Hvordan få tilgang til TikTok i land med forbud

Smartphone with TikTok logo on top of a backdrop of a map of the world
Klikk her for et sammendrag
Sammendrag: bruk TikTok i land hvor app-en er bannlyst

TikTok er bannlyst i India fordi landet tror app-en er en trussel mot nasjonal sikkerhet og personvernet til innbyggerne. TikTok er et kinesisk selskap, som har forårsaket bekymring for folk som frykter at informasjonen deres vil ende opp i hendene på den kinesiske regjeringen. Mange land vurderer å sensurere eller bannlyse app-en grunnet disse bekymringene.

Selv om du bor i et land som har bannlyst TikTok kan du fremdeles laste ned app-en. Det er tre måter å gjøre det på:

  1. Ved å endre din beliggenhet i App Store-innstillingene på din iOS-enhet.
  2. Ved å laste inn en APK-fil på din Android-enhet.
  3. Ved å tilbakestille din telefon og bruke en VPN for tilgang til TikTok i ditt område.

En VPN vi anbefaler å bruke til TikTok er NordVPN:

Les vår fulle artikkel under for å lære mer om TikTok forbud og hvordan du omgår dem.

Siden juni 2020 har TikTok blitt bannlyst i India. Ifølge indiske tjenestemenn er grunnen for å beskytte data og personvern til innbyggerne. USA vurderer også å bannlyse app-en fra 12 november og videre dersom den amerikanske divisjonen av selskapet ikke blir kjøpt opp av Microsoft eller et annet amerikansk selskap. Den offisielle grunnen for forbudet i USA er i hendhold til nasjonale sikkerhetsbekymringer.

Om du er en av 120 millioner TikTok-brukere i India, eller 80 millioner av brukerne i USA er det en vei rundt forbudet. Bruk en VPN på enten en telefon eller på web app-en for tilgang til det sosiale mediet.

Hva er TikTok?

Logo TikTok

TikTok er en kinesisk videodelingsnettverk hvor brukere kan laste opp sine egne videoer gjennom telefonen. Disse videoene er sortert i forskjellige kategorier som folk kan surfe gjennom og engasjere seg med.

TikTok er eid av ByteDance et Beijing internettselskap som ble dannet i 2012. Fem år senere ble app-en lansert for Android og iOS-markeder utenfor det kinesiske fastlandet. Etter sammenslåing med Musical.ly i august 2018 ble TikTok tilgjengelig over hele verden. TikTok har kontorer over hele verden og har raskt oppnådd popularitet med over 1 milliard brukere i verden på mindre enn fire år.

En av grunnene er at app-en brukes av kjendiser og influencere. Fra Jimmy Fallon til Jessica Alba og Will Smith, mange kjente navn bruker app-en. Sammenslåingen med Musical.ly har også økt TikTok sin popularitet. App-en bringer frem nye TikTok-kjendiser som Zach King, Loren Gray og Charli D’Amelio.

Hvorfor bannlyser noen land TikTok?

TikTok har blitt bannlyst i India og kan bli det i USA også. Ifølge Indias offisielle uttalelse ble app-en bannlyst fordi den representerte en trussel til personvernet til innbyggerne og deres data. TikTok var en av 59 app-er som ble bannlyst etter en grensekonflikt.

Ifølge The Economic Times, gjorde Indias minister for informasjonsteknologi følgende uttalelse:

«Kompileringen av denne dataen, oppsamlingen og profilering av elementer som er ondsinnede mot nasjonal sikkerhet og forsvar av India, som fører til påvirkning av selvstendigheten og integriteten til India, er en sak av dyp og umiddelbar bekymring som krever krisetiltak.»

Denne bekymringen om datainnsamling er også hovedgrunnen til at USA vurderer å bannlyse TikTok. Selv om TikTok benekter at data fra app-en er delt med kinesiske myndigheter har USA allerede begrenset tjenestemedlemmer fra å bruke app-en.

Involvering fra kinesiske myndigheter

Bekymringen kommer fra at kinesiske selskaper ikke er i stand til å nekte kommunistpartiets etterspørsler av brukerdata. TikTok har uttalt at all amerikansk data er lagret i USA og derfor ikke dekket av kinesisk lov.

Mens det var snakk om å bannlyse app-en i Australia bestemte myndighetene seg for ikke å gjøre det etter at de uttalte at TikTok ikke var en nasjonal sikkerhetstrussel. I 2018 blokkerte både Indonesia og Bangladesh TikTok, men dette har siden blitt løftet. Grunnen gitt var upassende innhold og blasfemi. Ifølge bdnews24.com, ble dette løst når TikTok tok i bruk enkelte sensurtiltak i disse landene.

