VPN förklarad: Hur fungerar den? Varför använda den?

VPN Explained - VPN icon on laptop
Klicka här för en sammanfattning
Vad VPN är - en kort sammanfattning

VPN skapar en säker anslutning mellan dig och internet. När du ansluter till internet via VPN skickas all datatrafik via en krypterad virtuell tunnel. Detta har flera fördelar:

 • Du kommer att vara mer anonym på internet: Din IP-adress och plats kommer inte att vara synlig för vem som helst längre.
 • Du kommer att vara säkrare på internet: Den krypterade tunneln håller hackare och cyberbrottslingar borta och din enhet kommer inte att vara lika sårbar för attacker.
 • Du kommer att bli mer fri på internet: Genom att använda olika IP-adresser kommer du att kunna komma åt webbplatser och online-tjänster som annars skulle blockeras.

Vill du börja använda VPN? Vi rekommenderar ExpressVPN. Denna VPN har många funktioner, erbjuder stark säkerhet och har presterat bra i våra tester. Den lyckades även nå toppositionen!

I artikeln nedan kan du se vad en VPN kan göra för dig och hur du konfigurerar en VPN-anslutning.

Allt fler människor använder en VPN medan man surfar på internet. VPN står för Virtual Private Network. Det är en enkel och effektiv lösning som erbjuder dig tre viktiga saker när du kopplar upp dig: mer säkerhet, onlineintegritet och frihet. Om du är obekant med begreppet VPN så kan detta verka ganska skrämmande.

Denna sida kommer att förklara exakt hur en VPN fungerar och varför människor använder den. Vi berättar allt du behöver veta om fördelarna och möjligheterna med VPN. Vi ska också berätta om ett par utmärkta VPN-leverantörer du kanske vill prova själv.

Vad är VPN?

VPN-anslutningNär du använder internet så pågår en ständig process för att din enhet ska utbyta data med andra parter på webben. En VPN, eller Virtual Private Network, skapar en säker tunnel mellan din enhet (t.ex. smartphone eller bärbara dator ) och internet. Med VPN kan du skicka din data via en krypterad, säker anslutning till en extern server: VPN-servern. Därifrån kommer din data att skickas vidare till sin destination på internet.

Genom att skapa en säker anslutning med en extern server så upprättas tre saker. För det första hjälper det dig att dölja din riktiga IP-adress. För det andra så säkras din data. Och för det tredje så gör den att du kan använda internet mer fritt. Vi kommer att förklara allt detta mer i detalj nedan.

Videoförklaring: Vad är en VPN?

För dem som är visuellt orienterade, gjorde vi en kort video för att förklara vad en VPN exakt är och hur den fungerar. Mycket nöje! Artikeln fortsätter under videon.


Hur fungerar en VPN?

Efter att ha tecknat abonnemang hos en VPN-leverantör så kan du vanligtvis ladda ner och installera ett enkelt program på din smartphone, surfplatta, dator eller smart-TV. Med ett par klick väljer du de säkerhetsinställningar du föredrar och upprättar en säker förbindelse med din önskade VPN-server. Att ansluta till en VPN är i allmänhet enkelt. När anslutningen har upprättats kommer följande att ske med din data:

 1. VPN-programvaran på din dator krypterar din datatrafik och skickar den till VPN-servern (via din internet-leverantör) genom en säker anslutning.
 2. De krypterade uppgifterna från din dator dekrypteras av VPN-servern.
 3. VPN-servern kommer att skicka din data vidare till internet och få ett svar, vilket är avsett för dig, användaren.
 4. Trafiken krypteras sedan igen av VPN-servern och skickas tillbaka till dig.
 5. VPN-programvaran på enheten kommer att dekryptera datan så att du faktiskt kan förstå och använda den.

Illustration över hur VPN fungerar

VPN-anslutningen kommer att kryptera din datatrafik, vilket gör det mycket svårare för hackare och andra parter att avlyssna och se din personliga information. Den säkra anslutningen ger också användaren ökad anonymitet, eftersom internettrafiken den sker via en extern VPN-server. Eftersom du surfar på nätet via VPN-serverns IP-adress kommer din verkliga IP-adress att förbli dold.

