Så här får du i 16 steg säker tillgång till dark web

Woman sitting behind her computer accessing the Dark Web
Klicka här för råd om säker tillgång till dark web
Få tillgång till dark web - säkerheten först

Dark web är fascinerande för många människor. För att få tillgång till dark web måste du använda Tor-webbläsaren. Detta är en webbläsare som kan användas för att surfa och komma åt dark web anonymt. Om du vill komma åt dark web är det viktigt att du gör detta på ett säkert sätt. För extra skydd och integritet online är det mycket tillrådligt att du använder en VPN-anslutning. Så här installerar du ett VPN:

 1. Abonnera hos en bra VPN-leverantör
 2. Ladda ned VPN-appen till din enhet
 3. Välj en VPN-server i landet som inte blockerar Tor-webbläsaren
 4. Öppna Tor-webbläsaren och surfa på dark web på ett säkert och anonymt sätt

Vi rekommenderar NordVPN. Denna är en pålitlig och snabb VPN-leverantör med hög integritetsstandard.

Även med en VPN-anslutning kan du vara i riskzonen på dark web. Du är aldrig 100 % säker. Du kan av misstag avslöja personlig information eller klicka på fel länk. Så var alltid försiktig och var medveten om cyberbrottslingar.

Vill du ha mer information om hur du säkert får tillgång till dark web? Läs hela artikeln nedan för att ta reda på allt det och mer därtill.

The dark web (mörka nätet) är en mystisk plats. I korthet är det del av internet du inte kan besöka med en vanlig webbläsare. Ofta används termen ”deep web” som ersättning för dark web. Detta är dock en helt annan del av internet (beroende på vilket land du är i). Grovt ser internet är så här:

Typ av nätKort beskrivning
Surface web”Surface web (ytwebb) är det ”vanliga” internet. Det består av alla webbplatser som är tillgängliga via webbläsare som Google Chrome, Microsoft Edge, Safari och Mozilla Firefox genom vanliga sökmotorer som Google och Bing. Tänk på webbplatser som Amazon, Wikipedia eller ditt lokala bageris webbplats.
Deep webDeep web (djupwebb) är den del av internet som finns bakom stängda dörrar. Detta inkluderar filer, företagsnätverk och sidor som du bara kan komma åt om du är inloggad. Denna data visas inte i sökmotorerna. Tänk till exempel på inkorgen i din e-post eller ditt företags anslagstavla som endast är tillgängliga för personer som arbetar på ett visst företag. Detta är den överlägset största delen av internet.

Termen ”deep web” används ibland som synonym för dark web, medan de två faktiskt är olika. Men termen ”deep web” används på vissa språk i stället för ”dark web”.

Dark webDark web är den ”osynliga” delen av internet som du bara kan besöka med en speciell webbläsare, till exempel Tor. Tor är en förkortning av The Onion Router (Lökroutern). Genom Tor-webbläsaren kan du surfa på internet, precis som med exempelvis Google Chrome. Skillnaden är dock att Tor-webbläsaren också ger dig tillgång till webbplatser som inte är tillgängliga på det vanliga nätet (surface web). Denna samling webbplatser kallas dark web.

Dark web består av alla typer av webbplatser, precis som surface web. Och även om dark web är känd för ”olagliga” webbplatser så utgör dessa webbplatser bara en liten del av dark web.

Även om det inte är så svårt att komma åt dark web är det viktigt att du tänker på din onlinesäkerhet. Dark web är oreglerad och cyberkriminella kan lura var som helst. Det är därför du bör utbilda dig själv och säkra ditt system innan du går in i dark web. Den här artikeln ger dig råd om hur du på säkert sätt kommer åt dark web.

Vill du veta hur du ställer in Tor-webbläsaren och hur man navigerar på dark web? Då har du kommit till rätt ställe. Vi ger dig en omfattande steg-för-steg-beskrivning med länkar och tips om hur du kan surfa på dark web-platser så säkert som möjligt. Om du stöter på termer du inte förstår kan du kolla in vår dark web-ordbok för ytterligare förklaringar.

Säkerhet först! Använd en VPN

Om du vill komma in på dark web rekommenderar vi starkt att du använder en VPN-anslutning. Att använda en VPN ger dig extra integritet och skydd online. Tor-nätverket har flera sårbarheter, och en VPN kan skydda din integritet och data. Det är dock bättre att inte ansluta till en VPN när du använder en mobile live OS. Du får läsa mer om det här senare.

En VPN säkerställer att du är mer anonym, fri och säker på webben. Eftersom en VPN låter dig komma åt internet med en annan IP-adress, kan ditt onlinebeteende inte länkas till dig. Eftersom dark web också används av brottslingar och hackare är det bra att se till att ingen kan spåra din identitet.

Vill du prova en snabb, enkel VPN så att du kan surfa säkert, även på dark web? NordVPN är ett bra och billigt alternativ. NordVPN har höga hastigheter även på .onion-webbplatser. Ta en titt på vår fullständiga NordVPN recension för att lära dig mer om denna leverantör eller ladda ner NordVPN på deras officiella hemsida genom att klicka på knappen nedan.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
 • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
 • Trevlig och tilltalande app
 • Ingen loggning
Besök NordVPN

Om du hellre vill bekanta dig med andra bra VPN-leverantörer så kan du ta en titt på vår artikel om fem bästa VPN:er. För mer information om vad en VPN-anslutning gör och hur den fungerar exakt, så klicka här.

