Hva er en proxy server og hva brukes den til?

Cos'è un server proxy e a che serve?
Klikk her for å se et sammendrag av denne artikkelen
Proxy servere: et sammendrag

En proxy server er en datamaskin som fungerer som et relé mellom en bruker og internett. Fullmakter skjuler IP -adressen din og kan bidra til å skjule din online identitet og beliggenhet. Vanligvis vil de sørge for at datatrafikken din ikke kan spores tilbake til deg. En proxy server kan også hjelpe deg med å omgå geografiske begrensninger på internett. I tillegg til disse fordelene har proxy servere også ulemper: de er ikke 100% sikre og kan ikke garantere anonymitet på nettet.

Vil du virkelig surfe anonymt på internett? Deretter anbefaler vi bruk av et VPN. En VPN krypterer dataene dine og gir bedre beskyttelse. ExpressVPN er en pålitelig VPN som vi helhjertet anbefaler.

Nysgjerrig på fordeler og ulemper med proxy servere? Les hele artikkelen vår nedenfor.

En proxy, eller proxy server, er en datamaskin som står mellom brukeren og internett. Brukeren sender all sin online trafikk til proxy serveren. Serveren sender på sin side dataene dine til sin destinasjon på internett. Med en proxy forblir brukerens identitet og plassering (delvis) skjult. I praksis brukes fullmakter mest av folk som ønsker å besøke et nettsted som har blitt blokkert i en bestemt region. Mange selskaper og virksomheter bruker også fullmakter til å opprette et avstengt forretnings nettverk.

En proxy har flere fordeler, men har også noen ulemper. Derfor er det ofte bedre å bruke en VPN. I denne artikkelen vil vi gi mer informasjon om hvordan en proxy fungerer, forskjellige typer fullmakter og hvor trygge de er.

Hvordan fungerer en proxy?

En proxy server står mellom en lokal datamaskin eller et lokalt nettverk og et bredere nettverk (vanligvis internett). En proxy er ofte en ekstern server; det er et ekstra trinn i online prosessen. Uten en proxy server, beveger dataene deg langs følgende rute: Når du skriver et nettsted i adressefeltet og trykker enter, går informasjonen fra datamaskinen din via internettleverandørens (ISP) ruter først. Deretter fortsetter den til serveren til nettstedet du ba om. Nettstedets svar blir sendt tilbake langs samme rute.

Hvis du bruker en proxy server, er banen fra datamaskinen til nettstedet litt annerledes. Brukeren (det vil si deg) kobler seg til proxy serveren, for eksempel med en datamaskin, bærbar PC eller smarttelefon. Proxy serveren sender forespørselen din til sin destinasjon på internett. Resten av nettet vil ikke kunne se IP adresse din, men IP adresse til proxyen. Bildet nedenfor illustrerer denne prosessen.

IP address change with proxy

Kort sagt, en proxy sender data. Det er imidlertid ikke det eneste den kan gjøre. En proxy kan gi deg et ekstra lag med online beskyttelse. Det er til og med forskjellige typer fullmakter som hver har sine egne spesialfunksjoner. Det er webproxies som fungerer i nettleseren din, men du kan også installere en proxy på ruteren, slik at all datatrafikk går automatisk gjennom proxyen. Vi vil fortelle deg mer om de forskjellige funksjonene til proxy -servere i neste del av denne artikkelen.

Noe å huske på: De fleste proxy -servere vil ikke beskytte dataene og personvernet godt nok til at du kan forbli trygg og anonym online. Derfor vil vi råde deg til å vurdere en VPN-tilkobling. Et VPN sikrer din online anonymitet og beskyttelse. VPN leverandøren nedenfor er spesielt billig og fungerer ekstremt bra. Det er trygt, sikkert og veldig brukervennlig.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
 • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
 • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
 • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Ulike typer proxyer

Det finnes forskjellige typer proxy servere. Først og fremst kan man dele dem inn i fullmakter for en bruker eller en gruppe brukere og offentlige fullmakter som brukes av store grupper mennesker. Med sistnevnte er det mye vanskeligere for andre parter å finne ut hvilke data som tilhører hvilken bruker, siden så mange bruker samme IP.

