Avblokker YouTube videoer med VPN

Youtube Blocked Featured Image

Vi kjenner alle til YouTube som nettstedet for deling av en uendelig mengde videoer. Du kan finne et enormt utvalg av videoer om hvert eneste emne. Men noen ganger kan du oppleve restriksjoner som hindrer deg fra å se en spesifikk video. Les her hvorfor noen videoer er blokkert og hvordan du kan omgå disse geografiske restriksjonene med en VPN.

video not available youtube

Hvorfor er noen YouTube videoer blokkert?

Hvis du får en feilmelding på YouTube er det mest sannsynlig en av følgende grunner. For å sitere plattformen kan en video være utilgjengelig for deg fordi «eieren har valgt å gjøre innholdet sitt tilgjengelig i visse land (ofte pga. Lisensrettigheter)» eller «YouTube kan blokkere spesifikt innhold for å overholde lokale lover og regler». Dette er de to hovedgrunnene, men det er også land som begrenser tilgang til plattformen i sin helhet. I siste tilfelle blokkerer de ikke spesifikke videoer, men hele nettstedet.

Blokkert av opplaster

YouTube er et nettsted hvor alle kan lage innhold. Når du laster opp en video på din YouTube kanal kan du velge i hvilke land folk kan se din video. I tillegg kan du blokkere tilgang til din video i et spesifikt land.

Mens de fleste på YouTube vil tillate alle tilgang til en video så er det allikevel noen selskaper som bruker restriksjoner. Større selskap innen musikk eller filmindustrien blokkerer noen ganger innhold basert på lanseringsdatoer eller distribusjonsrettigheter. Om de ikke har rettigheter til å vise en video i et enkelt land vil de blokkere seere fra det landet.

Blokkert av YouTube

YouTube må overholde loven i alle land de er tilgjengelig i. Ettersom lover er forskjellig i hvert land må YouTube tilpasse seg. Dette betyr at YouTube vil blokkere innhold i noen land. De fleste restriksjoner angår lover om opphavsrettighet og åndsverksloven. Det beste eksempelet på en konflikt YouTube hadde over opphavsrettighet var med GEMA (Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte). Dette tyske selskapet som representerte musikere og komponister geo-blokkerte en stor mengde videoer i 2009. De krevde at musikere fikk betalt for bruken av sangene på YouTube. Etter en lang konflikt kom YouTube og GEMA til enighet i 2016. Men det er uvisst hvor lenge freden vil vare.

Du kan bare omgå denne type blokkering dersom videoene er tilgjengelig i minst et land. I tillegg må din tjeneste ha tilgang til minst en server i et land videoen ikke er blokkert i.

Myndigheter begrenser bruk av YouTube

Noen ganger vil myndigheter begrense tilgang til YouTube. I disse tilfellene har det mer å gjøre med plattformen i seg selv enn selve innholdet. I land som Kina og Nord-Korea er YouTube blokkert fordi de mener det sprer ulovlig meldinger. YouTube blir sett på som en trussel til regimet fordi alle kan spre sine egne tanker og meninger på plattformen. De fleste totalitære regimer tillater ikke meninger som motsier deres sannhet. Du kan lese mer om denne type restriksjoner i vår artikkel om nettsensur.

LandGrunn for blokkering av YouTube
KinaUvisst
EritreaMulig i forbindelse med båndbredde
Nord-KoreaUlovlig
Pakistan«Anti-islamsk» innhold
Sør-Sudan«Anti-islamsk» innhold
TadsjikistanVideo av at presidenten synger surt
TurkmenistanSikkerhetsgrunner
UsbekistanUvisst

Tilgang til blokkerte YouTube videoer med VPN

VPN-connection-internetEn VPN kan hjelpe deg avblokkere alle videoer, uansett grunn til restriksjon. En VPN krypterer all din nettrafikk. I tillegg skjuler den din IP-adresse. Når du bruker en VPN får datamaskinen din IP-en til serveren du er tilkoblet. Nettsteder og andre vil se denne IP-adressen. Det vil se ut som du har tilgang til nettet fra hvor serveren du er tilkoblet til befinner seg. På denne måten kan du utgi deg å være et sted du ikke befinner deg på!

