VPN forklart: Hvordan virker det? Hvorfor vil du bruke en?

VPN Explained - VPN icon on laptop
Klikk her for et kort sammendrag
Hva er en VPN: et kort sammendrag

En VPN lager en sikker tilkobling mellom deg og internett. Når du kobler til nettet gjennom en VPN blir all datatrafikken din sent gjennom en kryptert virtuell tunnel. Dette har flere fordeler:

 • Du vil være mer anonym på nettet: din IP-adresse og beliggenhet vil ikke være synlig for hvem som helst lenger.
 • Du vil være tryggere på internett: den krypterte tunellen vil holde hackere og nettkriminelle unna og din enhet vil ikke være like utsatt for angrep.
 • Du vil være mer fri på internett: ved å bruke en annen IP-adresse vil du kunne ha tilgang til nettsteder og tjenester som ellers ville blitt blokkert.

Ønsker du å starte med en VPN? Vi anbefaler ExpressVPN. Denne VPN-en har mange valgmuligheter, tilbyr sterk kryptering, og har prestert godt i våre tester. Den klarte til og med å ta førsteplassen!

Du kan finne ut hvordan du kan sette opp en VPN-tilkobling og hva en VPN kan gjøre for deg i den fulle artikkelen nedenfor.

Et økende antall personer bruker en VPN når de surfer på internett. VPN står for Virtual Private Network. Det er en enkel og effektiv løsning som tilbyr deg tre essensielle ting når du går på nett: mer sikkerhet, personvern på nett, og frihet. Hvis du ikke er kjent med konseptet til en VPN, kan det virke overveldende.

Denne siden vil forklare nøyaktig hvordan en VPN fungerer og hvorfor folk bruker en. Vi vil fortelle deg alt du trenger å vite om fordelene og mulighetene til VPN-er. Vi vil også fortelle deg om et par utmerkede VPN-tjenester som du kanskje ønsker å prøve ut selv.

Hva er en VPN?

VPN internett

Når du bruker internett, er det en konstant prosess med at enheten din utveksler data med andre parter på nettet. Et VPN, eller Virtual Private Network, oppretter en sikker tunnel mellom enheten (f.eks. Smarttelefon eller bærbar PC) og internett. VPN lar deg sende dataene dine via en kryptert, sikker forbindelse til en ekstern server: VPN-serveren. Derfra vil dataene dine sendes videre til destinasjonen på internett.

Å danne en sikker forbindelse med en ekstern server etablerer tre ting. For det første hjelper det deg å skjule din virkelige IP-adresse. For det andre sikrer den dataene dine. Og for det tredje lar det deg bruke internett mer fritt. Vi forklarer alt dette nærmere nedenfor.

Video forklarer: Hva er en VPN?

For de som er visuelt orientert, laget vi en kort video for å forklare hva en VPN er nøyaktig og hvordan den fungerer. Nyt! Artikkelen fortsetter under videoen.


Hvordan fungerer en VPN?

Etter å ha abonnert på en VPN-tjeneste, kan du vanligvis laste ned og installere en enkel applikasjon på smarttelefonen, nettbrettet, datamaskinen eller smart-TV. Med et par klikk velger du foretrukne sikkerhetsinnstillinger og setter opp en sikker forbindelse med ønsket VPN-server. Å koble til en VPN er generelt enkelt. Når tilkoblingen har blitt etablert vil følgende skje med din datatrafikk:

 1. VPN-programvaren på din datamaskin krypterer din internettrafikk og sender den (via din internettleverandør) gjennom VPN-serveren via en sikker tilkobling.
 2. Den krypterte dataen fra din datamaskin blir de-kryptert av VPN-serveren.
 3. VPN-serveren vil sende din data på internett og motta et svar, som er ment for deg, brukeren.
 4. Trafikken blir så kryptert igjen av VPN-serveren og sendt tilbake til deg.
 5. VPN programvaren på din enhet vill de-kryptere dataen så du kan forstå og bruke den.

Hvordan fungerer en VPN

 

VPN-tilkoblingen vil kryptere din datatrafikk som gjør det mye mer vanskelig for hackere og andre parter å fange opp og se din personlige informasjon. Den sikre tilkoblingen tilbyr også brukeren mer anonymitet fordi din internettrafikk blir rutet gjennom en ekstern VPN-server. Ettersom du surfer nettet via IP-adressen til VPN-serveren vil din egen IP-adresse forbli skjult.

