WhatsApp svindel: hva er WhatsApp svindel og hvordan forhindrer du det?

WhatsApp Fraud: What Is it and How Do You Prevent It?

I dag er online sikkerhet alt annet enn en gitt. Selv en svært populær online kommunikasjonsplattform som WhatsApp, som eies av Facebook, har blitt en favoritt trampingbane for svindlere. Dette er ikke overraskende med tanke på det enorme antallet WhatsApp-brukere, som per februar 2020 sto på over 2 milliarder brukere over hele verden, og teller. Hvis du legger til dette faktum at av forskjellige grunner er flertallet av WhatsApp-brukere sårbare når de er online, har WhatsApp blitt en uimotståelig plattform for svindlere. Videre har brukerne blitt mer sårbare over tid, siden taktikkene som brukes av svindlere blir mer og mer geniale og mer effektive.

Som et resultat er WhatsApp-svindel økende og forårsaker hvert offer i gjennomsnitt tusenvis av dollar i tap. I første halvdel av 2020 økte det totale antallet svindel rapporter kraftig, med bare et veldig lite antall svindel brudd som medførte påtale. Unødvendig å si er det derfor viktig å vite hva WhatsApp-svindel er, hvordan man gjenkjenner Whatsapp-svindel og hvordan man kan forhindre dem. Dette er nøyaktig hva denne artikkelen handler om.

Hva er WhatsApp svindel (venn eller familie krise svindel)?

Whatsapp-LogoWhatsApp-svindel er en form for svindel der nettkriminelle later som om du er et bekjentskap av et offer og så be dem om penger. Foreløpig stiller de fleste av disse kriminelle seg som en venn eller et familiemedlem og ber om økonomisk hjelp fordi «de må raskt betale en (høy) regning» eller «de har en krise og trenger øyeblikkelig litt penger». Denne form for svindel har vært voldsomt voldsom i Nederland de siste månedene, der den har vært mye i nyhetene. Imidlertid kan og kan det forekomme hvor som helst.

Vanligvis later gjerningsmennene til å ha det travelt, mest sannsynlig for å lokke ofrene til å ta umiddelbare tiltak. Det er grunnen til at denne typen svindel også blir referert til som en venn eller familiens nødsvindel. Dessverre mister ofre i gjennomsnitt tusenvis av dollar til WhatsApp-svindel. Alder ser også ut til å være en faktor, men de fleste ofrene er ofte over 50 år.

I de fleste tilfeller er telefonnummeret som forbryteren bruker for å begå WhatsApp-svindel ukjent for offeret, men det vedlagte profilbildet er kjent. Følgelig mener offeret at han eller hun faktisk kommuniserer med en venn eller et familiemedlem. Kriminelle kan imidlertid enkelt kopiere et bilde fra andre sosiale medieplattformer, som Facebook eller Instagram. Det samme gjelder annen informasjon som kan brukes til å villede offeret. I likhet med ordforrådet en person kan bruke, eller visse hendelser den enkelte kan ha lagt ut om på nettet («Bør ha bedt deg om hjelp da vi var i baren i går …»).

I dag dukker det opp en enda mer villedende form for WhatsApp-svindel, kjent som WhatsApp-kapring. Med denne typen svindel blir faktiske WhatsApp-kontoer overtatt av svindlere.

Avansert WhatsApp svindel: WhatsApp kapring

WhatsApp-kapring oppstår når en nettkriminell bryter seg inn i offerets WhatsApp-konto for å begå svindel. Fordi svindleren bruker en venns faktiske konto, er deres krav om raske penger mer troverdig for offeret.

For en erfaren, eller til og med en uerfaren, nettkriminell, er det lettere enn det høres ut å bryte seg inn i noens WhatsApp-konto. Følgende scenario kan høres usannsynlig ut eller for komplisert for noen, men det skjer oftere enn du tror. Slik gjøres det:

  1. Svindleren får tak i telefonnummeret til sitt første offer.
  2. Nettkriminelle installerer WhatsApp på telefonen eller en annen enhet.
  3. Kriminelle kontakter offeret, etterligner en bekjent av offeret.
  4. WhatsApp-svindleren lyver for offeret og sier at de ved et uhell har sendt bekreftelses koden sin til offeret.
  5. Nettkriminelle lurer offeret til å gi dem bekreftelses koden, som de deretter skriver den inn i sin egen telefon og dermed får tilgang til offerets WhatsApp-konto og alle offerets kontakter.

