Er Reddit trygt? Tips til foreldre for å holde tenåringer tryggere på nettet

Kid surfing on Reddit while father is watching over
Kort tid? Les et sammendrag av artikkelen her!
Er Reddit trygt? En rask oppsummering

Reddit er utviklet for voksne brukere, ikke barn. Det er ikke et trygt sted for barn eller yngre tenåringer på grunn av risikoer, inkludert rovdyr, feilinformasjon, farlige nettutfordringer og datalekkasjer. Barn yngre enn 13 år har ikke lov til å opprette en konto på Reddit i henhold til The Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA).

Til tross for dette er Reddit enormt populær blant unge mennesker. Derfor er det viktig for både foreldre og tenåringer å forstå farene ved Reddit, lære hvordan du filtrerer ut voksent innhold og finne måter å holde personlig informasjon på. Noen av nøkkeltrinnene er:

 1. Overvåk barnets Reddit-konto.
 2. Sikre barnets Reddit-konto ved å endre personverninnstillingene.
 3. Rapporter støtende innlegg og kommentarer.
 4. Blokker brukere etter behov.
 5. Snakk med barn om nettsikkerhet.
 6. Vurder å bruke et foreldre kontrollverktøy som Bark.

Vil du lære mer om Reddit og hvordan du holder barna og tenåringene dine trygge på denne plattformen? Les hele artikkelen nedenfor!

I kjernen er Reddit en smeltedigel av informasjon fra publikum. Hvis du går gjennom en artikkel om Reddit, vil du se setninger som «Ville vesten», «gratis for alle» eller «forsiden på internett». Her er hva foreldre trenger å vite: det er sant. Hva betyr dette for barnets og tenåringens sikkerhet ved å bruke Reddit? Plattformen er designet for voksne brukere, ikke barn. Risikoer som rovdyr, feilinformasjon og datalekkasjer gjør Reddit til et utrygt sted for barn og yngre tenåringer.

Er Reddit trygt?

Reddit er ikke trygt for noen under 15 år. Selv da vil du vurdere hvor modent barnet ditt er. Hvordan ville de reagere hvis de kom over voksent innhold? Er de i stand til å angi sikkerhetsinnstillinger? Selv med innholdsmoderatorer og sikkerhetsfunksjoner, er sannsynligheten stor for at barnet ditt snubler over noe upassende.

Hvis Reddit er en del av tenåringens sosiale medieforbruk, bør det brukes forsiktig og med en god dose skepsis, ifølge sunn fornufts medier, for deres egen sikkerhet.

Som forelder til en tenåring har du sikkert hørt om Reddit. Problemet er at du ikke vet hvordan det fungerer eller farene som er involvert. Start med de to elementene, som vi beskriver nedenfor. Da vil du ha en bedre ide om hvilke personvern- og sikkerhets trinn du bør ta for å holde barnet ditt eller tenåringen trygt på nettet.  

Hva er Reddit?

Google Reddit, og du finner slagordet «Dykk inn i hva som helst». På godt og vondt, det er nettopp det du kan gjøre på denne sosiale mediesiden. I følge nettsted statistikk på Alexa, er Reddit rangert som 19 mest besøkte nettstedet globalt, og i USA er Reddit rangert som nummer 7.

Du trenger ikke å være et registrert medlem for å lese innhold på Reddit. Alle kan få tilgang til innhold på nettstedet. Når du logger på, vil du se en feed med trendinnlegg og under det de mest populære innleggene basert på innstillingene dine (plassering, interesser og personverninnstillinger). Til høyre er dagens raskest voksende eller mest populære samfunn. I snitt besøkte 52 millioner mennesker hver dag plattformen, ifølge Reddit Inc. i 2020.

Screenshot Reddit Frontpage

Det er mye innhold en Reddit-bruker blar gjennom, inkludert nyhetshistorier, morsomme memes, sportsoppdateringer eller tekstinnlegg som engasjerer brukere i et spørsmål eller en tanke.

Farene ved Reddit

Det meste av innholdet på Reddit er laget for voksne på nettstedet. På grunn av dette er det mange risikoer for barn og tenåringer ved å bruke Reddit.