Normalt sett kan din beliggenhet og til og med identitet bli avslørt gjennom din IP-adresse siden den er unikt knyttet til din internettilkobling. Ved å bruke en annen IP (den tildelt deg fra VPN-serveren) kan ingen av dine handlinger på nettet spores til din IP-adresse og du kan nå surfe nettet mer anonymt.

VPN-applikasjonen vil kjøre i bakgrunnen på din datamaskin, tablet, eller smarttelefon. Du har tilgang til internett som normalt og vil ikke oppleve noe annerledes – enn det faktum at du kan omgå nettrestriksjoner.

Hvorfor trenger jeg en VPN?

Kanskje du lurer på om VPN-bruk er nødvendig. En større del av livene våre foregår online. Vi bruker banken, holder kontakt med venner, sjekker helsehistorikk og jobber online. Det er viktig at denne informasjonen om deg ikke havner på gata. Du etterlater tross alt ikke dine bank utskrifter overalt. Hvis du ikke sikrer din nettilkobling risikerer du at hackere, myndigheter, nettleverandør, nettsteder, din arbeidsgiver og alle andre parter kan finne ut mer om deg enn du ønsker. En VPN beskytter din data mot dette.

Det er mange forskjellige grunner til at folk starter å bruke en VPN. De viktigste kan oppsummeres på følgende måte:

 1. Den gir deg mer sikkerhet på nettet.
 2. Den øker personvernet ditt på nettet.
 3. Lar deg surfe nettet med mer frihet (siden det får deg rundt nettrestriksjoner og sensur).
 4. Gjør offentlig Wi-Fi tryggere.

Vi vil forklare nøyaktig hva dette betyr i følgende seksjon.

Hvordan en VPN tilbyr sikkerhet på nettet

En VPN tilbyr sikkerhet fordi den krypterer all din nettrafikk selv før den når VPN-serveren. Den dirigerer også trafikken din gjennom en mye sikrere «VPN-tunnel». Dette gjør det mye vanskeligere for andre, som myndigheter og hackere å fange opp og se dine data. Derfor er det spesielt viktig å bruke en VPN når du bruker (farlige) offentlige WiFi-nettverk.

Hjemme eller på jobben kan det være like nyttig å bruke en VPN. Tjenester som NordVPN eller ExpressVPN tilbyr utmerket AES 256-bit kryptering. Med den type beskyttelse trenger du ikke bekymre deg over at noen fanger opp dine data og bruker det mot deg.

kryptert VPN-tunnel som beskytter deg mot forskjellige grupper

Hvordan en VPN tilbyr anonymitet og personvern på nettet

En VPN tilbyr deg mer anonymitet på nettet fordi du ikke vil surfe nettet med din IP-adresse offentlig eksponert. Din personlige IP-adresse vil være skjult så fort du kobler deg til VPN-serveren ettersom den endrer seg til VPN-serveren sin IP. Normalt sett kan andre koble dine nettaktiviteter til din identitet og beliggenhet basert på IP-adressen din. For eksempel din nettleverandør, nettstedene du besøker, og mange myndigheter kan generelt se alt du gjør på nettet.

Når du bruker en VPN kan dine nettaktiviteter kun spores til VPN-serveren, men ikke lenger til deg (med unntak om du er logget inn på nettsteder som YouTube eller Google). Mange VPN-tjenester vil ikke en gang utgi eller overvåke hva du gjør gjennom serverne deres. Du blir dermed mye mer anonym på nettet ettersom du ikke kan bli identifisert eller sporet via din IP-adresse.

Hvordan en VPN tilbyr frihet på nettet

En VPN kan tilby deg mer frihet på nettet. Den tillater deg å koble til servere over hele verden. Når du kobler til en VPN-server i et enkelt land, vil du kunne ha tilgang til internett som om du fysisk skulle befinne deg der. Dette kan være nyttig siden internett ikke er fritt tilgjengelig i alle land. Noen land sensurerer deler av internet eller legger restriksjoner på sosiale medier eller strømmetjenester.

