Med Honey sparar du pengar – men till vilken kostnad?

Honey and Privacy Featured

Honey logoOnlineshopping blir allt mer populärt. Det är inte särskilt förvånande. Det är så enkelt att klicka på ”köp” och få ett paket levererat till dörren dagen därpå. Dessutom kan man hitta en massa onlinerabatter också. 200 kr rabatt på den senaste Nintendo-konsolen, 10 % rabatt på dina favorittröjor – varje sparad krona är en vunnen krona. Det är här tillägg som Honey kommer in i bilden. Dessa program genomsöker internet efter aktiva kupongkoder och rabatter på de produkter du ska köpa, så att du aldrig spenderar för mycket. Det låter användbart, men är Honey verkligen lika fantastisk som det låter?

I den här artikeln berättar vi mer om Honey, hur det fungerar under onlineshopping, hur de tjänar sina pengar och hur denna kostnadsfria pengasparande app behandlar dina personuppgifter och din integritet.

Vad är Honey?

Honey är en app och ett webbläsartillägg som hjälper dig att spara pengar när du shoppar online. Det grundades år 2012 i USA. Honey söker på internet efter befintliga kupongkoder som gör de produkter du vill köpa billigare. Det finns många appar som fungerar på ett liknande sätt, till exempel PriceScout och InvisibleHand. Dock är Honey för närvarande den mest kända.

Pengasparande appar söker på nätet efter de bästa erbjudandena. Deras mål är att göra onlineshopping så billigt och snabbt som möjligt. Just Honey har både en app för din telefon och surfplatta och ett webbläsartillägg för din dator. Tillägget körs i din webbläsares bakgrund, så att du bara ser det när du behöver det. När du shoppar online kan du klicka på Honey-tillägget högst upp i webbläsaren för att se vilka rabatter som finns tillgängliga.

Hur Honey fungerar

Honey money savedHoney gör flera ändringar i din internetupplevelse. För det första lägger den till knappar på webbsidorna du besöker, särskilt de som tillhör webbutiker. Med dessa knappar kan du spara en viss produkt i din ”droplist”. Detta innebär att Honey kommer att fortsätta hålla koll på priset på den produkten och meddela dig om det sjunker under en viss punkt, så att du kan köpa den när den är billigare.

Ett annat alternativ finns på Amazon, den enorma onlinemarknadsplatsen som har ett nära samarbete med Honey. Där kontrollerar Honey huruvida det pris du betalar för en viss produkt är det billigaste på Amazon. Ibland laddas samma produkt upp flera gånger på Amazon, med olika priser. Med Honey hittar du alltid det billigaste alternativet utan att behöva leta efter det på egen hand.

Honey kan hjälpa dig även utanför Amazon. När du har lagt allt du vill köpa från en webbutik i din kundkorg och gått till utcheckningen klickar du helt enkelt på Honey-logotypen i din webbläsare. Honey hittar de bästa kupongkoderna åt dig. Det verkar som en enkel och användbar app. Men frågan är: vad är haken? Honey har nu över 17 miljoner medlemmar. Hur blev de så framgångsrika? Och varifrån fick de pengarna att driva ett företag om deras tjänster verkligen är gratis?

Honeys reklam: YouTube

Om du har hört talas om Honey-tillägget tidigare finns det en stor chans att det beror på att de har samarbetat med en av dina favoritinfluencers. Honey har sponsrat otaliga kända YouTubers, som sedan pratar om tillägget i sina videor. De kan nämna de otroliga rabatterna de hittade med Honey och uppmana tittarna att ladda ner tillägget, vilket ”bara tar två klick”. Här är ett exempel på en sådan sponsrad video, i det här fallet av MrBeast, en berömd YouTuber med nästan 30 miljoner prenumeranter.

Utöver direktkontakt med influencers marknadsför Honey också sina tjänster genom att köpa annonser på YouTube. Du kanske har sett de här annonserna i början (eller precis i mitten) av en video. Tack vare deras annonser och sponsring på plattformar som YouTube har Honey lyckats få sitt varumärke att växa och få tusentals (om inte miljoner) nya användare.

Honey och pengar

Honey må vara ett gratis tillägg, men det betyder inte att de inte tjänar några pengar. Honey har betalat tiotusentals dollar för några av deras sponsrade videor. I slutet av 2019 avslöjade PayPal att de skulle köpa Honey för 4 miljarder dollar – deras största förvärv hittills. Hur kan en gratis programvara bli så värdefull?

