Hur bli av med bannlysning hos Omegle – en enkel guide

man who is chatting on the computer
Klicka här för en kort sammanfattning
Få bort bannlysning hos Omegle - en snabb sammanfattning

Omegle är ett bra ställe för att ha samtal med främlingar, men när samtalen går utanför gränsen så kan ditt konto bannlysas. Denna bannlysning baseras på din IP-adress. Det enklaste sättet att få tillgång till Omegle igen är att ändra din IP-adress.

En VPN är det perfekta verktyget för att ändra din IP-adress, så att du kan kringgå Omeglebannlysningen. Hur fungerar det?

  1. Anmäl dig till en ansedd VPN-leverantör. Det finns många bra alternativ ute på marknaden, och de flesta av dem är ganska prisvärda. Svårt att välja en? Ge NordVPN en chans. Den är snabb, billig, har massor av tillgängliga IP-adresser att välja mellan (tusentals) och du får en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti.
  2. Ladda ned NordVPN:s programvaran för din enhet.
  3. Aktivera NordVPN-appen och anslut till någon av de många servrarna. Du kommer nu att surfa på webben med en ny IP-adress.
  4. Roa dig hos Omegle med din nya IP-adress.

Så enkelt är det. För en mer ingående beskrivning om av vad Omegle är, hur säker den är och varför Omegle bannlyser vissa människor: vänligen ta en titt på hela artikeln nedan.

Ja, Omegle är ett mycket lättanvänt online-chattrum. Och ja, med Omegles hjälp har man ett bra sätt att slumpmässigt träffa nya vänner, eller tjuvlyssna på främlingars samtal. I den här artikeln ska vi berätta allt du behöver veta om denna roliga anonyma online-plattform. Men tänk om Omegle helt plötsligt bannlyser dig från att använda deras plattform, utan någon uppenbar anledning? Varför bannlyser Omegle användare alls? Och ännu viktigare: hur kan du bli fri från Omegles bannlysning? Vi berättar allt.

Vad är Omegle?

Omegle (oh·meg·ull) är en gratis online-plattform för chatt över både text- och video. Estetiken på webbplatsen är mycket version 2.0, vilket genererar en känsla av nostalgi som stämmer med aktuella modetrender. Dess stora dragplåster, förutom det faktum att den är gratis, är att du inte behöver registrera dig för att gå med i en Omegle-chatt. Dessutom kan du chatta om vad som helst, från nästan var som helst och med vem som helst, medan du förblir helt anonym.

Omegle logotypChattwebbplatsen matchar användarna slumpmässigt. Om du föredrar kan du lägga till dina intressen, så Omegle kan länka dig till någon som delar samma hobbies eller passioner istället för en helt slumpmässig främling. Omegle har en övervakad och en oövervakad/vuxenversion av sin videochatt. Textchatten är alltid oövervakad.

Vidare har Omegle genom åren lagt till extra funktioner. År 2011 införde de till exempel Spy Mode. I detta läge kan användarna föreslå en fråga och tjuvlyssna på två främlingar som svarar på och diskutera den frågan, utan att kunna delta i diskussionen själva. Eller så kan de gå in i samtalet som en av främlingarna som svarar på en spions fråga, med vetskapen om att någon okänd lyssnar på dem.

År 2014 introducerades ett Dorm Chat-läge. Med den här funktionen kan användare som är kopplade till ett universitet eller en sovsal hitta kollegor eller klasskamrater på Omegle, eller chatta med andra elever. Du måste ha en e-postadress som slutar på .edu för att kunna använda detta läge.

Om du vill kan du länka ditt Facebook-konto till Omegle så att du matchas bättre med andra användare och/eller för att publicera en chattlogg direkt på Facebook. Omegle varken delar, sparar eller använder inte någon av den information som du gör tillgänglig, annat än för att matcha dig innan din chatt börjar.

Vem använder Omegle?

Omegle-gemenskapen är stor och varierande. Mindre än en månad efter Omegles lansering för över ett decennium sedan, hade webbplatsen runt 150.000 visningar per dag. Inte illa för en webbplats som har utvecklats av en 18 år gammal amatör inom webbprogrammering, och ett universitetavhopp vid namn Leif K-Brooks.

Enligt Leif K-Brooks profil på webbplatsen för hans nya företag Octane AI – en start-up kring artificiell intelligens finansierad med 1,6 miljarder dollar, har Omegle varit värd åt över 2 miljarder samtal sedan starten. Chattplattformen är värd åt mellan tiotusentals och hundratusentals chattar dagligen.