Normalt kan din plats och även din identitet avslöjas via din IP-adress, eftersom den är unik för din internetuppkoppling. Genom användandet av annan IP (den som är tilldelad VPN-servern) är ingen av dina aktiviteter online spårbara, så att du kan surfa på webben mer anonymt.

VPN-programmet körs i bakgrunden på din dator, surfplatta eller smartphone. Du kan komma åt internet så som du normalt skulle kunna och kommer inte att märka något annat – förutom det faktum att du kommer att kommer runt online-begränsningar.

Varför behöver jag en VPN?

Kanske du undrar om användandet av Virtual Private Network är verkligen nödvändigt. En växande del av våra liv sker på nätet. Vi gör våra bankärenden, håller kontakten med vänner, kontrollerar våra journaler och arbetar online. Det är viktigt att all denna information om dig inte bara hamnar på avvägar. När allt kommer omkring så skulle du inte låta dina bankfakturor ligga framme. Om du inte säkrar din internetanslutning så riskerar du att hackare, regeringar, din internetleverantör, webbplatser, din arbetsgivare och andra får reda på mer om dig än vad du skulle vilja. En VPN skyddar din data från alla dessa grupper.

Vad används en VPN för? Det finns många olika skäl för människor att börja använda en VPN. De största kan sammanfattas på följande sätt:

 1. Den ger dig mer onlinesäkerhet.
 2. Den ökar din integritet online.
 3. Den gör att du kan surfa på internet med mer frihet (som att komma runt online-restriktioner och censurer).
 4. Den gör offentligt Wi-Fi säkrare.

Vi förklarar exakt vad detta innebär i följande avsnitt.

Hur en VPN ger onlinesäkerhet

En VPN ger säkerhet eftersom den kraftigt krypterar all din internettrafik, tom. innan den når VPN-servern. Den guidar också din datatrafik genom en mycket säkrare ”VPN-tunnel”. Detta gör det mycket svårare för andra, till exempel regeringar och hackare, att avlyssna och se din data. Därför är det särskilt viktigt att använda en VPN när du använder (farliga) offentliga WiFi-nätverk.

Hemma eller på jobbet kan det vara lika användbart att använda en VPN. Leverantörer som NordVPN eller ExpressVPN erbjuder det bästa: AES 256-nivåers kryptering. Med den typen av skydd behöver du inte oroa dig för att någon ska samla in din data och använda den mot dig.

Krypterad VPN-tunnel som skyddar dig från diverse grupper=

Hur en VPN erbjuder anonymitet och integritet på nätet

En VPN erbjuder mer online-anonymitet eftersom du inte kommer att surfa på webben med din IP-adress exponerad offentligt. En VPN låter dig vara privat med vilka webbplatser du besöker. Din personliga IP-adress kommer att döljas så snart du ansluter med VPN-servern, eftersom den kommer att ändras till VPN-serverns IP. Normalt kan andra länka dina onlineåtgärder till din identitet och din plats utifrån din IP-adress. Till exempel kan din internetleverantör, de webbplatser du besöker och många regeringar i allmänhet se allt du gör på nätet.

När du använder en VPN kan dina onlineåtgärder endast spåras tillbaka till VPN-servern, men inte längre till dig (naturligtvis såvida du inte är inloggad på en viss webbplats, som YouTube eller Google). Många VPN-tjänster kommer inte att avslöja eller ens övervaka vad du gör via deras servrar. Du har alltså blivit mycket mer anonym på internet, eftersom du inte kan identifieras eller spåras via din IP-adress.

Hur en VPN erbjuder frihet online

VPN kan erbjuda dig mer frihet online. Det gör att du kan ansluta till servrar över hela världen. När du ansluter till en VPN-server i ett visst land kommer du att kunna komma åt internet som om du fysiskt befann dig i det landet. Detta är användbart, eftersom internet inte är fritt tillgänglig överallt. Vissa länder censurerar del av internet eller inför restriktioner för sidor med social media eller på strömningstjänster online.