Så här når du dark web

Om du vill komma åt dark web är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt. Dark web är inte detsamma som det ”normala” ytinternet. Det för med sig ett antal oväntade fallgropar. Så här kommer du åt dark web:

 1. Ladda ner och installera den anonyma Tor-webbläsaren från deras officiella webbplats.
 2. Slå på din VPN för extra onlinesäkerhet.
 3. Starta Tor-webbläsaren.
 4. Kontrollera att Tor-webbläsaren inte tillåter att några skript körs.
 5. Justera webbläsarens säkerhetsnivå till ”säkraste”.
 6. Gå till den dark webbplats du vill besöka. Du kan till exempel Besök The Hidden Wiki (länken fungerar bara i Tor-webbläsare). Det här är en sida med länkar till andra dark webplatser.

Om du verkligen vill vara förberedd på dark web så behöver du mer än dessa enkla steg. Ytterligare förklaringar och tips om hur du kommer in på dark web anonymt och säkert finns i vår omfattande guide nedan. Vi ger dig tips som hjälper dig att hålla dig säker när du använder Tor.

Obs: Du kanske har hört att Tor-nätverket (med en bra VPN för ökad säkerhet) inte är det enda sättet att komma åt dark web, vilket är sant. Men det är faktiskt det enda sättet som är mer eller mindre säkert. Numera kan användare också nå några dark webplatser via sin vanliga webbläsare (till exempel Google Chrome) genom ett annat verktyg som utvecklats av Tor: Tor2web. Men även Tor själv indikerade att detta är mycket farligare än att använda Tor-webbläsaren för att göra det. Sammantaget gör detta sätt att komma åt dark web det mycket lättare för cyberbrottslingar att ta reda på din identitet eller till och med infektera din dator med skadlig kod. Därför betonar vi att det verkligen är viktigt att använd Tor-webbläsaren för att komma åt dark web!

Är dark web lagligt?

Fru JusticiaMed ett ord: Ja. Dark web är lagligt i de flesta delar av världen. Att använda Tor browser är också helt lagligt. Men om du använder dark web för att bryta mot lagen så deltar du likväl i olagliga aktiviteter. Vi rekommenderar starkt alla våra läsare att vara förnuftiga och alltid undvika olagliga aktiviteter på dark web (och därutöver).

Dark web och Tor-webbläsaren är verktyg för att skydda din rätt till integritet. Det är avsikten med webbläsaren och det sätt på vilket man bör använda den, enligt vår mening. Rätten till privatliv är en mänsklig rättighet som fastställts av FN. Detta har deklarerats i följande artiklar:

 • FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna (UDHR) 1948, artikel 12
 • Internationell konvention om medborgerliga och politiska rättigheter (ICCPR) 1966, artikel 17
 • Amerikanska konventionen om de mänskliga rättigheterna, artikel 11
 • Amerikansk deklaration om människans rättigheter och skyldigheter, artikel 5
 • Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna, artikel 8

Över 130 länder som ingår i FN har konstitutionella deklarationer om skyddet av sina medborgares privatliv. Chansen är stor att landet du för närvarande befinner dig i också har dessa deklarationer. Ändå kan lokala lagar skilja sig mycket. Om du vill veta mer om din rätt till integritet och användningen av dark web på din plats så rekommenderar vi att du konsulterar ditt lands lagar.

Den fullständiga steg-för-steg-guiden för att säkert surfa på dark web

Dark web kan vara en ganska farlig plats om du inte vidtar rätt försiktighetsåtgärder. Du kan vara relativt säker med ett bra antivirusprogram och en skaplig VPN. Men om du vill vara helt anonym och skydda din enhet så behöver du lite mer än så. Nedan hittar du 15 steg som kan hjälpa dig att besöka dark web säkert. Tänk dock på att saker förändras snabbt och hackare blir smartare för varje dag.

 1. Se till att du har grunderna
 2. Använd ett mobilt live-operativsystem (tillval)
 3. Använd en VPN för att kryptera din internettrafik
 4. Ladda ner Tor från dess officiella hemsida
 5. Vidta säkerhetsåtgärder
 6. Ändra säkerhetsnivån och förbjud skript i Tor-webbläsaren
 7. Kontrollera så det inte finns någon IP-, DNS-, eller WebRTC-läcka
 8. Var medveten om vanliga dark webmyter
 9. Använd ytterligare anonyma tjänster
 10. Undvik inloggningar, abonnemang och betalningar
 11. Vet vart du ska
 12. Använd kryptovaluta
 13. Stäng allt när du är klar
 14. Inse att du aldrig är 100 % säker
 15. Konsultera onlineguider, bloggar, sökmotorer, chattwebbplatser etc.

1. Se till att du har grunderna

Det här kan låta tråkigt. Men dark web är en komplex plats där mycket kan gå fel. Den är full av bedragare, skadlig kod och nätfiske-hemsidor. Ibland är det bättre att lära sig genom att göra. Med dark web är detta dock inte den bästa metoden. Du vill helst inte infektera din dator med skadlig programvara eller förlora massa pengar innan du förstår hur allt fungerar. Det finns mer än tillräckligt många människor på dark web som vill missbruka okunnighet.

