Bästa alternativ till Google 2021 – ta kontroll över din integritet!

A laptop screen depicting the services provided by Google
Klicka här för en kort sammanfattning av denna artikel
Sammanfattning: Bästa alternativ till Google 2021!

Google tillhandahåller en rad tjänster, som exempelvis Sök och Maps vilket gör vårt dagliga liv mycket enklare. De flesta av dessa är gratis, vilket bara gör dem mer populära.

Men människor blir alltmer medvetna om integritetsrisker i samband med användning av Googles tjänster. Dessa risker härrör från Googles affärsmodell, som bygger på datainsamling och delning för att skapa riktade annonser.

Att lämna Google är inte lätt, men kunskap om tillgängliga alternativ hjälper till att göra processen enklare. I den här artikeln tillhandahåller vi alternativ till Googles mest populära tjänster, inklusive:

  1. Brave istället för Chrome
  2. DuckDuckGo i stället för Google Search
  3. pDrive i stället för Google Drive
  4. Piwigo i stället för Google Foto
  5. ProtonMail i motsats till GMail
  6. OpenStreetMaps istället för Google Maps
  7. DTube för att ersätta YouTube
  8. /e/ istället för Android

Läs hela artikeln för att lära dig mer om varför du ska leta efter Google-alternativ och vilka alternativ du ska välja!

Otaliga individer över hela världen använder Google-produkter. Faktum är att sju av dess tjänster, till exempel Sök och Foton, har var och en fler än en miljard månatligt aktiva användare! Användarvänligheten, variationen och nollkostnaden lockar alla typer av kunder till Googles appar.

Folk blir dock alltmer medvetna om de integritetsproblem som är förknippade med att använda Googles gratistjänster. De vill nu bort från Google för att skydda sin integritet. Tyvärr hindras deras försök att byta, av brist på information om Google-alternativ.

Den här artikeln ger alternativ till några av Googles mest populära produkter. Den förklarar också varför och hurGoogle tillhandahåller sina tjänster gratis och vad detta innebär för din integritet.

Google Chrome-alternativ

Google Chrome logotypChrome är Googles webbläsare och ditt fönster mot internet. Det gäller 65 procent av den globala webbläsarmarknaden, trots ett dåligt rykte kring integritet. Faktum är att den är Googles mest kraftfulla datainsamlingsverktyg.

Den kräver avsevärt mycket bearbetningsbelastning på dina enheter, vilket kan sakta ner deras prestanda. Så det är en smart idé att överge Chrome och övergå till en annan webbläsare. Vi föreslår att du väljer ett av alternativen nedan.

1. Tor-webbläsaren

Tor The Onion Router logotypTor har etablerat sig som ett vardagsbegrepp när det gäller privat och anonym surfning. Den använder NoScript för att maskera din aktivitet från webbplatser du besöker och tar till och med bort cookies efter varje session. Dess starka 3-lagersskydd i kombination med en bra VPN kan göra dig till ett digitalt spöke. Tor kan dock vara ganska långsam och rekommenderas inte för att strömma innehåll online.

2. Brave

Brave webbläsare logotypBrave, som lanserades 2016, är baserad på Chromium. Som ett resultat därav behåller den några av Chromes omtyckta drag i en mindre integritetsinvasiv webbläsare. Den är säkrare än Chrome och snabbare än Tor. Den har också några fiffiga säkerhetsfunktioner, som inbyggd annonsblockering och förmågan att säkra icke-HTTPS-länkar. Brave är dock inte helt annonsfritt eftersom det lanserade sitt eget annonsprogram 2019. Ändå använder den inte någon av dina uppgifter för att anpassa dessa annonser. Viktigt att nämna är att Brave åkte fast i en en skandal kring affiliate-hänvisningar 2020, till följd av ett funktionsfel med automokomplettering. Även om det här problemet sedan dess har lösts visar det hur viktigt det är att alltid vara kritisk mot de verktyg du använder för att nå internet.

3. Mozilla Firefox

Firefox logotyp litenFirefox har varit en av Chromes största konkurrenter ett tag. Den skiljer sig från Chrome, eftersom den inte säljer din information till tredje part för annonser. Mozilla Foundation är en icke vinstdrivande organisation och driver Firefox på ett transparent och open-source sätt. Naturligtvis kräver aktivering av Firefox integritets- och säkerhetsfunktioner anpassningar, vilket kan vara avskräckande för vissa användare. Du bör också notera att Firefox är ganska RAM-hungrig, likt Chrome, och kan sakta ner gamla maskiner.