Om du är på semester eller har migrerat kan du kanske inte kan se dina vanliga strömmar. En VPN gör det också möjligt för dig att ansluta till internet via servrar i ditt hemland, så att du kan titta på ditt favoritprogram eller få tillgång igen till blockerade webbplatser. Det fungerar också omvänt: om du vill få tillgång till webbplatser eller strömningstjänster från ett annat land (till exempel för att titta på någon annan version av Netflix), så kan du göra det med en VPN.

Om du direkt vill prova en säker VPN men inte är säker på vilken leverantör du ska välja så kan du konsultera vår topplista över de fem bästa VPN-tjänsterna.

En VPN skyddar dig i offentligt Wi-Fi

Om du använder ett offentligt Wi-Fi-nätverk så är du ett enkelt mål för hackare. Ett offentligt Wi-Fi-nätverk är mindre säkert än ditt privata nätverk. Du vet inte vem mer som ansluter till nätverket och vem som konfigurerat det. Hackare drar nytta av bristen på säkerhet på offentliga Wi-Fi och de kan stjäla din personliga och privata information. Vi rekommenderar alltid att använda en VPN på kostnadsfria Wi-Fi-hotspots.

En VPN skickar din trafik genom en krypterad tunnel. Att kryptera din data gör det nästan omöjligt för någon att se din data. Detta gör det mycket svårt för hackare, regeringar och din internetleverantör att få tillgång till din privata information.

Är en VPN-säker?

Du kanske undrar hur säker du är med en VPN-leverantör. Din internettrafik omdirigeras och körs genom VPN-leverantörens servrar. Leverantören kan se allt du gör, om den skulle vilja. Därför är det viktigt att du har förtroende för din VPN-tjänst. De flesta VPN-tjänster loggar inte vad du gör, och kommer inte att lagra din data.

Det finns dock VPN-tjänster som missbrukar den data som färdas via deras servrar och till exempel säljer din data till annonsörer. Detta är särskilt fallet med gratis VPN. Dessa är oftast inte säkra. Innan du använder en VPN är det därför viktigt att du undersöker i förväg. Vi ger dig några rekommendationer om bra och säkra VPN-tjänster längre fram i den här artikeln.

Gör en VPN internetanslutningen långsammare?

Vissa människor tvivlar på om de ska använda Virtual Private Network eftersom de har hört det kan sakta ner deras internetuppkoppling. Det är sant att vissa VPN:er har denna effekt. För det är trots allt så att en VPN omdirigerar din anslutning genom en fjärrserver. Detta tar längre tid, så det kan sakta ner din internetuppkoppling. Men så är inte alltid fallet.

Det finns många VPN:er som gör allt i sin makt för att hålla din internetuppkoppling så snabb som den kan vara (och ibland ännu snabbare än du är van vid). Om du vill vara säker på att du hamnar hos en snabb VPN, kolla då våra granskningar av de snabbaste VPN:erna just nu. Alla VPN:er vi rekommenderar har visat sig fungera perfekt och orsaka begränsade eller inga fördröjningar. Strömning, spel och surfning lär gå lika snabbt som annars, dock med ökad frihet, säkerhet och integritet.

Om din internethastighet är artificiellt begränsad av din internetleverantör eller någon annan part, så kan en VPN faktiskt göra din anslutning snabbare. VPN säkerställer att denna gräns inte längre gäller för dig, så du kan använda den fulla potentialen i din anslutning.

Använder du VPN lagligt?

Fru JustitiaVissa undrar om det är lagligt att använda en VPN. Tjänsten gör det trots allt möjligt för dig att bli mycket mer anonym på nätet, vilket kan vara ganska användbart för hackare och nätkriminella. Om dessa människor inte kan spåras på nätet så är det trots allt mycket svårare att straffa dem för deras brott. Trots detta betyder det inte nödvändigtvis att en VPN är olaglig. Tvärtom: många officiella företag och andra organisationer arbetar med VPN och rekommenderar användningen. Även Europeiska unionen stöder internetfrihet, som en VPN kan ge.