De viktigste farene ved Reddit inkluderer:

 • Rovdyr
 • Voksent, upassende innhold
 • Gruppechatter med fremmede
 • Feilinformasjon
 • Risiko for lekkasje av personlig informasjon
 • Farlige eller upassende nettutfordringer

Foreldre må vite hvordan disse risikoene ser ut for barnet ditt. Lær deg selv om plattformen og snakk med dem dyktig om hvordan du kan være trygg på nettet.


Rovdyr

Barn på en bærbar PC med en stalker bak segDe fleste brukere er aktive på Reddit under et pseudonym. Fordi alle som har en konto kan sende meldinger eller kommentere, kan tenåringen din snakke med en rekke fremmede. Noen av disse brukerne er rovdyr som lurer på plattformen med det eneste formål å fange og stelle ungdommer. Snakk med barnet ditt om å ikke gi ut personlige opplysninger av noe slag på nettet.


Upassende innhold

Upassende innholds ikonUnge og sårbare tenåringer kan lett snuble over diskusjoner som involverer hatefulle ytringer, hvit overherredømme eller andre «mørke temaer». De fleste tenåringer er ikke forberedt på å håndtere den typen innhold.


Gruppechat

Gruppechat ikonGruppechatter er ikke en del av fellesskap på Reddit, så de har ikke moderatorer slik en subreddit har. Det er opp til Redditors å rapportere feil oppførsel. Brukere kan slå av funksjoner for gruppechat; de vil imidlertid alltid motta chatteforespørsler fra personer de ikke har vært i kontakt med før. Forespørsler godtas eller avslått, men det er vanskelig å unngå at fremmede sender forespørsler. Blokkerte brukere kan ikke sende chatforespørsler.


Feilinformasjon

Feilinformasjon ikonDictionary.com definerer feilinformasjon som «falsk informasjon som spres, uavhengig av hensikt å villede». I 2018 var feilinformasjon Årets ord og det er ingen overraskelse hvorfor. Sosiale medier sikrer feilinformasjon reiser raskt og når alle hjørner av internett, inkludert barnets datamaskin. En studie publisert av Ohio State University sier at feilinformasjon blir vanskeligere å få øye på. Hackere fra andre land bruker bilder, videoer, Twitter-kontoer og falsk kontekst for å lage hele bløffen basert på falsk informasjon.


Personlig informasjon lekkasje

Broken padlock over an idHackere er nettkriminelle som bryter seg inn på et nettsted og selger informasjonen din til tredjeparter eller på mørke nettet. Hvis personverninnstillingene er riktige, er tenåringen din litt tryggere på nettet. Dessverre har ikke Reddit en ren track record når det kommer til personvern. I 2019 aktiverte kontosporing på nytt innstillinger. Brukere kan justere personverninnstillingene når som helst.


Nett utfordringer

Exclamation mark in a triangleUtfordringer er populære blant barn på nettet, og det er lett å se hvorfor. De er morsomme. Eller, de er skremmende. TikTok-danseutfordringer har vært en opplevelse for familie binding; hele skoler fikk mannekeng utfordringer for noen år siden. På den andre siden av medaljen er det utfordringer, som Tide Pod utfordring, som har endt med fysisk skade for tenåringer.

Noen utfordringer, som Reddit’s 50/50 utfordring utsetter brukere for utrolig grafisk, traumatiserende innhold. Eller du kan se de søteste bilder du noen gang har sett av kattunger som leker. Det er utfordringen – og insentivet.

Hvordan Reddit fungerer

Nå som du har en kort forståelse av hva Reddit er og farene som er der ute, la oss forklare hvordan det fungerer. Teen Reddit-brukere åpner nettstedet på datamaskiner, nettbrett eller mobile enheter gjennom en nettleser eller på Reddit-appen. Brukere på plattformen blir generelt referert til som «Redditorer.» En registrert Reddit-bruker kan legge ut innhold på nettstedet som lenker, bilder, videoer, bilder eller tekstinnlegg som enten kan stemmes opp eller ned av andre. Flere oppstemmer flytter bidrag høyere opp på subredditen, gir den flere visninger. Hvis et innlegg får nok oppstemmer, havner det på hjemmesiden sammen med nettstedets mest populære samtaler.