WhatsApp svindel og kapring av telefonsvarer

smartphone-voicemail-iconEt annet vanlig triks for å få tilgang til offerets WhatsApp-konto innebærer å bryte inn i offerets telefonsvarer for å stjele WhatsApp-bekreftelseskoden. Når WhatsApp er installert, sender appen en tekstmelding til det angitte telefonnummeret med bekreftelses koden. Imidlertid kan nettkriminelle indikere at han / hun ikke har mottatt koden og be om å få en samtale i stedet, vel vitende om at WhatsApp vil ringe offeret i løpet av få minutter. Svindleren vil da ringe offerets telefonnummer nøyaktig samtidig. Siden offeret har telefonen, blir bekreftelseskoden sendt til offerets telefonsvarer i stedet.

Problemet i dette scenariet er at mange ikke klarer å sikre telefonsvareren riktig. De lar ofte standardpassordet være uendret, som vanligvis er satt til enten “1111” eller “0000”. Eller de endrer passordet til en forutsigbar tallkombinasjon, for eksempel “1234”. Med så enkle sikkerhetskoder er det ekstremt enkelt for nettkriminelle å bryte seg inn i offerets telefonsvarer og hente WhatsApp-bekreftelseskoden.

Når svindleren har fått kontroll over det første offerets konto, er det ofte en lek å svindle offerets kontakter og til og med overta kontoen. Dette er fordi svindleren da kan nærme seg sitt neste offer med navn, profilbilde og til og med telefonnummeret til noen offeret kjenner og stoler på. Dette gjør denne form for svindel veldig troverdig og ofte vanskelig å få øye på.

Denne typen svindel starter med at bare én konto blir overtatt og svindleren får noen kontakter fra offeret, men kan ha en raskt eskalerende snøballeffekt. Dette er fordi bedrageri nettverket utvides eksponentielt med hvert trinn, ettersom hver konto overtakelse avslører mange nye kontakter for å lure til å overlevere verdifulle konto detaljer eller penger.

Hvordan gjenkjenner du WhatsApp svindel?

WhatsApp-svindel kan være veldig vanskelig å få øye på, spesielt når svindleren har overtatt WhatsApp-kontoen til en person som er kjent for offeret. Likevel er det ofte tegn som kan føre til at alarmklokker går av og indikerer at du kan ha å gjøre med en kriminell. Riktignok kan disse tegnene være subtile.

Hastverk

Et tegn som kommer igjen er en følelse av hastverk. Svindlere later til å ha det travelt og er veldig flinke til å få sine ofre forvirret, og legger press på dem for å handle raskt og betale så snart som mulig. Et reelt eksempel på slik bedrageri er utført er en samtale som førte mellom en far og hans antatte sønn. I dette tilfellet lot svindleren seg være offerets sønn og fortalte offeret at han hadde to regninger som var forfalt, og ba faren sin om å gi ham penger.

Et annet mulig scenario kan gå som følger. Du hører uventet fra en antatt, venn eller bekjent. De forteller deg at de har et nytt nummer. I samme melding, eller i en melding som sendes kort tid etter, ber de deg om litt penger. Selvfølgelig er kontonummeret som du skal sende pengene ukjent for deg, ettersom folk flest ikke vet kontaktinformasjonen deres. Videre har de fleste ikke tid til å gå gjennom bryet med å verifisere kontonumre.

Så husk at hvis noen forteller deg at han eller hun har et nytt nummer og mottakelsen av denne informasjonen sammenfaller med en forespørsel om penger, er dette sannsynligvis en svindel. Dette er spesielt hvis personen ikke er kjent for deg. Eller, motsatt, du kjenner personen veldig godt, og etterspørselen er helt ute av karakter.

WhatsApp svindleren vil aldri ringe

smartphone-with-telephone-iconSelvfølgelig kan de forrige røde flaggene være mindre åpenbare når WhatsApp-kontoen til en person som er kjent for deg har blitt kapret. Et annet tegn på fortellere er når svindleren ikke vil at du skal ringe dem, selv når du spør eller forteller dem at du foretrekker å diskutere dette først over telefon. Svindleren vil ofte ha en hel serie med veldig overbevisende unnskyldninger for hvorfor det ikke er mulig å ringe. Selvfølgelig er dette fordi hvis du vil ringe svindleren og høre stemmen deres, risikerer de å bli utsatt.

En annen svindel er dårlig engelsk. Se opp for meldinger som inneholder merkelige feilstavinger eller grammatiske feil. Noen (WhatsApp) svindlere bor i utlandet, ofte i mindre velstående land, og / eller er ikke godt utdannede. Slike kriminelle er ofte avhengige av oversettelses apper eller verktøy, for eksempel Google Translate. Hvis dette er tilfelle, vil du vanligvis legge merke til at språket som brukes er “litt av”. Igjen, bør alarmklokker begynne å ringe.