De allra flesta användare är ungdomar från hela världen. Sen länge har Omegle varit populär bland Z-generationens influerare, som använder webbplatsen för att vara värd åt improviserade ”meet-and-greets” och/eller för att överraska fans. Vissa användare återpublicera sitt Omegle-innehåll på YouTube och/eller TikTok.

Omegle är särskilt populär i USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Indien. Men det finns också människor från Frankrike, Tyskland, Ungern, Österrike, Italien, Grekland, Israel, Danmark, Brasilien, Argentina, Ryssland, Sydafrika, Japan, Indonesien, och även Egypten som använder chattplattformen. Det finns över 100 språk som anges på hemsidan, även om vi inte är säkra på hur många användare skulle talar Tataars, Kanada eller Igbo.

Flera länder, däribland Kina, Förenade Arabemiraten, Qatar och Pakistan har förbjudit användningen av Omegle helt och hållet. Turkiet följde efter 2014. Men i vissa länder kan folk fortfarande kringgå blockeringen genom att använda en VPN.

Är Omegle säker?

Förr i tiden övervakade Omegle inte något av samtalen. ”Så länge människor har roligt, så jag är glad” sade dess grundare, Leif K-Brooks. Det fanns inget svordomsfilter, bidrag censureras inte och det enda användarna kunde göra var att rapportera upprepade missbruk, som oönskad nakenhet, eller skadligt innehåll.

År 2013 introducerade Omegle en övervakad version av sin videochatt. Detta löste några av problemen. Övervakningssystemet är dock inte felfritt. Detta beror på att det styrs av en kombination av algoritmer och mänsklig tillsyn, och Omegles resurser är begränsade – det är trots allt en gratistjänst …

Icke desto mindre förväntas användarna följa reglerna. Användare får inte sexuellt trakassera någon, eller bete sig på något olämpligt eller olagligt sätt. Du måste också vara 13 år eller äldre. Och om du är mellan 13 och 18 år behöver du förälder/vårdnadshavares samtycke för att kunna använda Omegle. Om du på något sätt obekväm känner dig, så ska du veta att du kan avsluta en chatt när som helst.

Med detta sagt kan du stöta på din beskärda del av cyberbrottslingar, bots, barnförbjudet innehåll, oförskämda eller rasistiska människor, och även kåta användare, som de kallas. Särskilt i den oövervakad version, eftersom det är vad det står: oövervakad. Kom ihåg: Om detta inte är vad du letar efter, och folk inte slutar när du ber dem, så kan du avsluta chatten och har all rätt att rapportera missbrukare, eftersom reglerna är giltiga för både de övervakade och oövervakad chattar. Lycksökare och bedragare har varit kända för att använda Omegle, så var försiktig.

För att hjälpa dig att vara säker på Omegle – läs följande tips:

  • Avslöja inte din identitet eller dina ÅKP-detaljer (ålder, kön, plats). Tanken är att chatta med främlingar. Stanna vid det.
  • Aldrig någonsin dela känslig information med främlingar, som ditt telefonnummer, din adress, sociala mediaprofil, körkortsnummer, etc.
  • Klicka inte på externa länkar. Du kanske omedvetet installerar skadlig programvara på din dator eller leds vidare till en nätfiske-sida
  • Lägg till dina intressen. Om du vill prata om hästar, fotboll eller veteranbilar så kommer du att matchas med någon som delar dessa intressen. Inte med personen som skrev in ”unga flickor”.
  • Godkänn inte ett verkligt möte. Omegle är utformad för att chatta anonymt och ha kul, inte för bli ihop med någon. Det finns appar för sådant, som Tinder, Happn eller Grindr.
  • Var uppmärksam på att främlingar kan ta skärmdumpar av dina videochattar och/eller använda programvara från tredje part för att spela in dina konversationer utan att du är medveten om detta. Dessa, liksom din chattlogg, kan sedan delas på någon annan online-plattform – och snabbt bli virala.
  • Om du på något känner dig sätt obekväm är frånkopplingsknappen bara ett klick bort!

Observera att det finns olika falska Omegle-appar och webbplatser

Omegle har INTE någon officiell smartphone-app. Om du söker efter Omegle i Apple App Store eller Google Play Store så hittar du bara en mängd falska appar. Vissa använder även en variant av Omegle-logotypen, vilket gör dem svåra att skilja från den äkta Omegle-plattformen. Därför är det klokt att alltid kontrollera vem utvecklaren är. Likaså är webbplatsen omegle.onl med ett mer modernt utseende INTE att förknippa med Omegle.com LLC. Mycket förvirrande, eftersom logotypen är praktiskt taget identisk och .onl-sidans funktioner är lika.