Många länder anser att användningen av en VPN helt laglig. Att bedriva olaglig verksamhet medan du använder en VPN är dock fortfarande olagligt. Att använda en VPN för lagliga aktiviteter, som surfning, spel, Netflix och YouTube, är därför inte alls ett problem. Om du använder en VPN för att till exempel ladda ner olagliga filer så som inofficiella kopior av filmer och musik så begår du dock med största säkerhet brott mot dina lokala lagar. Även om VPN ger dig mer anonymitet på nätet och gör det mycket svårare för tjänstemän att spåra dig, så är nedladdningen i sig fortfarande olaglig.

Det finns ett par länder som anser att användningen av en VPN olaglig. Om du vill veta mer om dessa länder samt laglig och olaglig användning av VPN i allmänhet kan du läsa den här artikeln. Att använda en VPN kommer i de flesta av (väst-)världens länder inte att ge dig några problem. Tvärtom: vi rekommenderar användning av VPN.

Vilka olika VPN-protokoll finns det?

VPN-anslutningar använder en krypterad anslutning, även kallad en tunnel. Det finns flera protokoll att välja för en sådan VPN-anslutning. Dessa protokoll säkerställer att din data förblir säker och inte kan läsas av andra. De vanligaste VPN-protokollen är:

 • OpenVPN: OpenVPN är ett av de mest använda VPN-protokollen. Det är ett open-source-protokoll som använder kryptering baserad på openSSL- och SSLv3/TLSv1-protokollen. De flesta VPN-tjänster stöder OpenVPN och det är tillgängligt för en mängd olika plattformar (t.ex. Windows, Android, Linux och routrar). De flesta anser att OpenVPN är det bästa valet. Den enda nackdelen är att det inte fungerar på Mac OS och iOS, så du måste använda ett annat protokoll där (till exempel IKEv2/IPsec).
 • IPsec/L2TP: Det här protokollet kombinerar IPsec för kryptering av data med L2TP för upprättande av en säker anslutning. De flesta operativsystem inkluderar IPsec/L2TP, vilket är ett bra val när OpenVPN inte är tillgängligt.
 • IKEv2/IPsec: IKEv2 är ett protokoll baserat på IPSec. Det här protokollet kan snabbt ansluta till och växla mellan nätverk. Detta gör det till ett idealiskt val för smartphones eftersom dessa enheter tenderar att regelbundet växla mellan Wi-Fi-nätverk och offentliga Wi-Fi-nätverk. Enligt vissa källor är IKEv2 snabbare än OpenVPN. Trots det ses OpenVPN som det bättre protokollet.
 • PPTP: PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) är ett av de första allmänt använda protokollen. Detta protokoll innehåller några (potentiella) läckor. Av den anledningen är dess användning endast tillrådlig om hastigheten är viktigare för dig än säkerhet. Detta kan vara fallet om du vill kringgå begränsningar som har rests mot strömningstjänster.
 • Softether: Softether är, till skillnad från de andra VPN-protokollen som nämnts hittills, inte ett fristående protokoll utan ett program med öppen källkod som fungerar över olika plattformar och erbjuder stöd till VPN-protokoll som SSL VPN, L2TP/IPsec, OpenVPN och Microsoft Secure Tunnel Socketing Protocol.
 • WireGuard: WireGuard är ett relativt nytt protokoll som har ökat i popularitet. Den körs på en Linux-kärna och syftar till att prestera ännu bättre än OpenVPN och IPsec. Det är fortfarande under utveckling, så än så länge är det bättre att använda OpenVPN.

Om du vill veta mer om de olika VPN-protokollen och hur de fungerar så kan du hitta en komplett översikt precis här.

Så här konfigurerar du din VPN

VPN på mobilAtt ställa in en egen VPN-anslutning är enklare än det kan tyckas. Din VPN-leverantör kommer att göra det mesta av arbetet åt dig. Först måste du hitta en VPN-tjänst som du gillar (på vår webbplats kan du hitta recensioner över de olika leverantörerna samt några rekommendationer).

När du hittar en VPN-leverantör som passar dina behov, abonnerar du på deras tjänst och laddar ner och installerar programvaran de tillhandahåller. De flesta VPN-leverantörer erbjuder programvara för alla typer av enheter och operativsystem. Du kan hämta en VPN-klient för Windows, Mac, iPhone, Android, och ibland Linux. Inom denna programvara kan du välja vilket protokoll du ska använda och vilken VPN-server du önskar ansluta till. På bara några klick kommer du att vara ansluten till en server.

