Installera ett VPN på MacOS

VPN shield and settings icon next to a mac showing MacOS (Big Sur)
Klicka här för en sammanfattning av den här artikeln
Installera ett VPN på MacOS: en snabbguide

Att använda ett VPN på din MacOS är alltid en bra idé. Ibland kan du inte använda din VPN-leverantörs programvara för detta, så du måste konfigurera anslutningen själv. I så fall följer du bara dessa steg:

1. Se till att du har rätt inloggningsuppgifter. Letar du fortfarande efter en VPN-leverantör? Vi rekommenderar ExpressVPN:

2. Gå till Systeminställningar och välj ”Network”.

3. Lägg till VPN-anslutningen genom att klicka på ”+” i det nedre vänstra hörnet. Fyll i rätt inloggningsuppgifter och välj ”Apply”.

4. Välj VPN-anslutningen från listan och klicka på ”Connect”.

Vill du veta hur du installerar ett VPN på din Mac med VPN-programvara, eller vill du helt enkelt ha mer information? Ta reda på mer genom att läsa resten av vår artikel nedan.

Om du är seriös med att hålla dig säker online och vill se till att cyberbrottslingar inte kan komma åt dina personliga data är ett VPN rätt väg att gå. Denna säkra anslutning hjälper dig att hålla dig säker när du surfar. Många Mac-användare föredrar att kunna konfigurera sitt eget VPN på MacOS utan att installera programvara från tredje part. Tack och lov kan detta enkelt göras. För att manuellt konfigurera ditt VPN så enkelt som möjligt har vi satt ihop en steg-för-steg-guide som du kan följa.

Obs: Innan du konfigurerar ett VPN på ditt MacOS behöver du ett VPN-abonnemang och tillhörande inloggningsuppgifter. Om du inte har valt ett VPN ännu, kolla in de bästa VPN-leverantörerna för MacOS eller bläddra ner för att se vilket VPN vi tycker är det bästa för MacOS.

Hur du konfigurerar ett VPN på MacOS

Om du vill konfigurera ett VPN på din Mac måste du först vara inloggad på din enhet som administratör, så att du har behörighet att justera nätverks- och säkerhetsinställningarna. Om du inte har denna behörighet, kontakta din dators huvudadministratör.

Valfritt: Beroende på ditt VPN kan du behöva ladda ner ett säkerhetscertifikat för din inloggningsnyckelring. Din inloggningsnyckelring är ett slags ”kassaskåp” där du förvarar inloggningsuppgifter och annan konfidentiell information. Information om certifikat kan hittas på din VPN-leverantörs webbplats.

Om leverantören använder ett certifikat, högerklicka på certifikatet i din nyckelring och klicka på ”Get Info”. Se till att inställningarna på certifikatet ser ut så här:

VPN setup MacOS certificate settings

Steg 1: Gå till dina VPN-inställningar

Nu är du redo att konfigurera ditt VPN på MacOS. Du måste först navigera till Systeminställningar. Du hittar detta i menyn som öppnas när du klickar på Apple-logotypen i det övre vänstra hörnet. Klicka först på Systeminställningar och sedan på nätverksikonen, som kan ses nedan:

MacOS system preferences

Steg 2: Lägg till en VPN-anslutning

När nätverksmenyn visas klickar du på den lilla ”+”-ikonen som finns under listan över möjliga nätverksanslutningar.

Network settings MacOS + icon

Detta öppnar en popup-ruta där du kan ange dina VPN-uppgifter:

VPN type popup box

  1. Välj VPN-alternativet från rullgardinsmenyn för ”Interface”.
  2. Välj din önskade VPN-protokolltyp i den andra rutan. De alternativ som finns beror på dina brandväggsinställningar och din router. Generellt sett är IKEv2-protokollet det säkraste protokollet att använda när du konfigurerar ditt VPN via Mac-inställningar.
  3. Välj ett namn för din VPN-anslutning och skriv det i rutan för ”Tjänstnamn”. Du kan välja vilket namn du vill, till exempel namnet på din leverantör eller typen av anslutning. Det behöver bara vara ett namn som du känner igen.

Klicka på knappen ”Create”, så är du redo att gå vidare till nästa steg.

Steg 3: Konfigurera ditt VPN på MacOS

Nu när du har lagt till en VPN-anslutning måste du logga in på din valda VPN-tjänst. När du har klickat på ”Create” kommer du till en annan meny. Den kommer att be om följande information: serveradress, fjärr-ID och lokalt ID.

VPN setup server address remote ID

Fyll i rutorna genom att följa dessa steg:

  1. Din serveradress kan ofta hittas i din VPN-leverantörs kontoinformation. Detta är VPN-servern du vill använda. Om du inte hittar den, kontakta kundtjänsten för din VPN-tjänst.
  2. Ställ in det externa ID:t som namnet på din valda VPN-tjänsteleverantör, eller ange bara serveradressen igen. Beroende på din VPN-leverantör är ett eller båda av dessa alternativen möjliga.
  3. Det är valfritt att fylla i det lokala ID:t, så lämna den här rutan tom om du vill.
  4. Klicka på knappen ”Authentication Settings …”.

Steg 4: Autentisera ditt konto och anslut

När du har angett dina anslutningsuppgifter måste du ange dina inloggningsuppgifter för att få åtkomst till din VPN-tjänst. Genom att klicka på knappen ”Authentication Settings” skickas du till följande skärm:

Setting up VPN account details

Välj alternativet ”Username” i rullgardinsmenyn och fyll sedan in de inloggningsuppgofter som du fick när du skapade ditt VPN-konto.