Det är därför det är viktigt att veta exakt vad du vill uppnå på dark web innan du laddar ner programvaran eller börjar surfa. Om du vet vad du vill göra eller upptäcka på dark web så kan du nämligen förbereda dig bättre:

 • Om du bara letar efter något spännande eller ovanligt: se till att du vet hur du håller dig säker när du navigerar på dark web.
 • Om du försöker göra vinst genom Bitcoin eller andra kryptovalutor: se till att du förstår hur kryptovalutor fungerar, vad blockkedjan är och vilka pålitliga plattformar som finns för att hantera andra användare.
 • Som visselblåsare är det viktigt att se till att du är helt anonym. Att sätta sökljuset på vissa saker kan kosta dig ditt jobb eller i vissa länder din frihet. Genom att försöka vara så anonym som möjligt kan du förhindra att du avslöjar dig.

2. Använd ett Live Mobile OS (tillval)

Anonymitet är det viktigaste att skydda på dark web. Inte för att dark web är olagligt (det är det inte), utan för du är säkrare ju mer anonym du är. Tyvärr är operativsystem som Windows 10 inte särskilt väl lämpade för integritet på dark web. Windows gör följande som inte hjälper din anonymitet:

 • Din data synkroniseras kontinuerligt: webbläsarhistorik, öppna webbplatser, appinställningar och Wi-Fi-hotspots spåras
 • Din enhet länkas automatiskt till ett unikt annons-ID för tredje part
 • Cortana samlar in data som dina tangenttryckningar, sökresultat, mikrofonljudmeddelanden, kalenderinformation, musikspellistor och till och med dina onlineköp
 • Microsoft kan samla in alla typer av personuppgifter: din identitet, dina lösenord, vanor och intressen, användardata, kontakter och platser

Om en hackare lyckas komma in i ditt system via dark web kan all denna information potentiellt utnyttjas av den hackaren. Många (men inte alla) av dessa inställningar i Windows kan enkelt stängas av. Du kan göra detta genom att gå igenom inställningarna i Windows eller genom att använda en snygg programvara som W10Privacy.

En mycket bättre idé än att gå på dark web via Windows 10 är att använda ett ”live mobile”-operativsystem (OS) som Tails, Whonix, ZuesGuard eller Qubes.

Tails, Whonix, ZeusGuard eller Qubes

Tails logotypTails (The Amnesiac Incognito Live System) är en liveversion av Linux OS som inte lämnar några spår av din aktivitet eller operativsystemet på din dator. Detta gratis operativsystem kan laddas ner till en USB-flash-enhet eller DVD och du behöver inte installera det på datorn. Du ansluter helt enkelt USB-flashenheten eller sätter in DVD:n, när du vill surfa utan att lämna ett spår, och ladda operativsystemet. Det kan inte spara cookies på din hårddisk om du inte själv uppmanar till det.

Tails har också Tor-webbläsaren förinstallerad. Tor-webbläsaren är viktig för att komma ut på dark web och att installera Tails på en flash-enhet sparar dig besväret med att installera Tor på din dator eller bärbara dator.

Alternativ till Tails

Alternativ till Tails är Whonix, ZeusGuard (betald) och Qubes OS. Alla tre har sina för- och nackdelar så valet mellan dem handlar främst om personlig preferens.

Whonix är mycket likt Tails genom att vara ett live-operativsystem som körs vid sidan av ditt vanliga operativsystem. Med andra ord kan du använda Windows, Mac eller Linux och bara använda Tails eller Whonix vid sidan av.

Allt du gör på Whonix dirigeras genom Tor. Skillnaden är att Whonix körs samtidigt till ditt vanliga operativsystem via en virtuell dator. Detta gör det mycket snabbare och enklare att logga in och ut från dark web. Detta gör det förmodligen också mindre säkert. Deras hemsida har detaljerad instruktioner.

Qubes OS är ett operativsystem för enskilda användardatorer med ett gäng virtuella datorer som körs inuti den. Det har bara ca 30k användare. Det är utan tvekan ditt säkraste alternativ eftersom operativsystemet består av flera olika virtuella datorer. Edward Snowden, till exempel, använder Qubes OS för att skydda sin anonymitet.

Live OS stöder inte VPN

Det är dock mycket viktigt att notera att många live-operativsystem inte stöder VPN. Detta av en god anledning. Dessa typer av operativsystem körs på isolerade virtuella datorer, vilket innebär att där finns väldigt lite att koppla till din identitet eller något annat på din dator.

I det här fallet kan ett abonnemang på en VPN faktiskt göra dig mer upptäckbar än att bara använda Tor-nätverket. Detta beror på att VPN, i det här fallet, skulle införa en permanent portvakt eller en permanent utgångsnod. Detta innebär helt enkelt att VPN ironiskt nog introducerar en ny metod för upptäckt.

 • Så när du använder ett live-operativsystem –> använd Tor, men inte VPN (du kan hoppa över steg 2 och 3 och gå vidare till steg 4)
 • När du använder Windows, Mac eller Linux –> använd VPN och sedan Tor (gå till steg 2)

Naturligtvis känner sig inte alla bekväma att ladda ner och använda ett helt nytt operativsystem. Om du väljer att inte nå dark web via Tails så se till att följa dessa följande steg.

3. Använd en VPN för att kryptera din internettrafik

VPN Internet SvenskaÄven om du använder Tor-webbläsaren kan din trafik fortfarande spåras tillbaka till dig, med tillräckligt med tid, resurser och kunskap. Faktum är att Tor-webbläsaren befanns ha en sårbarhet 2017 som i vissa fall läckte äkta IP-adresser.

