Hur använda TikTok i länder där den är förbjuden

Smartphone with TikTok logo on top of a backdrop of a map of the world
Klicka här för en sammanfattning av denna artikel
Sammanfattning: Att använda TikTok i länder där appen är förbjuden

TikTok förbjöds i Indien eftersom landet anser att appen är ett hot mot landets nationella säkerhet och medborgarnas integritet. TikTok är ett kinesiskt företag, vilket har orsakat oro för människor som är oroliga för att deras information kommer att hamna i händerna på den kinesiska regeringen. Många länder överväger att censurera eller förbjuda appen på grund av dessa farhågor.

Även om du bor i ett land som har förbjudit TikTok kan du fortfarande ladda ner appen. Det finns tre sätt att göra det på:

  1. Genom att på din iOS-enhet ändra dina Inställningar för App Store-plats.
  2. Genom att sidoladda APK-filen till din Android-enhet.
  3. Genom att tömma telefonen och använda en VPN för att komma åt TikTok i ditt område

En VPN som vi rekommenderar att använda för att komma åt TikTok är NordVPN:

Läs hela vår artikel nedan för att lära dig mer om TikTok-förbud och hur du tar dig runt dem.

Sedan juni 2020 är TikTok förbjuden i Indien. Enligt indiska tjänstemän är tanledningen till förbudet att skydda sina medborgares uppgifter och privatliv. USA överväger också att förbjuda appen, om den amerikanska divisionen av företaget inte köps av Microsoft eller något annat amerikanskt företag – en affär som ev. går igenom 12 november. Den officiella orsaken till förbudet i USA är nationella säkerhetsfrågor.

Om du är en av de 120 miljoner TikTok användare i Indien eller 80 miljoner användare i USA så finns det en väg runt förbudet. Använd helt enkelt en VPN på antingen en ny telefon eller webbapplikationen för att få tillgång till det sociala nätverket.

Vad är TikTok?

Logotyp TikTok TikTok är ett kinesiskt socialt nätverk för videodelning där användare kan ladda upp sina egna videor via sin telefon. Dessa videor sorteras i olika kategorier för människor att bläddra igenom och interagera med.

TikTok ägs av det Peking-baserade internetteknikföretaget ByteDance, som grundades 2012. Fem år senare lanserades appen för Android och iOS på marknader utanför Kina. Efter sammanslagning med Musical.ly i augusti 2018 blev TikTok tillgänglig över hela världen. TikTok har kontor runt om i världen och har snabbt vunnit popularitet med över 1 miljard användare runt om i världen på mindre än fyra år.

En av anledningarna till appens ökande popularitet är kändisars och influensers användning av TikTok. Från Jimmy Fallon till Jessica Alba och Will Smith – en hel del välkända namn använder appen. Sammanslagningen med Musical.ly har också ökat TikToks popularitet. Appen ger nu även upphov till nya TikTok-kändisar, såsom Zach King, Loren Gray och Charli D’Amelio.

Varför förbjuder vissa länder TikTok?

TikTok har redan förbjudits i Indien och kan förbjudas i USA också. Enligt Indiens officiella uttalande förbjöds appen eftersom den utgjorde ett hot mot integriteten för sina medborgare och deras uppgifter. TikTok var en av 59 appar som förbjöds i landet efter en gränstvist.

Enligt The Economic Times, gjorde Indiens departement för informationsteknik följande uttalande:

”Sammanställningen av dessa uppgifter, dess utvinnande och profilering av element som är fientliga mot den nationella säkerheten och försvaret av Indien, som slutligen inkräktar på Indiens suveränitet och integritet, är en fråga av mycket djup och omedelbar oro som kräver akuta åtgärder.”

Denna oro för datautvinning är den främsta anledningen till att USA har gett när det gäller att förbjuda TikTok i sitt land också. Medan TikTok förnekar att data från denna app delas med den kinesiska regeringen, har USA redan begränsat tjänstemedlemmar från att använda appen.

Den kinesiska regeringens medverkan

Oron kommer från de kinesiska företagens förmodade oförmåga att vägra kommunistpartiets begäran till sina användaruppgifter. TikTok har uppgett att all amerikanska data lagras i USA och därför inte omfattas av kinesisk lag.

Medan det fördes samtal i Australien att förbjuda app beslutade den federala regeringen i landet mot detta efter att ha klargjort att TikTok var inte ett nationellt säkerhetshot. Under 2018 blockerade både Indonesien och Bangladesh TikTok i sina länder, men dessa åtgärder har sedan dess hävts. Som anledningen till förbudet angavs olämpligt innehåll och hädelse. Enligt bdnews24.com, löstes detta när TikTok införde vissa censuråtgärder i dessa länder.