Skjermbilde Reddit-innlegg Gordon Ramsay

Reddit-brukere klikker på en lenke eller et bilde for å se hele innlegget. Redditors har muligheten til å kommentere, dele, lagre, skjule eller rapportere innhold ved å bruke ikonet under overskriften. Ved siden av overskriften klikker leserne på pil opp for å stemme opp (du tror flere burde se innlegget), eller pil ned for å stemme ned (du synes ikke innlegget er verdt for andre lesere å se). Kommentarer blir også opp- eller nedstemt, avhengig av hvor relevante de er for emnet.

Redditors kan også gi en rekke priser på spesifikke innlegg. Noen priser er gjort tilgjengelig gratis, mens andre kan kjøpes med Reddit mynter. Dette er en brukers måte å vise sin takknemlighet for andres innhold.

Subreddits og fellesskap

Innhold sendes inn i et Reddit-fellesskap eller «subreddit.» I følge Backlinko-statistikk over Reddit-brukere, er nettstedet hjemsted for mer enn 100 000 fellesskap organisert rundt forskjellige emner eller interesser. Subreddits er innledet med «r/» før emnet, som kan være nesten hva som helst. Ja, alt fra «r/skrike fisk» til «r/kjendis armhuler!» Det er også «normale» subreddits som «r/politikk» eller «r/world news.» Eller de kan være samtaler rundt delte interesser som «r/TV-fan teorier». Hvis du kan tenke på det, er det sannsynligvis en subreddit. De fleste subreddits har sitt eget tema, regler og retningslinjer. De må overholde Reddits innholds policy.

Reddit-innhold sendes kun inn av Redditors som oppfyller visse kriterier. Alle kan imidlertid lese Reddit-innhold, selv om tilgang noen ganger bare er begrenset til brukere som har logget på.

Bare en Reddit-bruker som oppfyller visse kriterier kan sende inn innhold

Reddit-fellesskap opprettes bare av brukere hvis de oppfyller visse kriterier. For å starte må leserne ha en Reddit-konto som er minst 30 dager gammel. For det andre må kontoen din være aktiv, og den burde ha tjent et bestemt antall «karma»-poeng (det eksakte antallet er bare kjent for Reddit) basert på din nåværende aktivitet. Karma er gitt av andre brukere som setter pris på innholdet ditt.

Innhold på Reddit

Innhold på reddit ikonet

Det er mye flott informasjon tilgjengelig på Reddit. Memes eller diskusjoner for populære spill som Roblox er svært populære blant barn på nett, for eksempel.

Barn og tenåringer følger nisje subreddits med innhold de ikke finner andre steder. På grunn av Reddit-fellesskapets konstante strøm av opplastinger fra hele verden, er barna ofte klar over trender før de treffer mainstream.

Imidlertid er det også en god del feilinformasjon, konspirasjonsteorier og mørke emner.

Typer innhold på Reddit:

 • Koblinger
 • Tekstposter
 • Bilder
 • Videor

Reddit er hjemsted for stort sett alt slags innhold du kan tenke deg. Fra memer til den populære Reddit 50/50-utfordringen (eller Reddit FiftyFifty, Reddit 50 50-utfordringen). På grunn av dette er det av ytterste viktighet foreldre til barn og tenåringer vet at Reddits innhold er rettet mot voksne. Det er ikke iboende trygt for barn eller unge tenåringer.

Reddit har en modereringsordning for å beholde innhold i tråd med sin policy. Imidlertid har Reddit historisk etablert seg som en nøytral plattform for alle typer innhold. Det betyr, enten du liker det eller ikke, alt slags innhold (bra og dårlig) er tilgjengelig for tenåringen din.

Hvordan Reddit fellesskaps innhold modereres

Reddit bruker en hybrid modereringsplan for innhold. Moderering skjer på tre nivåer: Reddit-administratoransatte, desentraliserte frivillige moderatorer og automatiserte verktøy.