Hvis du er på ferie eller har emigrert, vil du ofte ikke kunne se det vanlige strømmeinnholdet. En VPN vil muliggjøre tilkobling til internett gjennom deres server i ditt hjemland så du kan se på ditt favorittprogram, eller ha tilgang til ditt favorittnettsted. Det fungerer også den andre veien. Om du ønsker å ha tilgang til nettsteder eller strømmetjenester fra et annet land (for eksempel for å se på en annen versjon av Netflix) kan du gjøre dette med en VPN-tilkobling.

Hvis du ønsker å prøve ut en VPN med en gang kan du bruke vår oversikt over de 5 beste VPN-tjenestene.

En VPN beskytter deg på offentlig Wi-Fi

Hvis du bruker offentlige Wi-Fi-nettverk er du et enkelt mål for hackere. Et offentlig Wi-Fi-nettverk er mindre sikkert enn ditt private nettverk. Du vet ikke hvem andre som kobler seg til nettverket og hvem som satte det opp. Hackere utnytter mangelfull sikkerhet på offentlige Wi-Fi-nettverk og kan stjele din personlige og private informasjon. Vi anbefaler alltid å bruke en VPN på gratis Wi-Fi-nettverk.

En VPN sender din trafikk gjennom en kryptert tunnel. Kryptering av din data gjør at det nesten er umulig for andre å se den. Det gjør det veldig vanskelig for hackere, myndigheter og nettleverandør å få tilgang til din private informasjon.

Er en VPN trygg?

Kanskje du lurer på hvor trygg du er med en VPN-tjeneste. Din nettrafikk blir omdirigert og kjørt gjennom serverne til VPN-leverandøren. Leverandøren kan se alt du gjør om de ønsker. Derfor er det viktig at du stoler på din VPN-tjeneste. De fleste VPN-tjenester logger ikke hva du gjør og vil ikke lagre dataen din.

Men det er VPN-tjenester som misbruker dataen som går gjennom sine servere og selger din data til reklamebyråer for eksempel. Dette er spesielt tilfelle med gratis VPN-er. Disse er ofte ikke sikre. Før du bruker en VPN er det viktgi å undersøke i forkant. Vi vil gi deg noen anbefalinger på gode og sikre VPN-tjenester senere i denne artikkelen.

Senker en VPN hastigheten på tilkoblingen din?

Noen tviler på om de skal bruke et virtuelt privat nettverk fordi de har hørt at den kan senke hastigheten på tilkoblingen. Det er riktig at noen VPN-er har denne effekten. Tross alt omdirigerer en VPN din tilkobling gjennom en fjernserver. Dette tar lengre tid, så det kan senke hastigheten på tilkoblingen din. Men det er ikke alltid tilfelle.

Det er mange VPN-er som gjør alt for å gjøre tilkoblingen din så rask som mulig (og noen ganger raskere enn du er vant med). Hvis du vil sikre at du ender opp med en rask VPN, sjekk ut vår undersøkelse på de raskeste VPN-ene for tiden. Alle VPN-ene vi anbefaler der har vist seg å fungere perfekt med minimal til ingen forsinkelse. Strømming, spilling, og surfing vil gå like raskt som normalt, bare med økt frihet, sikkerhet og personvern.

Hvis netthastigheten din kunstig blir begrenset av din nettleverandør eller en annen part, så kan en VPN gjør tilkoblingen raskere. VPN-en sikrer at denne begrensningen ikke gjelder deg, så du kan bruke det fulle potensiale til din tilkobling.

Er bruk av VPN lovlig?

Lady JusticeNoen lurer på om det er lovlig å bruke en VPN. Tross alt muliggjør den mye mer nettanonymitet, som kan være egnet for hackere og nettkriminelle. Hvis disse personene ikke kan spores på nettet er det mye vanskeligere at de kan bli straffet for lovbrudd. Allikevel betyr ikke dette nødvendigvis at en VPN er ulovlig.

Faktisk bruker og anbefaler mange offisielle selskaper og bedrifter en VPN. EU støtter også nettfrihet, som en VPN kan gi deg.