Hur Honey tjänar pengar

Alla framgångsrika företag har en finansiell strategi: ett sätt på vilket de tjänar sina pengar så att de kan finnas kvar. Honeys strategi har att göra med provisioner och affiliates. Deras partners, säljarna vars rabattkoder du använder, ger dem en provision när en Honey-medlem köper något med en kampanjkod. Om du köper något från webbutik X med Honeys kod får Honey alltså pengar från webbutik X. På så sätt kan de hålla Honey gratis utan att sälja användarnas data.

Honey är helt klart mer än en enkel databas för kupongkoder. Många webbplatser, butiker och andra företag samarbetar med Honey. Dessa samarbeten, som resulterar i provisioner för Honey, utgör tilläggets största inkomstkälla. Med andra ord är koderna som används av Honey inte bara vanliga koder som man hittar på internet. Det är aktiva kampanjer som hjälper människor som arbetar hos Honey att tjäna pengar.

Honey Gold

Moneybag with dollar sign on computerIstället för att bara ge dig rabattkoder går Honey ett steg längre. De har ett speciellt lojalitetsprogram som låter dig tjäna poäng. Ju oftare du använder tillägget, desto snabbare får du ”poäng” i det här systemet, som kallas Honey Gold. När du har tillräckligt många poäng (1 000 Honey Gold) kan du byta dem mot presentkort för alla slags onlinebutiker, inklusive Amazon och eBay.

Detta enkla belöningssystem skapar en känsla av lojalitet hos användare. De vill skaffa Honey Gold så att de kan få ett presentkort – och därför fortsätter de att använda Honey.

Varför PayPal köpte Honey

PayPal köpte Honey i slutet av 2019. Förvärvet kostade hela 4 miljarder dollar. Honey utfärdade ett uttalande om hur detta skulle påverka medlemmarna. Det mest anmärkningsvärda är att de kommer att kunna samarbeta med fler säljare och erbjuda fler betalningsalternativ. Användare kommer nu också kunna gå med i Honey via sina PayPal-konton. Dessutom nämnde Honey uttryckligen att det inte kommer att göras några förändringar i hur de hanterar sina användares integritet. Vi tittar närmare på detta i följande avsnitt.

För Honey innebär det helt klart ett flertal fördelar att bli en del av PayPal-familjen. Så vad får PayPal i utbyte mot den här affären? Honey må vara gratis, men det innebär inte att de inte tjänar några pengar. Som tidigare nämnts får Honey provision när en medlem köper något med en av deras rabattkoder. Utöver de möjliga intäkterna ville dock PayPal framförallt komma åt Honeys teknik. Enligt företaget kommer denna teknik hjälpa PayPal att nå kunder och anpassa shoppingupplevelser. Frågan är: hur kan personliga shoppingupplevelser och integritet gå hand i hand?

Vad vet Honey om dig?

I en värld där ingenting någonsin är ”gratis” låter det omöjligt att ha ett gratis tillägg som Honey utan att det tjänar pengar på dig på något sätt. Vad är det som pågår här? Vi har tagit en närmare titt på det.

Insamling av användardata

För att deras tjänst ska fungera måste Honey samla in användardata. De måste trots allt veta var du är på internet för att kunna erbjuda dig rätt sorts rabatter. Eftersom Honey har vuxit och blivit så mycket mer än en simpel rabattsökare samlar de in mycket mer användardata, till exempel genom cookies. När du installerar tillägget ser du följande skärm som uppmuntrar dig att skapa ett konto.

Creating an account with Honey

Om du väljer att skapa ett Honey-konto kan appen samla in mer information om dig. Exakt vad vet de? I sin integritetspolicy nämner de att de samlar in:

Personuppgifter:

  • Din inloggning, om du väljer att använda den (inklusive din e-postadress, användarnamn och lösenord)
  • All information du väljer att dela i din profil, till exempel ditt namn, sociala medielänkar och -profiler (om du loggar in med ditt Google- eller Facebook-konto kan de titta på dessa konton, men bara om de är tillgängliga för alla)
  • All kommunikation med Honey via e-post eller på annat sätt
  • Bank- eller kreditkortsinformation om du angav den via Honey Mobile App eller Honey Pay
  • Produkter du lägger till i din droplist
  • Kuponger, kampanjkoder och erbjudanden som du har delat med Honey
  • Vänner du hänvisar till Honey
  • Butiker du väljer att följa med Honey-spåraren

Teknisk information:

  • Typen av enhet
  • Din enhets unika ID
  • Dess operativsystem
  • Din webbläsartyp
  • IP-adress
  • Händelsestämplar
  • Felloggar

Som du ser beror personuppgifterna de samlar in om dig på huruvida du delar den med dem eller inte. Ju mer du delar, desto effektivare blir appen och desto mindre integritet har du. Ibland anonymiseras och aggregeras datan de samlar in för att hjälpa dem att analysera deras tjänster.