Betalings forespørsler til ukjente / unoterte kontoer

Vanligvis vil nettkriminelle be deg om å foreta en direkte overføring til en ukjent konto, ofte en kanal som brukes av kriminelle for raskt å flytte penger til en rekke andre kontoer. Eller de kan be deg om å overføre penger via PayPal, Facebook Messenger Payments, Google Pay, Apple Pay Cash eller apper som Cash App eller Venmo (PayPals Mobile Payment Service). Alarmklokkene bør også gå av, spesielt hvis betalingsmåten du har bedt om ikke er kjent for deg.

I alle fall er det lurt å dobbeltsjekke og være mistenksom når du svarer på denne typen betalingsforespørsler. I mange tilfeller kan du ikke se eller bekrefte kontonummeret. Og selv om betalingssystemene ovenfor har sikkerhetstiltak, er det fortsatt mulig å opprette falske kontoer som fungerer som bankkontoer. Noen apper støtter også Bitcoin-betalinger. Dessverre er det ingen måte å verifisere om personen du overfører penger til, virkelig er noen du kjenner.

Enda verre, hvis en svindler på en eller annen måte har fått tak i en venns eller bekjentes personlige detaljer, som en strømregning eller en annen form for identitetsbekreftelse (disse kan til og med forfalskes), og den personen ikke allerede har, la oss si, en PayPal konto kan svindleren åpne en falsk PayPal-konto i sitt navn.

PayPal stealth-kontoer kan opprettes under hvilket som helst navn. Stealth-kontoer kan nås via et bestemt lands eller stedets IP-adresse ved å bruke en dedikert IP VPN for eksempel, som kan verifiseres med en virtuell bankkonto eller et virtuelt visakort. Alt dette kan enkelt settes opp av nettkriminelle.

Hvis du kan se kontonummeret, er det lurt å sikre at kontonummeret samsvarer med nummeret du har for vedkommende. Kanskje du har gjort en overføring til din venn, familiemedlem eller bekjente før? Hvis det er tilfelle, kan du slå opp kontonummeret du brukte til en tidligere betaling ved hjelp av nettbankappen din.

Det som også skjer noen ganger, er at svindleren gir deg kontonummeret til personen de angivelig skylder pengene til. De vil da be deg om å overføre pengene direkte til denne kontoen. For å gi deres krav noe troverdighet, kan de for eksempel fortelle deg at de har vanskeligheter med å overføre pengene selv, med henvisning til en slags feilmelding og be deg om å prøve «fordi det haster og viktig at pengene betales i tide». I de fleste tilfeller er de siterte kontoene falske kanalkontoer, og den endelige destinasjonen er vanskelig å spore.

Oppsummering av avslørende tegn på WhatsApp svindel

Ovenfor har vi beskrevet fortellingsskiltene som indikerer at du potensielt har å gjøre med en WhatsApp-svindler. Vi anbefaler at du leser denne informasjonen nøye for å gjøre deg kjent med måten disse nettkriminelle fungerer på, slik at du forhåpentligvis ikke faller i deres feller. Nedenfor er en kort oppsummering av de nevnte tegnene:

  • Svindleren formidler en presserende følelse og prøver å overbevise deg eller presser deg til å betale raskt (dette er nesten alltid tilfelle)
  • Nettkriminelle sender deg en app fra et ukjent nummer (oppstår bare hvis kriminellen ikke har kapret noens WhatsApp-konto)
  • Svindleren informerer deg om at antallet deres har endret seg og nesten umiddelbart begynner å snakke om penger (nok en gang, dette skjer bare hvis den kriminelle ikke har kapret andres WhatsApp-konto)
  • Svindlerens meldinger er skrevet på dårlig engelsk, så ofte er svindlerens morsmål ikke engelsk, eller de er ikke godt utdannet
  • Forbryteren vil ikke bli tilkalt
  • Bedrageriet ber deg overføre penger til en ukjent konto eller bruker en app som ikke viser kontonumre i det hele tatt (for eksempel PayPal eller Venmo)

Hvordan forhindrer du WhatsApp-svindel og / eller kapring?

Selv om det er viktig å forstå hva WhatsApp-svindel er og hva tegnene på WhatsApp-svindel er, må du også vite hvordan du kan forhindre denne typen svindel. For å beskytte deg selv og kontaktene dine mot WhatsApp-svindel, anbefaler vi at du følger retningslinjene nedenfor.

