Nå Skype utomlands: Hur kringgå VoIP-blockeringar under resan

Klicka här för en kort sammanfattning av denna artikel
Få tillgång till Skype utomlands: en kort sammanfattning

I vissa länder blockeras VoIP-tjänster som Skype. Vilket är det bästa sättet att komma runt dessa begränsningar under din semester eller vistelse utomlands? Det bästa sättet att kringgå VoIP-begränsningar är genom att använda VPN-programvara. En VPN låter dig omdirigera din internet-trafik via en VPN-server i ett annat land. Så här gör du detta:

  1. Skaffa abonnemang på en bra VPN och skapa ett konto.
  2. Ladda ned VPN-programvaran på enheten.
  3. Logga in på VPN-programvaran.
  4. Välj en VPN-server i ett land där Skype inte är blockerad.
  5. Du kan nu chatta på Skype. Förutom Skype kan du även få tillgång till andra tjänster som exempelvis WhatsApp, som kanske blockeras av landet du vistas i.

Vill du börja använda en VPN för att övervinna Skype-begränsningar? Vi rekommenderar då NordVPN. Denna VPN har en hel del alternativ, erbjuder snabb och säker service och har ett stort antal servrar över hela världen.

För mer information om varför Skype är blockerad, hur en VPN fungerar och tips om hur man kringgår Skype-blockering: läs hela vår artikel nedan.

Sedan starten 2003 har Skypes VoIP (Voice Over Internet Protocol) telekommunikations-programvara gjort det möjligt för dess användare att spendera uppskattningsvis två biljoner minuter på att nå ut till människor de bryr sig om runt om i världen. Med 300 miljoner månatliga användare och över en miljard nedladdningar på Android har Skype blivit så populärt att det även finns på vårt språk. Och Skyping tar plats i Oxford English Dictionary tillsammans med andra teknik-inspirerade termer som Googla, Whatsapping och Facetiming.

Förutom att Skype blir en del av vårt lexikon har det också blivit en av de mest begränsade VoIP-tjänsterna. I mer än 20 länder är Skype, tillsammans med andra VoIP-alternativ, blockerad eller begränsad. Tack och lov är det inte världens underång ifall Skype som blockeras i ett land du bor i eller besöker. Det finns ett sätt att övervinna sådana blockeringar. I den här artikeln kommer vi att titta på vilka länder som blockerar Skype och liknande tjänster. Dessutom kommer vi att undersöka varför de är blockerade och hur du kan komma runt dessa begränsningar. Efteråt kommer du att kunna återgå till att chatta med dina vänner och din familj.

Varför är Skype blockerad i vissa länder?

Skype blockerad laptop

Det finns många orsaker till att Skype kan vara blockerad eller begränsad i enskilda länder. I de allra flesta fall handlar det dock om en av tre faktorer: protektionism, statlig övervakning eller regelrestriktioner.

Protektionism

Majoriteten av VoIP-tjänsteblockeringar och -restriktioner genomförs som en form av protektionism av telekommunikationsföretag. Skypes möjlighet att erbjuda kostnadsfria, världsomspännande röst- och videosamtal har en potentiellt negativ inverkan på intäkterna från ett telekomföretags egna tjänster. Av denna anledning blockerar de användningen av Skype och liknande plattformar.

Detta gäller särskilt Syd- och Centralamerika, där samma företag ofta hanterar telefon- och internetuppkoppling. Skype blockeras av telekomleverantörer i Belize, Brasilien och Venezuela för att tvinga användare att kommunicera via telefon eller använda telekomföretagets egen VoIP-tjänst. Bristen på telekomkonkurrens i dessa länder ökar bara problemet. Exempelvis i Belize är den statligt ägda Belize Telemedia Limited den enda telekomleverantören. De blockerar användningen av Skype för att skydda sina telefonintäkter och för att främja sin egen VoIP-tjänst.

Övervakning

I vissa länder – särskilt Kina och ett antal stater i Mellanöstern, upprätthåller regeringen restriktioner för Skype och andra VoIP-tjänster. De hävdar att plattformens oberoende och dess policy om ”icke-telefonspårning” utgör en säkerhetsrisk.

Skype togs bort från alla lokala appbutiker i Kina i december 2017. De hamnade därmed på samma lista som Gmail, Facebook, Snapchat, Twitter, Line och Pinterest över icke-statligt ägd programvara som censureras av kinesiska regeringen. Den egyptiska regeringen har en officiell policy om att blockera tjänster som de inte kan övervaka, inklusive Skype.

