5 eyes, 9 eyes, och 14 eyes, en förklaring

5 9 14 yeux
Klicka här för en sammanfattning
5 eyes, 9 eyes, 14 eyes: en sammanfattning

”5 eyes”, ”9 eyes”, och ”14 eyes” hänvisar samtliga till ett samarbete mellan (mestadels västerländska) länder som utbyter känsliga uppgifter. Dessa länder samlar in information om sina medborgare och delar den med varandra när det behövs. Med andra ord, de spionerar effektivt på medborgarna. Data-insamlingen på sådana nivåer kan vara användbar, till exempel när man försöker lokalisera en terrorist eller internationell brottsling. Men mestadels inkräktar den på vårt personliga utrymme och vår integritet.

Om du vill förbli någorlunda anonym när du surfar på nätet, bör du förmodligen börja använda en VPN. Med tanke på 5 eyes, 9 eyes, och 14 eyes, är det viktigt att välja en VPN-leverantör som inte finns i ett av de länder som deltar i dessa allianser. För när allt kommer omkring, om de är belägna någon annanstans, kommer de inte att omfattas av dessa invasiva integritetslagar. Därför blir de mer kapabla att skydda din integritet. Ett bra alternativ att fundera över är ExpressVPN:

Vill du veta mer om 5 eyes, 9 eyes och 14 eyes? Fortsätt läsningen nedan!

Eye on Laptop

Om du är intresserad av sekretess kan du ha hört talas om termerna ”5 eyes”, ”9 eyes” och ”14 eyes”. Dessa termer används för att beskriva en koalition av länder som arbetar tillsammans för att få och dela alla typer av data. Dessa länder nu blivit en nästintill världsomspännande organisation med tillgång till gigantiska mängder information.

Om du bor i ett av koalitions-länderna kan det vara bra att veta att din regering kan dela information om dig med de andra medlemmarna i dessa allianser. Detta får allvarliga konsekvenser för din integritet online. Vad dessa 5 eyes, 9 eyes, och 14 eyes-länder gör exakt, hur de kom till, och vilka konsekvenser deras åtgärder har för din integritet kommer att diskuteras i denna artikel.

Ursprunget till 5 eyes

Den ursprungliga 5 Eyes-alliansen bildades på 1940-talet. Den började som en union mellan Förenta staterna och Storbritannien: det så kallade UKUSA-avtalet. Detta gjorde det möjligt för Förenta staterna och Storbritannien att lättare utbyta information. Kanada, Australien och nya Zeeland anslöt sig senare till UKUSA-avtalet, eftersom de var samarbetsvilliga samväldesländer med ett gemensamt rättssystem. Detta är hur 5 eyes, även känd som FVEY, kom till.

Utveckling av övervakningssystemet ECHELON

Under det kalla kriget utvecklade FVEY ett system som tillät dem att avlyssna sovjetisk kommunikation. Detta system, som kallas övervakningssystemet ECHELON, används nu för att övervaka kommunikationen av miljarder medborgare över hela världen.

Allmänheten fick kännedom om ECHELON-systemet under 90-talet, vilket orsakade en liten upprördhet både i Europa och i Förenta staterna. 9/11-attackerna och det efterföljande kriget mot terrorn användes för att argumentera för en fortsättning och till och med en ökning av övervaknings-metoderna. Nu har fokus lagts på internet. Detta är en rimlig utveckling, eftersom internet länge varit på uppgång och nuförtiden sker ju den största delen av vår kommunikation online.

5 eyes och ökningen av spioneri över hela världen

Keylogger HackerMed utvidgningen av ECHELON-systemet och datautbytet mellan 5 eyes-länderna stod det snabbt klart att massövervakning nu var den en del av vardagen, världen över. Även idag, är kommunikationen mellan landstjänstemän eller till och med medborgare, avlyssnad, och delad med de andra 5 eyes länderna, detta i stor skala. På grund av avtalet har övervakningsmängden bara ökat under åren.
Lagstiftning i USA brukade ange att NSA inte tilläts spionera på sina egna medborgare. Eftersom dessa regler är olika i andra länder, är det ofta lättare för USA att ha en utländsk organisation, till exempel en från Storbritannien, som spionerar på sina medborgare. På grund av 5 eyes alliansen kan Storbritannien enkelt dela denna information med NSA. Detta skapar möjlighet för länder att kringgå sina egna sekretesslagar och använda massövervakning på sina medborgare.
Under tiden har flera nya lagar om spionage införts i olika länder. För närvarande tillåts amerikanska NSA att komma åt telefonposter, spåra människor var de än är och hacka enheter om det behövs. Dessutom har Storbritannien gått med på att införa en ny lag om spionage och Ryssland och Kina har gått med på att samarbeta när det gäller (cyber) spionage för att bättre skydda sig mot cyberattacker.

