Säkerhet på Happn: Så här skyddar du ditt dejtingliv

Safety and Privacy on Happen Featured

Happn dating app logoHappn ses generellt som ett mer populärt och ”rent” alternativ till Tinder. Appen hjälper dig att komma i kontakt med människor som du redan har stött på i din vardag, men normalt inte skulle prata med. Tänk på de andra studenterna som brukar vara på ditt favoritcafé på fredagskvällar. Med appen kan du enkelt starta en konversation med människor i din direkta omgivning. Appen lanserades 2014 och har över sjuttio miljoner användare över hela världen.

När du kommunicerar med andra på en så personlig nivå vill du inte hamna i trubbel. Därför är det mycket viktigt att du tar väl hand om din onlineintegritet – särskilt på dejtingappar som Happn. Dela inte för mycket information, dölj din plats när så är möjligt och använd en falsk position-app vid behov. I den här artikeln förklarar vi exakt hur du håller dig säker medan du dejtar på nätet. Vi ger dig även information om Happns integritetsrisker och hur dessa kan påverka dig.

Vilka är integritetsriskerna med Happn?

Happn är en mötesapp. När du och en annan Happn-användare korsar varandras vägar ser du deras profil i din app (så länge de passar dina valda preferenser). Så snart det finns en matchning, vilket innebär att ni båda har uttryckt intresse för varandra, kommer ni att kunna prata. Det är ett roligt system som gör att du kan komma i kontakt med människor i din direkta omgivning. Precis som med Tinder och Grindr finns det dock ett par möjliga integritetsrisker som du bör överväga.

Happns koppling till Facebook

Facebook logoHappn låter dig skapa ditt konto på två olika sätt: med ditt telefonnummer eller med ditt Facebook-konto. Alternativet där du använder ditt telefonnummer la man till i en uppdatering. Innan dess kunde du bara logga in med ditt Facebook-konto. Vissa kan tycka att detta är användbart, men det innebär också att all din Facebook-information kommer att vara länkad till din dejtingprofil.

Happn lovar att aldrig posta något på din Facebook-sida och att inte skicka meddelanden eller inbjudningar till dina vänner. Happn säger att Facebook Connect bara används för att dela gemensamma vänner och intressen med de Happn-medlemmar du möter.

Trots detta är det viktigt att du tar din onlinesäkerhet och onlineintegritet på allvar. Om du inte använder ditt telefonnummer för att logga in kommer din Facebook-profil att vara länkad till ditt Happn-konto. Detta gör det enklare för Happn att förhindra att människor skapar fejkprofiler. Men när du har kopplat de två sociala medieplattformarna tar Happn automatiskt bilder från din Facebook-profil och visar dem på din dejtingprofil. Användare kan då enkelt göra en omvänd bildsökning för att ta reda på mer om dig och upptäcka din Facebook-profil. På grund av hur Happn är uppbyggt är det svårt att förhindra detta.

Facebooks ID-läcka

Happn har tidigare haft några allvarliga säkerhetsproblem med användarnas Facebook-konton. År 2017 avslöjade WIRED att flera dejtingappar, inklusive Happn, inte skyddade användarnas integritet ordentligt. Medlemmarnas Facebook-ID läcktes, vilket innebar att inte bara deras förnamn, intressen och kön kunde spåras utan även hela deras Facebook-profil. Happn började leta efter en lösning. Tanken var att få deras app att fungera som en proxy. På så sätt var endast informationen som det var meningen att andra skulle se tillgänglig för allmänheten.

Happn bröt mot sin egen integritetspolicy genom att dela personuppgifter

Happn hamnade i trubbel redan under 2016. Då upptäckte det norska Konsumentverket att företaget bröt mot sin egen integritetspolicy. Happn lovade att aldrig dela dina personuppgifter med någon annan, men visade sig göra det ändå. De skickade data till en amerikansk marknadsföringsbyrå som heter UpSight. De delade användardata inklusive information om användares preferenser i appen, deras fullständiga namn, födelsedatum, anställningsstatus och kön. Information om kopplade Facebook-konton användes också. Detta innebar att Happn aktivt bröt mot sin egen integritetspolicy och faktiskt ljög för sina användare.