Fullmakter kan også deles inn i forskjellige grupper basert på deres spesifikke funksjoner. Noen av disse forskjellige funksjonene inkluderer:

 • Caching proxyer
 • Filtrering av proxyer
 • CGI proxyer
 • Omvendte proxyer

Bortsett fra det kan fullmakter kategoriseres i henhold til personvernnivået de tilbyr. Dette resulterer i følgende klassifiseringer:

 • Gjennomsiktige proxyer
 • Anonyme proxyer
 • Høy anonymitet proxyer

Caching webproxy

Liste med forstørrelsesglassCaching proxyer brukes ganske ofte. Denne typen proxy beholder en kopi av nettsteder du har besøkt. Med en hurtigbuffer blir sider levert til brukerne raskere og på en sikrere måte. Når noen ber om å få se et nettsted via en bufret proxy, søker proxyen først i de lokale filene (cachen). Hvis nettstedet allerede er lagret i hurtigbufferen, sender proxyen disse dataene direkte til brukeren. Hvis proxyen ikke har lagret nettstedet ennå, samler den informasjonen fra riktig server og sender den tilbake til brukeren. En kopi av nettstedet blir deretter lagret for fremtidig bruk.

En proxy cache har en viss levetid, hvoretter den tømmes. Slette cachedata skjer vanligvis basert på hvor gamle dataene er, størrelsen og frekvensen de blir bedt om. To enkle cache algoritmer er minst nylig brukt (LRU) og minst ofte brukt (LFU).

Filtreringsproxy

Noen webproxyer kan også filtrere innholdet på nettsider. Noen internett begrensninger og visse typer elektronisk sensur, for eksempel statskontrollert sensur i Kina, er implementert gjennom web proxyer. Disse fullmaktene begrenser delene av internett som brukere kan nå.

Andre filtrerende webproxyer kan tilpasse sider til et bestemt mål eller målgruppe. Dette er hva som skjer når du automatisk blir sendt videre til mobilversjonen av et nettsted mens du er på telefonen eller nettbrettet. I tillegg bruker Internett -leverandører disse fullmaktene for å beskytte tilkoblingen mot datavirus og annet ondsinnet innhold. Kort sagt: en filtrerende webproxy blokkerer bestemt innhold. Dette kan begrense internettfriheten din, men også øke internettsikkerheten din.

Omvendt proxy

En omvendt proxy fungerer på motsatt måte av en vanlig proxy server. I stedet for å beskytte dataene til den surfende internett brukeren, fungerer denne typen proxy til fordel for webserveren. En omvendt proxy kan brukes som en brannmur for å beskytte serverens online data. Tilgang til bestemte sider kan gis eller nektes med fullmakten. På denne måten vil klienter fra en bank ikke tilfeldigvis befinne seg i nettbank miljøet til en fremmed. Omvendte fullmakter brukes også ofte til å bufret statiske sider, slik at serveren ikke blir overbelastet så raskt.

CGI proxy

En spesiell type webproxy er en CGI proxy. Dette er en online proxy formet som et nettsted, som en besøkende kan få umiddelbar tilgang til en bestemt annen side. Disse nettstedene/proxyene bruker vanligvis PHP eller CGI for å fungere. CGI fullmakter kan gi tilgang til nettsteder som er blokkert av skoler, bedrifter eller til og med myndigheter. Fordi de også skjuler IP adressen til brukeren, brukes de noen ganger for å oppnå et visst nivå av anonymitet.

Gjennomsiktig proxy

Bortsett fra å gruppere fullmakter i henhold til deres funksjon, kan du også dele dem basert på hvor mye de hjelper deg med å være anonym på internett. En gjennomsiktig proxy skjuler ikke brukerens IP adresse. De kunngjør seg selv som proxy servere og viser til og med nettstedene den opprinnelige IP adressen til brukeren. Disse fullmaktene er vanligvis bufrede fullmakter, som ikke er vant til å holde seg anonyme online.

Anonym proxy

Denne typen proxy identifiserer seg selv som en proxy server, men viser ikke brukerens opprinnelige IP adresse. Anonyme fullmakter gir brukerne en viss grad av beskyttelse. Det er ikke mulig å bruke en anonym proxy mens du ser på Netflix. Netflix vet at du bruker en proxy og gir deg ikke tilgang til innholdet deres.

