Censur

Censur på nätet har ofta ett politiskt ursprung. Regeringar i länder som Iran, Kina och Ryssland genomdriver sin moral genom att blockera sådana appar och webbplatser som går emot dem. Journalister och medborgare måste hantera detta varje dag och turister måste också följa reglerna i det land de besöker. Om du är på semester i ett av dessa länder kanske du inte kan få tillgång till YouTube eller Gmail. Detta kan vara ett verkligt besvär. Nedan hittar du artiklar som hjälper dig att häva onlinecensur.
Vad är online-censur?
Onlinecensur uppstår när en del av internet är avsiktligt "dolt" från en viss grupp människor, vanligtvis utifrån deras plats. Den mest kända formen av censur på nätet är den som upprätthålls av länder. En regering beslutar att dess medborgare inte ska ha tillgång till specifika webbplatser, sociala medier eller andra plattformar, och ser till att dessa platser på internet censureras. Det finns dock också andra typer av censurer. En tjänst, till exempel YouTube, kanske inte visar dig visst innehåll på grund av din plats. På samma sätt kan din skola eller ditt jobb ha onlinebegränsningar på plats som gör att du inte kan komma åt Facebook medan du använder deras Wi-Fi-anslutning. Artiklarna nedan kommer att berätta allt om specifika typer av censurer och hur du kan se till att du, var du än är i världen, har tillgång till ett gratis internet.
Censur av kritiska journalister
Journalister påverkas särskilt av censur. Länder med diktaturer är ofta orubbliga i att blockera webbplatser som kritiserar deras regim. Lyckligtvis finns det ett sätt att få tillgång till dessa webbplatser ändå. För journalister kan det vara en bra idé att skydda sig genom att använda en VPN och kanske även Tor vid besök på blockerade webbplatser och vid kommunikation med andra. För deras egen säkerhet är det ofta bäst att vara anonym. På så sätt kan de vara kritiska mot regimen utan risk att straffas.