Samtidigt upptäcktes ett annat problem med appen. Medan Happn hävdade att all användarinformation och användardata raderades från deras servrar i samma ögonblick som ett konto raderades, var sanningen en annan. Några av de cookies som ingick i installationen och användningen av Happn raderades inte. Alltså kunde Happn-användare inte helt och hållet radera appen från sina telefoner. Detta resulterade i att deras information inte heller raderades helt och hållet från Happns servrar.

Premiumanvändare får veta när du ”gillar” dem

På Happn får du se användarprofiler och antingen ”gilla” dem, avvisa dem eller skicka dem en ”charm”. Med en ”gillning” eller ”charm” visar du ditt intresse för dem. Men den andra personen får bara se din ”gillning” om de också väljer att gilla dig. Om så är fallet har ni en ”crush” och kan ha en konversation på appen.

Det finns dock olika sätt att kringgå det här systemet. Med ett premiumkonto får du till exempel se exakt vem som gillade dig och när. Många Happn-användare väljer att skaffa premium. Med andra ord är dina gillningar inte längre privata för de personer du svajpar på i appen. Detta kan vara obekvämt eller pinsamt om du är rädd för att bli avvisad eller helt enkelt inte vill att någon ska veta att du gillar dem såvida de inte gillar dig också.

Utöver premiumfunktionen kan ett spel i appen som heter Crush Time också låta andra ta reda på vilka val du har gjort på appen. I spelet får du chansen att avslöja vilka Happn-användare som har gillat dig. Spelet visar fyra olika profiler, varav en har gett dig en ”gillning”. Om du lyckas gissa vem den personen är kommer ni automatiskt att matchas och kunna prata med varandra. Ju oftare du spelar det här spelet, desto lättare blir det att gissa. Vissa profiler kanske dyker upp gång på gång, vilket antagligen betyder att de har gillat dig. Även om detta är ett mycket krävande sätt att försöka ta reda på vem som har gillat dig så är det inte omöjligt. Om du hellre vill hålla dina gillningar privata tills den andra personen visar ett uppriktigt intresse för dig är det en risk du måste ha i åtanke.

Din plats är inte längre privat med Maps

Map with locationÅr 2018 introducerade Happn en ny funktion som heter Maps. Funktionen gör det möjligt för användare att se på en karta var de stötte på andra användare. Dessa platser är ganska exakta: upp till en radie på 250 meter. De tider då du och den andra personen var på den platsen anges också.

Maps gör det mycket lättare att hitta människor du har mött i verkligheten på appen. Har du stött på en söt kille eller tjej på din favoritklubb? Använd Maps för att kolla om han eller hon också har Happn. I så fall kommer du att kunna gilla honom eller henne.

Det är ett trevligt sätt att komma i kontakt med andra, men det innebär också många säkerhetsproblem. Om du kan se exakt var och när du stötte på en Happn-medlem, kan dessa användare också se den informationen om dig. Detta gör brottsliga aktiviteter som stalking mycket enklare. Med andra ord: personer som väljer att missbruka Maps-funktionen kan bli en verklig fara för din integritet.

Stalking: Farorna med Happn

stalker in bushes

De integritetsrisker som nämns ovan kan resultera i oönskade eller till och med farliga situationer. Hittills har det inkommit mycket få rapporter om incidenter som inträffade på eller med hjälp av Happn. Detta innebär emellertid inte att Happn är helt säkert. Det är alltid viktigt att vara medveten om de möjliga farorna.

Om Happn-medlemmar använder appen på ett visst sätt kan det göra det möjligt för dem att förfölja andra på ett mer effektivt sätt. Eftersom Happn aktivt följer din GPS-position och visar den för andra användare under vissa omständigheter utsätts du för fara. Sunday Mail har undersökt användningen av Happn Maps. Inom två veckor stötte forskarna på samma användare sju gånger. Eftersom de kunde se den exakta platsen på kartan kunde de enkelt ta reda på var den här användaren bodde. Enligt experter på cybersäkerhet kan detta orsaka allvarliga problem i framtiden. Tänk om en av främlingarna som du råkar möta på Happn plötsligt står vid din ytterdörr?