PlatsFörbudstatusSkäl
IndienFörbjuden sedan juni 2020Datasäkerhetshot
IndonesienCensureradOlämpligt innehåll
BangladeshCensureradOlämpligt innehåll
AustralienInte förbjuden för närvarandeUndersöka problem
Europeiska unionenInte förbjuden för närvarandeUndersöka problem
USAI väntan på ev. förbudDatasäkerhetshot

Varför är TikTok förbjuden i Indien?

TikTok-logotyp framför Indien på kartaTikTok är förbjuden i Indien eftersom tjänstemän har klassat appen som en fara för landets säkerhet och integritet. Förbudet mot appen skedde efter eskalerande spänningar till följd av en gränstvist mellan Kina och Indien. I juni satte båda länderna in ytterligare trupper i Ladakh-regionen, vilket orsakade många sammandrabbningar och dödsfall.

Med uppskattningsvis 120 miljoner användare i Indien var landet TikToks största utländska marknad. Andra appar som har förbjudits i Indien inkluderar Clash of Kings, Weibo, Club Factory och Shein.

Nuvarande status TikTok i Indien: Förbjuden

Är TikTok förbjuden i Indonesien?

Medan TikTok förbjöds i Indonesien under en vecka då under 2018 så hävdes förbudet när företaget gick med på att censurera en del av dess innehåll. Anledningen till förbudet var oron för pornografi, olämpligt innehåll och hädelse.

Aktuell status för TikTok i Indonesien: Censurerad

Är TikTok förbjuden i Bangladesh?

Efter att ha förbjudits under en kort tid i Bangladesh, är TikTok nu aktiv igen i landet med viss censur på plats. Denna censur inkluderar borttagningen av tio videos efter invändningar från regeringen. Tjänstemän från Bangladesh har uppgett att de inte har några ytterligare planer på att förbjuda appen.

Aktuell status för TikTok i Bangladesh: Censurerad

Är TikTok förbjuden i Australien?

TikTok-logotyp framför Australien på kartaTikTok är för närvarande inte förbjuden i Australien. Australiens regering undersöker för närvarande programmet för att identifiera om dess policy för integritet och datadelning är ett säkerhetshot.

Aktuell status för TikTok i Australien: Inte förbjuden

Är TikTok förbjuden i Europeiska unionen?

Liksom i Australien är TikTok inte förbjuden i EU, men den är under granskning från dataskyddsgrupper som började undersöka sekretesspolicyn för appen i juli 2020. Europeiska unionens farhågor är desamma som hos andra länder när det gäller användarinformation och hur den registreras och används.

Aktuell status för TikTok i Europeiska unionen: Inte förbjuden

Är TikTok förbjuden i USA?

TikTok-logotyp framför USA på kartaPresident Trump har hotat med att förbjuda TikTok i USA eftersom den innebär en ”risk för den nationella säkerheten”. Landet skulle sannolikt beordra Apple och Google att ta bort TikTok från sina appbutiker – samma metod som används av Indien. USA kan också komma åt TikTok genom att få dem att sluta ge tillgång till landets användare under hot om rättstvister.

Nuvarande status TikTok i USA: Avvaktar ev. förbud

Vad är TikToks svar på dessa farhågor?

Företaget bakom TikTok har svarat på frågorna om data och säkerhet genom att säga att den kinesiska regeringen inte har tillgång till den information som samlas in av appen. Företagets Indien-chef – Nikhil Gandhi, sade följande i ett blogginlägg:

”Vi har inte delat någon information om våra användare i Indien med några utländska regeringar, inte heller har vi använt sådana uppgifter på något sätt som skulle äventyra integriteten i Indien. Vidare, även om vi anmodas i framtiden, så skulle vi inte göra det.”

TikTok hävdar också att anklagelserna är ogrundade vad gäller Trumpadministrationens påstående om att appen är ett säkerhetshot.

Hur man installerar TikTok i ett land som förbjudit den

Det finns fortfarande sätt för dig att komma åt TikTok ifall du bor i ett land som har förbjudit appen. Förutom att använda en VPN för att komma åt webbläsarversionen av TikTok kan du också leta efter appen utanför officiella mobila appbutiker.