Vår artikel om bästa webbläsare för din integritet ger en djupdykning i dessa tre webbläsare och flera andra.


Alternativ till Google Sök

Att använda Google Sök för att hitta relevant information är så snabbt och enkelt att de flesta inte beaktar integriteten av dess användning.

För att leverera högt personaliserade resultat, Google spårar din IP-adress och dina sökfrågor och tilldelar ett unikt ID som övervakar de webbplatser du besöker och länkar du klickar på. Därför blir det viktigt att överväga integritetsfokuserade alternativ som samlar in minimal av personlig information. Tre av dessa listas nedan:

1. Startpage

Startpage.com är en utmärkt integritetsfokuserad sökmotor som är baserad på Googers resultatdatabas, utan loggarna och spårarna. Detta innebär att du sannolikt kommer att få uttömande resultat utan de anpassade annonserna.

2. DuckDuckGo

DuckDuckGo är kanske det mest populära integritetsvänliga sökalternativet till Google. Den kombinerar multipelkällor, inklusive Yahoo!, Wikipedia och sin egen webbkrypare för att erbjuda imponerande sökresultat. Dessutom använder den Tor Network, vilket gör den ännu svårare attspåra aktivitet på nätet.

3. Qwant

Qwant logotypQwant är en Frankrike-baserad, säker sökmotor. Dess ansats ligger i funktioner den står tillhandahåller utöver grundläggande sökning. Till exempel lämnar den nyheter och trender på sin hemsida. Den låter dig också söka efter musik. Qwant Maps erbjuder till och med ett av de gångförbara alternativen till Google Maps (som kommer att gås igenom senare).


Google Drive-alternativ

Molntjänst-Google-Drive-logotyp-150x150Google Drive ger en allt-it-ett-lösning för alla dina molnlagringsbehov. Du får till och med 15 GB gratis bara genom att skapa ett konto. Dess tillgänglighet över plattformar gör den ännu mer tilltalande. Trots allt detta är det fortfarande en del av Googles övervakningsstruktur. Lyckligtvis finns det en hel del säkra alternativ till Drive:

1. pCloud

Pcloud logotyppCloud är ett av de ledande alternativen till Drive for individer, särskilt eftersom det kommer med ett gratis 10 GB-abonneman. Den har också några av Drives mest tilltalande funktioner, inklusive sömlös dokumentdelning och plattformsfunktionalitet. Allt detta är paketerat med säker kryptering på klientsidan och nollkunskaps-sekretess.

2. Tresorit

Tresorit logotypTresorit håller på att växa fram som en användarvänlig filvärd och delningstjänst. Den är baserad i Schweiz och är kompatibel med GDPR. Detta innebär att det erbjuder något av deet högsta integritetsskydd som finns. Dess fokus på dataresidensflexibilitet, tredjeparts-revision, liksom analyskodtestning, gör den till ett mycket tilltalande alternativ för små som stora företag. Däremot den är dock något dyr för enskilda användare.

3. Nextcloud

Nextcloud skiljer sig från de övriga alternativen som anges ovan, eftersom det är en värdlösning som är gratis och har öppen källkod (FOSS). Detta innebär att din data förvaras i ditt eget datacenter eller på en server som hanteras av dig, istället för att flyta runt i molnet. Dessa funktioner gör det till ett attraktivt alternativ för dem som vill utöva full kontroll över sin data samtidigt som de tillåter samarbete och delning genom Nextclouds produktsvit.


Google Foton-alternativ

Google Foto är en extremt populär tjänst, särskilt eftersom den brukade erbjuda obegränsat med uppladdning av högkvalitativa foton. Dessutom använder Google Foto bildigenkänning och AI för att redigera foton och få dem att se få bättre ut.

Men från och med juni 2021 sätter Google en gräns på 15 GB även på högkvalitativa fotouppladdningar. Detta har lett till att många användare söker efter ersättare som erbjuder samma funktionalitet och smidighet. Några av dessa är:

1. iDrive

iDrive är en veteran inom filhotelltjänster som tillhandahåller några unika funktioner för fotografer. Den har ett gratisabonnemang på 5 GB, vilket kan vara tillräckligt för amatöranvändare. Även för proffs erbjuder den generösa 5 TB till en kostnad av 52,12 USD/år. Den är mycket säker eftersom den krypterar data både när den är i vila och i överföring.