StedBannlystGrunn
IndiaBannlyst siden juni 2020Data sikkerhetstrussel
IndonesiaSensurertUpassende innhold
BangladeshSensurertUpassende innhold
AustraliaIkke bannlystUndersøkes
EUIkke bannlystUndersøkes
USA Ventes bannlystData sikkerhetstrussel

Hvorfor er TikTok bannlyst n India?

TikTok Logo in front of India on map

TikTok er bannlyst i India fordi de har erklært at app-en er en fare for landets sikkerhet og integritet. Forbudet mot app-en skjedde etter økende grensekonflikt mellom Kina og India. I Juni satte begge land ytterligere tropper i Ladakh-regionen som førte til flere sammenstøt og dødsfall.

Med et estimat på 120 millioner brukere i India, var landet TikTok sitt største utenlandske marked. Andre app-er som har blitt bannlyst i India inkluderer Clash of Kings, Weibo, Club Factory og Shein.

Nåværende TikTok status i India: bannlyst

Er TikTok bannlyst i Indonesia?

Mens TikTok ble bannlyst i Indonesia for en uke i 2018, ble det løftet så fort selskapet ble enig om å sensurere noe av innholdet. Grunnen til forbudet var bekymring for pornografi, upassende innhold og blasfemi.

Nåværende TikTok status i Indonesia: sensurert

Er TikTok bannlyst i Bangladesh?

Etter og ha blitt bannlyst i en kort periode i Bangladesh, er TikTok nå aktiv igjen i landet med noe sensur. Denne sensuren inkluderer fjerning av ti videoer etter protest fra regjeringen. Bangladesh har uttalt at de ikke har videre planer om å forby app-en.

Nåværende TikTok status i Bangladesh: sensurert

Er TikTok bannlyst i Australia?

TikTok Logo in front of Australia on map

TikTok er ikke bannlyst i Australia for tiden. Regjeringen undersøker applikasjonen for å identifisere om dens personvern og deling av data er en sikkerhetsrisiko.

Nåværende TikTok status i Australia: ikke bannlyst

Er TikTok bannlyst i EU?

Som med Australia er ikke TikTok bannlyst i EU, men den er under press fra databeskyttelsesgrupper som så nærmere på personvernserklæringen til app-en i juli 2020. Disse bekymringene fra EU er de samme som fra andre land når det kommer til brukerinformasjon og hvordan den blir registrert og brukt.

Nåværende TikTok status i EU: ikke bannlyst

Er TikTok bannlyst i USA?

TikTok Logo in front of USA on map

President Trump har truet med å forby TikTok i USA fra november fordi den utgjør «risiko for nasjonal sikkerhet». Landet vil sannsynligvis beordre Apple og Google til å fjerne TikTok fra app butikkene, samme metode som i India. USA kan også be TikTok stoppe å gi tilgang til landets brukere med konflikttrussel.

Nåværende TikTok status i USA: ventet forbud 

Hva er TikTok’s respons til disse bekymringene?

Selskapet bak TikTok har svart på spørsmålet om data og sikkerhet ved å uttale at den kinesiske regjeringen ikke har tilgang til informasjonen som er samlet inn av app-en. Selskapets sjef i India Nikhil Gandhi sa følgende i en bloggpost:

«Vi har ikke delt noe informasjon om våre brukere i India med utenlandske myndigheter, vi har heller ikke brukt slik  data i noen form som utsetter integriteten til India. Skulle vi bli etterspurt å gjøre det i fremtiden vil vi ikke gjøre det».

TikTok har også hevdet at Trump administrasjonen sin påstand om at app-en er en sikkerhetsrisiko er ubegrunnet.

Hvordan installere TikTok i et land med forbud

Det er fortsatt måter du kan få tilgang til TikTok på hvis du bor i et land som har bannlyst app-en. I tillegg til å bruke en VPN for tilgang til nettversjonen av TikTok kan du også se etter app-en utenfor offisielle app butikker for mobil.

Hvordan laste ned og installere TikTok på iPhone

Hvis du har en iPhone og bor i et land som har bannlyst TikTok, trenger du følgende steg for å få app-en til å fungere på din telefon:

  1. Åpne App Store og klikk på profilbildet ditt til venstre på skjermen.
  2. Velg navnet ditt og e-post fra kontoinnstillinger.
  3. Velg «Land/region» og klikk på «Endre land eller region» knappen.
  4. Scroll ned de forskjellige valgene og velg et land som ikke har bannlyst app-en.
  5. Klikk på «Enig» i vilkårene og velg betalingsmetoden «Ingen».
  6. Skriv inn en adresse i landet av ditt valg i fakturaadresse seksjonen.
  7. Klikk på «Neste» og så «Ferdig».