Full anonymitet proxy

Denne typen proxy avslører ikke at de er en proxy server. Det viser heller ikke brukerens IP. Det er helt usynlig for nettsteder, mens en «normal» anonym proxy kan påvises. En proxy med høy anonymitet kommer nærmest en VPN når det gjelder anonymitet. Den savner imidlertid fortsatt trygghet og sikkerhet på nettet som følger med et VPN.

Fordeler med å bruke en proxyserver

Å bruke en proxy server har flere fordeler. For eksempel kan fullmakter påvirke hastigheten på Internett og sikkerheten din på nettet. Dessuten har mange fullmakter andre fordeler: du kan bruke en til å svarteliste nettsteder eller omgå andre fullmakter og nettblokker. Til slutt skjuler noen fullmakter din IP adresse. Les mer om alle disse fordelene nedenfor.

Hastighet

Bufret proxy servere lagrer en fil med nettstedene du besøker. Dette kan øke hastigheten på surfingen din betydelig: du trenger ikke laste ned sider som allerede er åpnet, noe som sparer tid. Dessuten sparer det båndbredde mens du surfer.

Sikkerhet

Proxy servere brukes også til å skanne nettsteder for skadelig kode. Disse farlige delene av nettsteder kan deretter blokkeres. På denne måten skaper en proxy et ekstra lag med sikkerhet mellom deg og den skadelige koden på nettstedet du besøker. Enhver sjanse for et virus eller annen digital infeksjon blir betydelig mindre. Imidlertid beskytter en proxy server deg ikke mot all skadelig programvare, som vi vil forklare mer grundig senere.

Sett begrensninger

Forretningsmenn håndhilserProxy -servere lar deg svarteliste visse nettsteder. På denne måten har ingen som bruker serveren tilgang til disse nettstedene. For eksempel kan en skole eller et firma bruke en proxy slik at studenter og ansatte ikke kan gå på Facebook i løpet av skolen eller arbeidstiden. I tillegg til å stille begrensninger, lar en proxy deg også se på nettleserhistorikken til hver datamaskin som er koblet til proxy -nettverket. All trafikk gjennom proxy -serveren kan logges og analyseres av de som har kontroll, for eksempel sjefen din eller Internett -leverandøren.

Skjul IP adressen din

Mange vil ikke at nettsteder og selskaper skal spore dem på nettet – og det er en god grunn. Det er ingen andres sak hva du gjør på nettet. Å bruke en proxy hjelper deg med å maskere din online identitet, fordi den skjuler IP -adressen din (med mindre du bruker en gjennomsiktig proxy). Andre parter vil bare se proxyens IP. Tilsløring av IP -adressen din betyr at personvernet ditt på nettet er bedre beskyttet: nettsteder vil ikke kunne spore din atferd på nettet og lage en profil på deg. Med en proxy gir du bort mindre informasjon om deg selv til nettsteder og andre parter. Hvis du ikke vil at noen tilpassede annonser skal vises i nettleseren din, kan en proxy -server hjelpe deg med å oppnå dette – til et visst punkt.

Omgå en annen proxy

Til slutt kan en proxy server brukes til å omgå begrensningene for online -blokkering eller til og med en annen proxy -server. Som nevnt tidligere kan et selskap eller en regjering blokkere bestemt innhold på sine proxy -servere. Ved å koble til dette nettstedet via din egen proxy -server, kan du enkelt omgå disse begrensningene. Vil du få tilgang til et nyhetsnettsted som har blitt blokkert på din nåværende posisjon? Bruk en god proxy, og du er godt i gang.

Selv strømmetjenester som Hulu kan noen ganger nås med en proxy. Disse nettstedene endrer og begrenser ofte det tilgjengelige innholdet avhengig av din geografiske plassering. Prøv å se en video på BBC iPlayer når du ikke er i Storbritannia. Du får automatisk en feilmelding om at tjenesten ikke er tilgjengelig for deg. Når du bruker en god anonym britisk proxy -server, vil du imidlertid ofte kunne se disse videoene. For mange tjenester er det imidlertid ikke nok å bruke en proxy. En rekke streamingplattformer prøver aktivt å avverge fullmakter. Derfor gir Netflix nesten alltid en feil når du prøver å se den via en proxy.

Ulemper med en proxyserver

Dessverre har fullmakter også flere ulemper. Disse har for det meste å gjøre med at en proxy vanligvis bare er en halv løsning: den tilbyr ikke fullstendig anonymitet eller sikkerhet på nettet. Vi vil forklare denne påstanden mer detaljert i de følgende avsnittene.

