Hvordan surfe på internett anonymt

surfe på internett anonymt

Mange av dine nettvaner er ikke så private som du kanskje tror. I disse dager prøver uttalige parter å følge våre nettvaner så nøye de kan. Våre internettleverandører, nettverksadministratorer, våre nettlesere, søkemotorer, installerte apper, sosiale medier, myndigheter, hackere og til og med nettsteder vi besøker alle vet — til en viss grad — hva vi gjør online. Hvis du ikke ønsker at partneren din finner ut om den spesielle bursdagsgaven du har bestilt, vil inkognitomodus være nok. Men dersom du ikke ønsker at noen skal vite hva du foretar deg på nettet, er en enkel inkognitomodus ikke tilstrekkelig.

Ønsker du å surfe, strømme eller laste ned anonymt? Er det noen måter å beskytte ditt personvern på nettet. I denne artikkelen vil vi presentere deg et par metoder og tips som du kan bruke for og være anonym på nettet. Vi vil fortelle deg alt om hvor effektive VPN-er, proxy-servere og Tor er, som alle er verktøy som holder deg under radaren.

Tips 1: Sikker og anonym surfing med en VPN

VPN shield

Bruk av en VPN (Virtual Private Network) er en egnet måte å surfe internett anonymt på. Når du er tilkoblet en VPN-server er tilkoblingen din sikker. Programvaren forsikrer at all nettrafikk er kryptert ved bruk av spesielle protokoller, slik at denne dataen ikke lenger kan leses av andre.

I tillegg forblir IP-adressen din skjult, ettersom du automatisk tilegner deg IP-en til VPN-serveren du bruker. En IP-adresse er identifikasjonsnummeret på nettilkoblingen din og kan avsløre beliggenhet, og til slutt din identitet. En VPN skjuler denne IP-adressen bak en av sine egne. På denne måten vil ikke nettsteder du besøker kunne se den ekte IP-adressen din og heller ikke kunne identifisere deg.

En rekke VPN-leverandører logger ikke aktiviteten din når du bruker deres tjenester. Dette er produktet de lover deg: anonym surfing. Disse leverandørene tilbyr deres brukere garantert anonymitet med sine trygge og sikre VPN-tilkoblinger.

VPN tunnel

Kombinasjonen av en maskert IP med en sikker tilkobling forsikrer VPN-brukere at deres nettaktiviteter ikke lenger kan spores av noen. Men ikke alle VPN-leverandører er så strenge når det kommer til dette løftet. Hvis du ønsker å gjøre nettilkoblingen anonym, er det viktig å se etter en troverdig og god VPN-leverandør uten logging. En filosofi på ”ingen logging” forsikrer at VPN-leverandøren ikke registrerer dine nettaktiviteter. På denne måten kan ikke en gang myndigheter få en leverandør til og gi fra seg denne informasjonen, ettersom det ganske enkelt ikke finnes noe å utgi. De fleste gangene er det smart å gå for en premium VPN, siden dine personlige data ikke alltid er trygge i hendene på en gratis VPN-leverandør.

ExpressVPN: En troverdig gigant

En troverdig VPN-leverandør er ExpressVPN. ExpressVPN har et stort antall servere over hele verden, og tilbyr kraftige sikkerhetsalternativer. Om du abonnerer på deres tjeneste får du tilgang til programvare som beskytter alle dine enheter som virker på Windows, Mac, Android, og iOS. Du kan koble deg til internett samtidig med opptil fem enheter på bare et abonnement. ExpressVPN er veldig godt egnet for de som ønsker å surfe, strømme og laste ned fullstendig anonymt.

ExpressVPN er meget brukervennlig. Etter opprettelse av et abonnement kan du installere applikasjonen å koble til en sikker VPN-server med bare noen få klikk. Appen vil kjøre i bakgrunnen på enheten din, mens du kan surfe og strømme som vanlig, bare sikkert og anonymt. Om du ønsker å vite mer om denne leverandøren, vennligst les vår fulle omtale av ExpressVPN.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

CyberGhost: En brukervennlig VPN

En annen godt fungerende VPN er CyberGhost. CyberGhost er en brukervennlig VPN-leverandør som hjelper deg å surfe anonymt. De har et stort antall servere over hele verden, som gjør det ekstra enkelt å finne en server som passer dine behov. Deres servere vil sikre deg ubegrenset surfing på internett. Du kan til og med bruke Netflix og laste ned torrents med CyberGhost. CyberGhost-appen er veldig enkel å bruke, og i tilfelle du har vanskeligheter med å finne ut, har CyberGhost også en god kundeservice som hjelper deg.