Nu kan du använda internet på ett säkert och anonymt sätt, fritt från alla begränsningar eller censurer som din geografiska plats kan införa! Det är enkelt att installera en VPN. Nedan berättar vi hur du gör detta i tre steg.

Komma igång med en VPN i tre enkla steg

Om du vill börja använda en VPN, men inte riktigt vet var du ska börja, så är du på rätt plats. Vi går igenom tre enkla steg för att komma igång:

Steg 1. Abonnera på en pålitlig VPN-leverantör

För nybörjare rekommenderar vi starkt att du använder SurfShark eller NordVPN. Vi testade dessa leverantörer grundligt och fann dem vara mycket lämpliga för nybörjare, eftersom de är lätta att förstå och konfigurera, samtidigt som de också är mycket snabba. Dessa två VPN:er gör dessutom att du kan säkra flera enheter med ett enda abonnemang och de erbjuder en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. På så sätt kan du prova dem i en månad utan att fastna i ett långvarigt abonnemang. Vidare kommer du, med hjälp av länkar och knappar på vår hemsida, att få en rabatt hos dessa leverantörer.

Du kan kolla in våra omfattande recensioner på vår recensionssida. Vi har förstås också granskat andra VPN-leverantörer. Några andra imponerande VPN:er är PIA, CyberGhost, Surfshark och ProtonVPN. Den sista råkar också erbjuda ett av de bästa gratis VPN-abonnemangen, som du kan läsa allt om i vår artikel om leverantörer av gratis VPN.

När du har valt VPN-tjänst så måste du abonnera på den. Skapa ett konto och se till att du har din inloggningsinfo till hands. Du behöver den i följande steg. Som vi har nämnt tidigare har både CyberGhost och NordVPN en pengarna-tillbaka-garanti, så du kan alltid prova dem och få en återbetalning om du ogillar tjänsten ifråga.

Steg 2. Ladda ned VPN-appen

Nu när du har registrerat dig hos din önskade VPN-leverantör behöver du helt enkelt ladda ner VPN-appen från denna leverantör till din Android-telefon, iPhone, surfplatta, eller dator. Besök webbplatsen för din VPN-leverantör för att hitta den nödvändiga programvaran. Ladda inte ned från någon annan källa, eftersom dessa nedladdningar kan innehålla skadlig programvara. När du har hämtat och installerat programvaran framgångsrikt kommer du att kunna logga in.

Steg 3. Aktivera VPN-appen och börja surfa på internet säkert och fritt

Aktivera VPN genom att trycka på anslutningsknappen, så kommer VPN-anslutningen att upprättas. Generellt märker du inte ens att den är aktiverad eftersom det körs i bakgrunden på din enhet.

Och det är det hela! Medan VPN är aktiverad kommer du att kunna surfa på webben mycket säkrare, privat och fritt. Illustrationen nedan går i korthet igenom de steg du måste vidta för att konfigurera en VPN på datorn:

Installera VPN på dator steg för steg

Om du vill lära dig att installera en VPN på någon specifik enhet, exempelvis på en smartphone eller smart-TV så besök vår sektion för VPN-installation. Installationen kan variera, beroende på enheten och operativsystemet. Om du vill veta exakt hur en VPN fungerar så fortsätt läsa här. Vi förklarar det och lite till här nedan.

Tre toppenbra VPN-leverantörer för nybörjare

Om du vill börja använda en VPN är det enklast att välja en pålitlig leverantör och få tillgång till internet via dennes servrar. Vi har testat de flesta av de just nu största VPN-leverantörerna utifrån deras användbarhet och kvalitet. Om du vill komma igång med en enkel men ändå bra VPN rekommenderar vi ExpressVPN, NordVPN eller Surfshark.

ExpressVPN

ExpressVPN är en av de bästa VPN:er vi har testat hittills. De erbjuder flera tusen snabba och stabila servrar, programvara för alla enheter och en bra kundservice. Denna VPN fungerar med Netflix, så att du kan avblockera alla dina favoritprogram. ExpressVPN har en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti, så du kan prova det innan du går in för ett längre abonnemang.