För Omegle ett register över din chatt?

smartphone-röstmeddelande-ikonI början av varje chatt, skapas ett register över det faktum att en chatt inträffade mellan dig och din chattpartner. Den här posten innehåller en tidsstämpel, en IP-adress och en ID-cookie.

Informationen som Omegle lagrar är begränsad, även när din chatt övervakas. Arkivhandlingar kan användas i syfte att spåra spammare, hackare och andra som kan skada webbplatsen. Omegle kan dela dessa poster med brottsbekämpande eller kan analysera dem i sammansatt form för att producera statistiska data. Poster lagras vanligtvis i 120 dagar.

I allmänhet varken sparas, läses eller lagras själva meddelandena. Meddelanden som är flaggade som misstänkta kan dock föremål för detta. Flaggade meddelanden kan också läsas av en människa för att förbättra Omegles anti-spam-programvara, eller för andra kvalitetskontrollsyften.

När du sparar en Omegle-logg så skickas din chatts text till Omegles server, där den konverteras till en bild, och sparas på obestämd tid under ett unikt, slumpmässigt tilldelat ID. IP-adressen för alla som visar loggen kan också sparas i syfte att upprätthålla en unik vyräknare.

Om du länkar Omegle till ditt Facebook-konto så får Omegle automatiskt tillgång till viss annan Facebook-baserad information om dig. Men deras sekretesspolicy säger tydligt att de inte delar, sparar eller använder någon av denna information.

Varför bannlyser Omegle personer?

Den mest uppenbara orsaken är en policyöverträdelse. Beroende på den påstådda orsaken kan ett bannlysas hos Omegle pågå i allt från några dagar till flera veckor. En ”förstagångsförövare” kommer vanligtvis bara få bannlysas under en kort tid (upp till en vecka). En ”återfallsförbrytare” står inför längre förbud (upp till 120 dagar). Allvarliga policyöverträdelser, som att överföra nakenbilder, rasism eller kränkande beteende leder vanligtvis till ett omedelbart och permanent bannlysning.

Tyvärr blir ibland människor bannlysta för till synes ingen anledning alls. Du gjorde inget fel, eller åtminstone inte avsiktligt. Du följde plattformsreglerna, eller åtminstone tror att de gjorde det… Om så är fallet så ta en titt på de möjliga orsaker som anges nedan. Kanske ringer det en klocka och hjälper dig att förhindra framtida bannlysning.

Orsak 1: Algoritmer identifierar oönskat beteende eller innehåll

Eftersom övervakningssystemet delvis styrs av algoritmer flaggas vissa användare om de loggar in från flera webbläsare eller avbryter chattar upprepade gånger. Båda kan vara giltiga skäl att bannlysas. Det kan ju faktiskt vara så att någon som vill utnyttja Omegle för att annonsera och den som vill distribuera skräppost-liknande innehåll visar oftast denna typ av beteende.

Å andra sidan är det också möjligt att användarens avsikter verkligen är helt oskyldiga och att de till exempel helt enkelt har en svag internetanslutning. Detta kan orsaka frekventa frånkopplings- och återanslutningsförsök, vilket senare gör att du flaggas som en spammare, eller ännu värre.

Orsak 2: Rapporterad av en annan användare

I vissa fall kan människor bannlysas eftersom de rapporteras av någon annan användare. Återigen kan detta vara helt motiverat. Om någon som använder den övervakade videochattfunktionen eller textchatten är kränkande, eller trakasserar andra användare så kan de förvänta sig att det bara är en tidsfråga innan de blir avstängda. Förr eller senare kommer någon att rapportera dem, istället för att bara avsluta chatten.

Det faktum att Omegle inte läser eller spelar in chattar och inte vet vilka deras användare faktiskt är, är en bra sak eftersom poängen med att använda Omegle är att chatta anonymt med främlingar. Baksidan av myntet är dock att Omegle saknar förmågan eller resurserna att utreda saker och ting ytterligare. Så ifall du rapporteras av en annan användare så lär du i de flesta fall helt enkelt att bannlysas, oavsett om du är oskyldig eller ej.

Orsak 3: Du förbisett någon en regel

Om du blir avstängd utan någon uppenbar anledning så läs noggrant Omegles villkor och sekretesspolicy. Du får inte använda Omegle om du är under 13, och om du är under 18 behöver du din förälders/vårdnadshavares tillstånd.