Hvis det finnes et HTTPS-alternativ for HTTP nettstedet du prøver å besøke, vil CyberGhost sørge for at du blir automatisk omdirigert til den sikre versjonen av nettstedet. På denne måten kan du surfe anonymt og sikkert til alle tider. Les vår detaljerte omtale av CyberGhost for å lære mer om denne VPN-en.

CyberGhost
Tilbud:
 Fra $1,99 per måned
Fra
$1.99
8.8
  • Meget brukervennlig
  • Høy kvalitet for en lav pris
  • Torrents og Netflix er mulig
Besøk CyberGhost

Tips 2: Bruk riktig nettleser

Det er lurt å gå tilbake til det grunnleggende og være siker på at det beskytter din anonymitet. Men hvilken nettleser er best å bruke i dette tilfelle? De forskjellige populære nettleserne har forskjellig måter og håndtere brukerens personvern på. De har også variert nivå av sikkerhet. I denne delen vil vi diskutere flere velkjente nettleseralternativ.

Styr unna Microsoft Internet Explorer og Edge

Microsoft Edge LogoVed vurdering av nettsikkerhet og personvern råder vi deg til ikke å bruke Microsofts nettlesere (Internet Explorer og Edge). Internet Explorer får ikke lenger noen oppdateringer noe som gjør denne nettleseren veldig sårbar og eksponerer brukerne for flere trusler, inkludert mange former for nettkriminalitet. Microsoft Edge er den offisielle etterkommeren til Internet Explorer, og mottar sikkerhetsoppdateringer. Men fremdeles er ikke personvernsnivået på denne nettleseren god nok. Den har ingen sporingsbeskyttelse som andre nettlesere har. Dette, og andre måter hvor Microsoft viser mangler i forhold til personvern, gjør at vi anbefaler og styre unna Internet Explorer og Edge om du ønsker å fokusere på personvernsbeskyttelse.

Google Chrome: Ikke gå til Google for personvern

Google Chrome LogoChrome-nettleseren støtter flere pop-up-blokkeringsverktøy og andre personvernsrelaterte nettlesertillegg. Men Chrome er allikevel eid av Google, som er dårlig nytt for ditt personvern. Google profitterer fra og ha så mye som mulig data på sine brukere. Denne dataen blir brukt til å vise skreddersydde reklameannonser og forbedre Google’s søkemotor. Mange kritiserer Google for hvordan de håndterer folks personvern. Det har for eksempel blitt stilt spørsmålstegn ved hvorfor Chrome-brukere ofte er automatisk logget inn med sin Google eller Gmail konto. På denne måten kan Google spore all din nettaktivitet og koble det til deg personlig. Denne informasjonen er så videre synkronisert på alle dine enheter. Bruker du en Android smarttelefon med apper som Google Maps? Da vet Google umiddelbart enda mer om deg. Om du verdsetter personvern er ikke Chrome et godt valg av nettleser.

Apple’s Safari gjør en god jobb

Apple Safari LogoApple’s Safari nettleser har i det siste gjort det veldig godt i forhold til personvern. Nettleseren har sett en introduksjon av nye funksjoner som stopper digitale fingeravtrykk, noe som gjør det mye vanskeligere for andre parter å følge med på deg online. Den har også «intelligent tracking prevention», denne sletter automatisk førsteparts sporingsinformasjonskapsler etter syv dager som nettsteder legger igjen i Safari nettleseren. På grunn av dette systemet kan nettsteder spore besøkende for en mye kortere periode enn vanlig. Utenom dette tilbyr Safari noen nyttige utvidelser som forbedrer ditt personvern på nettet. Vi kommer tilbake til dette senere.