ExpressVPN syftar till att erbjuda dig den bästa kvaliteten, och med det kommer en prislapp. De är inte den billigaste VPN-leverantören, men med vårt speciella rabatterbjudande kan du få ett abonnemang för 6,67 dollar per månad. Med det här abonnemanget kan du skydda fem av dina enheter med ExpressVPN. Du kan läsa mer om den här leverantören i vår fullständiga recension av ExpressVPN. Klicka på knappen nedan för att kolla in ExpressVPN:s webbplats.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
 • Väldigt enkel VPN att använda
 • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
 • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

NordVPN

En annan VPN vi vill rekommendera är NordVPN. Detta är en bra och pålitlig tjänst som erbjuder hög säkerhetsnivå. Dess programvara ser snygg ut samtidigt som den är lätt att använda. Dess höga säkerhetsnivåer gör att NordVPN blir något långsammare än ExpressVPN, men den är fortfarande ett mycket bra alternativ. För den kvalitet de erbjuder så är de mycket prisvärda. Dessutom är programmen användarvänliga och välstrukturerade. Läs mer om den här leverantören i vår fullständiga NordVPN-recension.

NordVPN erbjuder även mer avancerade alternativ. Dessa är bra när du har vant dig med VPN och letar efter specifika funktioner till din hjälp. Till exempel erbjuder NordVPN dedikerade IP-adresser och dolda servrar, vilka gör det lättare att kringgå georestriktioner, såsom de som tillämpas av Netflix. På samma sätt erbjuder NordVPN också dubbla VPN-anslutningar för extra sekretess och säkerhet.

NordVPN har en 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. De har också mycket prisvärda erbjudanden, särskilt på sina längre abonnemang. Om du är intresserad så kan du kolla in deras rabatter genom att klicka på knappen nedan.

NordVPN
Erbjudande:
Endast 3,30 USD per månad för ett 2-årigt abonnemang plus 3 gratis månader
Från
$3.30
9.3
 • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
 • Trevlig och tilltalande app
 • Ingen loggning
Besök NordVPN

Surfshark

Surfshark har förtjänat en tredje plats i vår topp 5-lista. Den största skillnaden mellan Surfshark och många andra VPN-tjänster, såsom ExpressVPN, är att Surfshark är mycket billigare. VPN-programvaran som Surfshark erbjuder är mycket användarvänlig. Med bara några klick har du installerat den och kan vara ansluten till den perfekta VPN-servern. Då kan du använda VPN för att surfa medan du använder en annan IP-adress, så att du till exempel kan titta på något av de många olika lokala Netflix-biblioteken. Du kanske vill titta på någon av de otaliga filmerna och serierna på amerikanska Netflix. Med Surfshark är detta lätt.

Bortsett från deras standard-VPN-tjänst erbjuder Surfshark gott om ytterligare funktioner. Om du vill ha en översikt över alla extra funktioner som denna leverantör erbjuder kan du läsa vår kompletta recension här. För att ge dig en kort sammanfattning: Surfshark är en fantastisk VPN för varje ny VPN-användare, men är också lämplig för de mer erfarna användare som vill ha ett brett utbud av möjligheter till sitt förfogande. Vill du prova Surfshark? Klicka på knappen i rutan nedan för att besöka deras hemsida.

Surfshark
Erbjudande:
Surfa säkert och anonymt för endast 2,30 USD per månad
Från
$2.30
9.0
 • Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
 • 30 dagars pengarna tillbaka garanti. Utan frågor!
 • Billig med många extrafunktioner
Besök Surfshark

Extra råd: Om du samtidigt vill skydda alla dina online-enheter med en VPN så kan du försöka att konfigurera en VPN-anslutning på din router. Att installera på denna kan vara en utmaning. Vi råder dig att använda router-programvaran DD-WRT.

Varför använda en VPN?

