Så här surfar du på Internet anonymt

Come navigare in internet in modo anonimo

Många av dina online-handlingar är inte så privata som du kanske tror. Otaliga parter försöker följa våra online-beteenden så nära som de kan. Våra Internetleverantörer, administratörer av våra nätverk, vår webbläsare, sökmotorer, de appar vi har installerat, sociala medieplattformar, regeringar, hackare och till och med de webbplatser vi besöker, vet alla – i viss utsträckning – vad vi gör online. Om du inte vill att din partner ska få reda på den speciella födelsedagspresent du har beställt, räcker det att surfa i inkognitoläge. Men om du inte vill att någon ska veta vad du gör online, kommer ett inkognitoläge helt enkelt inte att vara nog.

Vill du surfa, streama eller ladda ner anonymt? Det finns några sätt att skydda din integritet online. I den här artikeln presenterar vi ett par metoder och tips som du kan använda för att vara anonym online. Vi kommer att berätta allt om effektiviteten av VPN, proxyservrar och Tor, som alla är verktyg som hjälper dig att inte synas online.

Tips 1: Säker och anonym surfing med en VPN

Att använda en VPN (Virtual Private Network) är ett lämpligt sätt att surfa på Internet anonymt. När du är ansluten till en VPN-server är din anslutning säker. Programvaran säkerställer att all din online-trafik krypteras med hjälp av särskilda protokoll, så att dessa data inte längre kan läsas av andra.

Dessutom förblir din IP-adress dold, eftersom du automatiskt använder IP-adressen för VPN-servern du använder. En IP-adress är identifikationsnumret för din Internet-anslutning och kan avslöja din plats och i slutändan din identitet. En VPN döljer denna IP-adress bakom en av sina egna. På så sätt kommer de webbplatser du besöker inte att kunna se din riktiga IP-adress och kommer inte att kunna identifiera dig.

Många VPN-leverantörer loggar inte din aktivitet medan du använder deras tjänster. Detta är den produkt de lovar dig: anonym surfing. Dessa leverantörer erbjuder sina användare garanterad anonymitet med sina trygga och säkra VPN-anslutningar.

krypterad vpn-tunnel

 

Att kombinera en maskerad IP med en säker anslutning försäkrar VPN-användare att deras online-beteenden inte längre kan spåras av någon. Men inte alla VPN-leverantörer är lika noga när det gäller att hålla detta löfte. Om du vill anonymisera din internetanslutning är det viktigt att leta efter en pålitlig och bra VPN-leverantör med en nologging-policy. En nologging-policy säkerställer att VPN-leverantören inte registrerar några av dina online-aktiviteter. På så sätt kan inte ens regeringen få en leverantör att lämna över denna information, för det finns helt enkelt inget att lämna över. För det mesta är det smart att välja en premium-VPN, eftersom dina privata data inte alltid är säkra i händerna på en gratis VPN-leverantör.

ExpressVPN: En pålitlig jätte

Ett exempel på en pålitlig VPN-leverantör är ExpressVPN. ExpressVPN har en stor mängd servrar över hela världen och erbjuder starka säkerhetsalternativ. Om du prenumererar på deras tjänster får du tillgång till programvara som skyddar alla dina enheter och fungerar för Windows, Mac, Android och iOS. Du kan samtidigt ansluta till internet med upp till fem enheter på bara en prenumeration. ExpressVPN är mycket lämplig för dem som vill kunna surfa, streama och ladda ner med fullständig anonymitet.

ExpressVPN är mycket användarvänligt. Efter att du skaffat dig en prenumeration kan du installera programmet och ansluta till en säker VPN-server med bara några klick. Appen körs i bakgrunden av din enhet, medan du kan surfa och streama som vanligt, men säkert och anonymt. Om du vill veta mer om denna leverantör, läs vår fullständiga recension av ExpressVPN.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

CyberGhost: En användarvänlig VPN

En annan högpresterande VPN är CyberGhost. CyberGhost är en användarvänlig VPN-leverantör som hjälper dig att surfa anonymt. De har ett stort antal servrar över hela världen, vilket gör det extremt lätt att hitta en server som passar dina behov. Deras servrar kommer att se till att du kan surfa på internet utan några begränsningar. Du kan även använda Netflix och fritt ladda ner torrents med CyberGhost. CyberGhost-appen är mycket lätt att använda, och om du har problem med att lära dig den, har CyberGhost också mycket bra kundtjänst som hjälper dig.