Detta problem, som nämns ovan, var särskilt allvarligt för macOS- och Linux-användare. Om dessa användare hade vidtagit försiktighetsåtgärderna genom att också ha en fungerande VPN i bakgrunden, så skulle deras riktiga-adresser dock inte ha äventyrats.

Därför är det mycket tillrådligt att du använder en VPN förutom Tor medan du surfar på dark web.

VPN krypterar din webbtrafik och ser till att din IP-adress är dold från hackare eller myndighetsövervakning, även om det finns en läcka i Tor-nätverket. Mer information om VPN finns i vår detaljerade beskrivning.

Tänk dock på att inte alla VPN-leverantörer är lika pålitliga. Gratisversioner lider ofta av långsam service, datagränser och säkerhetsläckor. Vi rekommenderar att du använder NordVPN som en bra VPN som fungerar väl med Tor.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
 • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
 • Trevlig och tilltalande app
 • Ingen loggning
Besök NordVPN

Observera dock att många live mobile-operativsystem som Tails inte stöder användningen av en VPN. Om du använder ett av dessa mobila operativsystem så kan du hoppa över det här steget att installera en VPN och gå direkt till att vidta några extra säkerhetsåtgärder.

4. Ladda ner Tor från dess officiella webbplats

Tor The Onion Router logotypMobile live-OS som Tails och Whonix har redan Tor-webbläsaren förinstallerad, så du kan hoppa vidare till steg 5 om du använder dem. För Windows-, Mac-, Linux- eller Android-användare är detta dock viktigt.

Tor-webbläsaren är ett intressant mål för hackare och myndigheter. Falska versioner av Tor-webbläsaren har skapats för att antingen bryta mot användare innan de ens kommer åt dark web eller övervakar beteendet hos en användare när de är på dark web. Det senare tillvägagångssättet är särskilt attraktivt för statliga myndigheter.

Därför bör du alltid ladda ner Tor-webbläsaren från dess officiella webbplats: https://www.torproject.org/
Se till att du alltid laddar ner den senaste versionen av webbläsaren och håller den uppdaterad hela tiden. På så sätt ser du till att du har de senaste säkerhetsgaranterna på plats.

Vad exakt är Tor?

Tor är en speciell webbläsare som du kan använda för att komma åt dark web. De flesta webbläsare, som till exempel Chrome och Firefox, ger tillgång till alla reglerade webbplatser. Alla oreglerade webbplatser kan inte nås via dessa webbläsare.

Även om Tor är känt för att tillåta människor att besöka dark web så använder de flesta av dess användare helt enkelt webbläsaren för att besöka surface web (”normala” internet).

Det är därför viktigt att alltid ladda ner rätt version av Tor från deras officiella webbsida: https://www.torproject.org/.

Se till att du alltid laddar ner den senaste versionen och alltid godkänner uppdateringar så snart de är tillgängliga. På så sätt kan du vara säker på att du har den säkraste versionen av Tor.

.onion-adresser

Med Tor-webbläsaren kan du komma åt vilken webbplats som helst, så länge du har adressen. Många webbplatser på dark web har en URL som slutar på ”.onion”. Om du anger en sådan adress med en vanlig webbläsare så ser du ingenting.

Tor ser till att användaren kan surfa så anonymt som möjligt. Alla dina förfrågningar i webbläsaren går igenom ett nätverk av andra datorer, och de packas ständigt upp för att komma till destinationen. Din webbegäran går genom en skyddsnod, flera relänoder och slutligen en utgångsnod för att hämta det du begärde. På så sätt är det inte möjligt för andra att spåra ditt surfbeteende.

Hur fungerar Tor - nätverksnoder

5. Vidta säkerhetsåtgärder

Innan du öppnar Tor-webbläsaren bör du:

 • Stäng alla icke-väsentliga appar på din dator, t.ex. Netflix och lösenordshanterare.
 • Stoppa onödiga tjänster från att köras, t.ex. OneDrive.
 • Täck webbkameran med ett papper. Det är chockerande lätt att få tillgång till din webbkamera, även utan att du märker det.
 • Ha ett ansett och fullständigt uppdaterat antivirusprogram installerat på din enhet.
 • Installera kvalitet och uppdaterad programvara mot skadlig kod.
 • Stäng av din plats på enheten. Din plats kan hittas via din IP-adress såväl som din enhet själv.
  • I Windows 10 kan du stänga av din plats från Inställningar > Sekretess > Plats > Inaktivera plats + radera platshistorik
  • För macOS: Systeminställningar > Säkerhet & sekretesspanelen > Sekretess > avmarkera Aktivera platstjänster
  • För Tails eller annat live-operativsystem: du behöver inte oroa dig för att din plats ska komma ut.

Säkerhetsåtgärder att vidta när du har startat Tor

Dark web kryllar av hackare som kommer att ta varje tillfälle att utnyttja alla detaljer du kan ha förbisett. Om en hackare från dark web lyckas hacka ditt system så är alla appar och tjänster du har igång i bakgrunden öppna för attack.

I huvudsak är det bästa sättet att hålla sig säker på dark web att se till att en potentiell hackare har liten eller ingen information om dig. Detta innebär att du inte slumpmässigt bör bläddra runt på dark web eller ge ut personlig information. Klicka inte på några misstänkta länkar. Lämna så få spår av din närvaro som möjligt. Dessa försiktighetsåtgärder kommer att minska oddsen för att du blir en måltavla.

