Anonym Surfing

Anonym Surfing

Om du är orolig för din integritet online, letar du förmodligen efter ett sätt att surfa anonymt på internet. Detta innebär att du vill kunna besöka webbplatser utan att spåras. Du kanske vill surfa anonymt för att se till att ingen tittar över axeln på dig. Av säkerhetsskäl vill du inte att andra missbrukar din information, till exempel:

  • Du vill inte att din chef ska se vad du surfar efter på jobbet
  • Du vill inte att regeringen ska se att du besöker regeringskritiska webbplatser.
  • Du vill inte att de människor du bor med ska kunna se din webbhistorik.

Grunderna: Internet och integritet

Det finns många parter på internet som vill få tag på din information. Hackare letar efter ekonomiska uppgifter, marknadsförare vill hitta personuppgifter, och företag vill ha information om potentiella nya kunder. Dessa är alla goda skäl att dölja dina data. När dina uppgifter sprids över internet är det nästan omöjligt att få den offline igen. Även om du tror att du har raderat all data kan du bli förvånad över vad som stannar kvar på webben.

The Dark Web

The Dark web är okänt territorium för de flesta människor. Denna oreglerade del av webben rymmer några av de mest obskyra delarna av internet, som olagliga marknadsplatser där vapen och droger kan beställas. Men the dark web är mer än så. Det spelar också en avgörande roll i yttrandefriheten; visselblåsare och regimkritiska journalister i diktaturer kan använda the dark web för att kommunicera säkert och anonymt. The dark web hjälper också människor kringgå censur och kontroll i vissa länder. I artiklarna nedan kan du läsa allt om the dark web.

Tor (The Onion Router)

Tor (The Onion Router) är en anonym webbläsare som öppnar många möjligheter. Till skillnad från vanliga webbläsare som Google Chrome och Mozilla Firefox, erbjuder Tor tillgång till the dark web. I dessa artiklar kan du ta reda på exakt hur Tor fungerar och vad du kan använda den för. Du kan också lära dig att använda Tor säkert så att du kommer att kunna surfa på webben helt anonymt.