Å andra sidan lovar Honey att aldrig spåra din sökhistorik, dina mejl eller var du surfar utöver shoppingwebbplatser.

På i förväg godkända shoppingsajter samlar Honey in information om webbplatsen (säljarens namn, sidvisningar) samt produkters priser och tillgänglighet. De kan använda den här informationen samt informationen de har samlat in om dig för att ge dig personliga rekommendationer, till exempel genom att visa sponsrade produkterbjudanden. Med andra ord spårar de dina shoppingvanor och anpassar din shoppingupplevelse online i enlighet därmed.

Dela användardata

Businessmen shaking handsHoney lovar att aldrig sälja dina personuppgifter. Man kan hävda att ”personuppgifter” inte täcker all information de samlar in: är information om de produkter du köper eller letar efter verkligen personuppgifter? Denna information, som även kallas metadata, kan vara mycket värdefull. Det faktum att Honey använder den för att visa personliga erbjudanden och en skräddarsydd upplevelse vittnar redan om detta. Men enligt deras integritetspolicy säljer Honey inte den här informationen. Dock delar de den med olika parter, inklusive:

  • Deras tjänsteleverantörer som hjälper dem med underhållet av deras produkter, marknadsföring, juridiska frågor, säkerhetsskydd, betalningsbehandling och så vidare
  • De butiker du handlar från, vilka behöver din leveransinformation för att kunna skicka din köpta produkt till dig (dock bara när du använder Honey Mobile App)
  • Deras moderbolag, PayPal, samt dess affiliates och dotterbolag

Utöver dessa kan Honey också dela information med andra parter, till exempel när de är skyldiga att göra det enligt lag. De kan också dela anonymiserad information med andra. Det sista de nämner angående det här ämnet är att de kan dela information ”när [de] i god tro anser att det är nödvändigt för att skydda [deras] rättigheter, skydda din säkerhet eller andras säkerhet eller utreda bedrägeri”. Även om detta uttalande troligtvis avsiktligen är så pass vagt för att täcka eventuella oväntade situationer, ger det också Honey gott om utrymme för att dela användardata, om de vill.

All denna information finns i företagets integritetspolicy, som är tillgänglig på deras webbplats. Honey samlar in och delar en hel del av din information, vilket kan vara ett problem om du är mån om din onlineintegritet. Men Honey är åtminstone öppen om sina policyer.

Följer Honey varenda steg du tar?

Med Honeys anpassade rekommendationer för användare kanske du undrar i vilken grad de studerar ditt onlinebeteende. Vilken information använder de för att ge dig personliga erbjudanden? Vissa personer undrar om Honey faktiskt är en form av spionprogram som spårar allt du gör online, bara för att kunna tjäna pengar på det. Företaget hörde talas om oron för detta och svarade med en speciell YouTube-video. I den här videon utför de ett lögndetektortest på sina anställda.

De anställda pratar om hur de inte säljer dina personuppgifter, till exempel din e-postadress. De upprepar att Honey tjänar pengar genom provisioner och berättar att de själva använder tjänsten. Den här videon var ett smart marknadsföringsdrag, eftersom den spelar på att videor med lögndetektortest har varit populära under den senaste tiden. Huruvida det faktiskt är användbart när det gäller att avgöra hur sanningsenligt Honey är kan diskuteras. Videon kan trots allt vara redigerad. Även om tillägget kanske inte säljer dina data så betyder det inte att de inte själva kan se dem – vilket de kan.

Är Honey ett spionprogram?

Eye on LaptopFör att gå till botten med detta beslutade vi att själva undersöka saken. Vissa människor fruktar att Honey egentligen är ett spionprogram. Spionprogram är en slags skadlig programvara som infekterar din dator, smartphone eller någon annan enhet och samlar information om dig. Det bokstavligen spionerar på dig när du använder din enhet, spårar din webbläsarhistorik, nedladdningshistorik, all personlig information såsom inloggingsuppgifter och bankinformation samt dina mejl.

