Hur du döljer eller ändrar din IP-adress

How to hide my IP address featured
Klicka här för en sammanfattning
Hur du döljer din IP-adress: en sammanfattning

Om du vill surfa på webben anonymt och fritt, skulle ett första bra steg vara att ändra din IP-adress. Din lokala IP-adress innehåller mycket information om dig. Genom att gömma dig bakom en annan IP, kommer du att kunna röra dig online på ett mycket säkrare sätt. En VPN kan hjälpa dig att göra detta. Följ bara dessa steg:

  1. Välj en VPN-leverantör, till exempel CyberGhost, och få en prenumeration
  2. Ladda ner VPN-programvaran och logga in med ditt konto
  3. Välj en server (om det behövs) och Anslut till VPN

Om du går online medan du använder ett VPN kan andra bara se IP-adressen för din VPN-server, din egen IP förblir dold.

En bra VPN för att komma igång är CyberGhost. Denna leverantör är mycket användarvänlig och har även några mycket prisvärda erbjudanden.

Vill du veta mer? Läs hela vår artikel nedan för mer information om din IP-adress, hur du kan dölja och ändra den, och vilka andra fördelar detta medför. 

Under de senaste åren har vår integritet och skyddandet av våra personuppgifter blivit allt viktigare. Du kanske har hört att det är en bra idé att ändra eller dölja din IP-adress när du surfar på webben. Ditt onlinebeteende spåras i stor skala av Google, sociala medieplattformar och till och med av en del hemliga tjänster. Trots att detta är allmän kännedom idag, döljer många människor fortfarande inte sin IP-adress så bra som de borde. Dessa människor riskerar verkligen sin integritet. Kanske tror de att det inte är nödvändigt att dölja sin liv på nätet, eftersom de inte har något att dölja. Det finns dock många andra anledningar till att ändra din IP. Kommer du att hoppa på tåget och ändra din? I den här artikeln ska vi förklara hur du enkelt kan dölja och ändra din IP-adress – och varför du vill.

Vad är en IP-adress?

Change IP Address Graphic

”IP” i IP-adress står för ”Internet Protocol”. En IP-adress är ett unikt serienummer som tilldelas alla internet-anslutningar. Dessa siffror gör att enheten kan identifieras när den är ansluten till internet. En IP-adress är nödvändig för att sända och ta emot data över Internet. Utan den skulle du inte kunna utföra ens de mest grundläggande uppgifterna online.

Men din IP-adress kan också äventyra din integritet. Den avslöjar din allmänna plats, och tredje part kan använda den för att spåra dina online-aktiviteter. Dessutom kan webbplatser och regeringar välja att inte visa dig vissa sidor eller tjänster beroende på var du befinner dig. Ännu värre, cyberbrottslingar kan avlyssna din IP och göra alla möjliga skador på enheten. Av dessa anledningar väljer många användare att dölja eller ändra sin IP-adress. Ett av de bästa och enklaste sätten för att göra detta, är att använda en pålitlig VPN. En VPN-tjänst som vi rekommenderar är CyberGhost. Denna leverantör erbjuder snabba hastigheter och har ett starkt fokus på säkerhet och integritet. Dessutom är det mycket prisvärt och användarvänligt, så det är en mycket bra VPN att börja med. Om du vill ta del av våra personliga erfarenheter med denna leverantör, kan du kolla in vår omfattande CyberGhost recension.

CyberGhost
Erbjudande:
Pröva CyberGhost för 1,99 USD per månad!
Från
$1.99
8.8
  • Mycket användarvänlig
  • Hög kvalitet till ett lågt pris
  • Torrent och Netflix möjligt
Besök CyberGhost

Vill du hellre prova en gratis VPN först som är mer begränsad? Känn dig fri att ta en titt på vår lista över de bästa fria VPN-tjänsterna på marknaden just nu. Dessa är våra personliga favoriter, samtliga är pålitliga och ett bra val för alla som vill prova en VPN innan de åtar sig ett årligt kontrakt.

Hur du ändrar din IP-adress med en VPN: en steg-för-steg-guide

För att göra det så enkelt som möjligt för dig kommer vi nu visa hur du ändrar din IP-adress med en VPN steg-för-steg.