Mange land over hele verden anser bruk av VPN som helt lovlig. Utførelse av ulovlige handlinger med bruk av VPN forblir dog ulovlig. Så bruk av VPN for lovlige aktiviteter slik som surfing, gaming, Netflix, YouTube eller noe annet, er ikke et problem. Bruker du derimot en VPN til å laste ned ulovlige filer slik som uoffisielle kopier av filmer og musikk går du mest sannsynlig mot dine lokale lover. Mens VPN-en gir deg mer anonymitet på nettet og gjør det mye vanskeligere for andre å spore deg, så er selve nedlastingen i seg selv fortsatt ulovlig.

Det er et par land som anser VPN-bruk som ulovlig. Hvis du ønsker å vite mer om disse landene og lovlig/ulovlig bruk av VPN-er generelt sett kan du lese alt om dette i denne artikkelen. Bruk av VPN i det meste av (vestlige) verden fører ikke til problemer. Vi anbefaler det.

Hvilke forskjellige VPN-protokoller finnes det?

VPN-tilkoblinger bruker en kryptert tilkobling også kalt en tunnel. Det er flere forskjellige måter (protokoller) en slik VPN-tilkobling kan settes opp. De mest vanlige protokollene er:

 • OpenVPN: OpenVPN er en av de mest brukte VPN-protokollene. Det er en åpen kildekode protokoll som bruker kryptering basert på OpenSSL, og SSLv3/TLSv1-protokoller. De fleste VPN-tjenester støtter OpenVPN og den er tilgjengelig for mange forskjellige plattformer (Windows, Android, Linux, rutere). De fleste anser OpenVPN som det beste valget. Den eneste ulempen er at den ikke fungerer på Mac OS og iOS, så du trenger å bruke en annen protokoll til det (slik som IKEv2/IPSec).
 • IPsec/L2TP: denne protokollen kombinerer IPSec for datakryptering med L2TP for sikker tilkobling. De fleste operativsystemer inkluderer IPSec/L2TP og er et godt valg dersom OpenVPN ikke er tilgjengelig.
 • IKEv2/IPsec: IKEv2 er en protokoll basert på IPSec. Denne protokollen kan hurtig koble til og veksle mellom nettverk. Dette gjør den passet til smarttelefoner, ettersom disse enhetene pleier å veksle mellom Wi-Fi-nettverk og offentlige Wi-Fi-nettverk regelmessig. I følge noen kilder er IKEv2 raskere enn OpenVPN. Men OpenVPN er allikevel ansett som en bedre protokoll.
 • PPTP: PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) er en av de første utbredte protokollene. Denne protokollen inneholder noen få (potensielle) lekkasjer. Av denne grunn er bruk av denne protokollen kun å anbefale hvis hastighet er viktigere enn sikkerhet. Dette kan være tilfelle om du ønsker å gå rundt restriksjoner satt opp av strømmetjenester.
 • Softether: Softether i motsetning til de andre VPN-protokoller, er ikke en enkeltstående protokoll, men en åpen kildekode applikasjon som fungerer på tvers av plattformer og tilbyr VPN-protokoller slik som SSL VPN, L2TP/IPSec, OpenVPN,og Microsoft Secure Socket Tunneling Protocol.
 • WireGuard: WireGuard er en relativt ny protokoll som har fått mer oppmerksomhet i det siste. Den kjører på en Linux-kjerne og sikter på å oppnå enda bedre ytelse enn OpenVPN og IPSec. Den er fortsatt under utvikling, så det er bedre å bruke OpenVPN for nå.

Hvis du ønsker å lære mer om de forskjellige VPN-protokollene og hvordan de fungerer, kan du finne en komplett oversikt her

Hvordan sette opp din egen VPN

VPN på mobilOg sette opp din egen VPN-tilkobling er enklere enn det ser ut som. Din VPN-tjeneste vil gjøre det meste av jobben for deg. Først trenger du å finne en VPN-tjeneste som du liker (på vårt nettsted kan du finne omtaler av de forskjellige tjenestene og anbefalinger om hva å se etter).

Når du finner en som passer dine behov, abonnerer du på tjenesten deres og laster ned og installerer programvaren de tilbyr. De fleste VPN-tjenester tilbyr programvare for alle typer enheter og operativsystem. Du kan laste ned en VPN-klient til (Windows, Mac, iPhone, Android og noen ganger Linux). I programvaren kan du velge hvilken protokoll du ønsker å bruke og hvilken server du øsnker å koble til. Ved bare noen få klikk vil du være tilkoblet en server.