Administratorer: Som et nettsted har Reddit et team med administratorer, eller «administratorer». De er ansvarlige for å holde nettstedet i gang, kommunisere eventuelle endringer på nettstedet og «håndheve Reddits regler og innholds policy.» Administratorer er den ultimate autoriteten til å administrere innhold, subreddits, fellesskaps moderatorer og brukere.

Moderatorer: Reddit fellesskaps moderatorer, eller «mods», er frivillige, ikke ansatt av Reddit, som er selv- eller fellesskaps utnevnt. Mods kan redigere utseendet til en subreddit, diktere hvilke typer innhold som er tillatt i tråden, fjerne innlegg, dempe eller utestenge brukere fra subredditen.

Automatiske verktøy: Reddit bruker automatiserte verktøy som AutoModerator basert på algoritmer som identifiserer, filtrerer og fjerner innhold mot Reddits retningslinjer, for eksempel barnepornografi eller CSAM. Mods kan også bruke gratis eller andre online automatiserte verktøy for å forbedre hvordan de modererer subredditsene sine.

Moderasjon er ikke perfekt

Reddits moderasjonspolitikk føles litt som det ville vesten. Større policyskapere og administratorer setter retningslinjer som automatiserte verktøy og mods tolker for bruk innenfor deres eget desentraliserte modereringsskjema. Det er en tilnærming i flere lag for å holde upassende innhold ute. Imidlertid foreslår en New America-saksstudie om Reddit-moderasjonstaktikk mange spørsmål om pålitelighet, skjevhet , nøyaktighet og ansvarlighet. Det er ikke klart hvor mye eller hva slags innhold moderatorer flagger eller fjerner fra subreddits.

I 2020 kunngjorde Reddit at de ville ha en «karantene» funksjon for å bekjempe feilinformasjon. Når en subreddit er i karantene, vises en meldingstavle som viser en advarsel som krever at brukere melder seg på til subredditen. Reddit fellesskaps moderatorer sier imidlertid at det knapt er en krusning mot havet av feilinformasjon tilgjengelig på nettstedet.


Hvilken alder anbefaler eksperter at barn bruker Reddit?

Sirkel med alder 13+Barn under 13 år kan ikke opprette en konto på Reddit. Dette er en del av Children’s Online Privacy Protection Act (COPPA), som gir nettstedoperatører spesifikke regler for innsamling av data, samtykke fra foreldre og beskyttelse av personvernet til barn under 13 år.

Christine Elgersma fra Common Sense Media mener at tenåringer under 15 år bør ikke tillates på Reddit. Det er imidlertid forskjellig for hvert barn. Hvis tenåringen din bruker Reddit, sørg for at de har verktøyene de trenger for å unngå upassende innhold og opptre digitalt ansvarlig.

Slik holder du tenåringene dine trygge på Reddit

Vokseninnhold (også kjent som «ikke trygt for arbeid» eller NSFW) er lett tilgjengelig på denne plattformen. Noe av det som gjør Reddit trygt (eller ikke) er om foreldre tar seg tid til å konfigurere personvern- og sikkerhetsfunksjoner på Reddit. Hvis du ikke gjør det, blir tenåringen din offer for en rekke sikkerhetsrisikoer på nettet, inkludert rovdyr, porno eller et kaninhull med mørke emner eller feilinformasjon, dvs. falske nyheter (det er enklere enn du tror). Familier bør vurdere å bruke en familiesikkerhets appen med foreldrekontroll for å spore aktivitet.

Trinn for å beskytte tenåringen din på Reddit:

 • Snakk åpent med barnet ditt om digital kompetanse og trygghet på nettet
 • Sett personverninnstillinger på Reddit
 • Installer en app for familiesikkerhet for alles sikkerhet

Hvordan snakke med tenåringen din om å være trygg på nettet

Trinn én for å beskytte barnet ditt på nettet: snakk med dem. Enten tenåringen din har vært på nett i fem år, eller dette er første gang, gi tenåringen din et trygt og ikke-dømmende rom for å snakke om hva de gjør på nettet, nettsteder de besøker, spill de spiller.

Ved å gjøre dette har du skapt en åpen og ærlig kommunikasjonslinje der de føler seg komfortable med å fortelle deg når ting går galt. Sørg for at før Reddit-tenåringen din bruker nettstedet, har du snakket med dem om porno, hatefulle ytringer og ulovlig aktivitet. Bevæpn deg med informasjon.