När du har fyllt i ditt användarnamn och lösenord kan du välja alternativet ”Show VPN status in menu bar” längst ner på skärmen. Detta gör att VPN-statusikonen dyker upp högst upp på skärmen, så att du lättare kan justera dina inställningar. Detta kan vara mycket användbart om du snabbt vill ansluta till ditt VPN-nätverk eller växla mellan VPN-tjänster vid en senare tidpunkt.

För att upprätta VPN-anslutningen klickar du slutligen på ”Connect”. Nu har du konfigurerat ditt VPN på MacOS!

Vilket är det bästa VPN:et för MacOS?

Om du vill använda ett VPN på din Mac-dator finns det ett par saker att ha i åtanke. Alla VPN:er är trots allt inte lämpliga för Mac-datorer. Därför bör du vara uppmärksam på faktorer som kompatibilitet med Apple-produkter, hastighet och ytterligare alternativ som VPN:et erbjuder. ExpressVPN visade sig vara det bästa alternativet när vi testade VPN:er för Mac. Förutom höga anslutningshastigheter har denna VPN-leverantör ett nätverk som innehåller över 3000 servrar i 94 länder.

ExpressVPN är en mycket användarvänlig tjänst, vilket innebär att alla klarar av att använda den. Du behöver inte en massa teknisk erfarenhet för att kunna använda detta VPN. Dessutom är ExpressVPN:s kundtjänst mycket hjälpsam. Därför är ExpressVPN ofta det bästa valet för ett VPN för allmänt bruk.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

Vill du veta mer om andra VPN-leverantörer? Se till att ta en titt på våra topp 5 bästa VPN-leverantörer för tillfället!

Installera ditt VPN på MacOS med VPN-programvara

Att installera ditt VPN genom inställningarna för ditt operativsystem är inte alltid det bästa sättet. Om du använder en betald VPN-leverantör, till exempel ExpressVPN, rekommenderar vi starkt att du använder deras officiella programvara. Denna programvara stöder ofta fler VPN-protokoll och använder DNS-servrar för att förhindra DNS-läckor. Dessutom innehåller det ofta en kill switch, som automatiskt stänger av din anslutning i händelse av ett VPN-serverfel. Kort sagt kommer du i allmänhet att vara säkrare när du använder VPN-programvara istället för att själv konfigurera anslutningen på MacOS.

Installera VPN-programvara på MacOS fungerar som följande:

Installera VPN Steg för Steg Desktop

  1. Skaffa ett abonnemang hos en VPN-leverantör och skapa ett konto.
  2. Ladda ner VPN-programvaran från deras officiella webbplats.
  3. Installera programvaran genom att följa de angivna stegen.
  4. Logga in på programvaran med ditt konto. Det handlar ofta om att fylla i kombinationen av användarnamn och lösenord som du skapade i steg 1.
  5. Valfritt: välj önskad VPN-server. Beroende på vad du vill göra online kan du välja en lämplig serverplats. Vill du titta på den amerikanska versionen av Netflix? Välj i så fall en amerikansk server. Om du är utomlands och vill titta på dina lokala streams online väljer du bara en server i ditt hemland. Slutligen, om du bara vill surfa på internet säkert, välj den server som är närmast dig för den snabbaste anslutningen.
  6. Slå på VPN:et. För de flesta VPN-programvaror görs detta med ett klick. Om du inte har valt en serverplats kommer programvaran troligtvis att välja den närmaste eller snabbaste servern.

Varför använda ett VPN på MacOS?

Det finns många skäl till varför folk bestämmer sig för att börja använda ett VPN. Här är de vanligaste skälen:

  • Dina data krypteras, vilket ger extra skydd mot hackare och cyberbrottslingar (liksom andra parter som kanske spionerar på dig, till exempel regeringar och företag);
  • Du kan använda offentliga nätverk på ett säkert sätt;
  • Din plats och IP-adress döljs;
  • Du kan ladda ner torrenter och andra filer anonymt;
  • Att kringgå regionala blockeringar på sociala medier och streamingtjänster (som Netflix) är enklare;
  • Du kan kringgå censur i vissa länder;
  • Hastighetsbegränsningar uppsatta av din internetleverantör gäller inte längre för dig.
  • Du kan få tillgång till tjänster som normalt bara kan användas inom ett företags eller en institutions nätverk. Detta är särskilt användbart när du arbetar hemifrån.

Kort sagt är det alltid bra att konfigurera ett VPN på din Mac. Du använder förmodligen den här enheten för de flesta av dina dagliga internetaktiviteter. Med ett VPN kommer din integritet och din frihet att förstärkas omedelbart.

Slutliga tankar

Vissa MacOS-användare kanske väljer att manuellt konfigurera sitt VPN. Den här artikeln förklarade hur du gör detta steg för steg. Att använda den här metoden är vanligtvis inte nödvändigt, eftersom de flesta premium-VPN:er erbjuder programvara som automatiskt konfigurerar anslutningen åt dig. Vi rekommenderar därför att du använder VPN-programvara, vilket oftast är enklare och säkrare. ExpressVPN är ett VPN som fungerar perfekt oavsett vilket sätt du väljer att installera det på din Mac.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.