NordVPN mot Surfshark: vilken VPN är bättre?

NordVPN vs Surfshark Featured
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
NordVPN mot Surfshark: vilken är bättre?

Genom att grundligt testa NordVPN och Surfshark och göra en jämförande bedömning så har vi kommit fram till en klar vinnare. Vi har övervägt följande kriterier och fastställt vinnaren baserat på dessa kriterier:

  • Säkerhet: NordVPN
  • Hastighet: Surfshark
  • Integritet: Lika
  • Pris: Surfshark
  • Användarvänlighet: NordVPN
  • Kundtservice: NordVPN

Detta har lett oss till slutsatsen att NordVPN är den bättre av dessa båda VPN:er.

Vill du veta mer om testresultaten och vår jämförelse? Läs då hela artikeln nedan.

NordVPN och Surfshark är båda populära VPN-leverantörer. NordVPN är ett etablerat namn medan Surfshark är nykomlingen. För att kunna konkurrera med de stora pojkarna har Surfshark erbjudit sina produkter billigt. Detta har i slutänden gett ett tillflöde av normalanvändare.

För att se vilken VPN som är bäst jämförde vi båda VPN-leverantörerna. Inte bara när det gäller pris och funktionalitet utan också när det gäller hastighet, säkerhet, användarvänlighet och kundservice.

NordVPN eller Surfshark: funktionaliteter, funktioner och extraalternativ

Dessa är de grundläggande funktionerna hos de båda leverantörerna.

FunktionNordVPNSurfshark
Servrar5.500+ servrar i 59 länder3.200+ servrar i 65 länder
Torrenter/P2P-stöd
Netflix
Samtidiga anslutningar6Ingen gräns
OperativsystemWindows, Mac, iOS, Android, LinuxWindows, Mac, iOS, Android, Linux
ProtokollOpenVPN, IKEv2/IPsec, NordLynx (WireGuard)OpenVPN, IKEv2/IPsec, WireGuard, Shadowsocks (proxy)
PrisFrån 3,71 USD per månadFrån 2,49 USD per månad
Logg-principInga loggarInga loggar
Pengarna tillbaka-garanti30 dagar30 dagar
DNS-läckagetest
Tor över VPN
Dolda servrar
Double VPN
Dedikerad IP
Kill Switch
Split tunnelning
Annonsblockerare
Disklösa servrar
Blockering av skadlig webbplats
Valbara DNS-alternativ
Onlinespårnings-blockerare
Statiska IP-adresservrar
Anonym sökmotor
E-postläckage-avisering
Länk till webbplatsGå till NordVPNGå till Surfshark

Nedan finner du en kort förklaring av alla ovan nämnda funktioner:

  • Servrar: Visar hur många servrar en VPN har och över hur många länder dessa servrar distribueras.
  • Torrenter/P2P-stöd: Anger om respektive VPN-leverantör tillåter P2P-trafik på sina servrar, till exempel för nedladdning av torrenter.
  • Netflix/strömning: Anger om denna specifika VPN fungerar med den amerikanska versionen av Netflix.
  • Samtidiga anslutningar: Anger hur många enheter du samtidigt kan ansluta till VPN-enheten.
  • Operativsystem: Anger vilka operativsystem som den specifika VPN fungerar på.
  • Protokoll: Visar vilka VPN-protokoll en VPN stöder. Du kan läsa mer om krypteringsprotokoll här.
  • Pris: Anger respektive VPN-leverantörs lägsta pris per månad för ett abonnemang.
  • Logg-policy: Anger om den specifika VPN-leverantören sparar data (dvs. för loggar).
  • Pengarna tillbaka-garanti: Anger den period inom vilken du kan begära tillbaka pengarna om du inte är nöjd med den specifika VPN:en.
  • DNS-läckagetest: Anger om respektive VPN har ett inbyggt DNS-läckagetest, som avgör om din IP-adress håller på att läckas ut.
  • Tor over VPN: Anger om respektive VPN-leverantör har särskilda Dark web-servrar tillgängliga. ”Tor over VPN”-servrar är speciella servrar som lämpar sig för användning med Tor-webbläsaren
  • Dolda servrar: Anger om en VPN har dolda servrar. Dessa servrar kan häva blockeringen av internet även i länder med de mest restriktiva regimerna. Dessa servrar är särskilt utrustade för att bekämpa censur.
  • Double VPN: Anger om en viss VPN-leverantör har dubbla VPN-servrar. Istället för att ansluta till internet med endast en VPN-server så ansluter man istället med dubbel VPN, dvs. via två VPN-servrar samtidigt.
  • Dedikerad IP: Anger om den specifika VPN-adressen erbjuder dedikerade IP-adresser. Du delar inte en sådan IP-adress med någon annan, men det kostar ofta extra.
  • Kill switch: Visar om en viss VPN har en kill switch. Detta är en brytare som säkerställer att din data inte blir allmänt tillgängliga ifall din VPN får funktionsfel.
  • Split tunneling: Vissa VPN:er, som exempelvis Surfshark kallar Split tunneling för Whitelister. Med den här funktionen kan du i princip välja vilka program du vill respektive inte vill ansluta via VPN.
  • Annonsblockerare: Vissa VPN:er har börjat erbjuda annonsblockerare som en extra integritetsåtgärd.
  • Disklösa servrar: Dessa är servrar som ingenting lagras på. Disklösa servrar använder bara RAM. Som ett resultat lagras ingenting på själva servern och servern fungerar bara som en kanal.
  • Blockering av skadliga webbplatser: Det här alternativet skyddar dig från att besöka skadliga webbplatser
  • Valbara DNS-alternativ: Detta är ett alternativ som gör att du kan ange dina egna DNS-poster.
  • Onlinespårnings-blockerare: Denna extrafunktion blockerar onlinespårare som finns på vissa webbplatser och andra onlinetjänster.
  • Statiska IP-adresservrar: Surfshark har inget dedikerat IP-adressalternativ men har vissa servrar med fasta IP-adresser. Dessa servrar delas dock med andra användare.
  • Anonym sökmotor: Surfshark har en egen sökmotor som inte spårar dataanvändning.
  • E-postläckage-avisering: Surfshark har en sökrobot som gör att de kan se om din e-postadress kan hittas i databaser någonstans på nätet. De kommer då att meddela dig om din e-postadress finns i sådana databaser.

