Nackdelar med en VPN

Thumbs down icon next to a screen showing a VPN shield

En VPN kan verka som den perfekta lösningen på många integritetsproblem online. När allt kommer omkring döljer en VPN din IP-adress, krypterar din data och avblockerar IP-adresskyddat innehåll. Kort sagt, ger den dig säkerhet, anonymitet och frihet.

Men allt har sina nackdelar. Nedan kan du läsa vilka nackdelar en VPN kan ha samt den stora skillnaden mellan gratis och betald VPN.

Några vanliga nackdelar med VPN-tjänster

En VPN-anslutning kan påverka din internetanvändning på flera sätt. Några av de vanligaste är:

  • En långsammare internetanslutning
  • Specifika blockeringar av VPN-tjänster (till exempel av Netflix)
  • Olaglig användning av VPN-leverantörerna själva
  • Att inte veta hur stark krypteringen som tillhandahålls av din VPN är
  • Loggning och eventuellt återförsäljning av dina internetvanor till tredje part
  • Anslutningen bryts
  • En obefogad känsla av straffrihet online
  • Gratis VPN: ibland värre än ingen alls

Nedan hittar du var och en av dessa exempel förklarade mer i detalj. Vi förklarar varför du kan erfara en reducering av hastigheten och hur en VPN kan få dig att bli blockerad. Dessutom kan du läsa om lagligheten av VPN i olika länder. Vi ska också försöka hjälpa dig med eventuella svårigheter du kan stöta på när du bedömer säkerheten för en VPN och i vilken utsträckning du verkligen är anonym. För de flesta av dessa problem kan vi hjälpa dig att hitta en lämplig leverantör som inte kommer att ge dig för mycket huvudbry. Vissa av dessa problem kan dock ha en större effekt på dina upplevelser med VPN. Informera dig innan du köper en VPN, så du inte blir besviken. Om du bara letar efter en VPN av mycket hög kvalitet och vill undvika många av de potentiella nackdelarna, är det värt att investera i en VPN-tjänst som ExpressVPN. Den kostar flera euro per månad, men är en mycket bra tjänst.

ExpressVPN
Vårt val
Vårt val
Erbjudande:
3 månader gratis med ett års abonnemang
Från
$6.67
8.9
  • Väldigt enkel VPN att använda
  • Perfekt för anonym surfning, nedladdning och strömning (ex.v. Netflix)
  • 3000+ servrar i 94 länder
Besök ExpressVPN

Du kan uppleva specifika nackdelar beroende på VPN-leverantören du väljer. För att se till att du inte kommer att stöta på några otäcka överraskningar, så läs vår recension om den VPN du planerar att köpa.

En VPN kan minska din hastighet

Eftersom anslutningen till internet med en VPN omdirigeras och krypteras via VPN-servern kan din internetanslutning saktas ner något. Det är därför det är viktigt att kontrollera hastigheten på en VPN när du testar den. Du kan hitta en stor sektion om hastighet i alla våra recensioner. De flesta premium-VPN-tjänster som NordVPN och ExpressVPN kommer inte att sakta ner ditt internet så mycket, men hastigheten förblir sällan densamma.

De flesta internetanvändare kommer inte att märka skillnaden. Människor som gör saker på nätet som behöver en snabb anslutning kan ha vissa problem med fel VPN.

Du kan riskera att blockeras av vissa tjänster

Netflix logo

Vissa tjänster avråder från att använda en VPN. Detta innebär oftast att det finns något som du inte ska ha tillgång till, men som du får med en VPN. Till exempel blockerar länder visst innehåll för sina medborgare eftersom regeringen tycker att det är olämpligt eller hotar deras värderingar. Eller ibland låser vissa innehållsleverantörer ute användare från länder eftersom de helt enkelt inte har betalat en del av licensavgiften, till exempel. Detta är fallet med BBC iPlayer. Du kan använda en VPN för att kringgå dessa begränsningar och komma åt innehållet ändå. Av denna anledning är VPN:er inte särskilt populär hos dessa regeringar. Detta kan till och med resultera i ett allmänt förbud mot alla VPN.