Hur du hämtar och installerar TikTok på iPhone

Om du har en iPhone och bor i ett land som har förbjudit TikTok så måste du följa dessa steg för att appen ska fungera på telefonen:

  1. Öppna App Store och klicka på din profilbild till vänster på skärmen.
  2. Välj namn och e-post från kontoinställningarna.
  3. Välj Land/region och tryck på knappen Byt land eller region.
  4. Rulla ner de olika alternativen och välj ett land som inte har förbjudit appen.
  5. Tryck på Godkänn för villkoren och välj betalningsmetoden Ingen.
  6. Ange en adress i det land du väljer i avsnittet med faktureringsadress.
  7. Tryck på Nästa och sedan Klar.

Nu när din plats i App Store uppdateras bör du kunna hitta och installera TikTok-appen på din enhet.

Hur du hämtar och installerar TikTok på Android

Installera TikTok på Android-mobiltelefonTill skillnad från iPhone-användare kan människor som använder en Android-enhet enkelt ladda ner och installera TikTok på sin telefon genom att söka efter den officiella APK-filen på nätet och sidoladda ner den på sin telefon. Om du använder en Android-telefon kan du söka direkt från telefonens webbläsare efter TikTok APK och leta efter filen att ladda ner.

Den enda nackdelen med att använda en APK-fil är att du laddar ner en viss version av appen. Det innebär att om det finns en uppdatering för TikTok så måste du söka efter den senaste APK-filen online för att ersätta din nuvarande i stället för att kunna uppdatera appen direkt från Play Store.

APK-filer är helt säkra att använda, så länge du ser till att du ladda ner dem från en betrodd källa och filen är faktiskt vad du försöker installera. Du kommer att behöva gå in i dina inställningar och välja säkerhetsalternativet som låter dig installera appar från tredje part.

Några välrenommerade källor för att hitta TikToks APK-filer inkluderar:

Hur man använder TikTok i förbjudna länder

Tidigare befintliga TikTok-användare kan fortfarande komma åt sitt innehåll i förbjudna länder. Nya användare kan dock inte längre ladda ner appen via de traditionella appbutikerna på sina smartphones. Den enda vägen runt detta är att använda en VPN för att komma åt tjänsten på telefonen eller datorn. Några av våra bästa VPN inkluderar NordVPN, ExpressVPN och CyberGhost.

Om du vill komma åt TikTok via en VPN så måste du fabriksåterställa telefonen. Den här återställningen krävs, eftersom appen blockeras av maskinvaru-ID på mobila enheter. Fabriksåterställning av telefonen kommer att rensa ditt maskinvaru-ID. Om du vill ha mer information om vad en VPN är och hur du använder en så kolla in den här artikeln.

Kommer TikTok att förbli förbjuden?

Det är svårt att säga om TikTok kommer att förbli förbjuden i vissa länder, eftersom varje situation styrs av den komplicerade politiken i regionen. Den amerikanska förbudet skulle kunna undvikas om försäljningen av TikTok USA går igenom senast den 12 november. Indien har en annan situation, där det ser ut som förbudet skulle kunna fortsätta under överskådlig framtid.

Andra länder kan besluta att förbjuda appen också om de kommer fram till att den är en verklig säkerhetsrisk för dess medborgare. Hur länge dessa förbud blir kvar kommer sannolikt att bero på resultaten av pågående forskning och TikToks reaktion på dessa farhågor.

Bästa TikTok-alternativen i Indien

TikTok-användare i Indien har ett antal olika alternativa appar att välja mellan. Även om de kanske inte erbjuder samma funktioner som TikTok så blir dessa program snabbt populära val för användare som letar efter ett sätt att dela användarskapade videor och reaktioner på dessa klipp.

Doobido

Doobido är en indisk social app för videodelning som låter dig dela videor med andra människor. Människor som använder Doobido kan skapa en profil för att göra videor själva för sina anhängare att roas av. Videorna sorteras i olika kategorier, så de är lättare att hitta. Doobido är en av de mest populära indiska apparna och får snabbt fler nedladdningar på grund av TikTok-förbudet. Den här appen är tillgänglig för både iOS- och Android-enheter.

Lomotif

Lomotif logotyp

Lomotif erbjuder flera funktioner som inte TikTok har, exempelvis möjligheten att skapa bildspel och använda hyperlapse på videor. Med appen kan du också skapa collage och montage, redigera ihop videoklipp och lägga till musik. Du kan redigera dina videor med hjälp av den inbyggda redigeraren och lägga till GIF-filer, emojis, klistermärken och filter. Lomotif har också en gemenskaps-sektion där du kan ladda upp videor och hitta vänner på appen. Denna app är tillgänglig på Android och iOS.

Bästa TikTok-alternativen i USA

Det finns några bra alternativ till TikTok som du kan överväga även om förbudet mot appen inte träder i kraft närmast efter 12:e november. Alla appar nedan är tillgängliga för både Android och iOS.