NordVPN eller Surfshark: vilken VPN är mer säker?

De största skillnaderna i säkerhet mellan NordVPN och Surfshark är:

  • Krypteringsprotokoll: Det finns bara en liten skillnad mellan de protokoll som stöds av NordVPN och Surfshark. NordVPN har NordLynx, som är en modifierad version av WireGuard. Surfshark har WireGuard och en Shadowsocks-proxy, som egentligen inte är ett krypteringsprotokoll utan en proxy för att kringgå censur. För närvarande gör det egentligen inte mycket skillnad när det gäller säkerhet ifall om WireGuard eller Shadowsocks används. Detta beror på att WireGuard är fortfarande är i testfas och Shadowsocks mer är ett verktyg för förbikoppling av censur vilket är mer jämförbart med NordVPN:s dolda servrar.
  • Servrar med särskilt syfte: NordVPN har dedikerade Tor-servrar för användning med Tor-webbläsaren, vilket Surfshark inte har. Dessutom har de båda dolda och Double VPN-servrar. Tor-servrarna ger NordVPN en liten säkerhetsfördel för användare av Tor-webbläsare.
  • Blockering av onlinespårning: Surfshark har en speciell funktion för att blockera onlinespårare. Detta är bra för privatliv och säkerhet men innebär inte någon enorm fördel eftersom det finns mycket bra gratis webbläsartillägg som åstadkommer samma sak. NordVPN har en blockerare mot skadliga webbplatser, men detta ger bara en liten fördel gentemot Surfshark.

Mest säker VPN: NordVPN (med minimal marginal, tack vare sina Tor-servrar)


NordVPN eller Surfshark: vilken VPN är snabbare?

För att se vilken av dessa två VPN-leverantörer som är snabbast så utsatte vi dem för hastighetstester. Men först testade vi vår egen internetuppkoppling utan en VPN, för att ställa in hastighetsbaslinjen. Våra baslinjemätningar visas i följande skärmbild.

Hastighetstest utan VPN

Testresultaten för både NordVPN och Surfshark visas i tabellen nedan (bästa poäng i fetstil).

HastighetsdataNordVPNSurfshark
Nedladdningshastighet lokal server (Mbit/s)257,20381,40
Uppladdningshastighet lokal server (Mbit/s)388,64265,15
Pinga den lokala servern9 ms4 ms
Nedladdningshastighet internationell server (Mbit/s)146,64372,46
Uppladdningshastighet internationell server (Mbit/s)27,2419,02
Pinga internationell server78 ms78 ms

Under vardaglig internetanvändning märkte vi inte något särskilt med vare sig NordVPN eller Surfshark. Vi kan ändå se en tydlig skillnad i testresultaten. Surfsharks poäng pekar på mycket bättre nedladdningshastighet och NordVPN:s på poäng på något bättre på uppladdningshastighet. Men eftersom nedladdningshastighet är viktigare än uppladdningshastighet för de flesta användare så vinner Surfshark hastighetskategorin.