Så här håller du dig säker på Happn

Dejtingappar har alltid inneburit integritetsrisker och Happn är inget undantag. Du tar en risk varje gång du berättar om dig själv för främlingar. Trots det är det viktigt att använda Happn och liknande appar på ett säkert sätt för att begränsa dessa risker. Här är ett par förebyggande åtgärder som du kan vidta för att öka din säkerhet och integritet på Happn.

Dela inte för mycket

Kanske verkar detta råd uppenbart, men många delar fortfarande all slags personlig information om sig själva online utan att tänka sig för. Var alltid försiktig med vilka saker du delar, oavsett om det är din ålder, ditt fullständiga namn, din arbetsplats eller andra personuppgifter. Detta gäller både informationen du har angett på din Happn-profil och i konversationerna du har med främlingar. När det gäller din profil låter Happn-appen dig dölja din ålder, din ”online”-status och avståndet till andra användare.

Begränsa också kopplingarna mellan din Happn-profil och dina andra sociala mediekonton. Till exempel ger Happn dig möjlighet att koppla ditt Instagram-konto och Spotify-konto till din profil. Detta kan vara användbart eftersom det gör att andra användare kan avgöra vilken typ av person du är och vilka intressen du har. Men det innebär också en integritetsrisk: med en direktlänk till Instagram kan vilken främling som helst komma åt alla bilder du har valt att dela där. Tänk därför alltid noga på vad du delar online och var alltid medveten om kopplingen mellan ditt Happn-konto och din Facebook-profil, om du har använt Facebook för att skapa ditt konto.

Begränsa informationen på Facebook

Facebook laptop anonymousFör att säkerställa att Happn inte har tillgång till all din Facebook-information finns det tre saker du kan göra. För det första kan du välja att koppla ditt konto till ditt telefonnummer istället för din Facebook-profil, vilket gör att informationen på dina sociala medier inte kopplas till din dejtingprofil. Detta är dock något du måste välja redan när du skapar ditt konto. Därefter är det mycket svårare att ändra detta.

För det andra kan du skapa ett till Facebook-konto. Detta är möjligt om du använder en annan e-postadress än den som är ansluten till din ”riktiga” Facebook-profil. Lägg till så lite information som möjligt på det här kontot och använd den för att skapa en Happn-profil.

Det tredje och sista alternativet är att begränsa Happns åtkomst till din Facebook-information. När du väl är inloggad på Facebook kan du klicka på ”Appar” i dina inställningar. Leta upp Happn-logotypen och klicka på ”radera”. Logga sedan in på din Happn-app. En popup visas på din skärm och frågar vilken information du är villig att dela. Här kan du välja vad appen får använda. Se till att Happn bara får använda så lite av dina personuppgifter som möjligt utan att appen blir oanvändbar.

Stäng av din platsinformation

För att Happn ska fungera som det är tänkt måste appen hela tiden veta var du befinner dig. Först då kan du se andra Happn-användare som har korsat din väg. Men detta är oftast inte nödvändigt. I vissa fall kan det till och med bli pinsamt. När du till exempel är på en arbetskonferens vill du nog inte att alla där ska kunna se att du är aktiv på en dejtingapp.

För att förhindra obekväma situationer kan du aktivera Happns osynliga läge. Med det här läget visas din profil inte för andra användare på upp till åtta timmar. Detta gör att du själv kan bestämma när människor kan och inte kan hitta dig på dejtingappen.

Om du verkligen vill ta en paus från Happn kan du också stänga av din GPS. På så sätt kan Happn inte se var du befinner dig – inte ens när det osynliga läget är avstängt. Men om du väljer att göra detta bör du vara medveten om att appen inte längre fungerar alls. Hela Happns filosofi bygger på att lära känna människor i din omgivning. Om du inte låter dem se din plats kan du inte göra det.

Använd en falsk position-app

Att stänga av din GPS gör Happn oanvändbart. Vill du fortfarande använda appen, men är osäker på att du vill dela din exakta plats med andra? Isåfall bör du överväga att installera en falsk position-app för att välja en falsk plats. I många fall fungerar detta också på dejtingappar: Happn tror att du befinner dig på en viss plats, som du själv har valt på en karta, istället för där du faktiskt befinner dig. Populära appar som kan uppnå detta är Fake GPS GO Location Spoofer för Android och Fake GPS Location via iTools för iOS. Vi har själva testat Fake GPS GO Location Spoofer och kan bekräfta att den fungerar med Happn.

