Surfing anonym

Surfing anonym

Hvis du er bekymret for ditt personvern på nettet, søker du sikkert etter en måte å surfe anonymt på. Hvilket betyr at du ønsker å besøke nettsteder uten å bli sporet. Du ønsker kanskje å surfe anonymt for og være sikker på at ingen sniktitter på deg. Av sikkerhetsgrunner ønsker du ikke at andre kan misbruke informasjonen din, for eksempel:

  • Du ønsker ikke at sjefen din kan se hva du surfer på jobben.
  • Du ønsker ikke at myndigheter kan se om du besøker myndighetskritiske nettsteder.
  • Du ønsker ikke at de du bor sammen med kan se netthistorikken din.

Grunnleggende: Internett og personvern

Det er mange forskjellige parter på internett som ønsker hånd om informasjonen din. Hackere ser etter betalingsdata, markedsførere ønsker å finne personlig data, og selskap ønsker info om potensielle nye kunder. Dette er alle gode grunner til å skjule dine data. Når informasjonen din først er spredt over internett, er det nesten umulig og få det vekk. Selv om du tror du har slettet data, kan det overraske deg hva som faktisk blir stående igjen på nettet.

Det mørke nettet

Det mørke nettet er et ukjent territorium for de fleste. Denne uregulerte delen av nettet skjuler noen av de mest gjemte delene av internett, slik som ulovlige markedsplasser hvor våpen og narkotika kan bestilles. Men det mørke nettet er mer enn dette. Det spiller også en viktig rolle i ytringsfrihet; varslere og kritiske journalister i diktaturer kan bruke det mørke nettet til å kommunisere trygt og anonymt. Det mørke nettet hjelper også folk i enkelte land til og omgå sensur og kontroll. I artiklene nedenfor kan du lese alt om det mørke nettet.

Tor (The Onion Router)

Tor (The Onion Router) er en anonym nettleser som åpner opp mange muligheter. I motsetning til godt kjente nettlesere som Google Chrome og Mozilla Firefox, tilbyr Tor adgang til det mørke nettet. I disse artiklene kan du finne ut eksakt hvordan Tor fungerer og hva du kan bruke den til. Du kan også lære hvordan du kan bruke Tor trygt, slik at du kan surfe nettet fullstendig anonymt.