VPN blockeras också av strömningstjänster som Netflix och Hulu. Eftersom dessa företag har kontrakt med filmdistributörer som bara tillåter dem att visa innehåll i specifika länder, har de börjat gå på VPN-användare. Med en VPN har människor tillgång till innehållet i ett annat land genom dessa strömningstjänster. Eftersom Netflix kanske inte har rätt att visa det innehållet i ditt land, bekämpar de användningen av en VPN. De gör det genom att blockera IP-adresser som ger tillgång till deras tjänst åt stora mängder människor samtidigt. Exempelvis när du öppnar dem via en delad IP-adress samtidigt som andra användare. Detta kan vara mycket irriterande om du bara vill titta på en film. Lyckligtvis finns det några VPN-leverantörer som ser till att det alltid finns en server som du kan använda för att titta på Netflix. Om du vill ha en premium-VPN som låter dig använda Netflix, ta en titt på ExpressVPN.

VPN är inte lagligt i alla länder

Även om det kan anses misstänkt, är användningen av en VPN lagligt i de flesta länder. Faktum är att de flesta stora företag använder en VPN som en del av sin säkerhet. Det finns dock vissa undantag. Vissa länder vill ha fullständig kontroll över de saker som medborgarna får se på internet. Eftersom en VPN kan användas för att kringgå regeringens censur är det olagligt i vissa totalitära länder.

I vissa länder, som Ryssland och Kina, kan du bara använda statligt godkänd VPN. Användningen av en VPN är inte nödvändigtvis olaglig där, men de vill behålla kontrollen över den. Vissa kvalitativa VPN-leverantörer som NordVPN har dock utvecklat speciella ”dolda servrar” som bör vara möjligt att använda i länder som Kina även om det inte är tillåtet av regeringen. I andra länder som Nordkorea är användningen av en VPN helt förbjudet, vilket innebär att du inte får använda en VPN. Detta är dock bara ett problem om du bor i ett av de länder som begränsar eller förbjuder användningen av VPN.

Det är svårt för konsumenterna att kontrollera kvaliteten på krypteringen

Det kan vara svårt att ta reda på om VPN-leverantörer verkligen gör vad de lovar. Du upptäcker ofta bara att de inte gör det när det går fel. Den genomsnittliga PC-användaren är inte kunnig på kryptografi. Är tjänsten verkligen så säker som det sägs? Av denna anledning är recensioner ganska viktiga i denna bransch. Innan du förbinder dig till något abonnemang hos en VPN-leverantör är det smart att läsa några (användar)recensioner.

I våra recensioner kan du ta reda på vilka loggar en leverantör säger att de för och läsa mer om en VPN:s övergripande kvalitet och säkerhet. Detta inkluderar en kort förklaring av vilka protokoll och typer av kryptering som används av VPN-leverantören. Du kan hitta recensioner av alla de stora VPN-leverantörerna på vår hemsida. Du kanske också vill ta en titt på våra bästa rekommendationer.

Loggning och potentiell återförsäljning av dina internetvanor till tredje part

Tanken med att skaffa ett abonnemang hos en VPN-leverantör är att du dirigerar din internettrafik via dennes servrar. Denne krypterar din data och låter dig använda en av deras många servrar för att också dölja din IP-adress. Detta innebär att du måste ha förtroende för din VPN för att den inte kommer att missbruka data som färdas genom dennes servrar. Du har i huvudsak köpt säkerhet och anonymitet. Många VPN-leverantörer håller vad de lovar och ignorerar helt din personliga data. De loggar inte vad du gör eller lagrar din data.

Vissa VPN-leverantörer loggar dock din data. Många gratis VPN:er gör detta (mer om detta senare) och vissa leverantörer gör det klart i sitt licensavtal att de kan göra detta. Detta sänker naturligtvis hela syftet med att ha en VPN-tjänst överhuvudtaget. Men det här är inte de värsta brottslingarna. De riktigt oroande fallen är betalade VPN-leverantörer som hävdar att de inte loggar, men senare upptäcks göra just det. Till exempel blev en VPN-leverantör (HideMyAss) ombedd av FBI att tillhandahålla information om en av dess kunder på grund av misstanke om olaglig verksamhet på dark web. Även om företaget ursprungligen vägrade, lämnade det till slut över mycket specifika loggar om användaren, inklusive inloggningstider, nedladdningar, bandbredd etc.

Detta varnande exempel påminner oss återigen om att vi bör titta på flera källor och recensioner innan vi undertecknar ett abonnemang hos en VPN-leverantör.