Du kan si noe sånt som, «Jeg skjønner hvorfor du liker Reddit! Det er kult at du kan se favoritt fotball høydepunktene dine og bla gjennom nyhetssaker. Jeg trenger at du vet at jeg forventer at du holder deg unna dårlig eller skadelig innhold. Jeg stoler på deg, jeg stoler ikke på andre mennesker på internett.»

Digital leseferdighet er livslang

Deretter kan du bruke litt tid på å forklare digital kompetanse som er definert av Common Sense Media som «evnen til effektivt å finne, identifisere, evaluere og bruke informasjon.» Vær forstående; det er lett å bli sugd inn i det sorte hullet på internett (det skjer oss alle). Snakk med dem om respektfulle måter å oppføre seg på (Reddit har til og med sin egen Reddiquette), hvordan du legger merke til og rapporterer feil oppførsel, og hvilke personlige detaljer som ikke er trygge å dele.

De beste digitale ferdighetene du kan lære barna dine:

 • Hvordan søke trygt og ansvarlig
 • Måter å beskytte privat informasjon
 • Riktig sitering av pålitelige kilder
 • Skape et positivt digitalt fotavtrykk gjennom hva barn gjør og ikke legger ut på nettet
 •  Hvordan vise respekt for alle mennesker på nettet

Etter at du har snakket med barnet eller tenåringen om nettsikkerhet, er det på tide å angi de riktige personverninnstillingene. Disse innstillingene holder voksent innhold ute, reduserer datasporing og forhindrer fremmede fra å be om å koble til.

Angi personverninnstillinger

Reddit samler inn informasjon om brukerne som beskrevet i personvern reglene. Innenfor kontoinnstillingene er det noen alternativer for å gi tenåringen din en mer privat brukeropplevelse:

Slik angir du personverninnstillinger på Reddit:

 1. Bruk nettleseren din (ikke alle personvernfunksjoner er tilgjengelige i appen), klikk på kontoprofilen og velg «Brukerinnstillinger.»

Skjermbilde Reddit profil Brukerinnstillinger

 1. Deretter velger du «Sikkerhet og personvern» og fjerner alle alternativer, slik at aktivitet ikke spores på nettet.

Skjermbilde Reddit Meny for sikkerhet og personvern

Skjermbilde Reddit Fjern merket for Alle personverninnstillinger

 1. Rull ned til «Avansert sikkerhet» og slå på to-faktor autentisering for å hindre uautoriserte brukere fra å få tilgang til kontoen.

Skjermbilde Reddit avansert sikkerhet 2 faktor autentisering

 1. Nederst klikker du på «Administrer tredjeparts app autorisasjon» og fjern tillatelsen for tilkoblede kontoer slik at data ikke deles på tvers av kontoer.

Skjermbilde Reddit manager tredjeparts app autorisasjon

 1. Deretter klikker du på «Feed innstillinger» for å ekskludere voksent innhold. Slå av «Voksen innhold» slik at NSFW-innhold ikke vises i tenåringens feed eller søkeresultater.

Skjermbilde Reddit feed innstillinger Voksen innhold

 1. Rull ned til «Chat og meldinger» og sørg for at det ved siden av «Hvem kan sende deg chatteforespørsler» og «Hvem kan sende deg private meldinger» står «Ingen.» Nå kan ikke fremmede sende forespørsler eller private meldinger (PM).

Skjermbilde Reddit Chat- og meldings innstillinger

Bruk familie sikkerhets applikasjoner

Til slutt, familie sikkerhets apper som Bark, bruker foreldrekontroll å blokkere tenåringer fra å bruke Reddit til de er klare, eller begrense tenåringer fra å bruke internett innen bestemte tider. Bark kan overvåke barnets bidrag, kommentarer og private meldinger mens du er på Reddit, inkludert private meldinger. Barks foreldrekontroll kan imidlertid ikke spore direktemeldinger, noe som etterlater et hull i din evne til å overvåke aktivitet.