2. Piwigo

Piwigo är ett praktiskt alternativ för användare som är intresserade av värdservrar på vilka de lagrar sina bilder. Programvaran i sig är FOSS, vilket innebär att du bara behöver betala för ditt webbhotell. Detta stödjer uppladdningar från flera enheter och redigeringsverktyg, så som Lightroom. Funktioner som batchhantering gör det enklare att organisera och dela foton med familj, vänner och kunder.

3. Adobe Creative Cloud

Adobe är en av ledarna när det gäller fotohantering och redigeringsverkyg. För Adobe-användare, erbjuder dess Creative Cloud en perfekt lösning för att lagra och överföra foton och videor mellan olika programvara på alla ens enheter. Det kanske dock inte är lämpligt som en fristående fotolagringslösning med tanke på dess höga kostnad och djupa integration med Adobe-verktyg.


Gmail-alternativ

Gmail är en av de mest använda e-posttjänsterna. Bara dess stora användningsvolym gör den mycket känslig för intregritetshot. Det har rapporterats att Google inte bara läser av innehållet i dina e-postmeddelanden för att leverera annonser, utan också delar denna information med tredjeparts-appar i vissa sammanhang.

Dina e-postmeddelanden innehåller vanligtvis en otrolig mängd personlig, känslig och hemlig information så det är idealiskt att byta till en leverantör som respekterar din integritet. Några alternativ för dig att överväga är:

1. ProtonMail

ProtonMail logotyp ikonNamnet ProtonMail kan låta bekant för de flesta läsare eftersom det har odlat sin användarbas under de senaste åren. Lokaliserad i Schweiz har ProtonMail end-to-end-kryptering på hög nivå, bygger på öppen källkod och kräver ingen personlig information för att registrera sig. Du kan registrera dig för fri och få lagring på upp till 500 MB, som kan utökas genom att välja ett betalabonnemang. ProtonMail erbjuder också väldesignade appar för alla större operativsystem.

2. StartMail

Skaparna av Startpage har tagit med sig sin expertis inom säkerhet och integritet till e-post med StartMail. Tjänsten har några exceptionella sekretessfunktioner så som PGP-kryptering, 2FA och stöd för brännarkonton och alias. De erbjuder dock ingen gratis tjänst, vilket innebär att du måste betala för att använda StartMail. Det finns inga mobilappar ännu.

3. Tutanota

Förstahandsvalet av epost-leverantör bland journalister, forskare och yrkesverksamma som arbetar med känslig information är Tutanota. Denna var en av de första tjänsterna att tillhandahålla end-to-end-kryptering 2011 och den har byggt ett formidabelt rykte för sitt integritetsskydd sedan dess. Det faktum att det är öppnad källa ger ytterligare trovärdighet och öppenhet till sin verksamhet.


Google Maps-alternativ

Google Maps IconsDet råder ingen tvekan om att Google Maps erbjuder oöverträffad navigation, vägbeskrivningar och intressanta platser. Men den spårar och lagrar din position när du använder appen och skapar en tidslinje av platser du har besökt.

Även om det är nödvändigt att samla in en viss mängd platsdata för att erbjuda navigeringstjänster, gör följande tjänster det på ett mer integritetsvänligt sätt än Google:

1. OpenStreetMap

OpenStreetMap (OSM) hyllas som en Wikipedia av kartor eftersom den är baserad på bidrag från frivilliga användare. Detta innebär att du föreslå ändringar eller lägga till kartor på platser där täckning saknas. OSM är främst web-baserad och har inte för många funktioner förutom grundläggande navigering och riktning. Den har en stor samling av kartor, som används av andra alternativa appar, som Maps.me.

2. Maps.Me

Maps.Me är en tjänst som baseras på OSM:s databas. Det tillhandahåller kartor över mer än 300 länder och öar. Appen är främst avsedd för offline-användning även om onlineversionen ger ytterligare information om kollektivtrafik och trafik. Intressanta platser är välkategoriserade, och den låter dig till och med dela färdspår. Maps.Me är en plattform med öppen källkod och använder minimalt med information för att erbjuda sina tjänster. Den använder dock din platsdata för att tillhandahålla en del annonser. Dessa uppgifter är dock inte kopplade till någon personlig profil.