När du har öppnat Tor-webbläsaren så ska du inte ändra storleken på tor-webbläsarskärmen. Konstigt nog kommer detta att hålla dig säkrare. Dessutom, för att vara på den säkra sidan, så skriv aldrig direkt i Tor-webbläsaren. Skriv istället din sökning i ett anteckningsblock och kopiera/klistra in i webbläsaren. Avancerade spårningsmetoder kan identifiera ditt specifika sätt att skriva. Dessa saker kan verka triviala, men de kan hjälpa till att hålla dig mer anonym. Det är som spelet ”Gissa vem?”: ju mer de vet om dig, desto lättare blir det att identifiera dig. Skillnaden med ”Gissa vem?” är att de inte tittar på ditt utseende utan snarare på din skärmstorlek, ditt språk och hur du skriver (bland annat).

Det skadar inte heller att kontrollera hur väl din Tor-webbläsare (eller din vardagliga webbläsare när du inte är på dark web) är säkrad mot spårning. Cover Your Tracks låter dig med bara ett klick kontrollera om din webbläsare skyddas mot annonsspårare, osynliga spårare, så kallade ”acceptabla annonser” och ditt digitala fingeravtryck.

6. Ändra säkerhetsnivån och inaktivera skript i Tor-webbläsaren

Du kan ändra Tors säkerhetsnivå till Säkrare eller Säkraste. Naturligtvis är den högsta inställningen den säkraste. Tyvärr saktar den här inställningen avsevärt ner din internetanslutning och gör att vissa webbplatser inte fungerar fullt ut. Den högsta säkerhetsinställningen inaktiverar de flesta video- och ljudformat, vissa teckensnitt och ikoner kanske inte visas korrekt, JavaScript är inaktiverat och vissa bilder kanske inte visas korrekt, bland annat.

Ändra Tors säkerhetsnivå

Så här ändrar du säkerhetsnivån:

 1. Öppna Tor-webbläsaren.
 2. Klicka på den lilla sköldikonen i det övre högra hörnet av webbläsaren.
  Tor NoScript-sköld
 3. Klicka på Advanced Security Settings.
 4. Rulla ned till Security, om du inte har nått det här avsnittet ännu.
 5. Välj nu Safer eller Safest.

Alternativet Safer (säkrare) inaktiverar bara JavaScript på webbplatser som inte är ”https”-skyddade. Safest(Säkrast)-alternativet inaktiverar Java Script på alla webbplatser. Dessa alternativ förbättrar också din säkerhet på ett par fler sätt, som du kan läsa mer om i menyn du stöter på under steg 4 och 5.

Skript i Tor

Du kan också manuellt stänga av skript i Tor utan att ändra Tors allmänna säkerhetsnivå. Detta kan vara ett bra alternativ för personer som föredrar en högre nivå av kontroll över Tor-webbläsaren. Så här inaktiverar du skript manuellt i Tor:

 1. Navigera till den här adressen med tor-webbläsaren: ”about:config”.
 2. Klicka på knappen med texten ”I accept the risk”.
 3. Skriv nu följande i sökfältet på sidan som visas: ”xpinstall.signatures.required”.
 4. Dubbelklicka på den här textsnutten.
 5. Kontrollera om ”värde” nu anges till ”falls” och ”status” finns på ”modified”. I så fall har du inaktiverat JavaScript.

Det är viktigt att ändra dessa inställningar eftersom webbplatser ofta kör skript utan att meddela dig. Detta är särskilt farligt på dark web eftersom .onion-webbplatser är oreglerade och det finns mycket skadlig programvara i de krokarna. Genom att blockera skript minskar du risken för att datorn blir infekterad. Men inte ens blockering av skript skyddar dig inte från all skada. Försiktighet bör därför fortfarande iakttas när du surfar på dark web.

Om du vill inaktivera skript för vardagligsbruk i någon annan webbläsare så kan du bäst göra detta genom ett tillägg.

Båda tilläggen gör att du kan bestämma vilka webbplatser som kan köra JavaScript och vilka som inte kan. Observera: båda dessa tillägg kan stänga av alla sorters vanliga webbfunktioner genom att inaktivera JavaScript.

7. Kontrollera om det finns någon IP,- DNS-, eller WebRTC-läcka

Det är möjligt även efter alla dessa säkerhetsåtgärder att du alltjämt står inför en IP- eller DNS-läcka. Detta innebär är att din IP-adress fortfarande spårbar för tredje part, genom någon form av fel eller läcka.

WebRTC ingår i de flesta webbläsare för att möjliggöra realtidskommunikation såsom röst- och videosamtal. Detta gör att du kan prata direkt från din webbläsare med hjälp av din webbkamera, mikrofon eller headset. Problemet är att de flesta röstsamtal skickas via en peer-to-peer-anslutning, vilket kräver din exakta IP-adress. Så om du till exempel är i Google Chrome och har WebRTC igång kommer din faktiska IP-adress att avslöjas även när du använder en VPN.

Ovan nämnda problem är särskilt vanligt med Google Chrome. För att motverka den här funktionen kan du installera detta Chrome-tillägg.

Om du vill kontrollera om din anslutning verkligen är anonymiserad så går du till följande webbplatser:

På dessa sidor kan du se om din riktiga IP-adress är synlig. Alla dessa webbplatser gör i huvudsak samma sak. Högst upp på sidan är din offentliga IP-adress synlig och under den anges din plats. Om din VPN fungerar korrekt så visas inte din riktiga adress och IP-adress någonstans på sidan.