Hastighetsvinnare: Surfshark

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för hastighet: Surfshark


NordVPN mot Surfshark: vilken VPN hanterar data bättre?

Säkerhet och integritet går hand i hand. Det är därför viktigt, förutom kryptering, att också titta på hur en VPN-tjänst och företaget bakom denna hanterar din data. Om en VPN:s kryptering är bra, men VPN-leverantören säljer din data till andra parter: då är det bättre du väljer någon annan VPN. Nedan hittar du detaljer kring graden av integritet som tillhandahålls av NordVPN och Surfshark.

NordVPN:s integritetsdetaljer

  • Eftersom NordVPN är baserat i Panama innebär det att de inte behöver lagra data. NordVPN behöver inte heller ta till sig av förfrågningar från andra parter om att få tillgång till dess uppgifter (ifall någon data innehas).
  • År 2018 hackades en NordVPN-server i Finland. Även om detta var något bekymmersamt så visade det sig att inga uppgifter faktiskt hade läckt ut. Det berodde på att ingen data fanns på servern. NordVPN svarade snabbt och adekvat och har sedan avslutat sitt samarbete med serverfarmen som hade den hackade servern.
  • Du kan betala med Bitcoin när du skapar ett NordVPN-konto, vilket är ett anonymt medel för att skapa ett konto.
  • NordVPN verkar inte föra några loggar. Detta har också bekräftats genom en oberoende revision.
  • Eftersom NordVPN använder servrar för disklöst RAM-minne lagras ingen data på servrarna. Servrarna fungerar bara som kanaler. Således skulle det inte vara till någon nytta för hackare som möjligtvis skulle kunna komma åt en sådan server.

Surfsharks integritetsdetaljer

  • Surfshark ligger på Brittiska Jungfruöarna. Precis som i Panama, där NordVPN är baserat, är detta ett territorium utan strikta regler för lagring av uppgifter. Följaktligen behöver Surfshark, precis som NordVPN, inte föra register över sina användare.
  • Surfshark låter dig också betala med kryptovaluta. Följaktligen behöver du inte länka ditt konto till någon personlig betalningsmetod.
  • Surfshark använder också disklösa RAM-servrar. När det gäller integritet och säkerhet är dessa lika välordnade som hos NordVPN.
  • När det gäller integritet har Surfshark några funktioner som är både bra och mindre bra för privatlivet. Istället för en dedikerad IP-adress (som NordVPN erbjuder), har Surfshark några statiska IP-servrar. Även om detta inte ger dedikerade IP-adressers alla fördelar så är det bättre för privatlivet än att inte ha någonting alls. Dessutom har Surfshark en anonym webbläsare som ett extra alternativ, och en mjukvara för att låta dig veta när din e-postadress verkar ha läckt ut på nätet. Dessa är trevliga extra integritetsfunktioner, även om de också finns tillgängliga via gratis webbläsartillägg eller webbplatser som Haveibeenpwned? Allt som allt är det inte så bra för privatlivet som det kan tyckas, trots goda avsikter.
  • Surfshark erbjuder möjligheten att använda sin anonyma sökmotor. Detta är ytterligare ett trevligt tillägg, men du bör nog använda den kostnadsfria och anonyma sökmotorn DuckDuckGo.

När det gäller integritet är det svårt att välja en vinnare. Både NordVPN och Surfshark har ett DNS-läckagetest som en extrafunktion, men i princip hoppas man att en VPN inte ska läcka ens IP-adress i första hand. Surfshark har några extra (ibland betal-)funktioner för att förbättra integriteten, men dessa funktioner är också tillgängliga genom gratis webbläsartillägg och andra gratis webbplatser, som ofta är lika bra. När det gäller integritet finner vi att skillnaden mellan dessa två VPN:er är för liten för att utse någon klar vinnare. Enligt vår mening är denna kategori oavgjord.

Integritetsvinnare: Lika

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för integritet: Lika


NordVPN mot Surfshark: vilken leverantör är billigare?

Som tabellen nedan visar så är Sufsharks billigaste abonnemang billigare än NordVPN:s. NordVPN är lite billigare när det gäller enstaka månadsabonnemang, men för de längre abonnemangen är Surfshark helt klart mycket billigare. De månatliga kostnaderna för de olika abonnemangen finns i tabellen nedan.