For enda mer sikkerhet på nettet, bruk et VPN

En annen måte å holde tenåringen tryggere på nettet er å bruke en VPN eller en virtuell privat nettverkstjeneste . Når du logger på nettet, spores aktiviteten din, med nettsteder som lager en type nettprofil med alt de vet om deg. Det er fint når du ser en målrettet annonse for de rosa semskede loaferne du elsker, men den informasjonen deles også med ikke-godkjente tredjeparter.

En VPN fungerer som en trygg mellommann mellom deg og resten av internett. Data som sendes til og fra VPN er kryptert, slik at tilkoblingen din ikke blir hacket eller spionert på. Hvis sikkerhet er en prioritet for deg, er en  VPN et av de beste verktøyene du kan bruke for å beskytte deg og familien din på nettet.

Det er viktig å merke seg at en VPN ikke gjør tenåringens hele Reddit-konto anonym umiddelbart. De bruker den kontoen, så det de gjør med den spores, selv med en VPN. Reddit kan imidlertid ikke logge IP-adressen deres. Det betyr at kontoen ikke er knyttet til dem – hvis tenåringen din oppretter en anonym profil og bruker en anonym e-post når de registrerer seg.

Konstant årvåkenhet!

I dag gjør sosiale medier som Reddit det enkelt å dele mye personlig informasjon uten at du er klar over det. Det er viktig å beskytte tenåringens personvern og velvære ved å være årvåken og proaktiv.

Begynn med å snakke med dem om internett risikoer og farene ved nett utfordringer, som Reddit 50/50 Challenge, noe som gjør Reddit til en usikker plattform. Deretter endrer du personverninnstillingene i Reddit, installer en familiesikkerhetsapp og vurder å bruke en VPN. Internett er morsomt og nyttig, men det kan også være farlig og lurt. Minn tenåringen din på å tenke kritisk og være skeptisk til alt de ser på nettet. Disse ferdighetene vil holde dem trygge nå og resten av livet.

For en detaljert veiledning om barns nettsikkerhet, les vår Endelig veiledning.

Reddit Sikkerhet for barn og tenåringer: Ofte stilte spørsmål

Hvis du leter etter mer informasjon om Reddit-sikkerhet, kan du lese avsnittet med ofte stilte spørsmål nedenfor.

Ikke nødvendigvis. Reddit er designet for voksne, ikke barn. De mange lenkene, bildene, videoene og tekstinnleggene som deles av ukjente brukere, kan utgjøre mange risikoer for barn, for eksempel voldelig innhold, feilinformasjon og rovdrift. Plattformen er imidlertid populær blant tenåringer, så det er viktig for foreldre å vite hvordan de kan holde barn trygge på Reddit ved å justere kontoinnstillingene, opprettholde åpen kommunikasjon med barn og bruke en app for foreldrekontroll.

Som forelder kan du holde barna dine trygge mens de bruker Reddit ved å gjøre disse tingene:

 • Snakk åpent med barnet ditt om digital kompetanse.
 • Angi de riktige personverninnstillingene på Reddit.
 • Installer en familiesikkerhetsapp for å overvåke og varsle ondsinnet aktivitet.

Hele artikkelen vår vil fortelle deg alt om barnas sikkerhet på Reddit.

Reddit er et globalt nettsamfunn hvor alle kan legge ut nesten hva som helst. Dette fører til flere risikoer, spesielt for barn, inkludert uegnet/voldelig/seksuelt innhold, rovdyr og mobbere, feilinformasjon og hjernevasking og farlige utfordringer. Derfor er det viktig for foreldre å vite hvordan de kan holde barna trygge på nettet.

Ikke egentlig. Selv om Reddit bare tillater brukere over 13 år, har det ikke et aldersbekreftelsessystem. Dessuten kan innhold sees selv uten å ha en konto. Reddit har noen få personverninnstillinger og innholdsfiltre, men det er langt fra nok til å beskytte barnet ditt. Derfor er det tilrådelig å bruke en app for foreldrekontroll som kan hjelpe deg med å overvåke barnets aktivitet på Reddit.

International security coordinator
Marko has a Bachelor's degree in Computer and Information Sciences. He coordinates and manages VPNOverview.com's team of international VPN researchers and writers.