I det här exemplet använder vi CyberGhost. Processen för att installera din VPN är ganska enkel. För att ändra din IP-adress med CyberGhost, behöver du bara följa dessa steg:

  1. Klicka på denna länk för att komma till CyberGhosts webbplats
  2. Klicka på knappen för att börja nyttja deras tjänster. Du omdirigeras automatiskt till prissidan
  3. Välj det kontrakt som passar dig bäst (månadsvis, årsvis osv.)
  4. Välj den betalningsmetod du vill använda och ange din e-postadress
  5. Logga in på CyberGhosts hemsida och ladda ner den VPN-klient som fungerar på ditt operativsystem
  6. öppna installationsfilen när nedladdningen är klar
  7. gå igenom installationsprocessen för att fullt ut installera VPN på din enhet
  8. öppna den installerade VPN-programvaran
  9. Logga in med det konto du har skapat
  10. Klicka på ”surfa anonymt” och aktivera VPN

Så snart VPN har anslutit, kommer din egen IP-adress att döljas och du har fått IP-adressen för din valda VPN-server. Så länge denna anslutning är upprättad kommer du att kunna använda Internet på ett säkert och anonymt sätt. Låt VPN-programvaran köras i bakgrunden så kommer anslutningen att skyddas.

Om du vill kan du ändra platsen för din ”nya” IP genom att välja en annan server. Bläddra helt enkelt igenom server-menyn och välj det land som du vill att din nya IP ska vara placerad i. Genom att göra detta på ett smart sätt, kan du komma runt geo-restriktioner som satts upp av webbplatser, vi kommer att prata om dessa mer i detalj senare.

Laptop With Lock

Varför ska du dölja eller ändra din IP-adress?

Att dölja sin IP-adress är ett sätt att skydda sin integritet och anonymitet på nätet. Om du ändrar din IP-adress till en annan IP kan du kraftigt öka din frihet på internet. Vanligtvis, döljs och ändras din IP-adress på samma gång, till exempel när du använder en VPN. Detta innebär att du både kan få extra skydd och mer åtkomst online med bara en lösning. Om du ändrar din IP, kommer du kunna:

Hindra din ISP och andra tredje parter från att spåra dig

Din Internetleverantör (ISP) och andra tredje parter spårar regelbundet användarnas aktiviteter online genom deras IP-adresser. I USA och många andra länder är det helt lagligt för Internetleverantörer att göra det. Förutom att registrera dina online-aktiviteter, kan din ISP dela denna information med andra parter. De kan till exempel lämna över dina personuppgifter till regeringen, om de blir ombedda göra det. De kan även sälja din webb-historik till annonsörer i utbyte mot en vinst.

Förutom ISP, kan även webbplatser, sociala medieplattformar och annonsnätverk logga dina online-aktiviteter och surfvanor. De säljer vanligtvis dessa data till reklamföretag, så att de kan visa dig annonser skräddarsydda för dina specifika intressen. Om du döljer din IP-adress kommer din ISP, webbplatser du besöker, sociala medier och andra tredje parter inte längre kunna spåra dig och din enhet så effektivt.

Håll dig säker och anonym på (offentligt) Wi-Fi-nätverk

När du använder offentligt Wi-Fi, är det viktigt att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder för att hålla din IP-adress och annan personlig information säker. Offentliga Wi-Fi-nätverk är visserligen mycket bekväma men även mycket osäkra. Vem som helst i nätverket kan se din IP-adress och spionera på dina aktiviteter. Detta lämnar dig sårbar för cyberbrottslingar och andra människor med dåliga avsikter. Att dölja din IP-adress är ett viktigt steg för att skydda din personliga information och dina surfaktiviteter på ett osäkert offentligt Wi-Fi-nätverk.

Till en viss grad, gäller detta även för ett hemnätverk. Även din familj, dina rumskamrater och kollegor kan lätt se vad du gör på nätet om de är lite tekniskt kunniga. Även om detta kanske inte alltid är ett problem, kan det definitivt skapa vissa olyckliga omständigheter. Tänk om du hittat en fantastisk födelsedagspresent till din mamma som du inte vill att hon ska veta något om? Och vad händer om ditt företags nätverk inte ger dig tillgång till sociala medier, men du verkligen behöver använda twitter av någon anledning? I samtliga dessa fall, blir du hjälpt av att ändra din IP-adress.