De fleste VPN-er tilbyr servere i mange forskjellige land. Hvis innholdet er blokkert av eieren eller YouTube må du koble til et land hvor denne videoen er tilgjengelig i. Hvis du ikke har adgang til YouTube fordi dine myndigheter har blokkert nettstedet fullstendig, så må du koble til en server i et land hvor dette ikke er tilfelle. Det finnes mange VPN-tjenester. Vi har listet opp to tjenester under som fungerer best hvis du ønsker å se på YouTube videoer med VPN. Dersom du planlegger å bruke en VPN til andre hensikter kan du sjekke ut vår liste over de beste all-round tjenestene.

1. ExpressVPN

ExpressVPN har over 3000 servere i over 90 forskjellige land. Med dette utvalget vil du alltid finne en vei rundt restriksjoner på YouTube. ExpressVPN sine servere har raske og stabile tilkoblinger så du enkelt kan strømme video. Videre er programvaren brukervennlig og de har god kundeservice.

ExpressVPN er noe dyrere, men du får valuta for pengene. Med ExpressVPN kan du sikkert og anonymt surfe nettet fritt for restriksjoner.

ExpressVPN
Vårt valg
Vårt valg
Tilbud:
3 måneder gratis med et års abonnement
Fra
$6.67
8.9
  • Super rask og enkel VPN
  • Perfekt for anonym surfing, nedlasting og streaming
  • 3000+ servere i 94 land
Besøk ExpressVPN

2. Surfshark

Surfshark har over 500 servere i mer enn 50 land over hele verden. Det er nok til alltid å finne en server som vil tillate deg og omgå restriksjoner på YouTube. Surfshark tilbyr ekstremt raske tilkoblinger som gjør at du enkelt kan strømme YouTube videoer. Du kan bruke tjenesten på et ubegrenset antall enheter samtidig. Dens sikkerhetsprotokoller lar deg se på YouTube videoer anonymt og bekymringsfritt. Finn ut mer om denne superraske tjenesten i vår omfattende Surfshark test.

Surfshark
Tilbud:
Surf sikkert og anonymt for bare $2.30 per måned
Fra
$2.30
9.0
  • Veldig brukervennlig, Netflix og torrents fungerte også
  • 30-dagers pengene tilbake garanti. Ingen spørsmål spurt
  • Billig, og mange ekstrafunksjoner
Besøk Surfshark

Hvordan finne ut hvor en YouTube Video er blokkert

Hvordan vil du kunne finne ut hvilken server du bør koble deg til for å se på en video? Det er flere nettsteder som kan hjelpe deg å finne ut dette. Et eksempel er Unblockvideos, hvor du kan lime inn URL-en til videoen du ønsker å se, og de vil fortelle deg alt du trenger å vite. Siden presenterer deg et omfattende kart over verden som viser deg hvor din video er blokkert. For eksempel viser dette kartet hvor Adele sin Skyfall video er blokkert:

YouTube Restriction

Når du har funnet ut hvor videoen din ikke er blokkert kan du koble til en server i det landet og oppdatere YouTube siden. Det er alt! Nå er det ikke lenger noen flere restriksjoner for deg.

Se anonymt på YouTube videoer

Med de ovennevnte valgene til en VPN kan du se på YouTube videoer anonymt. Men husk å logge deg ut og bruk inkognitomodus i din nettleser. Hvis ikke vil YouTube huske dine søk og vise deg videoer lenket til tidligere videoer du har sett, nå du besøker siden igjen. YouTube har denne tjenesten for å hjelpe deg finne videoer du liker. Men dersom du ønsker å virkelig være anonym gjør de det noe vanskelig.

Til slutt

Det er tre mulige grunner til at du ikke kan se en video på YouTube. For det første kan brukeren som lastet opp videoen ha satt begrensninger for hvilke land du kan se videoen fra. For det andre kan YouTube blokkere videoer i enkelte land dersom innholdet ikke overholder dette landets lover. Og til slutt kan det være at myndighetene dine blokkerer bruken av nettstedet totalt.

Du kan omgå alle disse restriksjonene med en VPN. Ved å koble til en VPN-server i et annet land kan du se på YouTube videoer som du ønsker. Dersom hensikten din er å se på YouTube anonymt så er ikke en VPN nok. Du må også logge ut av YouTube kontoen og skru på inkognitomodus i nettleseren din.

Teknologijournalist
Tove har jobbet for VPNOverview siden 2017 som journalist som dekker nettsikkerhet og utvikling innenfor personvern. Siden 2019 er hun VPNoverview.com sin nyhetskoordinator innen nettsikkerhet.