I januari 2018 meddelade Microsoft att Skype skulle implementera en ”privatsamtalsfunktion” som skulle erbjuda end-to-end-kryptering. Detta tillkännagivande har lett till spekulationer om att enskilda länder skulle flytta för att blockera Skype, på ett sätt som liknar de placerat begränsningar för WhatsApps meddelanden och samtal. Länder motiverar detta med att säga att de inte längre skulle kunna övervaka Skype-samtal och platser som ringer.

Begränsningar genom lagstiftning

I vissa länder måste VoIP-tjänster som Skype skaffa en licens för att bedriva verksamhet. Ett utmärkt exempel på detta är Förenade Arabemiraten, som kräver att VoIP-tjänster licensieras av deras telekommunikationsmyndighet. Skype är för närvarande inte tillgängligt i Förenade Arabemiraten eftersom de inte har kunnat få rätt licens för att driva verksamhet.

Hur kringgår jag VoIP-blockering?

Om du befinner dig bor i eller reser till ett land som rutinmässigt begränsar eller blockerar VoIP-tjänster som Skype, så få inte panik. Det finns sätt att komma runt dessa begränsningar. VPN-koppling-internetVPN-programvara är utan tvekan det bästa sättet att kringgå VoIP-begränsningar, så att du kan ansluta till blockerade tjänster och webbplatser utan de allvarliga bandbreddsbegränsningarna eller problem med latens som är kopplade till Tor eller proxywebbplatser.

En VPN kan du ansluta till internet via en proxyserver, vilket ger dig en utländsk IP-adress och kringgår begränsningar på VoIP-tjänster. Den största skillnaden med vanliga proxytjänster är att en VPN också kraftigt krypterar din anslutning för att förhindra ytterligare övervakning. Eftersom de flesta VPN-tjänster erbjuder en betald prenumeration så har de möjlighet att ge mycket bättre hastighet och tillförlitlighet än gratis VPN eller proxytjänster.

Förutom högre hastighet, säkerhet och tillförlitlighet erbjuder premium-VPN-tjänster ofta kvalitativ kundsupport. Personal för teknisk support är vanligtvis tillgänglig för att hjälpa dig att via VPN-programvaran ansluta till begränsade tjänster. Detta innebär att du har möjlighet att ringa deras tekniska supportteam om du har problem med att få Skype att fungera.

Många VPN-tjänster erbjuder också en Dedikerad IP-tjänst, så att du kan ha din egen personliga IP i motsats till en delad. Fördelarna med att ha en dedikerad IP inkluderar att kunna få tillgång till videoströmningstjänster som Netflix, onlinebankkonton och online-spelsidor, som rutinmässigt blockerar delade IP-adresser. Om din dedikerade IP så småningom upptäcks och blockeras så kommer din VPN-tjänst snabbt att kunna erbjuda dig en ny.

Vilka VPN är bäst för åtkomst till Skype?

Om du vill börja använda en VPN för att få tillgång till Skype, måste du se till att du väljer rätt VPN-leverantör. Nedan kan du hitta några av våra rekommendationer.

NordVPN

NordVPN erbjuder ett fantastiskt paket till ett konkurrenskraftigt pris. De är kända för sin snabba och säkra service, de har ett stort antal servrar över hela världen samt erbjuder dig en rad alternativ för diregering av din trafik.
Med hjälp av Obfsproxy för att undvika Deep Packet Inspection och genom att föra en icke-loggningspolicy gör NordVPN att du kan komma åt allt innehåll du vill. Du behöver inte oroa dig för att någon övervakar dig. Om du inte är helt nöjd med deras tjänst, eller om du vill testa den innan du bestämmer dig, så erbjuder NordVPN en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Surfshark

Surfshark hjälper dig att avblockera geoblockerat innehåll från hela världen. YouTube, Netflix, WhatsApp, Skype, blockerade nyhetsidor – allt kan nås var som helst i världen när man använder Surfshark. Surfshark är enkel, snabb och med bra pris. De är kända för sin snabba och säkra service, de har ett stort antal servrar över hela världen samt erbjuder dig en rad alternativ för diregering av din trafik.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
  • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
  • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
  • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Länder där Skype är blockerad eller begränsad

Vi har gjort vårt bästa för att sammanställa information om länder där Skype är blockerad. Observera att denna lista ständigt förändras och den är inte garanterat 100 % korrekt.