Tips for å forebygge WhatsApp svindel

  • Hvis du mottar en melding fra noen som ber om penger, må du først sjekke om nummeret er riktig. Hvis en av vennene dine eller bekjente plutselig har et nytt nummer og ber deg om penger, bør du i det minste finne dette mistenkelig
  • Stopp et øyeblikk og sjekk språket og kommunikasjonsstilen til meldingen. Er det annerledes / verre enn vanlig? I så fall er det en god sjanse for at du har å gjøre med en WhatsApp-svindel
  • Prøv å ringe nummeret til personen som ber om penger. Hvis det er en svindler, vil de sannsynligvis bli raskt utsatt!
  • Hvis svindleren ikke henter seg, kan du prøve å ringe det «gamle» nummeret du har til din venn eller bekjente, eller kontakte dem på en annen måte (f.eks. E-post, SMS osv.) For å bekrefte historienIkke la svindleren presse deg. Tenk logisk og vær rolig.
  • Hvis noen ber deg om penger til å dekke en presserende gjeld hos for eksempel en energileverandør eller et offentlig etat, spør deg selv hvor sannsynlig det er at noen timers forsinkelse vil ha betydning.
  • Hvis du er mistenksom, kan du stille svindleren et spørsmål bare din venn eller bekjente ville vite svaret på.
  • Sikre telefonsvareren din med en uforutsigbar sikker, personlig kode som bare du ville vite. Dette gjør det vanskeligere for WhatsApp-svindlere å få tilgang til talepostboksen din for å hente en WhatsApp-bekreftelseskode.
  • Hvis noen ber deg om å sende en bekreftelseskode, må du aldri sende den uten spørsmål. Søk alltid kontakt med personen du tror du snakker med på en annen måte. Ovennevnte er viktig hvis personen som ber om bekreftelseskoden er ukjent for deg. Husk at hvis en person trenger en bekreftelseskode, kan de bare be om det igjen fra WhatsApp i stedet for å kontakte deg.
  • Sett opp «2-faktor autentisering» på WhatsApp. Når dette er konfigurert, vil WhatsApp be om den 6-sifrede koden du har angitt, så vel som bekreftelsen de sender deg, hvis du installerer WhatsApp på en ny enhet. Dette vil gjøre konto kapring mye vanskeligere å oppnå.

Smart WhatsApp bruk beskytter deg og dine kontakter

Husk at tipsene ovenfor ikke bare er viktige for å beskytte deg selv . Hvis kriminelle klarer å kapre WhatsApp-kontoen din, kan de enkelt svindle kontaktene dine og eventuelt overta kontoene til dine venner og familie også. Hvis du har vært mindre flittig med å sikre kontoen din og vennene dine mister tusenvis av dollar i prosessen, snakker de kanskje ikke med deg på en stund … Ved å følge tipsene ovenfor beskytter du deg selv og kontaktene dine!

Jeg har vært et offer for WhatsApp svindel, hva kan jeg gjøre?

Å være et offer for WhatsApp-svindel er mildt sagt foruroligende. Prøv imidlertid å være rolig. Hvis du innser at du er blitt offer for en svindel kort tid etter at du har overført penger, kan du kanskje reversere betalingen. I noen land og med visse banker, avhengig av på hvilket tidspunkt overføringen er, kan du kanskje stoppe en overføring som nettopp er utført, eller reversere betalingen. Avhengig av omstendighetene, må du imidlertid handle raskt for å få pengene tilbake.

Bankoverføringer er vanligvis vanskeligere å gjenopprette, da de forlater kontoen din umiddelbart og også er tilgjengelig for uttak med en gang. Kanalkontoer blir for eksempel vanligvis tømt med en gang. Videre kan ting bli ekstra vanskelige hvis du har brukt en online betalingstjeneste eller betalings app.

Uansett scenario eller betalingstjeneste som brukes, må du alltid informere banken din. I far og sønneksemplet som er gitt ovenfor, ringte faren banken sin og fikk til slutt pengene tilbake. Fordi han kontaktet banken sin raskt, klarte banken å reversere overføringen.

Hvis du har blitt utsatt for svindel og rapportert om det, er det en sjanse for at du får pengene tilbake. Igjen, dette kan avhenge av banken din, bostedslandet ditt, samt lokale retningslinjer eller regler. I USA signerte for eksempel de fleste større banker en frivillig retningslinjer for å tilbakebetale ofre med mindre «de ignorerte bankens advarsler» eller var «grovt uaktsomme». Dette betyr imidlertid ikke at de er forpliktet til å gi tilbakebetaling hvis du har blitt lurt til å foreta en betaling.

Selv når banken ikke kan reversere overføringen eller ikke utsteder refusjon, vil de fortsatt undersøke bedragerikravet. Dette gjøres for å verifisere kravet og for å avgjøre hva som skjedde og hvordan det skjedde. Banken kan da i sin tur advare andre kunder og beskytte deg og dem mot fremtidig svindel.