Triller

Med Triller kan du skapa och dela videor med hjälp av olika filter och redigeringsverktyg. Några av de populära användningsområdena för Triller inkluderar att göra musikvideor med sin AI-redigeringsteknik och skapa dans- eller läppsynkronisering i videor. Triller har över 26 miljoner användare runt om i världen med över 120 miljoner nedladdningar.

Vilka är riskerna med att använda TikTok?

Landsomfattande förbud mot en till synes oskyldig social medieapp sker inte utan anledning. TikTok-användare står inför några verkliga risker. Dessa inkluderar säkerhetsluckor som finns i vissa versioner av appen. Även om dessa problem ofta korrigeras av TikTok så lämnar de din enhet och informationen om den sårbar tills korrigeringen är tillgänglig.

Ett annat problem var hur stor åtkomst appen behöver för att fungera. Detta inkluderar urklippsåtkomsten iOS 14 som användes för att flagga användare som kopierar samma kommentar till flera konton på samma enhet. Apple har dock sedan dess tagit bort funktionen och åtgärdat problemet.

Andra problem kring TikTok är censur i vissa länder, farliga utmaningar, blockerat innehåll och sårbarheten hos barn som använder appen.

Hur du skyddar dig på TikTok

Om du vill fortsätta använda TikTok samtidigt som du håller dig så säkert som möjligt så finns det några inställningar som du kan justera i appen. Här är några av dem:

  • Växla till ett privat konto
  • Välja bort personaliserade data
  • Aktivera begränsat läge
  • Ändra alternativet Tillåt andra att hitta mig
  • Växla alla säkerhetsinställningar till Vänner

Medan några av dessa inställningsändringar handlar om personliga preferenser så bör föräldrar ägna särskild uppmärksamhet åt några av dessa alternativ till att hjälpa små barn att använda denna app.

Slutsats

Det är möjligt att komma åt TikTok, även om du är i ett land som har beslutat att förbjuda appen. Du skulle kan ladda ner appen via en APK-fil eller ändra dina iOS App Store-inställningar. Ett annat alternativ är att använda en VPN för att ändra din plats så att du kan komma åt appen på din enhet. I synnerhet nya användare kan inte använda appen utan att följa de steg som vi har beskrivit i den här artikeln.

Lyckligtvis finns det en hel del resurser tillgängliga för att hjälpa dig att hålla kontakten på TikTok även om du bor i ett land som förbjuder appen. Du behöver bara vara kreativ och göra lite efterforskningar för att ta reda på hur du fortsätter att använda appen.

Samtidigt är det dock viktigt att vara uppmärksam på de integritetsrisker som TikTok medför. Skydda din data på appen och var försiktig med vad du delar, vare sig på TikTok eller på annat sätt på internet. Så länge du gör detta kan du roa dig med att titta på och skapa de bästa videorna.

TikTok-förbud och hur man tar sig runt dem: vanliga frågor

Läs några av våra vanliga frågor nedan om du vill veta mer om TikTok och varför den är förbjudet i vissa länder. Klicka helt enkelt på en fråga för att läsa svaret.

Ja, du kan fortfarande ladda ner TikTok till din telefon, genom att antingen ändra dina platsinställningar på en iPhone eller ladda ner APK-filen till en Android-telefon. Om du vill komma åt tjänsten behöver du en VPN.

Med TikTok kommer integritetsrisker, eftersom den liksom andra sociala medieappar kopplar samman dig med en stor gemenskap av användare online. Om du är orolig för att använda TikTok på telefonen eller har ett barn som är intresserat av att använda TikTok så kan du justera inställningarna för att skydda integriteten.

TikTok är av olika skäl förbjuden i flera länder. Förbudet i Indien beror på att landet dragit slutsatsen att appen och dess datainsamling utgör ett hot mot användarnas och den nationella säkerheten.

Andra länder undersöker appen på grund av liknande problem. TikTok censureras också i vissa delar av världen, på grund av videor som främjar ideologier och sätt att leva som går emot regler i dessa länder.

Några av de bästa VPN:erna att använda för TikTok är ExpressVPN, NordVPN och Surfshark. Dessa VPN-tjänster finns tillgängliga för din dator, samt för iOS och Android-enheter.

Vissa saker du bör leta efter hos en VPN-leverantör inkluderar en strikt icke-loggningspolicy, ett urval av serverplatser av hög kvalitet, responsiv kundsupport och obegränsad bandbredd. Att ha någon form av pengarna-tillbaka-garanti är också ett trevligt alternativ ifall en VPN inte fungerar bra för dig.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.