Vanligtvis gör spionprogram din enhet avsevärt långsammare. Eftersom skadlig kod konstant loggar allt du gör tar den upp stora delar av minnet. Att surfa, streama och klicka runt tar betydligt längre tid. När vi installerade Honey var detta inte fallet.

För att vara helt säkra tittade vi på de aktiva processerna på vår dator för att ta reda på om Honeys programvara var aktiv i enhetens bakgrund. Det var den inte. Kort sagt är Honey inte ett slags spionprogram, även om den samlar in dina uppgifter, vilket nämns ovan och i deras integritetspolicy.

Honeys aktivitet i din webbläsare

Vi kan dra slutsatsen att Honey inte följer exakt allt du gör på din enhet. På så sätt påverkar det inte din allmänna säkerhet och integritet. Men eftersom det är ett webbläsartillägg skulle det vara intressant att se hur det fungerar i webbläsaren. Vi installerade Honey i Firefox-webbläsaren och försökte se hur mycket programmet spårar. Genom att titta på vår webbläsares task manager såg vi hur aktivt Honey var medan vi surfade.

Honey är ett webbläsartillägg som verkar vara aktivt hela tiden, även om det ofta knappt visar någon aktivitet. När Honey besöker shoppingwebbplatser, såsom Amazon, skjuter dess energipåverkan i höjden. Detta innebär att den letar efter rätt rabatter, då den inser att du har nått en partnerwebbutik. Inget konstigt ännu: det är precis vad Honey är tänkt att göra.

När du besöker icke-shoppingwebbplatser, till exempel vår egen webbplats eller andra informativa sidor som hittas genom en Google-sökning, är Honeys energipåverkan fortsatt låg. Även om appen har kontrollerat huruvida webbplatsen är en återförsäljare så gör den inget annat när den väl har insett att det inte är det. Inget anmärkningsvärt händer när du använder sociala medier såsom Twitter och YouTube heller. Honey verkar inte spåra dina rörelser här.

BESÖKTA WEBBPLATSERHONEYS ENERGIPÅVERKAN
Shoppingwebbplats (Amazon)Medel/hög
Icke-shoppingwebbplats (VPNOverview)Låg/noll
Sociala medieplattformar (YouTube, Twitter)Låg/noll

När Honey är mycket aktivt växer dess minne. Detta innebär att appen sparar information om ditt shoppingbeteende online, så som det är menat att göra. Även om denna praxis definitivt påverkar din integritet är det inte nödvändigtvis fel. I slutändan är det så att du genom att använda Honey accepterar att låta den spåra dina onlinerörelser och kontrollera varje webbutik du använder. Tillägget bygger en profil av dina data, som det använder för att anpassa din upplevelse. Därför växer tilläggets minnesmängd.

Slutliga tankar

Honeys pengasparande app är en av de mest populära i sitt slag. Tjänsten syftar till att hitta de bästa, mest relevanta rabatterna för sina användare. Den har också ett cashback-system där användare kan få tillbaka en del av pengarna de spenderar på nya produkter genom Honey. För att Honey ska kunna fungera måste den samla in vissa personuppgifter. Du kan välja att inte dela de flesta av de uppgifterna, såsom din e-post, sociala medier och annan känslig information. Men för en vanlig användare använder Honey data för att justera och anpassa din shoppingupplevelse.

När det gäller integritet är Honey inte det bästa tillägget att använda. Om du vill förbli anonym online eller helt enkelt inte vill dela dina shoppingvanor med andra, rekommenderar vi att du håller dig borta från Honey. Men för ändamålet som tillägget är designat för gör det ett bra jobb. Det verkar inte innehålla några spionprogram och jobbar bara aktivt när du befinner dig på en shoppingwebbplats eller webbutik. Detta tillägg säljer inte dina data till marknadsförare (eller någon annan, för den delen), men det utför själv en marknadsförares uppgifter. Genom att ge dig en personlig upplevelse försöker det få dig att shoppa mer online så att de och deras partnerbutiker kan tjäna mer pengar. Använd gärna Honey, så länge du är medveten om att det här företaget vet väldigt mycket om dig och hur du shoppar online!

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.