Nå som din beliggenhet i App Store er oppdatert bør du kunne finne og installere TikTok app-en på din enhet.

Hvordan laste ned og installere TikTok på Android

Install TikTok on Android Mobile Phone

I motsetning til iPhone-brukere så kan de som bruker en Android-enhet enkelt laste ned og installere TikTok ved å søke etter den offisielle APK-filen på nettet og overføre den til telefonen. Bruker du en Android-telefon kan du søke direkte fra din telefon sin nettleser for «TikTok APK» og se etter fil for nedlasting.

Den eneste ulempen med å bruke en APK-fil er at du laster ned en spesifikk versjon av app-en. Det betyr at dersom det er en oppdatering for TikTok må du søke etter den seneste APK-filen til å erstatte den du nå har, istedenfor å kunne oppdatere app-en direkte fra Play Store.

APK-filer er trygge å bruke så lenge du laster ned fra anerkjente kilder og filen faktisk er den du prøver å installere. Du må gå inn på dine innstillinger å skru på sikkerhetsvalget for å tillate deg å installere tredjeparts app-er.

Noen anerkjente kilder til å finne TikTok APK-filer er:

Hvordan bruke TikTok i land med forbud

Tidligere eksisterende TikTok-brukere kan fortsatt ha tilgang til sitt innhold i bannlyste land. Men nye brukere kan ikke lenger laste ned app-en gjennom tradisjonelle app butikker på smarttelefoner. Den eneste måten rundt er å bruke en VPN for tilgang på tjenesten på din telefon eller datamaskin. Noen av våre toppvalg er NordVPN, ExpressVPN og CyberGhost.

Vil du ha tilgang til TikTok via VPN må du tilbakestille telefonen din til fabrikkstandard. Dette fordi app-en er blokkert av maskinvare-ID-en på mobile enheter. Tilbakestilling til fabrikkstandard vil slette din maskinvare-ID. Ønsker du mer informasjon om hva en VPN er og hvordan du kan bruke en, sjekk ut denne artikkelen.

Vil TikTok forbli bannlyst?

Det er vanskelig å si om TikTok vil forbli bannlyst i enkelte land, fordi hver situasjon blir diktert av komplisert politikk i regionen. Det amerikanske forbudet kan unngås dersom salget av TikTok U.S. går gjennom innen november 12. India er en annen situasjon, hvor det ser ut som forbudet kan fortsette i nærmeste fremtid.

Andre land kan velge å bannlyse app-en også hvis de anser at den er en sikkerhetsrisiko for innbyggerne. Hvor lenge forbudet blir stående vil sannsynligvis avhenge av resultatet av pågående undersøkelse, og TikTok sin reaksjon til disse bekymringene.

Beste TikTok alternativer i India

TikTok-brukere i India har flere alternative app-er å velge mellom. Mens de kanskje ikke tilbyr de samme funksjonene som TikTok, så blir disse app-ene raskt populære valg for brukere som ser etter en vei til å dele brukervideoer og interaksjon til disse klippene.

Doobido

Doobido er en indisk videodelingsapp som lar deg dele videoer med andre personer. Folk som bruker Doobido kan opprette en profil for å lage videoer på egenhånd som følgere kan glede seg over. Videoene er sortert i forskjellige kategorier så de er lettere å finne. Doobido er en av de mest populære indiske app-ene og får hurtig flere nedlastinger grunnet TikTok forbudet. Denne app-en er tilgjengelig for både iOS og Android-enheter.

Lomotif

Lomotif Logo

Lomotif tilbyr flere funksjoner som TikTok ikke gjør, slik som muligheten til å lage lysbildeshow og bruke hyperlapse på videoer. App-en lar deg også lage montasjer, redigere sammen videoklipp, og legge til musikk. Du kan redigere videoene dine med den innebygde editor-en og legge til gif, emojis, klistremerker og filtre. Lomotif har også et brukersamfunn hvor du kan laste opp videoer og finne venner. Denne app-en er tilgjengelig på Android og iOS.

Beste TikTok alternativer i USA

Det er noen gode alternativer til TikTok som du kan vurdere selv dersom app-en ikke blir bannlyst i november. Alle app-ene nedenfor er tilgjengelig for både Android og iOS.

Triller

Med Triller kan du lage og dele videoer ved å bruke forskjellige filtre og redigeringsverktøy. Populære bruksområder med Triller inkluderer musikkvideoer med deres AI-redigeringsteknologi og lage danseklipp eller leppe-synkroniserte videoer. Triller har over 26 millioner brukere i verden med over 120 millioner nedlastinger.