Nå kan du bruke internett på en sikker og anonym måte, fri for restriksjoner og sensur som din geografiske restriksjon kan pålegge! Installering av en VPN er enkelt. Under vil vi fortelle deg hvordan i tre steg.

Kom i gang med en VPN i 3 enkle steg

Hvis du ønsker begynne å bruke en VPN, men ikke helt vet hvor du skal starte, er du på rette stedet. Vi følger deg gjennom tre enkle steg for og få deg i gang:

Steg 1. Abonner på en troverdig VPN-tjeneste

For nybegynnere anbefaler vi sterkt Surfshark og NordVPN. Vi testet disse tjenestene grundig og så at de var velegnet for nybegynnere ettersom de er enkle og forstå og sette opp, samtidig som de er veldig raske. Disse to VPN-ene tillater deg også å sikre flere enheter med et og samme abonnement, og tilbyr 30-dagers pengene tilbake garanti. På denne måten kan du prøve dem i en hel måned uten å binde deg. Bruk av lenkene og knappene på nettstedet vårt gi deg et tilbud på disse tjenestene.

Du kan sjekke ut den grundige testen vi gjorde på vår side med omtaler. Denne siden refererer også til et bredt utvalg av andre VPN-tjenester også. Noen andre imponerende VPN-tjenester er PIA, CyberGhost og ProtonVPN. ProtonVPN tilbyr også en av de beste gratisabonnementene som du kan lese alt om i vår: Topp 5 gratistjenester i 2020.

Når du har valgt din VPN-tjeneste trenger du å tegne et abonnement med dem. Opprette en konto og forsikre deg at du har din logg-inn informasjon tilgjengelig. Du trenger den i de følgende stegene. Som tidligere nevnt har både CyberGhost og NordVPN pengene tilbake garanti, så du kan alltid prøve dem ut og få refusjon dersom du ikke er fornøyd med tjenesten.

Steg 2. Last ned VPN-appen

Nå som du har registrert deg hos din foretrukne VPN-tjeneste, trenger du ganske enkelt bare å laste ned VPN-applikasjonen til din Android-enhet, iPhone, tablet, eller Mac. Besøk nettstedet til VPN-tjenesten for å finne den nødvendige programvaren. Ikke last ned fra en annen kilde, siden disse kan inneholde malware. Når du har lastet ned og installert programvaren vil du kunne logge inn.

Steg 3. Aktiver VPN-appen og start å surf nettet fritt og sikkert

Aktiver VPN ved å trykke på «connect» knappen, og tilkoblingen vil bli opprettet. Som oftest vil du ikke legge merke til at den har blitt aktivert ettersom den kjører i bakgrunnen på enheten din.

Og det er alt som skal til! Når VPN er aktivert vil du kunne surfe på nettet mye mer sikkert, privat, og fritt. Illustrasjonen under vil effektivt vise stegene du trenger og ta for å sette opp en VPN på din datamaskin.

Installer en VPN steg-for-steg skrivebord

Hvis du vil lære hvordan du installerer en VPN på en bestemt enhet, for eksempel en smarttelefon eller smart-TV, kan du ta en titt på delen ‘VPN-oppsett‘. Installasjonen kan variere, avhengig av enhet og operativsystem. Hvis du vil vite nøyaktig hvordan en VPN fungerer, fortsett å lese. Vi forklarer det og mer nedenfor.

Tre av de beste VPN-tjenestene for nybegynnere

Hvis du ønsker å begynne å bruke en VPN er det lettest å velge en troverdig tjeneste og ha tilgang til internett gjennom deres servere. Vi har testet de fleste store VPN-tjenestene for tiden i brukervennlighet og kvalitet. Hvis du ønsker å starte med en enkel med god VPN så anbefaler vi ExpressVPN, NordVPN eller Surfshark.

ExpressVPN

ExpressVPN er en av de beste VPN-ene som vi så langt har testet. De tilbyr tusenvis av raske og stabile servere, applikasjoner for alle enheter og god kundeservice. Denne VPN-en fungerer også med Netflix så du kan fjerne blokkering på alle dine favorittprogrammer. ExpressVPN har 30-dagers pengene tilbake garanti, så du kan prøve den før du binder deg til et lengre abonnement.