8. Var medveten om vanliga dark webmyter

Det finns många myter om dark web. Att vara medveten om dem ger dig ett bättre perspektiv på vad du kan förvänta dig och hoppas kunna göra på dark web. Genom att vara medveten om dessa myter är du mindre benägen att falla offer för hackare eller bedragare. Dessa är några av de vanligaste myterna:

MytSanning
All cyberbrottslighet äger rum på dark webDe flesta cyberbrott sker på det vanliga nätet. Nätfiske och bedrägeri är vanligare på ytwebbplatsen än dark web.
Dark web är enormtJämfört med deep web är dark web relativt litet. Cirka 250.000 till 400.000 webbplatser finns på dark web. Det uppskattas av vissa källor att den vanliga ytwebben innehåller över fem miljarder sidor, vilket gör den över 12.000 gånger större än dark web.
Dark web är endast för tekniknördar.Vidtar man rätt försiktighetsåtgärder så kan vem som helst gå in på dark web relativt säkert. Tor-webbläsaren, VPN och Tails eller annat live-operativsystem är tillgängliga för vem som helst och är inte för svåra att använda för nybörjare.
Dark web är olagligtSjälva dark web är inte olagligt. Tor-webbläsaren, som du behöver för att komma åt dark web, använder dock mycket stark kryptering som är olaglig i vissa länder. Som sådan är dark web indirekt olaglig i vissa länder. Dessa länder tenderar att ha mer långtgående internetbegränsningar ändå. Det här är länder som Kina, Ryssland, Belarus, Turkiet, Irak och Nordkorea.
Allt du kan göra på dark web är olagligtSjälva dark web är inte olagligt, och allt som händer där är inte heller olagligt. Huruvida något är olagligt på dark web eller inte beror på från vilket land du kommer åt dark web. För tydlighetens skull: använd bara denna tumregel: om något är olagligt i det land du är i så kommer det också att vara olagligt att göra samma sak på dark web. Så om det är olagligt att sälja droger offline så är det också olagligt att sälja droger på dark web. Om du är osäker: se alltid till att ta reda på vad som är och inte är lagligt.

9. Använd ytterligare anonyma tjänster

Även om du går ut på dark web helt anonymt är det fortfarande möjligt att oavsiktligt lämna ut din personliga information genom att använda vissa onlinetjänster som tillägg, fildelning, meddelandetjänster, e-postmeddelanden etc.

Många onlinetjänster använder cookies, spårare och skript för att samla in specifik data om dig. Det är därför det är bättre att välja alternativa onlinetjänster som värdesätter integritet. Nedan hittar du ett antal tjänster som är bra på att skydda din integritet.

Privata sökmotorer

DuckDuckGo logotyp litenVill du ha en bra så kan du använda sökmotorn DuckDuckGo istället för Google. Medan de flesta sökmotorer inte fungerar på dark web så gör DuckDuckGo det. Till skillnad från de flesta andra sökmotorerna så visar DuckDuckGo också webbplatser som slutar på ”.onion”.

Onionadressen för DuckDuckGo är: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/

DuckDuckGo använder Tor-nätverket. Detta gör det svårt för människor att spåra dina sökningar tillbaka till dig.

Alternativa sökmotorer som fungerar på dark web är:

Att använda privata sökmotorer är ett stort steg mot en mer privat internetupplevelse

Säkra lösenord

Laptop med lösenordSäkra lösenord är ännu viktigare på dark web än på vanliga nätet. Om du inte vill gå igenom besväret med att hitta på ett hyfsat lösenord varje gång och lagra dem säkert så kan du skaffa en bra lösenordshanterare. Två bra alternativ är Bitwarden och LessPass. Båda är gratis och med öppen källkod. Det bästa alternativet är att ladda dessa tjänster via deras webbplats.

Filkryptering

Om du ska ladda ner eller ladda upp filer på dark web så kan det vara en bra idé att få dem krypterade. Ett pålitligt, gratis och på öppen källkod baserat krypteringsverktyg är PeaZip. Det här verktyget stöder 181 olika filtyper. Tyvärr är PeaZip inte tillgängligt för macOS-användare. Ett alternativ för Mac-användare är Keka.

Anonym uppladdning/delning

Om du vill dela filer anonymt är OnionShare ett mycket bra alternativ. Det är tillgängligt för Windows, macOS och Ubuntu. Dropbox och andra liknande fildelningsprogram är ökända för att inte respektera integriteten hos användarna eller deras data. Med OnionShare kan du dela filer av alla storlekar via en webbserver.

Anonyma kontorstjänster

Om du letar efter ett alternativ till Google Docs med bättre säkerhet så kan du ta en titt på Etherpad. Denna programvara är helt och hållet i öppen källkod. Dessutom behöver du inte ens ett konto för att använda det. Ett annat alternativ är Cryptpad. Du kan använda det för att skriva texter, skapa kalkylblad eller göra flashiga presentationer. Endast personer som får åtkomstnycklarna kan få åtkomst till en fil.

Videosamtal (VoIP)

För (video)samtal finns det ett antal bra tjänster tillgängliga som Linphone eller Mumble. Linphone är gratis och i öppen källkod – den kan användas för Windows macOS, IOS, Android och GNU/Linux. Programvaran har end-to-end-kryptering.

Mumble är lite annorlunda. Det är utformat speciellt för spel, har inga loggar och spelar inte heller in några konversationer. Det har dock ingen end-to-end-kryptering. Programvaran är tillgänglig för Windows, macOS X, IOS och Ubuntu.