Mozilla Firefox: Den beste og mest kjente nettleseren for personvern

Firefox LogoOm du spør oss så er Mozilla Firefox den beste “normale” nettleseren for brukere som verdsetter personvern. Firefox har flere sikkerhetsfunksjoner, slik som beskyttelse mot phishing og malware. I tillegg til dette mottar Firefox-brukere varsler automatisk når et nettsted prøver å installere utvidelser/tillegg. Når det kommer til personvern er Firefox et veldig sikkert valg, også ettersom den tilbyr nyttige utvidelser som beskytter brukere mot all slags sporing og personvernsovertredelser. Disse tilleggene er som oftest spesielt bare til Firefox.

Firefox er i motsetning til de fleste andre nettlesere åpen kilde. Dette betyr at alle kan sjekke ut koden som utgjør Firefox’s programvare. På grunn av denne gjennomsiktige måten å jobbe på, kunne ikke en gang Firefox bygd inn sporingsfunksjoner om de så hadde ønsket det. Noen ville oppdaget det og laget oppstyr, som ville vært ødeleggende for Mozilla sitt rykte.

Neste nivå av anonym surfing: Tor nettleseren

Tor The Onion Router LogoOm du virkelig ønsker å surfe anonymt kan Tor nettleseren være et interessant valg. Tor (The Onion Router) er et online nettverk for kryptert og anonym kommunikasjon. Tor fungerer stort sett på samme måte som andre nettlesere slik som Firefox, Safari og Chrome. Men i motsetning til andre nettlesere tillater Tor deg å surfe fullstendig anonymt. Tor-nettverket består av tusenvis av servere over hele verden. All data som går gjennom det kuttes opp i små biter som deretter er kryptert og sendt gjennom flere servere før det ender opp hvor det skal. Denne prosessen koster tid, derfor kan Tor nettleseren være relativt treg. Men uavhengig av hvor treg den er, forsikrer den deg om at ingen kan se hva du gjør på nettet.

Girl retrieving an internet file through Tor Nodes

En viktig bemerkning om bruken av Tor er at den bare krypterer deler av hva du gjør på nettet. Kun nettrafikken som går gjennom nettleseren er beskyttet. Tjenester som Skype og WhatsApp har tilgang til internett uten bruk av nettleser. Tor kan ikke tilby deg beskyttelse her.

En annen ting verdt å nevne er at Tor tilbyr brukere adgang til det mørke nettet. Surfing i det mørke nettet bør gjøres med ytterst forsiktighet. Denne «mørke delen» av nettet er ikke regulert, noe som medfører mange farer for din sikkerhet. Det er for eksempel veldig lett og komme borti malware. Derfor er det for de fleste av oss enklere, bedre, og sikrere å bruke en VPN sammen Firefox-nettleseren.

Tips 3: Anonym surfing med en proxy

Bruk av en proxy-server tilbyr også anonymitet på nettet. Ved bruk av en proxy sender du etterspørsel for informasjon til denne proxy-serveren, som så sender det videre til riktig nettsted. Nettstedet vil kun være i stand til å se IP-adressen til proxy-serveren og ikke din egen. En proxy har allikevel ikke samme grad av kryptering som en VPN har. Selv om nettstedene du besøker ikke har mulighet til og direkte se hvem du er, er allikevel din IP-adresse og nettrafikk lettere og avsløre enn ved bruk av en VPN. Andre parter vil fremdeles kunne se hva du gjør. Det eneste som hindrer dem i å vite din identitet er IP-en til proxy-serveren. Det er fordi proxy-servere ikke beskytter din tilkobling.

Person connecting to the internet through a Proxy Server

Proxy-servere er ofte sett på som en lettere og gratis alternativ til en VPN. De kan passe behovene dine, men ha i bakhodet at de ikke har samme sikkerhetsstandarder som en VPN.

Tips 4: Bruk en anonym søkemotor

DuckDuckGoDet er også en mulighet for å bruke en anonym søkemotor. DuckDuckGo er sannsynligvis den mest kjente anonyme søkemotoren. Anonyme søkemotorer som DuckDuckGo er alternativer til Google, Bing, Yahoo og andre søkemotorer som liker å innsamle og bruke dine data. Når du bruker DuckDuckGo blir ikke dine søkeord og lenkene du klikker på sporet. I tillegg vil ikke nettstedene du besøker være i stand til å se hvilke søkeord du brukte. Men de vet allikevel at du besøkte siden deres, ettersom dette registreres via din IP-adresse. Gjennom DuckDuckGo kan du søke på internett med mer anonymitet enn med en vanlig søkemotor, men den kan ikke tilby deg full anonymitet eller personvern.