ExpressVPN sikter på å tilby deg den beste kvaliteten, og dette kommer med en prislapp. De er ikke blant de rimeligste, men med vårt spesialtilbud kan du få et abonnement for $6,67 per måned. Dette abonnementet tillater deg å beskytte fem enheter med ExpressVPN. Du kan lese mer om denne tjenesten i vår fulle omtale av ExpressVPN. Klikk på knappen under for å sjekke ut nettstedet til ExpressVPN

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
 • Super rask og enkel VPN
 • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
 • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

NordVPN

En annen VPN vi ønsker å anbefaler er NordVPN. Denne gode og troverdige VPN-tjenesten tilbyr meget høyt sikkerhetsnivå. Dette høye sikkerhetsnivået fører til at NordVPN er tregere enn ExpressVPN, men den er fortsatt et godt valg. For kvaliteten de tilbyr er de veldig rimelige. I tillegg er applikasjonene brukervennlige og godt strukturert. Les mer om denne tjenesten i vår fullverdige omtale av NordVPN.

NordVPN tilbyr mer avanserte valg. Disse er fine når du er blitt vant med en VPN og ser etter spesifikke funksjoner for å hjelpe deg. For eksempel tilbyr NordVPN dedikert IP-adresse og skjulte servere, som gjør omgåelse av geografiske restriksjoner slik som de satt opp av Netflix enklere. NordVPN tilbyr også doble VPN-tilkoblinger for ekstra personvern og sikkerhet.

NordVPN har 30-dagers pengene tilbake garanti. De har også meget rimelige tilbud, spesielt hvis du binder deg til en lengre kontrakt. Hvis du er interessert kan du sjekke ut tilbudene ved å klikke på knappen under.

NordVPN
Tilbud:
Bare $3.30 per måned for et 2-årig abonnement pluss 3 gratis måneder
Fra
$3.30
9.3
 • Enestående beskyttelse og stort utvalg av servere
 • Fin og tilfredsstillende applikasjon
 • Ingen logger
Besøk NordVPN

Surfshark

Surfshark har fortjent en tredjeplass på vår topp 5. Den største forskjellen mellom Surfshark og mange andre VPN-tjenester, som ExpressVPN, er at Surfshark er mye billigere. VPN-programvaren som Surfshark tilbyr er veldig brukervennlig. Med bare noen få klikk vil du ha installert den og være koblet til den perfekte VPN-serveren. Da vil du kunne bruke VPN for å surfe mens du bruker en annen IP-adresse, slik at du kan se på en av de mange forskjellige lokale Netflix-bibliotekene, for eksempel. Det kan være lurt å se en av de utallige filmene og seriene på den amerikanske Netflix. Med Surfshark er det enkelt.

Bortsett fra deres vanlige VPN-tjeneste, tilbyr Surfshark mange tilleggsfunksjoner. Hvis du vil ha en oversikt over alle de ekstra alternativene denne leverandøren tilbyr, kan du se på hele anmeldelsen her. For å gi deg en kort oppsummering: Surfshark er en fantastisk VPN for hver begynnende VPN-bruker, men er også egnet for den mer erfarne brukeren som ønsker å ha et bredt spekter av muligheter til rådighet. Vil du prøve Surfshark? Klikk på knappen i boksen nedenfor for å besøke nettstedet deres.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
 • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
 • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
 • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Ekstra råd: hvis du ønsker å beskytte alle dine enheter med en VPN, kan du prøve å sette opp en VPN-tilkobling på din ruter. Å installere dette kan være utfordrende. Vi anbefaler deg å bruke DD-WRT ruterprogramvare.

Hvorfor vil du bruke en VPN?