Om du vill veta mer så kan du ta en titt på vår lista över bästa videosamtalstjänster.

Skicka anonyma meddelanden

Ricochet eller Signal ger säkrare sätt att skicka textmeddelanden än via din vanliga meddelandeapp. Ett annat bra alternativ är TorChat. Denna applikation är en del av Tor och låter dig chatta med alla som också använder den. Du behöver inte registrera dig. TorChat tilldelar dig automatiskt ett numeriskt ID som du måste skicka till den andra personen du vill prata med. Du kan göra detta genom att berätta för den andra personen direkt (ansikte mot ansikte) eller genom att skicka ditt ID-nummer via ett krypterat e-postmeddelande (se nästa steg). Detta kommer att möjliggöra en stor grad av anonymitet när du chattar som du i allmänhet inte kan få på något annat sätt.

Skicka e-postmeddelanden på ett säkert och anonymt sätt

En mycket berömd e-posttjänst online är ProtonMail. Deras e-postkonton har vanlig end-to-end-kryptering. E-postmeddelanden som skickas via Gmail eller Hotmail är i allmänhet lätta att avlyssna och/eller dechiffrera. Tjänster för krypterad e-post är ett mycket säkrare alternativ. Dessa tjänster tenderar att ha mer rigida datagränser. Så om du planerar att uteslutande använda krypterade e-postkonton så kanske du vill skapa mer än ett. Här är en a lista över krypterade e-postleverantörer.

Det är också möjligt att skapa en tillfällig e-postadress (en så kallad brännare). Fördelen med detta är att du kan skapa ett onlinekonto på vilken webbplats som helst, bekräfta din registrering och sedan aldrig oroa dig för att få din inkorg bombarderad med värdelösa e-postmeddelanden från den webbplatsen. Några välkända tillfälliga e-postadressleverantörer är TempMail och Guerrillamail.

Om du verkligen inte vill byta till en annan e-postadress för din dark websurfning så se åtminstone till att ditt vanliga e-postkonto får lite extra skydd via PGP (Pretty Good Privacy). Detta kan göras genom att lägga till ytterligare en tjänst ovanpå ditt vanliga e-postkonto som Mailvelope. Den här tjänsten fungerar med leverantörer som Gmail eller Hotmail och många fler. Tänk på att det här alternativet är mindre säkert än en tillfällig e-postadress eller en krypterad e-postadress. Mycket information om dig kan spåras tillbaka via din vanliga e-postadress.

10. Undvik inloggningar, plugins, abonnemang och betalningar

Om du vill surfa säkert på dark web är anonymitet ditt bästa alternativ. Om du väljer att logga in på vissa användar- eller bankkonton så äventyras din anonymitet.

Det är aldrig en bra idé att logga in på ditt online-bankkonto medan du är på dark web. När du är inloggad på ett användarkonto kan varje aktivitet på den webbplatsen hänföras till den profilen, oavsett Tor. Därför är det bäst att inte logga in på någon profil eller något konto när du surfar på dark web.

Vissa webbplatser kräver dock att du har ett konto för att få åtkomst. I det här fallet bör du kan skapa en slumpmässig engångsmejl, skapa ett konto som inte på något sätt kan identifieras för dig personligen, och använda det här kontot för att titta igenom webbplatsen.

Att skapa ett användarkonto som inte kan spåras tillbaka till dig innebär att du inte använder ditt namn, ditt födelsedatum, dina hobbyer, intressen, din plats etc. Desto mer slumpmässigt och anonymt det är, desto bättre.

De flesta använder åtminstone några tillägg i sina webbläsare. Många av dessa tillägg kan samla personlig och känslig information om dig, din plats och ditt onlinebeteende. Därför är det bättre att inte ha dessa aktiverade när du söker på dark web.

11. Vet vart du ska

Dark web är inte såsom Google utrustad med något vanligt sökindex. Du måste veta vart du vill innan du kommer ut på dark web. Detta innebär att ha specifika webbadresser redo för att komma till rätt sidor. Det är inte klokt att slumpmässigt besöka webbplatser, eftersom det är lätt leder någonstans du inte vill vara. Dark web är värd för några av de mest obehagliga elementen på internet, till exempel barnpornografiska webbplatser.

För att ha någon uppfattning om riktning på dark web så finns det katalogwebbplatser som kan hjälpa dig att hitta det du vill ha. En av de vanligaste platserna som många förstagångsanvändare besöker är ”The Hidden Wiki”.

Andra bra platser som hjälper dig att navigera på dark web är:

Hidden Wiki

För att besöka Hidden Wiki så klistra in följande adress i Tor: http://zqktlwiuavvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page.

Hidden Wiki ger dig tillgång till många sökmotorer och sidor att besöka på dark web. Som du kan se kan det vara ganska enkelt att navigera in på dark web.

Tänk på att dark web är mindre reglerat än ”normala” internet. Så det är lättare att oavsiktligt hamna på tvivelaktiga webbplatser. En viss försiktighet rekommenderas därför.

Hidden Wiki kan se ut som en vanlig Wikipedia-sida, men det är den verkligen inte. Även om det verkligen innehåller länkar till legitima sidor så innehåller den också länkar till webbplatser med olagligt innehåll. Så använd ditt förnuft när du använder Hidden Wiki.

12. Använd kryptovaluta

bitcoinDark web har en mängd olika marknadsplatser (mest känd är den numera nedlagda Sidenvägen). Många av dessa marknadsplatser kommer sannolikt att sälja varor som är olagliga i ditt land. Därför bör du vara försiktig och medveten om ditt lands lagar innan du köper något på dark web.