Ingen fullstendig anonymitet

Laptop uten anonymitetPrivate brukere av proxy servere er vanligvis opptatt av å holde nettleser vanene sine private og sikre sine personlige opplysninger. Imidlertid har en proxy server muligheten til å logge all informasjon brukeren sender og mottar. Sjefen din kan for eksempel enkelt se alt du gjør ved hjelp av forretningsnettverket (som ofte arrangeres via en proxy). Videre kan han eller hun holde oversikt over hvor mye tid ansatte bruker på bestemte nettsteder. Så vær advart: sjefen din vet nøyaktig når du har kjøpt nye sko på Amazon når du burde ha jobbet.

Kort sagt, en proxy beskytter ikke datatrafikken din fra alle tilskuere. Spesielt gratis online fullmakter har store farer: ni av ti ganger, du aner ikke hvem som kontrollerer proxy tilkoblingen, så du kan aldri være sikker på om dataene dine faktisk er trygge. All online trafikk blir sendt rett i hendene på en fremmed. Ønsker du å ha fullstendig personvern på nettet? Da er ikke en fullmektig det riktige valget.

Ingen kryptering

På samme måte kan en proxy server ikke garantere din online sikkerhet. Vanligvis, når du bruker en proxy, er det ikke mulig å spore datatrafikken tilbake til deg, noe som betyr at du har en viss grad av anonymitet. Ingen av disse dataene er imidlertid kryptert. Dette betyr at nettsteder fortsatt kan se hva du gjør online, selv om de ikke kan koble denne aktiviteten til din virkelige IP adresse.

IP adressen din kan lekke ut

En proxy er ikke en solid løsning for online sporing. Med noen fullmakter er det relativt enkelt for omtrent hvem som helst å finne ut hva din faktiske IP adresse er. Hvis det skjer, går du glipp av mange av fordelene med en proxy. Du vil være mye mer sårbar på internett.

Kort sagt: fordeler og ulemper ved en proxyserver

FordelerUlemper
Muligvis raskere tilkoblingIngen fullstendig anonymitet
En viss beskyttelse mot ondsinnet kodeIngen kryptering
Mulighet for å blokkere innholdIP adressen din kan lekke ut
Skjuler din virkelige IP adresseIkke alle blokkerte sider kan låses opp
Omgå andre fullmakter eller online blokkering

Er en proxy server trygg?

Hvis du vil bruke en proxy -server for å forbli anonym mens du surfer på nettet, må du ta hensyn til mange forskjellige faktorer. I de fleste tilfeller er det mye tryggere og mye mer praktisk å bruke en VPN-server i stedet for en fullmakt.

Proxyen din skal være riktig konfigurert

Bare en godt konfigurert proxy-server vil tilby deg et anstendig nivå av personvern. Å konfigurere en server kan være ganske komplisert og er ikke alltid opp til deg. Fullmektigens eier må være kompetent og bruke riktig kunnskap når du setter opp fullmakten. Først da vet du sikkert at serveren din er konfigurert på riktig måte. Bortsett fra det må serveren vedlikeholdes ordentlig. Mange (gratis) proxy servere liker ikke denne luksusen. Uten riktig vedlikehold og konfigurasjon er sjansen stor for at IP adressen din lekker, enten med vilje eller ved et uhell.

Hvem eier proxy serveren?

En annen viktig faktor er eieren av fullmakten. Det er viktig at de har gode intensjoner. Mange (ofte gratis) proxy servere eies av ondsinnede parter som er ute etter dine personlige data eller ønsker å tjene penger gjennom annonser. Å holde en proxyserver i drift er kostbart, og de fleste eiere prøver å tjene litt penger ved å selge (private) brukerdata, legge til annonser på nettsider eller spre malware og viruser gjennom serverne sine.

Tillater proxyen HTTPS?

Det er ekstremt viktig å bruke en sikker tilkobling. En proxy -server krypterer ikke internettforbindelsen din. Uten ekstra beskyttelse er det ganske enkelt for fremmede, hackere og myndigheter å avlytte tilkoblingen og stjele dine private data, for eksempel din e -postadresse og påloggingsinformasjon. For å forhindre dette hjelper det å bruke den sikre versjonen av nettsteder (HTTPS versjon). Mange fullmakter tillater ikke bruk av HTTPS, og tar derfor bort et vesentlig lag med online sikkerhet. Vær oppmerksom på at nettsteder med HTTPS ikke alltid er helt trygge. HTTPS betyr bare at forbindelsen mellom deg og nettstedet er etablert på en sikker måte. Selve nettstedet kan imidlertid fortsatt være farlig. Du kan for eksempel befinne deg på HTTPS versjonen av et phishing nettsted.