Det finns flera regler att följa. I allmänhet är det förbjudet att överföra något naket, trakassera någon sexuellt, offentliggöra andra människors privata information, göra uttalanden som innebär kränkning eller förtal av någon, kränka immateriella rättigheter, använda automatiserade program för att starta chattar eller bete sig på något annat olämpligt eller olagligt sätt.

Kränkning av immateriella rättigheter är en av de vanligaste oavsiktliga regelöverträdelser. Du kanske har t.ex. musik som spelas i bakgrunden, eller en familjemedlem eller rumskamrat som tittar på den senaste blockbustern och har vridit upp volymen ganska högt. Om Omegle fångar upp detta eller en annan användare flaggar det så kanske du blockeras.

Orsak 4: Andra orsaker till att access nekas

Det kan finnas andra orsaker till att du inte har möjlighet att komma åt Omegles webbplats. Vissa skolor och universitet har till exempel förbjudit tillgång till Omegle. Företagsnätverk, i allmänhet, är också ökända för att förbjuda vissa webbplatser. Och i länder som Kina, Turkiet, Förenade Arabemiraten, Qatar och Pakistan nekas tillträde helt och hållet.

Hur får blir man av med bannlysning hos Omegle?

Tyvärr kan du inte bara kontakta Omegle och be en anställd att ta bort en bannlysning. Det finns ingen kontaktinformation, oövervakad chattar övervakas inte alls och även övervakade chattar saknar en person du faktiskt kan prata med kring arbetet bakom kulisserna.

Detta ger dig med bara ett par möjligheter att lyfta en blockering. Alla lösningar måste, på ett eller annat sätt, ha med din IP-adress att göra. Kom ihåg att vi i början berättade att Omegle i varje chatt loggar en begränsad mängd data för att registrera att en chatt inträffade mellan dig och din chattpartner? Den här registreringen innehåller en tidsstämpel, en IP-adress och en ID-cookie. Om en bannlysning uppstår kan Omegle identifiera dig bara via din IP-adress. Därför blockerar de din IP-adress i ett försök att blockera dig.

I de flesta fall tilldelas IP-adressen – eller den digitala ”hem”-adressen till modemet som tillhandahålls av internetleverantören (ISP). Därför kommer alla som använder samma internetnätverk (familjemedlemmar, rumskamrater, kollegor i ett företagsnätverk) att dela samma IP-adress. Det enda sättet att kringgå blockeringen är att på något sätt dölja eller ändra din IP-adress.

Tre lösningar att få bort bannlysning hos Omegle

Det finns flera tillvägagångssätt du kan välja när du vill bort bannlysning hos Omegle.

1. Ha tålamod

Beroende på orsaken bakom blockeringen kan en Omegle-bannlysning pågå i allt från några dagar till flera veckor. Beror då på vilken typ av kränkning och hur ofta överträdelsen har inträffat. När du har ”suttit av din tid” så hävs bannlysningen. Och nej, ett inkognitoläge kommer inte att räcka, eftersom Omegle även i inkognitoläge fortfarande kan se din IP-adress.

Om du inte är den tålmodiga typen som och (ännu) inte är villig att prova alternativ 2 eller 3 här nedan så kan du kontrollera om din internetleverantör använder en statisk eller dynamisk IP-adress. Om du har en statisk IP-adress så kan du tyvärr inte ändra den. En dynamisk IP-adress kan däremot ändras. Att helt enkelt återansluta till internet kommer vanligtvis att göra susen. Du kan kontrollera din IP-adress för att se om den har ändrats.

För att återansluta startar du helt enkelt om routern. Du kanske måste göra detta via routerns inställningsmeny, eftersom vissa modeller automatiskt återställa tidigare inställningar efter en påtvingad omstart. Ibland fungerar inte återanslutningen omedelbart, och du kanske måste vänta över natten innan internetleverantören tilldelar dig en annan IP-adress. Gå och sov och kolla igen nästa dag.

2. Anslut via ett annat nätverk

Som förklarats ovan, loggar Omegle din IP-adress för att identifiera dig. Så ansluter du via ett annat nätverk så kommer det omedelbart att lösa problemet. Detta beror på att Omegle inte har medel för att identifiera just dig, utan bara IP-adressen du använder.

Du kan ansluta från en annan privat plats, till exempel en väns hus, eller från ett kafé eller ett bibliotek som ger tillgång till trådlöst nätverk till allmänheten. I praktiken är detta inte den bästa lösningen. Du vill inte gå hem till din kompis varje gång du vill chatta. Och om du väljer ett kafé eller bibliotek så är det varken rekommenderat eller accepterat att videochatta. Eftersom WiFi är offentligt kan även textmeddelanden avlyssnas.