Men inte allt till salu på dark web är olagligt. Och det är också möjligt att du kanske vill köpa något lagligt, men anonymt. Inte allt du köper bör nödvändigtvis vara allmänt känt.

Alla finansiella transaktioner på dark web går via kryptovaluta snarare än vanliga banköverföringar eller kreditkort. Detta för att säkerställa anonymitet för både dig och säljaren.

Bitcoin tenderar att vara det första namnet som människor tänker på när de hör kryptovaluta. Det har ett välkänt namn och ses ofta som säkert, pålitligt och anonymt. Detta är dock inte helt sant.

Bitcoin har ett antal integritetsproblem som återanvändning av adresser, anslutna noder, spårningscookies och blockkedjeanalys. Detta innebär att det är möjligt för någon att länka dina personuppgifter till en transaktion. Därför är ett bättre alternativ att använda ett integritetsfokuserat mynt. Två av de mest populära är Monero och Zcash, även om det också finns andra alternativ tillgängliga. En bra översikt finns här.

Innan du köper något på dark web så se dock till att du är medveten om ditt lands lagar och hur kryptovalutor fungerar.

13. Stäng allt när du är klar

När du är klar med att surfa på dark web: se till att stänga alla dina webbläsarfönster och annat relaterat innehåll. Om du använde Tails så stänger du av operativsystemet och går tillbaka till ditt vanliga operativsystem. För att vara på den säkra sidan: gör en snabb omstart.

14. Inse att du aldrig är 100 % säker

Även om du troget följer alla tidigare steg är du fortfarande inte garanterad fullständig säkerhet på dark web. Du kan oavsiktligt lämna ut personlig information eller klicka på en skadad länk. Hackare hittar ständigt nya sätt runt säkerhetssystem och inställningar. Inte heller kommer något av de tidigare stegen att skydda dig från komprometterad hårdvara. Om datorns maskinvara är infekterad med någon typ av skadlig kod så är redan all internetanvändning äventyrad.

Kort sagt, det finns mycket du kan göra för att förbättra din säkerhet på dark web, men ingenting är någonsin idiotsäkert.

15. Konsultera onlineguider, bloggar, sökmotorer, chattwebbplatser etc.

Att hitta på dark web kan vara ganska svårt. Därför har vi samlat in några resurser som du kan använda för att hjälpa dig vidare. Du behöver inte förlita dig enbart på kataloger. Tänk på att dessa webbplatser kan innehålla skumma karaktärer eller till och med direkt skadlig kod. Inget på dark web är någonsin riktigt säkert. Lita inte på någon, använd ditt sunda förnuft och gå in på egen risk.

Webbplats-typerLänkar
Forum
 • The Hub: http://thehub5himseelprs44xzgfrb4obgujkqwy5tzbsh5yttebqhaau23yd.onion/
Sökmotorer
 • DuckDuckGo: https://3g2upl4pq6kufc4m.onion/
Blogs
 • Tor Metrics: http://rougmnvswfsmd4dq.onion/
Nyhetssajter
 • New York Times: https://www.nytimes3xbfgragh.onion/
 • Privacy News: https://privacyintyqcroe.onion/
 • ProPublica: https://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/

Avslutande tankar

Med den här guiden kan du vara relativt säker när du besöker dark web. Men som nämnts tidigare är dark web fortfarande ganska knepigt. Det stor ansträngning att komma in på dark web och när du väl är där så kan du förmodligen inte att kunna besöka många webbplatser. Vi rekommenderar att du läser mycket om dark web innan du försöker besöka den här delen av internet. Avslutningsivs, ifall du är osäker på vad du ska göra på dark web, så kan du lika gärna hålla dig till webbplatser på ytnätet.

Tillgång till dark web - vanliga frågor och svar

Behöver du ett snabbt svar på en fråga? Här är några vanliga frågor och svar om dark web och hur du når det.

För att besöka webbplatser på dark web använder de flesta Tor-webbläsaren. Detta är en webbläsare som låter dig besöka särskilda dark webadresser. Men om du vill vara trygg på dark web så behöver du också en VPN.

Du kan ladda ner Tor-webbläsaren precis som alla andra webbläsare från en webbplats. För Tor-webbläsaren gäller då www.torproject.org.

En dark web-plats är en webbplats som har ett .onion-tillägg i sin URL. Dessa är endast tillgängliga via Tor-webbläsaren. I media talar de ofta om dark webplatser som platser där olagliga saker äger rum, men så är inte alltid fallet.

De flesta dark websidor har ett .onion-tillägg i URL:en. Dessa webbadresser är ofta mycket konstiga kombinationer av bokstäver och siffror. Av denna anledning använder många människor Hidden Wiki eller DuckDuckGo-sökmotorn för att surfa på dark web.

Hidden Wiki är en sida på dark web som ser ut lite som en Wikipedia-sida. Här hittar du flera länkar till webbplatser på dark web.

DuckDuckGo är en sökmotor precis som Google och Safari. DuckDuckGo loggar inte din användning samt visar även .onion webbplatser i sitt resultat.

Tech journalist
Tove har arbetat för VPNoverview sedan 2017 som journalist skrivande om cybersäkerhet och utvecklingen i integritetsfrågor. Sedan 2019 är hon VPNoverview.com's nyhetskoordinator inom cybersäkerhet.