Om det finns ett HTTPS-alternativ för HTTP-webbplatsen du försöker besöka, kommer CyberGhost att se till att du automatiskt omdirigeras till den säkra versionen av webbplatsen. På så sätt kan du surfa anonymt och säkert hela tiden. Läs vår detaljerad recension av CyberGhost för att lära sig mer om denna VPN.

CyberGhost
Erbjudande:
Pröva CyberGhost för 1,99 USD per månad!
Från
$1.99
8.8
  • Mycket användarvänlig
  • Hög kvalitet till ett lågt pris
  • Torrent och Netflix möjligt
Besök CyberGhost

Tips 2: Använd rätt webbläsare

Det är klokt att gå tillbaka till grunderna och se till att de hjälper dig att skydda din anonymitet. Men vilken webbläsare är bäst att använda i det här fallet? De olika populära webbläsarna har mycket olika sätt att hantera användarnas integritet. De har också olika säkerhetsnivåer. I det här avsnittet kommer vi att diskutera flera välkända webbläsaralternativ.

Håll dig borta från Microsoft Internet Explorer och Edge

Microsoft Edge LogoNär vi överväger online-säkerhet och integritet rekommenderar vi att du inte använder Microsofts webbläsare (Internet Explorer och Edge). Internet Explorer får inte längre några uppdateringar, vilket gör den här webbläsaren väldigt sårbar och utsätter sina användare för olika risker, inklusive många former av cyberbrott. Microsoft Edge är den officiella efterföljaren till Internet Explorer och får säkerhetsuppdateringar, men sekretessnivåerna i denna webbläsare är ändå inte bra. Det har inte något spårningsskydd, som andra webbläsare har. Detta och andra sätt som Microsoft är bristfälligt när det gäller integritet, får oss att råda dig att hålla dig borta från Internet Explorer och Edge om du vill fokusera på att skydda din integritet.

Google Chrome: Gå inte till Google för sekretess

Google Chrome LogoChrome stöder flera popup-blockerare och andra integritetsorienterade webbläsartillägg. Men Chrome ägs fortfarande av Google, vilket är dåliga nyheter för din integritet. Google tjänar på att ha så mycket uppgifter om sina användare som möjligt. Dessa data används för att visa personliga annonser och för att förbättra Googles sökmotor. Massor av människor kritiserar Google över hur de hanterar folks integritet. Det har till exempel ifrågasatts varför Chrome-användare ofta loggas in automatiskt med sina Google- eller Gmail-konton. På så sätt kan Google spåra all webbaktivitet och ansluta den till dig som person. Denna information synkroniseras sedan över alla dina enheter. Använder du en Android-smartphone med appar som Google Maps? Då vet Google direkt ännu mer om dig. Om du värdesätter din integritet är Chrome inte det bästa valet av webbläsare.

Apples Safari gör sitt jobb bra

Apple Safari LogoPå senare tid har Apples webbläsare Safari börjat göra riktigt bra ifrån sig när det gäller integritet. Webbläsaren har fört in nya funktioner som stoppar digitala fingeravtryck, vilket gör det mycket svårare för andra parter att följa dig online. Den har också Intelligent spårningsblockering. Detta tar automatiskt bort förstaparts-spårningscookies som webbplatser placerar i Safari-webbläsaren efter sju dagar. På grund av detta system kan webbplatser spåra besökare under en mycket kortare tid. Bortsett från det erbjuder Safari några användbara tillägg som förbättrar din integritet online. Vi återkommer till det här senare.