3. Använd en VPN (Virtuellt Privat Nätverk)

Att använda en VPN är den absolut enklaste och mest tillförlitliga lösningen, eftersom du inte behöver ha tålamod – det fungerar varje gång och du behöver inte förlita dig på någon annan eller på öppettiderna till en lokal för att kunna chatta.

Med rätt programvara kan IP-adresser enkelt ändras. Detta beror på att VPN krypterar all din datatrafik och skickar den via en extern server innan den går vidare till sin destination. På detta sätt får du IP-adressen hos den externa VPN-servern, vilket innebär att din riktiga IP-adress kommer att förbli dold för omvärlden.

När din riktiga IP-adress har dolts kan du komma åt Omegle igen, eftersom Omegle inte vet vem du är utan helt enkelt ser en annan IP-adress och därmed tror att du är en annan användare.

Men inte varje VPN är lika vettig att använda med Omegle. Det finns ett antal kriterier som du kan behöva ta hänsyn till. Gratis VPN, exempelvis, har vanligtvis sina begränsningar – må så gälla anslutningshastighet, trafikvolym eller sekretess. Men även betalda versioner skiljer sig åt. Så, vår nästa och sista fråga är: hur man väljer bästa VPN för Omegle?

Observera

Avsiktligen inkluderade vi INTE Tor-webbläsare eller någon proxyserver i våra föreslagna lösningar. Båda kommer att dölja din IP-adress och därmed göra susen. En TOR-webbläsare dirigerar dock dina data via många olika servrar. Detta kommer avsevärt att sakta ner din webbupplevelse, vilket gör den otillräcklig att använda med Omegle. En proxy-server, å andra sidan, krypterar inte din data och kan inte hindra tredje part från att komma åt den. Därför rekommenderar vi bara proxyservrar för uppgifter med låg insats eller för att till exempel kortsiktigt kringgå en brandvägg eller geoblockering.

Hur man väljer bästa VPN för Omegle

Nedan finns ett antal funktioner du bör ta hänsyn till när du väljer en VPN. För att jämföra flera VPN och hitta en idealisk VPN åt dig kan du gå till vår recensionssida. Om du har svårigheter med att bestämma dig så kan vi rekommendera NordVPN, eftersom den uppfyller alla kriterier som anges nedan. Det är helt enkelt en bra VPN för att ändra din IP-adress och komma igång med Omegle igen.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Hastighet

En av de viktigaste sakerna du bör titta på är hastighet, särskilt om du föredrar videochattar. Det finns stora skillnader mellan VPN-leverantörer i hur märkbar eller irriterande hastighetens eftersläpning är. Hos vissa leverantörer märker du knappt eftersläpningen, medan andra VPN gör din internetuppkoppling smärtsamt långsam. Hos Omegle kan långsamma hastigheter indikera att du använder en VPN. Om Omegle s övervakningssystem fångar upp detta blir det troliga resultatet en ny bannlysning.

Servernätverk

Hur stort och varierande är VPN-leverantörens servernätverk? Om du måste dela en server med tusentals människor kan detta, ibland, ha en inverkan på din anslutningshastighet. Det är också viktigt att VPN-leverantören underhåller sina servrar väl och utökar sitt servernätverk om antalet abonnenter stiger.

Sekretess

I allmänhet respekterar de flesta betalda VPN-tjänsterna din integritet. Var däremot försiktig med gratis VPN. För även om en del gratis VPN kommer att göra sitt jobb mycket bra så kommer inte alla av dem kunna ge dig vad du behöver. Många VPN-tjänster påstår sig också vara gratis, men tar ändå något från dig, även om det inte räknas i pengar. Vissa kostnadsfria leverantörer säljer din anslutningsdata till andra kunder. Andra övervakar de webbplatser du besöker och säljer din data till marknadsföringsbyråer.

Användarvänlighet

Du vill bara chatta – inget komplicerat. Så, mest troligt, letar du också efter en VPN som inte är komplicerad att använda. Leta efter en VPN som är enkel att installera, snabb att navigera i, som laddas snabbt, har en tydlig meny och tydligt namnger viktiga funktioner.

Teknisk journalist
Ronella funderar alltid på hur vi kan göra vårt digitala samhälle så säkert som möjligt. Stor digital utveckling innebär också att vi ständigt står inför nya säkerhetsfrågor. Ronella vill därför skapa mer medvetenhet om cybersäkerhet och uppmärksamma människor på risker och fallgropar.