DuckDuckGo har ikke den samme arbeidskraften som store selskap som Google. Dette betyr at presenterte søkeresultater ikke vil være like optimalisert. Men noen mener at dette faktisk er en god ting for de som fokuserer på personvern. DuckDuckGo viser alle som skriver inn de samme søkeordene de samme resultatene. Google derimot justerer resultatene dine til din brukerprofil. Unøyaktigheten til DuckDuckGo viser at de faktisk holder seg til løftet om anonymitet. Vårt råd er å prøve ut DuckDuckGo for å se om det faller i smak.

En annen anonym søkemotor er Startpage. Dette er et personvernsvennlig søkesystem som trekker sine søkeresultater fra Google, men uten bruk av sporing. Vi anbefaler også å prøve denne.

Tips 5: Minimer sporing med rett nettlesertillegg

Det er mange nettlesertillegg der ute som hjelper deg til bedre personvern og sikkerhet på nettet. Disse tilleggene er ofte lette å installere og bruke. Bortsett fra en adblocker, en passordbehandler og et VPN-nettlesertillegg, kan du også prøve spesifikke utvidelser/tillegg som minimerer sporing.

Privacy Badger og Ghostery

Privacy Badger og Ghostery er nettlesertillegg som oppdager og blokkerer tredjeparts sporingskapsler som havner på din datamaskin når du surfer. Blokkering av disse informasjonskapslene hindrer tredjeparter fra å følge deg på nettet. Installerte du Privacy Badger eller Ghostery og besøkte et nettsted som prøver å installere tredjepart sporingsinformasjonskapsler? Da vil disse tilleggene tre i kraft. Bra for deg, og dårlig nytt for markedsførere på nettet, og godt nytt for ditt personvern.

Tips 6: Vær skeptisk til Facebook og Google

Facebook er kjent for å dele brukernes personlige informasjon med annonsører. Dette er grunnen til at kvinner pleier og få kvinnelige hygieneprodukter som reklame på Facebook feeden sin, i motsetning til menn. Facebook drar dette videre, de sporer også hva du gjør når du ikke er på nettstedet deres. Om du har søkt etter bilforsikring på nettet, er det veldig sannsynelig du vil se relevante annonser i Facebook feeden din. Facebook tillater deg til en viss grad å endre dette i personvernsinnstillingene på din konto. Etter du har endret disse innstillingene, kan det hende de ikke lenger viser deg de utvalgte annonsene lenger, men du vil fremdeles se reklameannonser. Og de vil fortsette å samle informasjon om deg. Gjennom deres egne tjenester er det ikke mulig å skru av sporing, du kan kun til en liten grad endre hva som dukker opp i din nyhetsstrøm.

Google tillater deg å skru av personlige annonser. Men igjen så betyr ikke dette at alle annonsene forsvinner, og Google vil heller ikke stoppe og spore din datatrafikk heller. Som en generell regel kan du si at disse store selskapene som er bygget rundt annonseinntekter ikke vil stoppe og spore oss, om vi ikke gjør det umulig via eksempelvis en VPN-tilkobling.

Oppsummering

Det er forskjellige tiltak du kan ta for og bedre beskytte din sikkerhet og personvern på nettet. Ønsker du å surfe internett anonymt? Da er dette tipsene vi ønsker å gi deg:

  • Bruk Mozilla Firefox eller Tor nettleseren
  • Bruk en VPN
  • Bruk en anonym søkemotor
  • Minimer sporing med riktig nettlesertillegg

Hvis du kombinerer disse tipsene, er personvernet ditt på nett allerede mye bedre sikret. Du vil kunne surfe på nettet fullstendig anonymt. Bruk av en proxy er også et alternativ, men dette er nokså unødvendig om du allerede bruker en VPN (som er et bedre alternativ).

Teknologijournalist
Tove har jobbet for VPNOverview siden 2017 som journalist som dekker nettsikkerhet og utvikling innenfor personvern. Siden 2019 er hun VPNoverview.com sin nyhetskoordinator innen nettsikkerhet.