Det finns många anledningar till att människor ansluter till en VPN. Några av de vanligaste är följande:

Anonymitet och integritet:

 • Anonymitet på internet: En VPN-anslutning döljer din verkliga IP-adress och plats. Med en VPN-anslutning använder du den IP-adress som tillhör den VPN-server du är ansluten till. På så sätt döljs din egen IP-adress. Webbplatser och andra parter kommer inte att kunna spåra dina online-åtgärder tillbaka till din plats och identitet, utifrån din IP-adress (förutsatt att din leverantör har en adekvat policy för att inte logga). Allt de kommer att se, när du använder en VPN, är en konstig IP-adress som inte har något att göra med dig. Med en VPN kan du surfa på internet anonymt.
 • Ladda ner och ladda upp anonymt: Att ladda ner vissa torrenter är olagligt i vissa länder och oftare än någonsin spåras nedladdare upp och ibland även åtalas. Vi förespråkar naturligtvis inga olagliga aktioner. Men vi förstår människor online vill ha integritet och anonymitet, inte bara när de surfar på internet utan också när de laddar upp och ladda ner filer. För att se till att ingen vet vad du laddar ner eller laddar upp kan du använda en VPN-anslutning. På grund av den krypterade trafiken och den dolda IP-adressen kan du ladda ner anonymt med en VPN.
 • Förhindra företag från att bygga en profil om dig: Reklamnätverk som Facebook, Google och Twitter samlar ständigt in information om dig via din onlinetrafik. Med denna information kan de visa dig skräddarsydda annonser, men än viktigare: de är fria att sälja denna information till en tredje part. Genom att kryptera din data med hjälp av en VPN kommer dessa nätverk inte att kunna samla in information om dig. De kommer dessutom att ha mindre inflytande över vad du ser online.

Säkerhet på nätet:

 • Skydd mot hackare och regeringar: Människor blir mer och mer medvetna om sin sårbarhet på internet. Utan en säker VPN-anslutning är det mycket lättare för andra att fånga upp, se och stjäla den data som du, oftast omedvetet, sprider när du surfar på webben. Utan att veta om det kan andra kolla innehållet på dina enheter och använda din personliga information. Du kan förhindra detta med en VPN eftersom den krypterar all din internettrafik.
 • Säker internetåtkomst på offentliga Wi-Fi-nätverk: Det kan vara mycket riskabelt att använda ett offentligt Wi-Fi-nätverk. Andra användare i samma nätverk kan enkelt utnyttja din data och din personliga information. Eftersom du inte vill att andra ska ha tillgång till, exempelvis, din e-postinloggning, till bilder, filer eller kreditkortsinformation så kan det vara klokt att använda en VPN-anslutning. VPN krypterar all din internettrafik. En hackare ser bara krypterat material och kan inte se eller använda din personliga information.

Fjärråtkomst och rundande av nätcensur och geoblockeringar:

 • Kringgå censur och geografiska begränsningar: För en normal internetanvändare kan det finnas många begränsningar kring vad den kan och inte kan komma åt online. Till exempel kan du inte se på allt innehåll som finns på BBC iPlayer om du inte kommer åt internet via en brittisk IP-adress. Även vissa strömningstjänster som Netflix erbjuder olika innehåll i olika geografiska zoner. Vissa regeringar (t.ex. Kina, Turkiet, och Egypten) blockerar åtkomst till vissa internettjänster, såsom WhatsApp, Skype, Facebook eller Twitter. Genom att ändra din geografiska placering med en VPN kan du kringgå dessa olika begränsningar. Du kan också få tillgång till blockerade webbplatser.
 • Tillgång till företagets nätverk: Allt fler företag ger människor möjlighet att arbeta hemifrån, eller utomlands till exempel. Vissa ansluter till internet via VPN för att få tillgång till företagets nätverk hemifrån. Detta gör det möjligt för människor att effektivt arbeta från sina hem.

Vad är en VPN? Sammanfattning

En VPN (Virtual Private Network) är en säker anslutning mellan dig och internet. Den ger sina användare mer integritet, säkerhet och frihet online. Det finns flera sätt att konfigurera en VPN-anslutning, men de flesta privata användare gör det genom att abonnera på en VPN-tjänst.

Dessa är de främsta orsakerna till att folk kanske vill använda en VPN:

 • Du blir mer anonym online.
 • Du blir säkrare online och din data kommer att vara bättre skyddad.
 • Du kommer att kunna kringgå censur och geografiska blockeringar.