Det er mange grunner til at folk kanskje kobler til en VPN, noen av de vanligste grunnene er følgende:

Anonymitet og personvern:

 • Anonymitet på nettet: En VPN-tilkobling skjuler din ekte IP-adresse og beliggenhet. Med en VPN-tilkobling bruker du IP-adressen som hører til VPN-serveren du er tilkoblet. På denne måten er din egen IP-adresse skjult. Nettsteder og andre parter vil ikke kunne spore dine nettaktiviteter tilbake til din beliggenhet og identitet basert på din IP-adresse (forutsett at din tjeneste har en brukbar filosofi på ingen logging). Alt de vil kunne se når du bruker en VPN er en merkelig IP-adresse som ikke har noe med deg å gjøre. Med en VPN kan du surfe nettet anonymt.
 • Nedlasting og opplasting anonymt: Nedlasting av visse Torrenter er ulovlig i noen land og mer enn noen gang før nedlastere blir sporet og noen ganger til og med tiltalt. Selvfølgelig tar vi ikke til orde for ulovlige handlinger. Vi forstår imidlertid at folk vil ha personvern på nettet og anonymitet, ikke bare når de surfer på internett, men også når de laster opp og laster ned filer. For å sikre at ingen vet hva du laster ned eller laster opp, kan du bruke en VPN. På grunn av den krypterte trafikken og den omdirigerte IP-adressen kan du laste ned anonymt med et VPN.
 • Hindre selskaper fra å bygge en fil på deg: Annonsenettverk som Facebook, Google og Twitter samler kontinuerlig informasjon om deg gjennom online trafikken din. Med denne informasjonen kan de vise deg skreddersydde annonser, men enda viktigere, de står fritt til å selge denne informasjonen til en tredjepart. Ved å kryptere dataene dine ved hjelp av et VPN, vil disse nettverkene ha vanskeligere for å samle informasjon om deg. De vil også ha mindre innflytelse på det du ser på nettet.

Sikkerhet på nettet:

 • Beskyttelse mot hackere og myndigheter: Folk blir mer og mer oppmerksom på hvor sårbare de er på internett. Uten en sikker VPN-tilkobling, er det mye enklere for andre å fange opp, se, og stjele dine data som du ofte uvitende sprer når du er på nettet. Uten å vite det kan andre utnytte dine enheter og bruke din personlige informasjon. Du kan forhindre dette med en VPN fordi den krypterer all din internettrafikk.
 • Sikker tilgang ved offentlige Wi-Fi-nettverk: Å bruke et offentlig Wi-Fi-nettverk kan være veldig risikabelt. Andre brukere på det samme nettverket kan enkelt utnytte din data og personlige informasjon. Siden du ikke ønsker at andre skal ha tilgang til for eksempel din e-post, logg inn, og kredittkortinformasjon kan det være lurt å bruke en VPN-tilkobling. VPN-en krypterer all din internettrafikk. En hacker vil bare se kryptert innhold og ikke være i stand til å se eller bruke din personlige informasjon.

Ekstern tilgang og omgåelse av internett sensur og geografiske restriksjoner:

 • Omgå sensur og geografiske restriksjoner: For en vanlig nettbruker kan det være mange restriksjoner til hva de kan og ikke kan ha tilgang til på nettet. For eksempel, du kan ikke se alt innholdet tilgjengelig på BBC iPlayer hvis du ikke går gjennom en britisk IP-adresse. Også noen strømmetjenester som Netflix tilbyr forskjellig innhold i forskjellige geografiske soner. Noen myndigheter som (f.eks. Kina, Tyrkia og Egypt) blokkerer tilgang til enkelte nettjenester som WhatsApp, Skype, Facebook eller Twitter. Ved å endre din geografiske beliggenhet med en VPN, kan du gå rundt disse forskjellige restriksjonene. Du kan også få tilgang til blokkerte nettsteder.
 • Tilgang til din bedrifts nettverk: Flere og flere bedrifter gir folk mulighet til å jobbe hjemmefra eller utenfra. Noen mennesker kobler seg til internett via en VPN-tilkobling for tilgang til bedriftens nettverk hjemmefra. Dette gjør at folk effektivt kan jobbe hjemmefra.

Hva er en VPN – Oppsummering

En VPN (Virtual Private Network) er en sikker tilkobling mellom deg og internett. Den gir brukeren mer personvern, sikkerhet og frihet. Det er flere måter å sette opp en VPN-tilkobling på, men de fleste privatpersoner gjør dette ved å abonnere på en VPN-tjeneste.

Dette er hovedårsakene til at folk kanskje vil bruke en VPN:

 • Du vil være mer anonym online.
 • Du vil være tryggere online og dataene dine blir bedre beskyttet.
 • Du vil være i stand til å omgå sensur og geografiske blokker.