Mozilla Firefox: den bästa och mest kända webbläsaren för integritet

Firefox LogoOm du frågar oss är Mozilla Firefox den bästa ”normala” webbläsaren för användare som värdesätter sin integritet. För att börja med har Firefox flera säkerhetsfunktioner, till exempel skydd mot phishing och malware. Bortsett från det får Firefox-användare automatiskt en varning när en webbplats försöker installera tillägg. När det gäller integritet är Firefox ett mycket säkert val, också för att det erbjuder användbara tillägg som skyddar användare mot alla slags spårnings- och integritetsbrott. Dessa tillägg är, oftare än inte, specifika för Firefox.

I motsats till de flesta andra webbläsare har Firefox öppen källkod. Det innebär att alla kan kolla in koden som Firefoxs mjukvara är uppbyggd av. På grund av detta transparenta sätt att arbeta skulle Mozilla helt enkelt inte kunna bygga in spårningsfunktioner även om det skulle vilja. Någon skulle märka det och göra ett stort väsen av det, vilket skulle vara hemskt för Mozillas rykte.

Nästa nivå av anonym surfing: Tor

Tor The Onion Router LogoOm du verkligen vill surfa anonymt kan Tor vara ett intressant alternativ. Tor (The Onion Router) är ett online-nätverk för krypterad och anonym kommunikation. Tor fungerar ungefär på samma sätt som andra webbläsare som Firefox, Safari och Chrome. Men till skillnad från de andra webbläsarna låter Tor dig surfa helt anonymt. Tor-nätverket består av tusentals servrar över hela världen. All datatrafik som passerar genom den skärs upp i små bitar som därefter krypteras och skickas via flera servrar innan de hamnar på sin destination. Denna process tar tid, och därför kan Tor vara relativt långsam. Men oavsett hur långsamt det är, ser detta till att ingen kan se vad du gör online.

Tor nodes

En viktig anmärkning till användningen av Tor är att det bara krypterar en del av vad du gör online. Endast internettrafiken som går igenom webbläsaren är skyddad. Tjänster som Skype och WhatsApp har tillgång till internet utan användning av en webbläsare. Tor kan inte erbjuda dig skydd här.

En annan sak som är värt att nämna är att Tor ger användarna tillgång till the dark web. Att surfa på the dark web bör göras med stor omsorg. Denna ”mörka del” av internet är inte reglerad, vilket innebär att det kommer med en hel del risker för din säkerhet. Det är till exempel väldigt lätt att träffa på malware där. Därför är det för de flesta av oss ett enklare, bättre och säkrare alternativ att använda en VPN tillsammans med Firefox.

Tips 3: Anonym surfing med en proxy

Användningen av en proxyserver ger också viss anonymitet online. När du använder en proxyserver skickar du en begäran om information till den proxyservern, som sedan skickar den till rätt webbplats. Webbplatsen kommer bara att kunna se proxyserverns IP-adress, och inte din egen. En proxy har inte samma krypteringsnivå som en VPN har. Även om de webbplatser du besöker inte kommer att kunna se direkt vem du är, är din IP-adress och online-trafik fortfarande mycket lättare att luska fram än vad som skulle vara fallet när du använder en VPN. Andra parter kommer fortfarande att kunna se vad du gör. Det enda som hindrar dem från att känna till din identitet är proxyserverns IP. Detta beror på att proxies inte skyddar din anslutning.

 

proxy

Proxyservrar ses oftast som lättare gratisalternativ till en VPN. De kan passa dina behov, men kom ihåg att de inte har samma säkerhetsstandarder som en VPN.

Tips 4: Använd en anonym sökmotor

duckduckgo logoDet finns också möjlighet att använda en anonym sökmotor. DuckDuckGo är sannolikt den mest kända anonyma sökmotorn. Anonyma sökmotorer som DuckDuckGo är alternativ till Google, Bing, Yahoo och andra sökmotorer som gillar att samla in och använda dina data. När du använder DuckDuckGo spåras inte dina söktermer och länkarna du klickade på. Dessutom kommer de webbplatser du besöker inte att kunna se vilka söktermer du använde. Men de vet fortfarande att du har besökt deras sida. Denna registrering sker via din IP-adress. Genom DuckDuckGo kan du söka på internet med mer anonymitet än en vanlig sökmotor, men det kan inte erbjuda dig fullständig anonymitet eller integritet.