Proxy eller VPN

VPN shieldFor å oppsummere alt, er ikke en proxy fullstendig anonym, og den er heller ikke 100% trygg. Derfor er det nesten alltid bedre å bruke en VPN i stedet. I hovedsak omdirigerer en VPN datatrafikken din på samme måte som en proxy gjør. På toppen av det krypterer en VPN dataene dine, noe som gjør det til det tryggere alternativet for de to. Sjansen for at en VPN lekker IP adressen din er ekstremt liten, spesielt når du bruker VPN ene kill switch. Videre er VPN tilkoblinger ofte mye raskere enn proxyer. Spesielt for anonym surfing og nedlasting , er derfor en VPN et bedre alternativ. Hvis du vil ha den sikreste beskyttelsen for dine online data, kan du til og med kombinere VPN med en god antivirus program.

De fleste VPNer logger ikke noen kundeinformasjon eller data. Likevel er det viktig å bare jobbe med pålitelige VPN-tjenester. Noen tilbydere lovet ikke å lagre brukerinformasjon, men viste seg å gjøre det uansett. Et godt eksempel på en anstendig VPN som ikke trekker stunts som dette, er ExpressVPN. Det er delvis derfor denne premium VPNen havnet på nummer 1 i vår topp 5 av de beste VPN leverandørene.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
 • Super rask og enkel VPN
 • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
 • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

Endelige tanker

Fullmakter omdirigerer internettforbindelsen din via en – vanligvis ekstern – server. En proxy kan forbedre hastigheten på internettforbindelsen din. Videre kan det hjelpe deg med å komme deg rundt online begrensninger og sensur. Til slutt hjelper en proxy deg med å surfe litt anonymt på internett. Beskyttelsen er imidlertid langt fra stor. Videre logger eieren av proxyen sannsynligvis brukerinformasjonen din. Hvis du verdsetter personvernet og sikkerheten din på nettet, har du det mye bedre med en VPN.

Proxy -servere - Ofte stilte spørsmålHva er en proxy server?

Vil du vite mer om proxy servere? Klikk på et av spørsmålene nedenfor for å finne svaret på det!

En proxy server (eller proxy) er en datamaskin som fungerer som et mellomprodukt mellom en bruker og internett. En proxy omdirigerer internettforbindelsen din via en, vanligvis ekstern, server. IP adressen din er skjult, og posisjonen og identiteten din er delvis skjermet. Dette gjør deg mer anonym og gir deg tilgang til innhold på nettet som normalt ikke er tilgjengelig i ditt land.

Imidlertid er beskyttelsen og anonymiteten som tilbys av en fullmektig langt fra stor. Det er tryggere og mer praktisk å bruke en VPN. En VPN krypterer tilkoblingen din og tilbyr ekstra alternativer.

En proxy server har flere fordeler:

 • Muligens høyere internetthastighet.
 • Beskyttelse mot ondsinnet kode.
 • Mulighet for svarteliste nettsteder.
 • Skjuler IP address din.
 • Omgå andre fullmakter eller online blokkering.

Fullmakter har flere ulemper:

 • De tilbyr ikke fullstendig anonymitet eller sikkerhet.
 • De krypterer ikke og beskytter dataene dine.
 • IP adressen din kan spores.
 • Ikke alle blokkerte sider kan nås.

Den store forskjellen mellom en proxy og en VPN er at en VPN krypterer datatrafikken din for mer sikkerhet og personvern. En proxy krypterer ikke dataene dine og tilbyr ikke fullstendig anonymitet eller sikkerhet.

En VPN tilbyr vanligvis flere serversteder i forskjellige land. Dette gir deg tilgang til mer online innhold. De fleste gode VPNer logger ikke brukerinformasjon, mens eieren av en proxy sannsynligvis fører logger.

International security coordinator
Marko has a Bachelor's degree in Computer and Information Sciences. He coordinates and manages VPNOverview.com's team of international VPN researchers and writers.