Säker nerladdning av torrents

De flesta länder runt om i världen har lagar kring nedladdningar. Vanligtvis anses det olagligt, när material (musik, filmer, böcker) sprids online utan ägarens tillåtelse. Vissa nationella upphovsrättsorganisationer försöker aktivt stoppa denna praxis. Beroende på var du bor kan nedladdning av olagligt material resultera i böter.

Dessutom, kan vara riskabelt med nerladdningar. Hackers och skadliga torrents kan använda din IP-adress för att hålla reda på allt du hämtar hem till din dator. Denna information kan användas på alla möjliga olagliga sätt. Cyberbrottslingar kan skicka dig en ”falsk böter”, låtsas vara en officiell organisation som kämpar för upphovsrätt medan de i själva verket bara efter dina pengar. Även om du har hämtat hem något helt lagligt, kan de fortfarande försöka pressa pengar ur dig genom att hota att avslöja för allmänheten vilka filer du laddat ner – något du kanske verkligen vill undvika.

Trots alla dessa cyberbrottslingar och organisationer som håller koll på din aktivitet på nätet, har du nu chansen att vinna tillbaka en del av din integritet. Du kan göra detta genom att använda en VPN för att dölja din IP-adress och ladda ner filer säkert och privat.

Map with location

Komma runt geo-restriktioner

En vanlig anledning till att ändra sin IP-adress för många människor är att det hjälper dem att komma åt geo-begränsat innehåll. Detta inkluderar webbplatser och streamingtjänster (eller specifikt innehåll på dessa tjänster) som endast är tillgängliga i vissa länder. Till exempel är streamingtjänster som Hulu och HBO GO endast tillgängliga för användare i USA. Men om en användare som är hemmahörande i Storbritannien vill komma åt dessa tjänster, kan de komma runt den här regionala begränsningen genom att maskera deras riktiga IP-adress och ändra den till en Amerikansk. Detta görs oftast med ett VPN, som du kan programmera för att överföra data via en server som är baserad i ett annat land. Din IP-adress verkar då komma från det landet istället.

Kringgå regeringens censur

I vissa länder, som Kina och Iran, är regeringens censur på nätet väldigt utbredd. Dessa regeringar begränsar tillgången till en stor del av webben och granskar noga medborgarnas aktiviteter online. Deras syfte med detta är att kontrollera medier och nyhetskanaler så att de kan påverka sin befolkning. Du kan komma runt dessa restriktioner och hindra regeringen från att spionera på dig genom att ändra din IP-adress. Om du använder ett VPN för att maskera din riktiga IP-adress kan inte regeringen se vad du gör online.

Hur döljer eller ändrar jag min IP-adress?

Det finns ett par enkla sätt för att dölja eller ändra din IP-adress. Några av dessa är mycket säkrare än andra. För att ge dig den bästa översikten kommer vi att diskutera de vanligaste alternativen för att maskera din IP-adress och jämföra alternativen med varandra.

VPN shield

Investera i ett VPN med hög kvalitet

Som vi redan har föreslagit i andra delar av den här artikeln är det säkraste sättet att dölja din IP-adress att använda en högkvalitativ VPN-tjänst. En VPN är en säker nätverksanslutning som överför dina data via fjärrservrar. Dessutom krypterar en VPN dina data och lägger till ett extra säkerhetslager. När du ansluter till ett VPN döljs din riktiga IP-adress och du får istället IP-adressen till en av VPN-leverantörens fjärrservrar. Tredje part kommer bara att se VPN-serverns IP-adress, vilket gör det mycket svårt, nästintill omöjligt, för dem att spåra din datatrafik tillbaka till dig.

Om du vill börja använda en VPN kan du på ett enkelt sätt köpa en från en ansedd leverantör, som vi har beskrivit ovan. Bortsett från CyberGhost, finns det många andra stora VPN-leverantörer, såsom ExpressVPN och NordVPN.