3. Sygic Maps

Sygic Maps är ett annat bra och säkert alternativ till Google Maps. Det är baserat i Europa och uppfyller GDPR:s integritetskrav. Alternativet erbjuder navigations, körfältsvägledning och tillgänglighetsinformation för parkeringsplatser i vissa länder. Resenärer och turister upplever att dess reseguider och rekommendationer från TripAdvisor är till stor hjälp.


YouTube-alternativ

”YouTube är den mest populära plattformen när det gäller att dela och strömma videoinnehåll. Den erbjuder också många metoder för innehållsskapare att monetarisera sitt innehåll.

YouTube är helt centraliserat. Detta innebär att den har full kontroll över vad som delas på plattformen och kan välja att ta bort allt innehåll. Dess sökalgoritm är också utformad för att konsekvent mata dig med personligt innehåll baserat på din tittarhistorik. Detta skapar en ekokammare eller filterbubbla som begränsar kontakten med nytt och organiskt innehåll.

Apparna som föreslås nedan är ditt bästa alternativ för att bryta dig ut ur YouTubes ekokammare:

1. DTube

DTube är en helt decentraliserad plattform. Den ligger i en blockkedja. Detta innebär att den inte styrs av någon central enhet, som hos YouTube. Den har inte heller någon rekommendationsalgoritm. Istället hanteras innehållet av dess community. På grund av dess decentraliserade natur är DTube censurfri. Slutligen tillåter DTube innehållsskapare att tjäna pengar via kryptovaluta.

2. PeerTube

PeerTube är ett annat decentraliserat och open source-baserat alternativ till YouTube, finansierat av en fransk ideell organisation. Denna gör det möjligt för användare att vara värd för servrar, eller ”instanser”, där innehåll sedan laddas upp. Genom att göra det undviker det den centrala kontrollen som andra videotjänster likt YouTube och Vimeo utövar över användarens innehåll. Dessutom erbjuder den också integrering med andra populära sociala medieplattformar med öppen källkod, så som Mastodon.

Förutom DTube och PeerTube finns andra alternativ till YouTube också tillgängliga, men vi har beslutat att inte inkludera dem av olika skäl. Vissa, som Vimeo, använder personliga data för att skapa riktade annonser. Andra, som BitChute, började som censurfria videohotellplattformar, men förvandlades snabbt till plattformar som framförde hatpropaganda och desinformation. Av dessa skäl rekommenderar vi dem inte och råder dig att vara försiktig när du bestämmer dig för att använda dem.


Android-alternativ

Android-telefonAndroid är operativsystemet för de flesta smartphones som inte är Apple, och även för vissa bärbara datorer. Det är dock utformat med flera av Googles tjänster i centrum. Till exempel kräver de flesta telefoner som kör Android att du loggar in på ett Google-konto för full funktionalitet. På samma sätt är Google-sökning standardsökningen på de flesta Android-telefoner. För att bryta dig ur denna inlåsningeffekt skapad av Android kan du överväga följande alternativ:

1. /e/

/e/ är en Android-distribution som ger en helt öppen källkodsupplevelse. Den ersätter Googles tjänster med sina egna och använder FOSS så mycket som möjligt. Den stöder 112 enheter och uppdateras regelbundet. Appbutiken i /e/ är baserad på F-Droid (ett alternativ till Play Store, med öppen källkod) och gör det möjligt för användare att installera några av de mer populära Android-apparna. Den enda nackdelen är att installation / e / kan visa sig vara utmanande för de flesta användare.

2. LineageOS

När det gäller att replikera Android-upplevelsen utan Googles appar finns det få bättre alternativ än LineageOS. Som del av den omåttligt populära CyanogenMod ger LineageOSger en rejäl Android-upplevelse i öppen källkodsmiljö. Det omfattande mängden enheter det ger stöd för bidrar också till dess popularitet.

Anmärkning: I den här listan har vi utelämnat programvara och tjänster som tillhandahålls av andra ”BigTech”-företag som Microsoft, Apple och Amazon. För allt till trots, så har de tjänster som tillhandahålls av dessa företag några av samma integritetsrisker som vi försöker undvika genom att flytta från Google.


Varför behöver jag alternativ till Google?

lista med förstoringsglassSvaret på denna fråga ligger i att förstå Googles affärsmodell, som bygger på datasamling Den data som samlas in från användare används för att rikta in annonser. Google tjänar intäkter från de tjänsteleverantörerna som betalar för dessa annonser. Faktum är att företaget drog in mer än 45 miljarder dollar på annonsintäkterna enbart under första kvartalet 2021.