Helt blockerad

  • Guyana
  • Venezuela
  • Kuwait
  • Libyen
  • Nordkorea
  • Oman
  • Qatar
  • Förenade Arabemiraten

Tjänstebegränsningar

  • Belize: Skype är för närvarande blockerad av Belize Telemedia Limited – Belizes enda telekomleverantör, som erbjuder sin egen VoIP-samtalstjänst.
  • Brasilen: Brasiliens största telekomleverantör – Brazil Telecom, blockerar Skype men låter VoIP ringa via sin egen tjänst.
  • Karibien: LIME – den dominerande telekomleverantören i Västindien, blockerar sina kunder från att använda Skype.
  • Kina: Alla VoIP-tjänster blockeras med undantag för dem som tillhandahålls av China Unicom och China Telecom.
  • Kuba: Skype finns på Kuba, men samtal kostar 1,15 dollar per minut, och extremt långsamma internethastigheter begränsar dess användning.
  • Egypten: Den egyptiska regeringen stör eller blockerar regelbundet alla VoIP-tjänster som inte direkt kan övervakas.
  • Iran: Skype verkar vara tillgängligt, men anslutningsmöjligheterna är så dåliga att tjänsten i princip är oanvändbar.
  • Indien: Skypesamtal inom Indien från Skype till mobiler och fasta telefoner är inte längre möjligt. Gratis Skype till Skype-samtal inom Indien fungerar dock fortfarande.
  • Jordanien: Alla VoIP-tjänster blockeras av säkerhetsskäl.
  • Myanmar: Skype, och andra VoIP-tjänster är bara tillgängliga vid vissa tidpunkter och i specifika regioner.
  • Pakistan: Skype-samtal, till och med dator till dator dem, är kraftigt intäktsgenererande – kostar 0,14 dollar per minut.
  • Panama: Infört en skatt på 12 % på alla VoIP-samtal.
  • Syrien: Skype-åtkomsten är begränsad och finns inte på internetcaféer.
  • Vietnam: Skype-åtkomsten är begränsad. Men en proxytjänst som inrättats för att underlätta Skype-samtal finns i vissa internetkaféer.
  • Venezuela: Lokala internetleverantörer blockerar Skype och andra VoIP-tjänster inom specifika områden men erbjuder sina egna alternativ.

Avslutande ord

VPN-programvara är den bästa lösningen för att övervinna VoIP-begränsningar och ge åtkomst till tjänster som Skype. VPN representerar den bästa blandningen av hastighet, nytta, tillförlitlighet och säkerhet. Så om du reser till ett land med en VoIP-begränsning, eller om du är en lokalinvånare som bara vill kunna chatta på Skype så gör ett abonnemang på en VPN-tjänst det möjligt för dig att fortsätta dela dina erfarenheter utan begränsning. Bortsett från det kan en VPN hjälpa dig att komma åt många fler blockerade appar och webbplatser, till exempel TikTok. För att hjälpa dig att välja de VPN-tjänster som är rätt för dig så har vi satt ihop en lista över de bästa VPN-leverantörerna på marknaden.

Få tillgång till Skype utomlands: vanliga frågor

Har du en fråga om hur man kringgår Skype-blockering när du reser? Ta gärna en titt på våra vanliga frågor nedan och klicka på en fråga för att se svaret!

Majoriteten av VoIP-tjänsteblockeringar och -restriktioner genomförs som en form av protektionism av telekommunikationsföretag. Skypes möjlighet att erbjuda kostnadsfria, världsomspännande röst- och videosamtal har en potentiellt negativ inverkan på intäkterna för telekomföretags egna tjänster. Av denna anledning blockerar de användningen av Skype och liknande plattformar.

Skype och andra VoIP-tjänster blockeras också av vissa regeringar. De hävdar att plattformens oberoende och dess policy om icke-telefonspårning utgör en säkerhetsrisk.

För att få Skype att fungera igen kan du använda en VPN-anslutning. När du är ansluten till en server i ett annat land, får du också friheten i det landet. Du får en motsvarande IP-adress och från den stunden är du digitalt belägen i det andra landet. Om du är ansluten till en server i ett land där det är tillåtet att använda Skype så har du även tillgång till denna tjänst.

Länder där Skype-trafiken nyligen har begränsats eller är helt blockerats:

Helt blockerad

  • Guyana
  • Venezuela
  • Kuwait
  • Libyen
  • Nordkorea
  • Oman
  • Qatar
  • Förenade Arabemiraten

Tjänstebegränsningar

  • Belize
  • Brasilien
  • Västindien
  • Kina
  • Kuba
  • Egypten
  • Iran
  • Indien
  • Jordanien
  • Myanmar
  • Pakistan
  • Panama
  • Syrien
  • Vietnam
  • Venezuela
Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.