Använda en proxyserver

Proxy-servrar är en annan metod som du kan använda för att dölja eller ändra din riktiga IP-adress. En viktig sak att nämna är dock att proxyservrar inte har någon av de säkerhetsfunktioner som de flesta VPN har. En proxy är en typ av server som fungerar som en mellanhand mellan användarna och Internet. När du använder en proxyserver kommer alla dina begäranden på nätet att skickas via proxyservern. Proxyn vidarebefordrar sedan dina begäranden till den webbserver som du försöker nå. Under den här processen ändrar proxyn vissa av dina data, inklusive din IP-adress. Proxyserverns server kommer att ha en egen sådan. Eftersom alla dina data skickas genom denna IP-adress, kommer den va synlig för resten av webben, istället för din.

Proxyservrar används ofta för att få åtkomst till regionbegränsat innehåll, särskilt när det gäller streaming-tjänster. Det är dock bäst att endast använda proxyservrar när du gör harmlösa saker på nätet, eftersom de inte krypterar dina data och inte kan hindra tredje part från att komma åt den. När du använder en proxyserver kan din Internetleverantör och andra tredje parter fortfarande övervaka vad du gör online. Kort sagt: proxyservrar kan vara mycket användbara för att komma runt geo-restriktioner, men bör inte användas för torrent-filer eller andra integritetskänsliga aktiviteter.

Tor The Onion Router Logo

Ladda ner Tors webbläsare

Ett annat alternativ för att dölja din riktiga IP-adress är genom att installera Tor browser. Tor är en gratis webbläsare som du kan använda för att surfa på Internet anonymt. Den krypterar dina data och dirigerar den sedan via olika servrar (Tor-noder) över hela världen. Detta gör det mycket svårare för andra att spåra dina online-aktiviteter. TOR Browser döljer även din IP-adress så att andra parter inte kan se den. En nackdel är att den bara krypterar Internettrafik i sin webbläsare, den skyddar dig inte så fullständigt som en VPN gör. Dessutom, kommer din webbupplevelse sannolikt att vara betydligt långsammare, till skillnad från när du använder en VPN eftersom dina data dirigeras via många olika servrar.

Ansluta till ett offentligt Wi-Fi-nätverk

En sista metod för att dölja IP-adressen för din privata Internet-anslutning, är att ansluta till ett offentligt Wi-Fi-nätverk istället. Men även om detta kan hjälpa dig att maskera din riktiga IP-adress, är det en mycket riskabel taktik. Du kan visserligen ta Wi-Fi-nätverkets IP-adress i stället för din vanliga, men som vi tidigare nämnt, majoriteten av offentliga Wi-Fi-nätverk är långt ifrån säkra, så alla som använder samma nätverk kan titta in i dina online-aktiviteter. Om de ville kan de till och med fånga in dina data. Det är visserligen sant att du kan dölja din riktiga IP-adress genom att ansluta till ett offentligt Wi-Fi-nätverk, men det gör dig oerhört sårbar för hackare. Om du använder offentligt Wi-Fi, vill vi därför råda dig till att göra det med en VPN som skydd.

Avslutande tankar

Om du inte skyddar din IP-adress, kan regeringar, webbplatser du besöker, din ISP och även de personer som använder samma nätverk ha koll på din datatrafik när som helst. Om du inte gillar den tanken är det klokt att dölja din IP-adress. Detta gäller även om du tror att du inte har något att dölja. Vad du gör online är helt enkelt bara din sak.

Dessutom, kan en förändrad IP ge ett par fina fördelar. Du kan till exempel använda en VPN för att få tillgång till blockerade webbplatser eller geo-specifikt innehåll. På samma sätt kommer en ändrad IP-adress göra det mycket svårare för din ISP att spåra dig eller spionera på dig, och det kommer även att hindra annonsörer från att komma åt dina data. När det gäller att dölja och ändra din IP-adress, är en VPN den överlägset säkraste och mest effektiva metoden. Genom att investera i en ansedd VPN-tjänst kan du dölja din IP-adress och bibehålla den högsta nivån av sekretess och säkerhet när du är online.

Tech journalist
Tove har arbetat för VPNoverview sedan 2017 som journalist skrivande om cybersäkerhet och utvecklingen i integritetsfrågor. Sedan 2019 är hon VPNoverview.com's nyhetskoordinator inom cybersäkerhet.