DuckDuckGo har inte samma budget och arbetskraft som stora företag som Google har. Det innebär att det presenterade sökresultatet inte kommer att vara så optimerat. Men vissa säger att detta faktiskt är en bra sak för dem som fokuserar på integritet. När allt kommer omkring visar DuckDuckGo alla som skriver in samma nyckelord samma sökresultat. Google, däremot, justerar dina resultat till din användarprofil. Duckduckgos svagheter visar därför att de faktiskt håller fast vid sitt löfte om anonymitet. Vårt råd är att prova DuckDuckGo för att se om du gillar det.

En annan anonym sökmotor är Startpage. Detta är ett sekretessvänligt söksystem som drar sina sökresultat från Google, men använder inte spårning. Vi rekommenderar att du provar den här också.

Tips 5: Minimera spårning med rätt webbläsartillägg

Det finns många webbläsartillägg på marknaden som bidrar till att öka din integritet och säkerhet online. Dessa tillägg är ofta enkla att installera och använda. Bortsett från en adblocker, en lösenordshanterare och ett VPN-tillägg, kan du också prova specifika tillägg som minimerar spårning.

Privacy Badger och Ghostery

Privacy Badger och Ghostery är webbläsartillägg som upptäcker och blockerar spårningscookies från tredje part som placeras på din dator medan du surfar. Att blockera dessa cookies hindrar tredje part från att följa dig online. Har du installerat Privacy Badger eller Ghostery och besökte du en webbsida som försöker installera spårningscookies från tredje part? Då kommer dessa tillägg att börja jobba. Bra för dig, dåligt för online-marknadsförare, och mycket bra för din integritet.

Tips 6: Var försiktig med Facebook och Google

Facebook är känt för att dela sina användares personliga information med annonsörer. Det är därför kvinnor tenderar att få kvinnliga hygienannonser på deras Facebook-flöden medan män inte får det. Facebook tar dock detta mycket längre: de spårar också vad du gör när du inte är på deras webbplats. Om du har letat efter bilförsäkring online, är det mycket troligt att du ser en relevant annons på ditt Facebook-flöde. Facebook låter dig ändra detta något i sekretessinställningarna för ditt konto. När du har ändrat dessa inställningar kanske de inte visar valda annonser längre, men du kommer fortfarande att se annonser. Dessutom kommer de att fortsätta samla information om dig. Genom deras egna tjänster är det inte möjligt att stänga av deras spårning, du kan bara justera vad som kommer upp i ditt flöde.

Google kan du också stänga av personliga annonser. Återigen betyder det inte att alla annonser kommer att försvinna, och inte heller kommer Google att sluta spåra din datatrafik. Som regel kan du säga att dessa stora företag som är byggda på annonsintäkter inte kommer att sluta spåra oss, om vi inte gör det omöjligt via, till exempel, en VPN-anslutning.

Slutliga tankar

Det finns olika åtgärder du kan vidta för att bättre skydda din online-säkerhet och integritet. Vill du surfa på Internet anonymt? Då är det dessa tips vi vill ge dig:

  • Använd webbläsarna Mozilla Firefox eller Tor
  • Använd en VPN
  • Använd en anonym sökmotor
  • Minimera spårning med rätt webbläsartillägg

Om du kombinerar dessa tips, kommer din integritet på nätet omedelbart att vara under bättre beskydd. Du kommer att kunna surfa på internet helt anonymt. Att använda en proxy är också ett alternativ, men det är ganska onödigt om du redan använder en VPN (vilket är ett bättre alternativ).

Tech journalist
Tove har arbetat för VPNoverview sedan 2017 som journalist skrivande om cybersäkerhet och utvecklingen i integritetsfrågor. Sedan 2019 är hon VPNoverview.com's nyhetskoordinator inom cybersäkerhet.