Så Google tjänar alltså på den personliga och känsliga data som man samlar in från dig. När du tänker på det så här, är Googles tjänster inte gratis, eftersom du betalar för dem med din data.

Under 2019 fick Google en bot på 57 miljoner dollar av EU eftersom det gjort sig skyldigt till att inte avslöja för användarna hur den data som samlades in kunde påverka deras integritet. Upprepade fall av sådana integritetsöverträdelser hämmar din online-säkerhet och integritet, varför det är viktigt att leta efter integritetsvänliga alternativ till Google.

Hur samlar Google in data?

Google använder en mängd olika tekniker och metoder, inklusive cookies och webbläsares fingeravtryck, till spår av din aktivitet på nätet. Den insamlade datan används för att skapa en unik profil över dina intressen och beteendemönster. Profilen kan sedan användas för att skräddarsy och rikta annonser som är specifikt anpassade till dig.

Google_profil

Google har försökt ta itu med spårnings- och datainsamlingsproblem genom att åta sig att helt fasa ut cookies senast 2023. Men dess nya FloC-teknik som kommer att ersätta cookies, har inte ingett mycket förtroende bland integritetsentusiaster. De fruktar att detta inte är annorlunda från tredjepartskakor utan till och med kan vara värre.

Finns det något integritetsvänligt sätt att använda Google?

Låt oss inse fakta: Googles appar är otroligt praktiska att använda. De integreras sömlöst med varandra,och du behöver bara ett konto för att komma åt dem alla. Dessutom är flera företag och arbetsplatser beroende av Google Workspace för att bedriva verksamhet. Detta gör att många undrar om det finns ett mer privat sätt att använda Google.

Det finns några saker du kan göra för att göra din användning av Google mer privat.

Du kan förstå och ta kontroll över dina integritets-inställningar för att minimera spårning och anpassning av från Googles innehåll.

Google konto välkommen

Du kan också överväga att använda Virtual Private Network (VPN) som krypterar och skyddar din onlineaktivitet och information. Kombinerat med en solid annonsblockerare och webbläsartillägg som Ghostery och Privacy Badger, kan du uppnå lite mer integritet och säkerhet när du surfar.

Att implementera ovanstående steg lär säkert att bidra till att upprätthålla din integritet online. Om du vill leva ett Google-fritt liv bör du anta en holistisk strategi, vilken förutsätter en gradvis övergång till andra tjänster.

Bästa alternativ till Google 2021 - vanliga frågor

Några av er kan ha specifika frågor som du behöver snabba och korta svar på. Eller så kanske du letar efter alternativ till tjänster som inte anges ovan. Om så är fallet – se svaren på några av de vanliga frågorna om Google-alternativ nedan.

Vänligen meddela oss om det finns något vi har missat, genom att lämna en kommentar i kommentaravsnittet.

Google samlar mycket personlig information om dig genom sina olika tjänster och produkter. Denna information delas ofta med tredje part för att anpassa och rikta annonser. Dessa metoder ger upphov till oro över ens integritet och säkerhet online. Därför är det bättre att överväga integritetsvänliga alternativ till Google.

Googles dokumentsvit erbjuder flera funktioner. Dess funktionalitet har förbättrats mycket nyligen, och den är ett verkligt hot mot Microsoft Office. Integritetsproblem uppstår dock med båda tjänsterna. Några diskreta alternativ är:

  1. CryptPad
  2. Collabora Online
  3. ONLYOFFICE

Om du letar efter andra alternativ till Googles tjänster så kan du läsa om dem här.

Google styr de appar som du kan installera på telefonen via Play Store. Även om du kan hitta och ladda ner APK:er från onlinekällor kan dessa innehålla virus och skada din enhet. Några säkra alternativ är:

  1. F-droid
  2. Aptoide
  3. Aurora Store

Med världen som drabbats av COVID-19-pandemin har människor letat efter videosamtalslösningar. Några säkra alternativ till Googles tjänster inkluderar:

  1. Signal – för säkra samtal med individer eller små grupper
  2. Join.me – för samtal med större grupper

En omfattande lista över säkra videokonferenslösningar finns tillgänglig här.

International security coordinator
Marko has a Bachelor's degree in Computer and Information Sciences. He coordinates and manages VPNOverview.com's team of international VPN researchers and writers.