AbonnemangNordVPNSurfshark
1 månad11,95 USD12,95 USD
6 månader6,49 USD
1-årsplan4,92 USD
2-årsplan3,71 USD2,49 USD

Observera: Med långa abonnemang betalar du vanligtvis en gång för hela abonnemangsperioden. Därför debiteras du per abonnemangsperiod och inte per månad. Även om vi försöker hålla tablån uppdaterad så besök alltid en VPN-leverantörs webbplats för att se det aktuella priset.

Prisvinnare: Surfshark

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för pris: Surfshark


Användarvänlighet: utseende och installation

I vår lista över de bästa VPN-leverantörerna är alla leverantörer faktiskt mycket användarvänliga. Därför är det mer en fråga om smak och användarens preferens snarare än vilken som är bättre än den andra. Nedan diskuterar vi kortfattat utseendet på både NordVPN:s och Surfsharks mjukvara och hur lätt deras installationsprocesser är.

Skillnader mellan NordVPN:s och Surfsharks utseende

Liksom CyberGhost föredrar Surfshark att visa en listvy över sina tillgängliga VPN-servrar. NordVPN väljer å andra sidan att visa en kartvy som standard, med möjlighet att se servrarna i en lista, om så är att föredra. Därför har NordVPN faktiskt det bästa av två världar – en intuitiv karta, och en mer ingående lista.

Vi finner också strukturen på NordVPN:s ”inställningssida” lite tydligare. Dessutom har NordVPN ett alternativ att ”pausa” VPN-anslutningen i några minuter, vilket är mycket användarvänligt.

Skärmdumpar av NordVPN:s och Surfsharks programvara nedan.

Skärmdumpar NordVPN och Surfshark mjukvara

Båda VPN:erna fungerar intuitivt och passar nästan alla användare. Vi tycker att NordVPN har ett par snygga funktioner och alternativ som gör den något mer användarvänlig än Surfshark.

Installationsprocess

NordVPN:s och Surfsharks installationsprocesser är så pass lika att de nästan är identiska med varandra. När du har skapat ett konto loggar du in på webbplatsen och laddar ner lämplig fil för ditt operativsystem. Sedan hämtas en körbar (.exe)-fil. Du öppnar den här filen, varefter VPN kommer att installeras. När VPN-programvaran har installerats behöver du bara logga in.

På smartphones eller surfplattor kan du ladda ner VPN-appen från leverantörens webbplats, eller så kan du installera den från App Store eller Google Play. Efter att ha laddat ned och installerat appen behöver du då bara ge appen behörighet att justera nätverksinställningarna. Så snart du har klickat på godkänn så är VPN är klar för användning.

Vinnare för användarvänlighet: NordVPN

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för användarvänlighet: NordVPN


Kundservice: hur bra stöd får användarna?

Kvaliteten på en VPN-leverantörs kundservice kan också vara viktig. För majoriteten av användare kommer mjukvaran att fungera bra direkt. Men om något går fel, bör man kunna få hjälp. Vi kontaktade NordVPN och Surfshark med flera frågor, och dessa är våra resultat:

  • NordVPN och Surfshark erbjuder båda chattsupport.
  • Båda supportagenterna kunde ge oss ett lämpligt svar. NordVPN svarade snabbare och mer utfördlig i sitt svar
  • Både NordVPN och Surfshark har en supportdatabas som innehåller svaren på vanliga frågor och hjälpsamma guider.

Skillnaden mellan dessa två leverantörers kundservice var mycket liten. Men eftersom NordVPN hjälpte de oss lite bättre ger vi vinsten till NordVPN.

Kundservicevinnare: NordVPN

VPN-leverantör mot VPN-leverantör - vinnare av utmärkelse för kundservice: NordVPN


Slutsats: NordVPN eller Surfshark – vilken VPN är bättre?

NordVPN och Surfshark är mycket lika varandra vad gäller kvalitet. Båda VPN är bra, men baserat på våra kriterier är den ena något bättre än den andra. Listan nedan anger vinnaren inom varje kategori:

  • Säkerhet: NordVPN
  • Hastighet: Surfshark
  • Integritet: Lika
  • Pris: Surfshark
  • Användarvänlighet: NordVPN
  • Kundservice: NordVPN

Som du kan se är Surfshark en klar vinnare när det gäller hastighet och pris. När det gäller kundservice, säkerhet och användarvänlighet är NordVPN helt klart vinnaren. Följaktligen drar vi slutsatsen att, baserat på dessa kriterier, är NordVPN bättre än Surfshark totalt sett .

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN
Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Skulle du vilja se de andra VPN-jämförelser? Klicka då på någon av länkarna nedan:

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.