Censur

Censur

Censur på nätet har ofta ett politiskt ursprung. Regeringar i länder som Iran, Kina och Ryssland genomdriver sin moral genom att blockera sådana appar och webbplatser som går emot dem. Journalister och medborgare måste hantera detta varje dag och turister måste också följa reglerna i det land de besöker. Om du är på semester i ett av dessa länder kanske du inte kan få tillgång till YouTube eller Gmail. Detta kan vara ett verkligt besvär. Nedan hittar du artiklar som hjälper dig att häva onlinecensur.

Vad är online-censur?

Onlinecensur uppstår när en del av internet är avsiktligt "dolt" från en viss grupp människor, vanligtvis utifrån deras plats. Den mest kända formen av censur på nätet är den som upprätthålls av länder. En regering beslutar att dess medborgare inte ska ha tillgång till specifika webbplatser, sociala medier eller andra plattformar, och ser till att dessa platser på internet censureras. Det finns dock också andra typer av censurer. En tjänst, till exempel YouTube, kanske inte visar dig visst innehåll på grund av din plats. På samma sätt kan din skola eller ditt jobb ha onlinebegränsningar på plats som gör att du inte kan komma åt Facebook medan du använder deras Wi-Fi-anslutning. Artiklarna nedan kommer att berätta allt om specifika typer av censurer och hur du kan se till att du, var du än är i världen, har tillgång till ett gratis internet.

Censur av kritiska journalister

Journalister påverkas särskilt av censur. Länder med diktaturer är ofta orubbliga i att blockera webbplatser som kritiserar deras regim. Lyckligtvis finns det ett sätt att få tillgång till dessa webbplatser ändå. För journalister kan det vara en bra idé att skydda sig genom att använda en VPN och kanske även Tor vid besök på blockerade webbplatser och vid kommunikation med andra. För deras egen säkerhet är det ofta bäst att vara anonym. På så sätt kan de vara kritiska mot regimen utan risk att straffas.

Censur på din semester eller affärsresa

Censuren i vissa länder påverkar också turister och internationella affärsmän. De som besöker Kina i affärer eller nöje kommer att upptäcka att YouTube och Gmail inte är tillgängliga där. Detta kan vara ett verkligt problem. Om du vill avblockera dessa appar och webbplatser kan det vara en bra idé att installera en VPN. På så sätt kommer du att kunna besöka dessa webbplatser medan du är på semester eller är utomlands för arbete. Detta är en särskilt bra lösning för affärsmän som vill kunna kontrollera sin e-post i Kina.

Censur i västländer

Det är inte bara diktatoriska regimer som utövar censur på nätet. Faktum är att de flesta länder har restriktioner på plats som innebär att du inte kommer att ha fullständig internetfrihet medan du befinner dig inom dess gränser. Varje land har sina egna specifika begränsningar. Vissa kan exempelvis förbjuda The Pirate Bay i ett försök att få stopp på olaglig nedladdning. Medan vissa av dessa begränsningar kan finnas på plats av goda skäl, så begränsar de fortfarande din onlinefrihet. Lyckligtvis finns det sätt runt detta. Att använda en VPN är det överlägset mest effektiva och säkraste sättet att inte bara komma runt geografiska begränsningar utan också skydda din online-integritet och säkerhet.

Onlinefrihet kommer med ansvar

Artiklarna i det här avsnittet kommer att berätta hur du får din internetfrihet tillbaka när du är på en plats som försöker begränsa den. Fri tillgång till information bör finnas överallt idag i internet-eran. Men fri tillgång till information kommer också med ett ansvar. Tänk på att du kan vara i riskzonen för att bryta mot vissa lagar i det land du besöker. Därför uppmanar vi dig att alltid hålla dig säker och agera med eftertänksamhet. Dessutom hoppas vi att våra läsare använder internets kapacitet med integritet.