Det er av største betydning at du rapporterer WhatsApp-svindel eller WhatsApp-kapring til politiet og / eller det aktuelle byrået i hjemlandet ditt. Hvis du for eksempel bor i USA, kan du kontakte FBIs Internet Crime Complaint Center (IC3 ), og Handelssvindel , hvis du bor i Storbritannia.

Du bør også rapportere svindel eller mottak av en melding fra et ukjent nummer til WhatsApp, slik at de kan advare andre WhatsApp-brukere. Dette kan gjøres veldig enkelt fra selve appen. Se vår FAQ-seksjon nedenfor for mer informasjon om hvordan du gjør dette.

Til slutt, foreslår vi at du rapporterer svindelen til AnyScam , den gratis svindlerrapporteringstjenesten fra SCARS Global Fraud Clearinghouse, en verdensomspennende ideell organisasjon som gir online støtte og hjelp til ofre for kriminalitet. Enkelte land har også nasjonale hjelpegrupper for ofre for svindel eller svindelhjelp. De kan hjelpe deg med å håndtere prosessen du går gjennom når du blir et offer for svindel og kan bidra til å forhindre fremtidig svindel.

WhatsApp-svindel: vanlige spørsmål

Har du et spørsmål om WhatsApp-svindel? Les våre vanlige spørsmål nedenfor.

WhatsApp-svindel er en WhatsApp-svindel, der en nettkriminell later til å være noen du kjenner og ber deg om penger. Vanligvis hevder svindleren at han eller hun trenger pengene raskt for å betale en forfalt regning. Det er derfor dette ofte blir referert til som en svindel med en venn eller familie. Vil du vite mer? Les denne grundige artikkelen om WhatsApp-svindel.

Det er ikke alltid lett å oppdage WhatsApp-svindel og spesielt WhatsApp-kapring, ettersom tegnene på tegnene varierer mye. Imidlertid er følgende klare røde flagg:

  • du har en følelse av å bli forhastet
  • svindleren vil ikke at du skal ringe dem
  • bedrageren ber deg om å overføre penger via en betalingstjeneste eller betalingsapp du kanskje ikke er kjent med, eller ber deg om å overføre penger til en ukjent konto

WhatsApp-kapring er en teknikk som brukes av kriminelle for å gjøre WhatsApp-svindel lettere. I hovedsak er alt de gjør å overta WhatsApp-kontoen din ved å fange opp en bekreftelses kode som er sendt til telefonnummeret ditt.

Hvis du vil vite hvordan de oppnår dette, og hva du kan gjøre for å forhindre det, kan du lese denne artikkelen.

Det er flere trinn du kan ta for å gjøre WhatsApp-svindel mye vanskeligere for nettkriminelle. Her er tre viktige:

  • Sett opp «2-faktor autentisering» på WhatsApp
  • Sikre talepostboksen med en uforutsigbar sikker kode som bare du kjenner
  • Prøv å ringe WhatsApp svindler

Det er mange flere tips som kan hjelpe deg med å forhindre WhatsApp-svindel.

Du kan rapportere en svindel til WhatsApp fra appen.

  • På en Android-telefon gå til WhatsApp og trykk på knappen for flere alternativer (dvs. knappen har tre prikker oppå hverandre slik). Velg deretter Innstillinger> Hjelp> Kontakt oss
  • På en iPhone gå til WhatsApp og trykk på innstillings knappen. Velg deretter Hjelp> Kontakt oss

WhatsApp foreslår at du gir så mye informasjon som mulig.

Hvis du mottar en melding fra et mistenkelig ukjent nummer, eller en mistenkelig kontakt eller gruppe, kan du rapportere disse til WhatsApp fra chatten. Gjør følgende for å gjøre dette:

  1. Åpne chatten
  2. Trykk på nummeret, kontakten eller gruppenavnet for å åpne profilinformasjonen
  3. Bla til bunnen og trykk på koblingen Rapporter kontakt eller rapportgruppe

WhatsApp mottar da de siste meldingene som er sendt til deg fra det rapporterte nummeret eller den rapporterte kontakten eller gruppen. WhatsApp vil også motta informasjon om den nylige interaksjonen din med det rapporterte nummeret, kontakten eller gruppen.

Teknologijournalist
Nathan er en internasjonalt opplært journalist og har spesiell interesse for forebygging av nettkriminalitet, spesielt hvor utsatte grupper er involvert. For VPNOverview.com utfører han research innen nettsikkerhet, nettsensur og personvern på nettet.