Nedladdning

Nedladdning

Torrentnätverken är några av de mest kontroversiella och bästa sätten att dela data med andra. Med peer-to-peer-nätverket kan användare enkelt dela filer. Tyvärr är denna metod inte alltid så säker. Torrentsidor är ofta blockerade och med vissa torrenter kan det finnas böter. Dessutom kan hela peer-to-peer-systemet utgöra en risk för din integritet. Datorn ansluter direkt till någon annans dator. I artiklarna nedan kan du läsa hur du kan ladda ner filer utan att riskera din integritet.

Nedladdningar och nedladdningsböter

Det är inte nödvändigtvis olagligt att hämta filer. Det är dock olagligt att ladda ner filer som är upphovsrättsskyddade. Detta innebär att du inte bara kan ladda ner varje film, serie eller programvara. På grund av detta är en hel del torrentsidor helt blockerade. Ändå kommer folk att hitta hemsidor som The Pirate Bay för att ladda ner olagliga filer. I vissa länder kan detta leda till dryga nedladdningsböter.

Skydda din integritet under nedladdning: VPN och Proxy

Om du vill skydda din integritet medan du till exempel hämtar ner, och du inte vill att någon ska se vad du laddar ner, så finns det två alternativ: VPN eller proxy. VPN krypterar din data och dirigerar den via en skyddad server. Proxy omdirigerar bara din datatrafik genom en annan server, men de säkrar inte din data på något sätt. Båda alternativen säkerställer att din IP-adress ändras, vilket innebär att din onlineaktivitet inte kan spåras tillbaka till dig. Vissa VPN- och proxyservrar tillåter inte torrenting, så det är alltid bra att kontrollera att i förväg. Eftersom nedladdning är inte lagligt överallt kan VPN- och proxy-tjänster blockera vissa nedladdningsportar.

Ladda ner program

Om du vill ladda ner torrenter behöver du en speciell programvara för torrent-nedladdning. Denna kallas torrent-klient. Välkända torrentklienter är uTorrent och Vuze. Denna typ av programvara kan ibland också vara ett hot mot din integritet. Om du vill använda dessa typer av programvara säkert så måste du vidta försiktighetsåtgärder. I detta underlag hittar du allt om nedladdning, torrenter, torrentklienter, nedladdningslagar och knep för att ladda ner säkert och anonymt. Vår plattform är en förespråkare för integritet, även under nedladdning. Vi stödjer dock inte spridning av upphovsrättsskyddade filer.