Anslutningen bryts

Många VPN-leverantörer inkluderar en kill-switch i sin programvara. Detta är en mycket användbar funktion. Om anslutningen till din VPN-server skulle kopplas bort, skulle du plötsligt vara utan skydd och ditt onlinebeteende kopplat till din faktiska IP-adress. För att förhindra detta bryter kill-switchen omedelbart hela din anslutning till internet och återställs bara när din anslutning till VPN återupprättas.

Nackdelen med detta är att du inte längre är ansluten till internet. Kvalitativa VPN-leverantörer stöter dock mycket sällan på detta problem.

En obefogad känsla av straffrihet online

Det finns vissa människor som tror att deras VPN-anslutning gör dem helt anonyma och opåverkade av skadlig kod. Detta leder till den falska tron att de är oåtkomliga på internet. Så är uppenbarligen inte fallet.

Även med en starkt krypterad och stabil VPN-anslutning kan du fortfarande:

  • Bli förföljd runt webben av annonsörer, spårare, hackare, underrättelsetjänster etc.
  • Bli en måltavla och offer för phishing-attacker
  • Bli smittad med någon typ av skadlig kod
  • Bli utelåst från vissa nätverk, databaser, deep web-sajter etc.

VPN-tjänster ser till att din data är krypterade, din IP-adress är dold och att du kan få tillgång till innehåll som tidigare inte var tillgängligt för utlänningar. Men om en hacker eller en underrättelsetjänst vill spåra dig, finns det andra sätt att identifiera dig förutom via din IP-adress. Din IP-adress är bara den första ledtråd de kan leta efter. Som sådan är en VPN-anslutning allt annat än en licens för att delta i nedsättande, olagligt eller hänsynslöst beteende på internet. Använd alltid sunt förnuft och var försiktig.

Gratis VPN: ibland värre än ingen alls

Disadvantage free VPNVissa människor väljer att prova en gratis VPN-tjänst. Det är inget fel alls med detta. Tyvärr är många gratis VPN-leverantörer inte inställda på att ge den genomsnittliga användaren mer integritet och anonymitet på internet, utan bara på att tjäna pengar. Ett utmärkt exempel är Hola VPN, en VPN-tjänst som du bör undvika. Dessa typer av VPN arbetar inte främst för att sälja en VPN-tjänst, utan för att sälja dina personuppgifter till tredje part. När du använder en VPN-tjänst dirigerar du din trafik via dess servrar. Du betalar denne en abonnemangsavgift, den krypterar din data och den lovar att inte logga eller lagra all din data. Men många gratis VPN-tjänster tjänar sina pengar genom att sälja din data åt till exempel annonsörer. I det här fallet är det bättre att du inte har någon VPN-tjänst alls och istället installerar en Adblocker eller några andra säkerhetsfunktioner.

Många gratis VPN-leverantörer har också datagränser, hastighetsgränser, annonser och nedladdningsbegränsningar. Det ger helt enkelt ingen trevlig upplevelse att använda dem, på grund av dessa begränsningar. Dessutom är många gratis VPN-appar inte säkra, och innehåller spionprogram eller skadlig kod i nedladdningen. Var försiktig innan du provar några gratis VPN-tjänster. Om du vill prova en eller två – kontrollera vår artikel om bästa gratis VPN-leverantörer.

Sammanfattning

De största nackdelarna med en VPN är irriterande men påverkar inte nödvändigtvis de flesta användare. De flesta problemen uppstår med gratis eller billigare VPN-tjänster. Till exempel är det i vissa fall även möjligt att din internet-anslutning blir ännu snabbare efter anslutning till en VPN-leverantör. Detta kan hända när din ISP stryper din anslutning. En VPN-tjänst krypterar då din data, vilket gör det mycket mindre troligt att din internetleverantör kommer att försöka strypa dina anslutning. I detta scenario är din anslutning både säkrare och snabbare.

Även blockeringar speciellt utformade för VPN-tjänster är inte alltid ett problem. Netflix kan inte och blockerar inte alla VPN-servrar. Många VPN-leverantörer har snabb och enkel tillgång till Netflix över hela världen.

Det finns också VPN som inte har någon kill switch. På så sätt stängs inte plötsligt din internetanslutning, även om det gör dig mindre säker.

Slutligen finns det definitivt vissa nackdelar när du använder en VPN-tjänst. Men många av dessa är mycket begränsade när du använder en kvalitetsleverantör. Det bästa du kan göra är att noga överväga vilken VPN-leverantör som är bäst för dig.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.