Uttökning av 5 eyes alliansen: 9 eyes och 14 eyes

Med tiden har 5 eyes alliansen expanderat till att även omfatta andra länder. Dessa olika allianser har vuxit till ett stort nätverk av länder som delar känslig information med varandra. Detta inkluderar kommunikation mellan medborgare och organisationer.
9 eyes länderna inkluderar de ursprungliga 5 eyes länderna, samt Nederländerna, Frankrike, Danmark och Norge. Medan 9 eyes är mestadels en expansion av 5 eyes, är samarbetet mellan dessa nio länder mindre intensivt än vad som är fallet med 5 eyes. Slutligen finns det också 14 eyes alliansen, som inkluderar Belgien, Italien, Tyskland, Spanien och Sverige. Även här är målet att få information och dela den med varandra när det behövs. 14 eyes är dock inte lika strikta och intensiva i sitt samarbete som 9 eyes och 5 eyes är. Oavsett så delar dessa 14 länder känslig information med varandra utan att behöva gå igenom för mycket problem. Denna information når till och med privat kommunikation mellan medborgarna.

Skydda dig mot Mass-övervakning

Eftersom en allt större del av våra liv levs på Internet och inegriteten online blir en allt viktigare faktor, är det bra att vara medveten om begrepp som 5 eyes, 9 eyes, och 14 eyes allianser. Sådana projekt har potential att allvarligt skada din integritet. En statlig myndighet i det land du lever i kan avlyssna din personliga kommunikation. Detta leder till att de kan dela denna kommunikation och andra personuppgifter, med myndigheter i andra länder. Din regering kan göra det utan ditt direkta tillstånd.

För att skydda sig mot dessa krafter, väljer nu vissa internet-användare att använda en VPN. En VPN är mycket effektiv när du vill skydda din integritet online och dölja din datatrafik från nyfikna ögon. Det finns dock en sak som bör noteras: om ditt syfte med att använda en VPN är att bli osynlig för 5 eyes, 9 eyes, 14 eyes-länder, bör du välja en VPN som inte är baserad i ett av dessa länder. Några exempel på Premium VPN-leverantörer som inte är utsatta för massövervakning av 14 eyes-länderna är:

ExpressVPN

ExpressVPN är en stor aktör på VPN-marknaden. Denna leverantör ligger på Brittiska jungfruöarna. Därför behöver du inte oroa dig så mycket för 5 eyes och de andra allianserna om du konsekvent använder denna VPN.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

NordVPN

I skrivande stund är NordVPN störst av alla VPN där ute. Företagets huvudkontor ligger i Panama. Detta land är inte en del av 5 eyes, 9 eyes eller 14 eyes alliansen.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

CyberGhost

CyberGhost är en annan populär VPN. Denna leverantör har arbetslag som arbetar i både Rumänien och Tyskland. Dock är deras huvudkontor i Rumänien, som placerar dem utanför 5 eyes, 9 eyes och 14 eyes jurisdiktion.

CyberGhost
Erbjudande:
Pröva CyberGhost för 1,99 USD per månad!
Från
$1.99
8.8
  • Mycket användarvänlig
  • Hög kvalitet till ett lågt pris
  • Torrent och Netflix möjligt
Besök CyberGhost

Översikt av 5 eyes, 9 eyes, och 14 eyes-länder

Nedan kan du få en snabb överblick över vilka länder som utgör 5 eyes, 9 eyes, och 14 eyes-alliansen.

5 eyes länder9 eyes länder14 eyes länder
USAUSAUSA
StorbritannienStorbritannienStorbritannien
AustralienAustralienAustralien
KanadaKanadaKanada
Nya ZeelandNya ZeelandNya Zeeland
NederländernaNederländerna
FrankrikeFrankrike
DanmarkDanmark
NorgeNorge
Belgien
Italien
Tyskland
Spanien
Sverige

Avslutande tankar

5 eyes, 9 eyes, och 14 eyes-länderna bildar en gigantisk västerländsk allians som utbyter känslig information och använder massövervakning. Det har nästintill blivit ett globalt spioneri-nätverk. Avtalen i alliansen gör det möjligt för dessa länder att kringgå sina nationella integritetslagar och ändå få tag på mer information än vad de borde ha. Detta innebär att om du bor i en av 14 eyes- länderna, kan din regering dela vilken information som helst med myndigheter i de andra 13. Av den anledningen är kanske lite hjälp av en VPN för att förbättra din online-integritet inte en så dålig idé. En bra VPN garanterar att ingen byrå kan avlyssna din internettrafik. Du kanske tror att du inte har något att dölja, men med så många ögon som tittar, vem vet vad de kan se och vad de kan använda din information till.

Tech journalist
Tove har arbetat för VPNoverview sedan 2017 som journalist skrivande om cybersäkerhet och utvecklingen i integritetsfrågor. Sedan 2019 är hon VPNoverview.com's nyhetskoordinator inom cybersäkerhet.