Det er flere store tjenester som gir deg tilgang til servere overalt i verden for bare et par dollar i måneden. Disse tjenestene forsikrer kontinuerlig at deres sikkerhet og hastighet er i orden. Etter omfattende testing har vi funnet de beste for deg.

En VPN vil ikke alltid kunne dekke alle dine online spor: det er andre metoder som kan føre til å avdekke din online identitet. Teknikker som bruker WebRTC-lekkasjer og fingeravtrykk i nettleseren, kan fremdeles samle inn data om deg. Likevel vil en VPN beskytte personvernet ditt på nett veldig bra i de fleste tilfeller. Det kan for eksempel få det til å virke som om enheten du bruker for å koble til internett er i New York, mens du faktisk kan være et sted i Europa – eller omvendt.

VPN: ofte stilte spørsmål

Hvis du har et spørsmål om VPN-er kan vi hjelpe deg. Klikk på et spørsmål under for å se svaret. Har du et spørsmål som ikke er besvart i listen? Legg gjerne igjen en kommentar under artikkelen og vi vil hjelp deg så fort som mulig!

Det er stor prisforskjell mellom de forskjellige VPN-leverandørene. Dette gjør det vanskelig å gi et klart svar på dette spørsmålet. Når det er sagt, ser de bedre VPN-leverandørene ut, de fleste VPN-er vil koste mellom $ 2 og $ 7 per måned hvis du abonnerer over lengre tid. Hvis du velger å tegne et abonnement for en kortere periode, har du mer kontroll over kanselleringen, men du betaler ofte rundt $ 12 per måned for de mer kjente VPN-leverandørene.

Det er også gratis VPN-er. Du betaler ikke selvsagt for disse, men begrensninger på data eller hastighet kan gjelde. Det er også et stort antall gratis VPN-leverandører som misbruker dataene dine eller videreselger dem til andre. Les alltid anmeldelser av VPN-er for å se om de passer for deg.

Det er mange gratis VPN-er å finne på nettet. Men ikke alle disse kan stoles på. Noen gratisapper sikrer ikke tilkobling din tilstrekkelig, mens andre kan til og med installere malware på enheten din. Forsikre alltid at du bruker en VPN som tilbyr en gratistjeneste som du kan stole på, slik som Hide.me eller ProtonVPN. Dessverre har selv gode gratistjenester hastighets- eller databegrensninger.

Ønsker du å bruke en VPN trenger du først en VPN-konto. Velg en troverdig VPN-tjeneste og opprett et abonnement. Installer programvaren på din enhet og skru VPN på. I de fleste tilfeller trenger du bare klikke på en stor på-knapp som vises i appen eller på kontrollpanelet.

En VPN er en sikker forbindelse mellom deg og internett. Denne forbindelsen sendes via en ekstern VPN-server, noe som betyr at IP-adressen, plasseringen og datatrafikken forblir skjult. Videre vil du ofte kunne velge mellom forskjellige serverplasser, slik at du får tilgang til nettet som om du var i et annet land. På denne måten gir en VPN deg økt privatliv, sikkerhet og frihet på nettet, som kommer med alle mulige nye muligheter.

En VPN oppretter en kryptert VPN-tunnel mellom enheten og internett. All online trafikk blir sendt gjennom denne tunnelen, noe som betyr at ingen på utsiden vil kunne se hva du gjør online. VPN endrer også IP-adressen din ved å endre den til IP-adressen til VPN-serveren du bruker. Derfor vil ikke posisjonen din lenger være synlig for alle på internett. Den krypterte VPN-tunnelen er i stand til å holde dataene dine sikre fordi de bruker krypterings protokoller på høyt nivå.

En god VPN vil tillate deg å se Netflix-filmer og serier som normalt bare vil være tilgjengelige i forskjellige land. Den amerikanske versjonen av Netflix har for eksempel et større bibliotek enn versjonene i mange andre land, inkludert Spania, Nederland og Storbritannia. Med riktig amerikansk server levert av riktig VPN, for eksempel ExpressVPN, vil du kunne få tilgang til tusenvis av serier og filmer på Netflix.

Analytiker innen nettsikkerhet
David er en analytiker innen nettsikkerhet og en av grunnleggerne av VPNoverview.com. Interessert i "digital identitet"-fenomenet, med spesiell oppmerksomhet for retten til personvern og beskyttelse av personlig data.