du är ansluten till en lokal VPN-server och regelbundet kör intensiva nedladdningar, eller vill strömma utan någon buffring, så hamnar ExpressVPN högst som presterar betydligt bättre när den är ansluten till den lokala servern. Vid anslutning till den internationella servern är skillnaden i nedladdningshastighet försumbar mellan de två leverantörerna.

Snabbaste VPN: ExpressVPN

PN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av hastighetsutmärkelsen: ExpressVPN


Hur hanterar ExpressVPN och NordVPN din data?

Förutom datasäkerhet från tredje part är VPN-leverantörens interna policy naturligtvis också av betydelse. Om en leverantör för loggar så är VPN-anslutningen sannolikt fortfarande mycket säker, men din data kan dock hamna i händerna på andra. Hur hanterar ExpressVPN och NordVPN data?

ExpressVPN

  • Det står omedelbart klart att ExpressVPN inte för loggar. Företaget verkar från Brittiska Jungfruöarna, där extremt strikta sekretesslagar gäller.
  • Använder TrustedServers, som är servrar på vilka inga data lagras permanent eftersom de är ”disklösa” servrar. Även om leverantören skulle vilja föra loggar så är detta inte möjligt på dessa typer av servrar.

NordVPN

  • I princip gäller samma sak för nordVPN som för ExpressVPN, förutom att NordVPN bedriver verksamhet från Panama i stället för Brittiska Jungfruöarna. Annars är NordVPN jämförbart med ExpressVPN.
  • NordVPN försöker aktivt övervinna tidigare dålig publicitet. Till exempel cirkulerade under 2018 historier om att VPN ofta ägnar sig åt datautvinning. Så NordVPN genomförde en oberoende revision av sina system för att motbevisa detta rykte när det gäller sig självt. Granskningen visade återigen att företaget inte för användarloggar.
  • År 2018 utsattes NordVPN:s loggningspolicy för ett verkligt test, då en av dess finska servrar hackades. Servern i fråga är nu inte längre i bruk och NordVPN samarbetar inte längre med datacentret som hade den hackade servern.
  • NordVPN använder också servrar med disklöst RAM-minne. Sådana servrar måste hämta eventuell nödvändig information från den säkrade centrala infrastrukturen. Därför fungerar de disklösa VPN-servrarna bara som en slags kanal.

Å ena sidan kan man hävda att ExpressVPN har bäst integritet av de två leverantörerna, eftersom de aldrig likt NordVPN har behövt brottas med en skandal. Å andra sidan kan man också hävda att ExpressVPN aldrig har testats på ”riktigt” av hackare. Följaktligen kan vi i princip inte kategoriskt fastslå om ExpressVPN för loggar eller inte. Men, vi på VPNOverview ger ändå ExpressVPN en extra poäng, eftersom NordVPN har haft en serverhackning och ExpressVPN inte haft det.

Vinnare inom integritet: ExpressVPN

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av sekretessutmärkelsen: ExpressVPN


ExpressVPN mot NordVPN: Vilken leverantör är mildast mot plånboken?

Som tabellen visar nedan är priset för ett månatligt NordVPN-abonnemang lägre än ett månatligt ExpressVPN-abonnemang. Vidare erbjuds rabatter nästan kontinuerligt hos båda leverantörerna, förmodligen i marknadsföringssyfte.

Dock en varning om de priser som anges här nedan: NordVPN:s billigaste månatliga abonnemangspris är endast tillgängligt om du tecknar ett tvåårigt abonnemang, vilket är en ganska lång tid. Nedan hittar du månadspriserna hos dessa två VPN-leverantörer, beroende på vilket abonnemang du väljer.

AbonnemangExpressVPNNordVPN
1 månad12,95 USD11,95 USD
6 månader9,99 USD
1-års plan4,92 USD
1,25-års plan (15 månader)6,67 USD
2-års plan3,71 USD

Observera: Vi försöker hålla tabellen uppdaterad men de faktiska priserna kan variera från dag till dag. Besök alltid VPN:ens webbplats för att få det faktiska priset för ett abonnemang.

Vinnare inom pris: NordVPN

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelsen för pris: NordVPN


Användarvänlighet: Installation och utseende

Våra tidigare recensioner av NordVPN och ExpressVPN visade att båda leverantörerna har funnit en bra balans mellan användarvänlighet och antalet alternativ som ges till användarna. Vidare är både webbplatserna och de båda leverantörernas programvara tydliga och lägger inte till onödig komplexitet. Ändå finns det vissa skillnader i användarvänlighet som vi skulle vilja täcka mer i detalj nedan.