Det främsta problemet med att välja en falsk plats är att du endast kommer att kunna komma i kontakt med Happn-användare som korsar vägar med den falska positionen. Du kommer inte att kunna se användare som bokstavligen gick förbi dig på gatan. För att delvis lösa problemet kan du välja en falsk position som ligger relativt nära platsen du faktiskt befinner dig på, eller en offentlig plats som du ofta är på, till exempel din favoritklubb eller favoritrestaurang. På så sätt matchar du fortfarande med människor i ditt område utan att avslöja din faktiska aktuella plats.

Om du vill veta hur du installerar en av falsk position-apparna som nämns ovan kan du följa instruktionerna nedan:

Fake GPS GO Location Spoofer

Fake GPS GO är ganska enkel att installera och är tillgänglig för Android 6.0 och senare. Gör så här för att använda den:

  1. Ladda ner appen Fake GPS GO Location Spoofer.
  2. Öppna appen och tryck på ”Enable Mock Locations” på den första skärmen.
  3. Gå till kartan, välj positionen du vill använda och klicka på spelknappen i skärmens nedre vänstra hörn.
  4. Om meddelandet ”Mock locations are disabled or the app is not the default Mock Location app, please enable to continue” dyker upp klickar du på ”Enable”.
  5. Skärmen ”Developer Options” visas. Klicka på ”Select Mock Location App” och välj ”FakeGPS Free”.
  6. Gå tillbaka och tryck på spelknappen igen för att aktivera den falska GPS-inställningen.

iTools’ Fake GPS Location

Följ dessa steg för att skapa en falsk position på iOS med iTools:

  1. Installera iTools på din dator.
  2. Öppna programmet och välj ”Free Trial”.
  3. Gå till fliken ”Toolbox”.
  4. Gå till ”Device Toolkits” och välj ”Virtual Location”.
  5. Ange den falska positionen i textrutan på kartan och tryck på Enter.
  6. När en markör för den falska positionen visas på kartan klickar du på ”Move Here” för att knyta din iPhone till den platsen.

När du är klar kan du gå tillbaka till Happn och använda den som vanligt, men nu kommer andra användare istället se den virtuella platsen du valde.

Slå på ditt VPN

VPN on mobileMånga dejtingappar hanterar inte sina användares data med tillräckligt mycket omsorg. Ofta använder de osäkra anslutningar, till exempel HTTP-protokollet, för att ladda upp bilder. Detta gör dem mottagliga för man-i-mitten-attacker. För att säkerställa att dina data inte hamnar i fel händer kan det vara klokt att använda ett VPN. Ett VPN skapar en krypterad anslutning mellan dig och servern. På så sätt kan andra inte se din IP-adress eller få en inblick i din datatrafik – inklusive allt du gör på Happn.

Två VPN:er som vi rekommenderar att du testar är NordVPN och Surfshark. Dessa två är kända för sina säkra anslutningar och relativt billiga priser. Med dem skyddar du inte bara din onlineintegritet och dina data, utan du kan också surfa på internet med total frihet, eftersom de låter dig kringgå alla typer av censur.

Slutsats

Happn är en dejtingapp vars filosofi skiljer sig från de flesta andra dejtingtjänster. Baserat på din plats får du träffa andra användare som du faktiskt har stött på i verkligheten. Detta är ett roligt och enkelt sätt att träffa människor. Plattformen erbjuder olika alternativ för att komma i kontakt med andra användare och dela dina intressen.

Med du måste ändå vara försiktig. Se till att du värnar om din integritet genom att begränsa informationen du delar online, stänga av din plats, använda en falsk position-app eller installera ett VPN. Dessutom bör du alltid vara försiktig när du går med på att träffa någon. Se till att dina vänner eller din familj vet vart du ska, vem du ska möta och när du bör komma hem igen. Det är också klokt att träffas på offentliga, folktäta platser under den första dejten. Genom att använda dessa tips kan du njuta av Happn till fullo.

Analytiker av cybersäkerhet
David är analytiker av cybersäkerhet och en av grundarna av VPNoverview.com. Intresserad av "digital identitet"-fenomenet, med speciell uppmärksamhet vid rätten till integritet och skyddandet av personliga data.