Det finns ett antal stora leverantörer som ger dig tillgång till servrar över hela världen för bara ett par dollar i månaden. Dessa leverantörer ser ständigt till att deras säkerhet och hastighet på deras servrar är i ordning. Efter omfattande tester har vi identifierat de bästa VPN-leverantörerna åt dig.

En VPN kommer inte alltid att kunna skyla alla dina online-spår: det finns andra metoder som kan resultera i att din online-identitet avslöjas. Tekniker som använder WebRTC-läckor och fingeravtryck från webbläsare kan fortfarande samla in data om dig. Trots detta skyddar VPN din onlineintegritet mycket bra i de flesta fall. Det kan till exempel få det att verka som om den enhet du använder för att ansluta till internet är i New York, medan du faktiskt kan vara någonstans i Europa – eller omvänt.

VPN och dess användning: Vanliga frågor

Om du har en brännande fråga om VPN så kanske vi kan hjälpa dig. Klicka bara på en av frågorna nedan för att se svaret. Har du någon fråga som inte besvaras i den här listan? Känn dig fri att lägga in en här under denna artikel – vi hjälper dig så fort vi kan!

Det finns en stor prisskillnad mellan de olika VPN-leverantörerna. Detta gör det svårt att ge ett tydligt svar på denna fråga. Dock ser man att bland de bättre VPN-leverantörerna kostar de flesta VPN:er mellan två och sju dollar per månad om du abonnerar över en längre tid. Om du väljer att ta ett abonnemang över en kortare tidsperiod har du mer kontroll över annulleringen, men du betalar då normalt runt 12 dollar per månad hos de mer välkända VPN-leverantörerna.

Det finns också gratis VPN. Du betalar uppenbarligen inte för dessa, men där kan finnas gränser för data eller hastighet. Det finns också ett stort antal gratis VPN-leverantörer som missbrukar din data eller säljer den vidare till andra. Läs alltid VPN-recensioner för att se om de passar dig.

Det finns många gratis VPN:er att hitta på internet. Alla dessa VPN-leverantörer kan man dock inte lita på. Vissa kostnadsfria appar skyddar inte anslutningen särskilt bra, medan andra till och med kan installera skadlig programvara på din enhet. Se alltid till att du använder en VPN som erbjuder en gratis tjänst som du kan lita på, till exempel Hide.me eller ProtonVPN. Tyvärr har även bra gratis VPN:er ofta hastighets- eller datagränser.

Om du vill börja använda en VPN behöver du först ett VPN-konto. Välj en pålitlig VPN-tjänst och skaffa ett abonnemang där. Installera programvaran på enheten och starta VPN-programmet. I de flesta fall behöver du bara klicka på den stora strömbrytaren som visas i appen eller på instrumentpanelen för att initiera VPN-anslutningen.

En VPN är en säker anslutning mellan dig och internet. Den här anslutningen sänds via en extern VPN-server, vilket innebär att din IP-adress, plats och datatrafik förblir dold. Dessutom kan du ofta välja mellan olika serverplatser, så att du kan komma åt webben som om du vore i ett annat land. På så sätt ger en VPN dig ökad integritet, säkerhet och frihet online, vilket ger alla sorters nya möjligheter.

En VPN skapar en krypterad VPN-tunnel mellan din enhet och internet. All din online-trafik sänds genom denna tunnel, vilket innebär att ingen på utsidan kommer att kunna se vad du gör på nätet. VPN ändrar också din IP-adress genom att byta till IP-adressen som VPN-servern du använder har. Därför kommer din plats inte längre att vara synlig för alla på internet. Den krypterade VPN-tunneln kan skydda din data eftersom den använder krypteringsprotokoll på hög nivå.

En bra VPN gör att du kan titta på Netflix-filmer och -serier som normalt bara skulle vara tillgängliga i olika länder. Den amerikanska versionen av Netflix till exempel, har ett större bibliotek än versionerna i många andra länder, inklusive Spanien, Nederländerna och Storbritannien. Med rätt amerikansk server som tillhandahålls av rätt VPN, som exempelvis ExpressVPN, kommer du att kunna komma åt tusentals serier och filmer på Netflix.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.