Installationsprocessen

När vi testar en VPN-applikation tittar vi alltid på installationsprocessen. När det gäller ExpressVPN och NordVPN är det enda som kan sägas att båda leverantörerna är mycket enkla att installera. Efter att du har laddat ned apparna är installationsprocessen självförklarande.

Vill du veta exakt hur installationsprocessen fungerar för båda leverantörerna? Försäkra dig då om att läsa våra omfattande recensioner för både ExpressVPN och NordVPN.

Layout och intuitivitet

Så fort du öppnar VPN-programvaran kan du omedelbart se en tydlig skillnad mellan de två startskärmslayouterna. NordVPN visar mer information på skärmen, medan ExpressVPN väljer en enklare skärm med en anslutningsknapp som det centrala elementet.

Båda startskärmarna har sina fördelar och nackdelar. Med NordVPN kan det verka lite förvirrande att en karta över Europa visas, på vilken du kan välja servrar, samtidigt som du också kan välja servrar från en lista på skärmens vänstra sida. Enligt vår uppfattning har ExpressVPN en tydligare överblick över de servrar du snabbt kan ansluta till.

NordVPN:s mjukvara har däremot utseende och känsla som är mer samtida. Dessutom finns de tillgängliga serveralternativen nära till hands. Slutligen, hos NordVPN, listas de mest använda servrarna på vänstra sidan av skärmen, medan ExpressVPN bara visar platsen för den senast använda servern.

Skärmdumpar av ExpressVPN:s och NordVPN:s startskärmar här nedan.

Skärmdump ExpressVPN:s och NordVPN:s mjukvara

Vinnare inom användarvänlighet: Lika

VPN-leverantör mot VPN-leverantör – användarvänlighet: Lika


Kundservice: Hur bra stöd får användarna?

Förutom leverantörernas webbplatser och programvarans användarvänlighet är kundservicen också en viktig faktor i detta lopp. Resultaten av våra upptäckter framgår nedan:

  • Både hos ExpressVPN och NordVPN fick våra frågor svar från människor och inte från automatiserade bottar.
  • Att få svar på frågor på något annat språk än engelska är inte möjligt hos någon av leverantörerna.
  • NordVPN ansluter dig till en anställd endast efter att du först har ställt frågan till en bot. På ExpressVPN kopplade chatten oss omedelbart till en anställd.
  • Hos NordVPN verkade det, till en början, som om vi hade blivit hänvisade till ett generellt blogginlägg. Detta visade sig bara vara ytterligare information, som dock inte var till stor hjälp.
  • Både NordVPN:s och ExpressVPN:s webbplatser har en kundservice som kan svara på många av ens frågor ganska snabbt.

I korthet har ExpressVPN en fördel i sin levande chatt. NordVPN klarar sig alltjämt bra, men något sämre än ExpressVPN.

Vinnare inom kundservice: ExpressVPN

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av umärkelse för kundservice: ExpressVPN


Vår slutgiltiga dom: Vinner ExpressVPN eller NordVPN?

I den här artikeln har vi jämfört en rad med funktioner, varifrån resultaten främst visar att ExpressVPN och NordVPN är två mycket bra leverantörer som inte skiljer sig mycket från den andra. Men en leverantör låg alltid lite högre inom nästan varje kategori, vilket kan göra en viktig skillnad för en del användare.

Följande lista ger en översikt över vilken leverantör som klarar sig bäst inom respektive kategori:

  • Säkerhet: NordVPN
  • Hastighet: ExpressVPN
  • Integritet: ExpressVPN
  • Pris: NordVPN
  • Användarvänlighet: Lika
  • Kundservice: ExpressVPN

För vår del är ExpressVPN fortfarande den främsta leverantören av de VPN-tjänster som vi hitintills har testat. Detta beror inte på att NordVPN är mycket sämre än ExpressVPN, utan helt enkelt för att ExpressVPN är idealiskt för den genomsnittlige användaren. För avancerade användare är det en annan historia. Äkta säkerhetsanhängare kommer att känna sig mer hemma med NordVPN, eftersom denna leverantör erbjuder fler säkerhetsalternativ. Om du är intresserad av någon av dessa två leverantörer så använda lämplig ruta nedan för att gå vidare till leverantörens webbplats.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN
NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Nyfiken på andra VPN-jämförelser? Ta en titt på artiklarna nedan:

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.