Hva er risikoen med å bruke TikTok?

Landsomfattende forbud mot det som ser ut som uskyldige sosial medie-app-er skjer ikke uten grunn. TikTok-brukere står ovenfor en risiko. Dette inkluderer sikkerhetssårbarheter som finnes i enkelte versjoner av app-en. Selv om disse ofte blir rettet opp av TikTok så etterlater de enheten din og informasjonen sårbar inntil retting av feilen er tilgjengelig.

En annen bekymring er graden av tilgang app-en trenger for å fungere. Dette inkluderer tilgang til iOS 14 utklippstavlen som ble brukt til å flagge brukere som kopierte the samme innholdet på flere kontoer på samme enhet. Apple har siden fjernet funksjonen og fikset problemet.

Andre bekymringer rundt TikTok inkluderer sensur i enkelte land, farlige utfordringer, blokkert innhold, og sårbarheten til barn som bruker app-en.

Hvordan beskytte deg på TikTok

Vil du fortsette å bruk TikTok og holde deg så sikker som mulig, da er det noen innstillinger du kan justere i app-en. Her er noen av dem:

  • Bytt til en privat konto
  • Meld deg av personifisert data
  • Aktiver begrenset modus
  • Endre «la andre brukere finne meg» valget
  • Endre alle sikkerhetsinnstillinger til «Venner»

Mens noen av disse endringene kommer an på personlig preferanse, bør foreldre være oppmerksom på et par av disse valgene for å hjelpe å beskytte unge barn som bruker app-en.

Konklusjon

Det er mulig med tilgang til TikTok i et land som har bannlyst app-en. Du kan laste den ned via APK-filer eller endre din iOS sin App Store-innstillinger. En annen mulighet er å bruke en VPN for å endre din beliggenhet så du kan ha tilgang til app-en på din enhet. Spesielt nye brukere vil ikke kunne bruke app-en uten å følge disse stegene vi har gitt i denne artikkelen.

Heldigvis er det mange ressurser som hjelper deg å være koblet til TikTok selv om du bor i et land som har bannlyst app-en. Du trenger bare å bli kreativ å gjøre litt undersøkelse for å finne ut hvordan du kan fortsatt bruke app-en.

På samme tid dog er det viktig å være klar over personvernsrisikoen TikTok utgjør. Beskytt dataen din på app-en og tenk over hva du deler enten på TikTok eller generelt på nettet. Så lenge du gjør det kan du ha glede av å se på videoer og lage de beste selv, for deling.

Hvordan omgå TikTok forbud: ofte stilte spørsmål

Les noen av våre ofte stilte spørsmål under for å lære mer om TikTok og hvorfor den er bannlyst i noen land. Klikk på et spørsmål for å se svaret.

Ja du kan fortsatt laste ned TikTok til telefonen enten ved å endre dine beliggenhet-innstillinger på din iPhone eller laste ned APK-filen til Android-telefonen. Om du ønsker tilgang til tjenesten trenger du en VPN.

TikTok kommer med personvernsrisiko, som med andre sosiale medie-apper som kobler deg til et stort brukersamfunn på nettet. Er du bekymret for å bruke TikTok på din telefon eller har et barn som vil bruke TikTok kan du justere dine innstillinger for å beskytte ditt personvern.

TikTok er bannlyst i flere land av mange grunner. Forbudet i India er fordi landet bestemte at app-en og datainnsamlingen utgjør en trussel mot brukere og nasjonal sikkerhet.

Andre land undersøker app-en av lignende årsaker. TikTok er også sensurert i enkelte deler av verden fordi videoer promoterer ideologier og livssyn som går i mot reguleringer i landet.

En av de beste VPN-ene å bruke til TikTok inkluderer ExpressVPN, NordVPN og Surfshark. Disse VPN-ene er tilgjengelig for din datamaskin så vel som på iOS og Android.

Noen av funksjonene du bør se etter i en VPN inkluderer streng politikk på ingen logging, utvalg av høy-kvalitets serverlokasjoner, rask kundeservice, og ubegrenset båndbredde. En form for pengene tilbake garanti er også et fint valg dersom VPN-en ikke fungerer godt for deg.

Teknologijournalist
Ronella funderer alltid på hvordan vi kan gjøre vårt digitale samfunn så sikkert som mulig. Store digitale utviklinger betyr at vi alltid står ovenfor nye sikkerhetsproblemer. Ronella ønsker derfor å skape mer oppmerksomhet rundt nettsikkerhet og få folk til å være bevisst på risiko og fallgruver.